fredag 31 maj 2024

Kommande böcker juni 2024

Det brukar komma mycket intressant i juni och 2024 är inget undantag. Det blev många trots att jag inte tog med böcker i serier av författare som jag varit nyfiken på länge, men inte läst något av.

Offerdjuret av Henrik Fexeus
Genre: Thriller
Serie: David Lund & Florence Tapper (1)
Antal sidor: 496
Utgivningsdatum: 2024-06-03
Förlag: Bookmark Förlag

Från Bokus
När David får ett mejl från en okänd kvinna som säger sig ha information om hans barndom vet han inte hur han ska reagera. Helst av allt vill han ignorera meddelandet och istället reda ut sina känslor för den vackra stjärnadvokaten Florence. David har dock inga minnen från sina första 12 år i livet så nyfikenheten vinner och han besvarar mejlet.

Men kvinnan som kontaktat honom försvinner plötsligt spårlöst och David blir huvudmisstänkt. Samtidigt verkar någon vara ute efter honom och alla han bryr sig om. Med Florences hjälp måste han nu ta reda på vem som ligger bakom allt och hur det är kopplat till hans egna saknade minnen. I skuggorna döljer sig en decennier gammal hemlighet och spelare som har allt att vinna på att sanningen inte avslöjas.


Jag har inte läst något av honom innan, men jag är lite svag för mentalister.



Fly av Anders Roslund
Genre: Kriminalroman
Serie: Ewert Grens (13) || Hoffman & Grens (9)
Antal sidor: 400
Utgivningsdatum: 2024-06-07
Förlag: Albert Bonniers Förlag

Från Bokus
En natt på 1990-talet försvinner en femtonåring från ett låst rum på ett ungdomsfängelse. Han syns aldrig till igen.br>
Många år senare sitter Piet Hoffmann i ett annat fängelse, dömd för narkotikabrott efter att ha hjälpt kriminalkommissarie Ewert Grens att infiltrera en knarkliga. På samma anstalt finns gängledaren Lillebror, vars storebror var Piet Hoffmanns bästa vän som ung. Det var Storebror som försvann spårlöst den där natten och Lillebror lägger skulden på Piet. Med ens befinner sig Piets familj i livsfara och Piet måste ta reda på vad som egentligen hände Storebror den där kvällen på 90-talet. Nu finns bara en utväg. Han måste fly.


Det har blivit så rörigt med den här serien. Av någon anledning så började, typ, en ny serie. Mitt i den gamla. Jag har läst de sex (eller två) första delarna så jag har hamnat en bra bit efter.



Stormnatt av Johanna Ginstmark
Genre: Kriminalroman
Serie: Österlenfallen (2)
Antal sidor: ?
Utgivningsdatum: 2024-06-05
Förlag: Bokförlaget Polaris

Från Bokus
Snöstormen river över Österlen när Jens, en ensamstående småbarnspappa och änkeman, försvinner spårlöst. Kvar på gården finns tioåriga Tova och hennes lillasyster. Har Jens försvunnit frivilligt eller har han blivit utsatt för ett brott? Utredningen av Jens försvinnande är snårig och polisen Maria Larsdotter blir dessutom personligt engagerad då hon blir påmind om sitt eget barndomstrauma.

Parallellt är avdelningen för grova brott i Ystad uppdelad i två läger där majoriteten är kritiska mot att den nytillträdde kommissarien Maria anmält deras chef för tjänstefel.


Den här serien verkar jag ha missat helt. Jag blir ju, per automatik, nyfiken på böcker som utspelar sig på Österlen.



Lita inte på någon av T M Logan
Genre: Thriller
Serie: -
Antal sidor: 432
Utgivningsdatum: 2024-06-10
Förlag: Bokförlaget Nona

Från Bokus
Två främlingar, ett barn och ett ögonblick som förändrar allt... Ellen försöker bara hjälpa en främling. Det är så det börjar: ge några minuters andrum åt en stressad ung mamma som sitter mittemot henne på tåget. Att hålla barnet en kort stund medan kvinnan tar ett viktigt telefonsamtal.
Fem minuter går.
Tio.

När tåget stannar vid en station ser Ellen mamman skynda bort på perrongen utan att ens slänga en blick åt sitt barn. Ellen ska precis ropa efter hjälp när hon upptäcker en lapp i barnets väska, tre desperata rader slarvigt antecknade på en pappersbit: Snälla skydda Mia. Lita inte på polisen. Lita inte på någon ...


Den här låter spännande!



Under kärret av G R Halliday
Genre: Kriminalroman
Serie: Monica Kennedy (3)
Antal sidor: 384
Utgivningsdatum: 2024-06-12
Förlag: Modernista

Från Bokus
För tolv år sedan satte Monica Kennedy fast den notoriska seriemördaren Pauline Tosh, och hon dömdes till livstids fängelse.

När Tosh en dag ber Monica besöka henne på den ensligt belägna Highlands Carselang-anstalten utgår kriminal kommissarien från att hon försöker spela något slags spel. Men så räcker Tosh över en handritad karta som pekar ut ett ödsligt beläget kärr nära Inverness, och Monica kan inte ignorera informationen - hon har alltid varit övertygad om att det finns fler offer där ute.

När en ny kropp påträffas ser det mycket riktigt ut som att man har hittat ett nytt offer från Toshs mordlista. Men saker är sällan så enkla som man tror.


De två första delarna har jag läst och även om jag inte varit helt övertygad så har böckerna något som lockar.



Poster girl av Veronica Roth
Genre: Science fiction
Serie: -
Antal sidor: 288
Utgivningsdatum: 2024-06-03
Förlag: Modernista

Från Bokus
I årtionden har medborgarna i megalopolisen Seattle-Portland levt sina liv under konstant övervakning i form av Insyn, ett okulärt implantat som spårar medborgarnas varje ord och handling, och straffar eller belönar dem enligt en rigid moralkod fastställd av Delegationen. Men så kom revolutionen. Delegationen föll och dess mest betydelsefulla medlemmar låstes in på Aperture, ett fängelse i utkanten av staden. Alla andra, nu fria från övervakningen, gick vidare med sina liv.

Sonya Kantor var Delegationens Poster Girl - övervakningsstatens ansikte utåt - och har suttit fängslad i tio år när en gammal fiende kommer till henne med ett förslag. Hon ska hitta en försvunnen flicka som tagits av regimen, och i utbyte ska hon få sin frihet.

Sonyas sökande ska leda henne genom en ny och främmande värld, sådan den blivit efter Delegationens fall, och hon tvingas konfrontera mörka hemligheter i sitt förflutna


Jag hoppas fortfarande att hon ska få ihop något lika bra som Divergent.



Semesterbokhandeln av Kiley Dunbar
Genre: Feelgood
Serie: -
Antal sidor: 250
Utgivningsdatum: 2024-06-04
Förlag: Pia & Co

Från Bokus
Jude Crawley borde vara överlycklig. Hon har just tagit universitetsexamen som vuxenstudent och kan äntligen vara öppen med sin relation med filosofi professorn Mack. Tills hon ser Mack kyssa en annan kvinna, och hennes drömmar krossas. Och deras drömsemester, att driva en pytteliten bokhandel i kustbyn Clove Lore i två veckor, går inte att avboka. Jude bestämmer sig för att åka ensam. Kanske kan en semester omgiven av böcker läka hennes brustna hjärta? Väl på plats uppstår snabbt ett problem: på grund av ett missförstånd är bokhandeln även uthyrd till en man vid namn Elliot. Jude tänker inte låta sig charmas av hans vackra yttre och hans uppenbara kärlek till böcker - det är faktiskt hennes bokhandel (åtminstone i ett par veckor). Men Jude och Elliot har inget val, de måste driva bokhandeln och kaféet tillsammans, och det kanske inte är så illa som Jude trott. Men varför är Elliot så hemlighetsfull? Han verkar till och med vara på flykt från något ...

Ja. Vad ska jag säga. En bok med den titeln och den handlingen lockar ju självklart.



Sommardagar i Kollektivet av Callum Bloodworth
Genre: Feelgood
Serie: -
Antal sidor: 399
Utgivningsdatum: 2024-06-12
Förlag: Bazar Förlag

Från Bokus
Ärligt talat är det nästan lättare att missa Kollektivet än att hitta det. Vilket så klart är synd, för dolt bakom de lite slitna rosa väggarna i den lilla Stockholmsförorten rymmer storslagna historier. Om människor som gått igenom det värsta, men som med lite hjälp har fått möjligheten att börja om på nytt. De var sex vänner som grundade Kollektivet men åren har gått och inte många av dem finns kvar. Och nu har Stina Nilsson bestämt sig för att hennes tid snart är slut. Innan det är dags har hon en sista kamp hon måste vinna - för att rädda Kollektivets framtid och den dröm som en gång skapade det.

Jag har läst en bok av honom och vill definitivt läsa fler.



Stormfågel av Ann Cleeves
Genre: Kriminalroman
Serie: North Devon (3)
Antal sidor: 363
Utgivningsdatum: 2024-06-14
Förlag: Albert Bonniers Förlag

Från Bokus
Tidigt en stormig morgon får livräddarna i den lilla kustbyn Greystone ett larmsamtal. Men i jollen som ligger för ankar ute i viken väntar ingen seglare i sjönöd. Istället finner de ett lik. Den mördade mannen visar sig vara en känd äventyrare, Jem Rosco, som oväntat dykt upp i sina barndomstrakter igen. För kriminalkommissarie Matthew Venn kommer fallet nära. Församlingen han växte upp i har ett starkt fäste i Greystone, och i utredningen dyker personer från hans förflutna upp. När vidskepelse och rykten blandas får Matthew allt svårare att se klart, och han tvingas inse att både han själv och kollegorna Jen och Ross kan vara i fara.

Men vänta lite nu ... tredje delen? Jag verkar ha missat detta. Det var ett tag sedan jag läste något av henne nu.

torsdag 30 maj 2024

Hett i hyllan #459

Jag bara gissar nu, men jag tror inte jag är ensam om att ha en del böcker i hyllan som stått där i evinnerliga tider. Är det inte dags att de där, halvt, bortglömda böckerna får ta lite plats och synas? Jo, det tycker jag. Verkligen. Därför kommer de, en efter en, att dyka upp här varje torsdag under rubriken Hett i hyllan. Lite lagom tvetydigt, eller hur? Vad har du för dolda skatter i hyllan?

Dags för den nästsista från bokrean 2021.
Arvet av Yrsa Sigurðardóttir är andra delen i serien om Freyja & Huldar.

Denna köpte jag eftersom jag hade fått första delen som överraskning av förlaget året innan och det är ju det där med att läsa serier i ordning. Jag har bara läst en enda bok av henne tidigare, första delen i en annan serie, och den var bra i alla fall och det borde väl bara bli bättre och bättre, tänker jag. Kanske är även den här författaren en aspirant till Vi möts igen-utmaningen. Eller kanske Finish That Series-utmaningen med den gamla serien. Eller både och.

Så här står det på baksidan:
En kvinna hittas mördad i sitt hem i Reykjavik, och enda vittnet är en liten flicka som polisen hittar gömd i rummet där mordet skedde. Hon är så chockad av händelsen att hon har slutat tala. Kriminalpolisen Huldar står handfallen inför flickans tystnad. Han vänder sig till psykologen Freyja som har stor erfarenhet av att arbeta med traumatiserade barn. Freyja är skeptisk till polisen i allmänhet, och Huldar i synnerhet. Men hon är fast besluten att skydda flickan. Det kan bli svårare än någon av dem först anar. Mördaren lämnar kryptiska ledtrådar till dem, men klarar de av att tyda dem innan nästa offer skördas?
Om du också vill vara med och visa upp dina böcker, antingen heta hyllvärmare eller heta av någon annan anledning, så lägg gärna in en länk här nedanför. Då hittar jag dig mycket lättare.

onsdag 29 maj 2024

Bok: Järtecken av Christoffer Carlsson

Författare: Christoffer Carlsson
Titel: Järtecken
Genre: Kriminalroman
Antal sidor: 425
Originalspråk: Svenska
Originaltitel: -
Översättare: -
Serie: Hallandssviten 1
Förlag: Albert Bonniers Förlag
Utgivningsår: (original) 2019 (min) 2019
Format: Inbunden
Källa: Bokhyllan
Utläst: 28 april 2024




Första meningen: Man säger att döden tar en.

Baksidetext
En novembernatt 1994 begås ett mord i utkanten av den halländska byn Marbäck. Den skyldige identifieras snart. Han döms och allt ställs till rätta. Men brottet skapar ringar på vattnet. Genom tiden gör det små och stora avtryck i människors liv. Frågetecken uppstår: Vad var det egentligen som hände däruppe i Marbäcksskogen?

Och så är det Isak, pojken med järtecknet i sig, som fruktar att han en dag ska göra något förfärligt.

Min kommentar
Väldigt länge har jag gått och klämt på Järtecken. Min förhoppning var nämligen att jag skulle läsa den under ett besök i Simlångsdalen, så nära Marbäck man kan hitta ett ställe att bo på. Lika länge så stod sambon emot mitt tjat, men plötsligt, tidigt i våras, så gav han med sig och det bokades ett en hotellweekend. Då var den boken en självklar reskamrat.

Det här är ingen gängse deckare, utan, precis som det står på försättsbladet, en roman om ett brott. Stämningsmässigt påminner den om Den enögda kaninen, som jag fortfarande håller som hans bästa. Denna ligger dock inte långt efter. I mitt tycke så är Christoffer Carlsson som allra bäst när han skriver om sin hemtrakt. Det blir en extra nerv och det känns så äkta och genuint. Och insiktsfullt. Allt känns väldigt nära.

Miljöbeskrivningarna är fantastiska och får ta precis den plats som behövs. Visst spelar det alldeles säkert att jag var på plats under läsningen och det var speciellt att röra sig i samma område som karaktärerna i boken. Det finns nog inget som jag hakar upp mig på. Allt bara flyter. Tempot är långsamt, men vibrerande.

Bymentaliteten är något som jag verkligen kan relatera till. Jag växte själv upp så och vet att det är svårt att slå sig fri från de förutfattade meningar som alla har om alla andra. Om man nu bryr sig om vad andra tycker och låter andra definiera vem man är. Tänk vad andras oförsiktiga kommentarer kan ställa till, speciellt när det handlar om barn.

Här är det inte brottet eller vem som gjorde det som är det viktiga. Det handlar mer om hur närstående till den fällde drabbas av brottet. Ja, hela samhället faktiskt. Jag hoppas verkligen att bevis, eller bristen på dem, är viktigare vid fällande av en brottsling, men egentligen så vet jag nog bättre än så. Poliser som jobbar/tänker på det sätt som alla utom Vidar gör borde få sparken.

Boken är uppdelad i tre delar, där varje del utspelar sig under en viss tid (med början under 1994, 2004 och 2017). Jag skulle säga att uppdelningen är föredömlig. Här har en del författare något att lära. Det finns inget hoppande fram och tillbaka. Verkliga stora och viktiga händelser får också vara med, som stormen Gudrun och tsunamikatastrofen. Det gör alltid så att den uppdiktad historia känns mer sann.

Järtecken är en riktigt tragisk berättelse och faktum är att jag skulle vilja sätta den i händerna på alla som fryner åt hela genren "deckare". Precis som med vanliga romaner så finns det bra och så finns det dåliga deckare. Detta är en av de bra. Oavsett vilken genre du vill placera den i.

Den här boken har varit med i En smakebit på søndag.

Goodreads hade den 3,62 i genomsnitt (beräknat på 1 328 betyg).
Jag ger den 4,0.
Boken är
TråkigSpännandeFörutsägbar
BladvändareKlurigLäskig
LångsamTempofylldIntetsägande
DetaljrikFåordigNagelbitare
MysigSorglig
MåbrabokTankeväckandeRolig
RörigGenomtänktMörk
LättsamMystiskBerörande

Andra som bloggat om Järtecken: Lottens bokblogg, enligt O och Litteraturkvalster & småtankar

tisdag 28 maj 2024

Tisdagstrion: Ett "och" i boktiteln

Tisdag igen. Då är det som vanligt dags för Tisdagstrion som sköts av Ugglan & Boken.

Veckans tema: Ett "och" i boktiteln

Oj, vad många! Även när jag plockade bort de som har lägre betyg än en fyra så var de alldeles för många. Då valde jag bara svenska böcker, som även de var för många, men dessa blev det till slut.

1. Boel och Oscar av Josefine Sundström är en riktigt bra bok som handlar om grannarna Boel och Oscar. Den ena är 90 år gammal, den andra bara 30. De blir vänner ändå.

2. Levande och döda i Winsford av Håkan Nesser är en äkta nessersk historia. Det är dimmiga hedar, engelska pubar och en historia som inte får ett avslut. Eller får den det?

3. Manglade dukar och vikta servetter av Ewa Klingberg är första delen i Huskvarnaserien. De är nog ganska fristående, för de tre jag har läst hänger inte direkt ihop, i så fall väldigt löst. Handlar väl om kvinnor, då och nu.

måndag 27 maj 2024

Film: Infinite storm (2022)

Titel: Infinite storm
Originaltitel: Infinite storm
Genre: Drama
Regissör: Malgorzata Szumowska, Michael Englert
Manus: Joshua Rollins, Pam Bales
Skådespelare: Naomi Watts, Billy Howle, Denis O'Hare, Parker Sawyers, Eliot Sumner
Utgivningsår: 2022
Produktionsland: Storbritannien, Polen, Australien, USA, Slovenien
Längd: 98 min
Serie: -
Såg den på Netflix 30 april 2024




Handling
När en erfaren klättrare och volontär i räddningsstyrkan bestiger Mount Washington, vänder hon tillbaka innan hon når toppen eftersom en enorm snöstorm närmar sig. Men på väg ner möter hon en ensam, strandsatt man och tar på sig att få dem båda nerför berget innan natten faller och de dukar efter för stormen.

Min kommentar
Infinite storm var jag väldigt nära att köpa, då när det begav sig. Sedan läste jag en del ganska negativa recension och då gav jag upp det. Däremot så har den hela tiden funnits där i bakhuvudet, jag gillar ju den här typen av film. När den kom till Netflix så la jag omedelbart till den på listan och väntade på lusten att se en film som ganska säkert inte var så bra.

Filmen börjar med att det påstås att den baseras på en sann historia. Det är verkligen inte ofta det är en bra sak ... Jag tyckte det var vissa saker som var, på riktigt, osannolika och rent av omöjliga. Alltså googlade jag i efterhand för att kolla upp vad som faktiskt var sant. Det var inte mycket mer än grundhistorien, visade det sig.

Vad är det då som är sant? Pam Bales räddar en livstrött man klädd i shorts och gympadojor. Ja. Det var väl ungefär det. Eller jo, vädret var dåligt också. Resten är bara där för att göra allt mer dramatiskt. Naturligtvis var nerfärden jobbig på alla sätt, men inte alls i närheten av filmens påhitt. Efter ett tag ledsnar man på ramlande och halkande människor och allt som händer blir till slut smått löjligt.

På grund av alla livshotande situationer som de hamnar i så är filmen mycket utdragen. Den lyckas inte heller engagera mig. På något sätt så saknar den emotionellt kapital. Eller det snarare drunknar i dramatiska händelser.

Miljön är fantastisk, om man gillar berg och kargt. Något Mt Washington är det dock inte. Filmen är inspelad i Slovenien. Det blir ju billigare så.

Infinite storm verkar inte lita på att den verkliga historien är tillräckligt spännande och berörande. Ett vanligt problem med filmer som baseras på en sann historia, tycker jag. En film som hade kunnat berätta om en otroligt modig människas hjältedåd blir nästan en parodi. Personligen så hade jag nog uppskattat om manuset hade hållit sig närmre verkligheten.


Letterboxd hade den 2,5 i genomsnitt (beräknat på 6 327 betyg).
IMDb hade den 5,2 i genomsnitt (beräknat på 10K betyg).
Jag ger den 4,0.
Filmen är
SpännandeTråkigTrovärdig
KlurigFörutsägbarMystisk
BerörandeOsannolikUnderhållande
Snyggt fotoRoligLångsam
RomantiskFör långFartfylld
SorgligFör kortLäskig

söndag 26 maj 2024

Smakebit på søndag: Med bergens andetag

En smakebit på søndag är ett stående inslag bland bokbloggare som "drivs" av den norska bokbloggen Betraktninger. Varje vecka väljer vi ett stycke i boken vi läser och delar med oss av det. Ett spännande sätt att få veta vad andra läser.

Veckan som gick var lite jobbig, jag blev bara tröttare och tröttare. När jag sover tills klockan ringer, som jag gjort nu, så är det något som är fel. Allt kulminerade, hoppas jag, med kalas här igår. I dag ska här röjas upp och sedan ska jag börja räkna ner till semestern.

Någon läsning har det ju inte blivit i helgen, men så blir det ibland. Det har ändå blivit en del oplanerade böcker den senaste tiden. Eller nja, egentligen så är de inte oplanerade, för mig, men officiellt så är de det. Igår började jag så smått läsa Med bergens andetag av Therese Widenfjord. En bok som bokcirklades på läsretreaten i Varberg i år. Jag var med på pratet, där även författaren var med, trots att jag inte hade läst boken. Men jag blev så nyfiken att jag bestämde mig för att göra det. För en månad sedan kom den som e-bok på Storytel och nu ska jag läsa den.

Min smakebit är från bokens början:
Det är en konstig dag redan från början, för ägget jag får till frukost har två gulor. Det har aldrig hänt förut. Som två blanka, runda ögon ligger de där och stirrar på mig i stekfettet på tallriken.
    "Reg! Reg, titta!" Innan jag hinner tänka ropar jag på min bror. Armarna klibbar mot bordsskivan när jag vrider på tallriken så att han ska se. "det är två!"
    Reg plockar åt sig en ny bit majsbröd. Brer smör på den, klämmer ihop den så det pyser ut över fingrarna och trycker in hela i munnen på en gång. Kinderna med svart skäggstubb putar när han tuggar. Fastän det bara är förmiddag än, är han redan blöt av svett i ansiktet.

lördag 25 maj 2024

Bok: Den sista utgrävningen av Elly Griffiths

Författare: Elly Griffiths
Titel: Den sista utgrävningen
Genre: Kriminalroman
Antal sidor: 322
Originalspråk: Engelska
Originaltitel: The last remains
Översättare: Carla Wiberg
Serie: Ruth Galloway 15
Förlag: Bokförlaget Forum
Utgivningsår: (original) 2023 (min) 2023
Format: Inbunden
Källa: Bokhyllan
Utläst: 23 april 2024




Första meningen: Bålet lyser klart nu, glöder som smält guld längst in.

Baksidetext
Under renoveringen av ett kafé hittas kvarlevorna efter en ung student inmurade i väggen. Man ringer genast in Dr. Ruth Galloway och benen visar sig tillhöra Emily Pickering, en ung arkeologistudent som försvann för nästan tjugo år sedan. Misstankarna riktas snart mot Ruths vän Cathbad.

Men det finns ett problem. Cathbad är försvunnen.

Ruth och Nelson måste nu hitta Cathbad för att kunna frikänna honom. Kommer de att hinna avslöja sanningen i tid för att rädda sin vän?

Min kommentar
Då kom då till slut den där dagen, när en favoritserie tar slut. Efter femton böcker och fjorton år så var det dags att läsa Den sista utgrävningen. Även om jag tycker att det är modigt och bra att avsluta en populär serie i tid så är det vemodigt att ta farväl. Vi har ju hängt tillsammans i många år nu.

Genom hela boken så är det tydligt att vi tar en tur längs minnenas allé och jag tror minsann att alla karaktärer (av vikt, som fortfarande är vid liv) som har medverkat i någon av de tidigare böckerna dyker upp här. Det känns som att jag får ett riktigt avslut för samtliga. En diger samling är det i alla fall, men eftersom flera är gamla bekanta så är det inga problem att hålla ordning på dem. Även alla(?) gamla fall nämns också. Det är en riktigt fin nostalgitripp.

Precis som i alla de andra böckerna så är det inte själva fallet som är det viktiga, utan här är det människorna som spelar roll. Jag brukar ju ofta stör mig på när det privata tar fokus från mordgåtan, men det är någon jag aldrig gjort i den här serien. Visst har jag ledsnar på det eviga triangeldramat, men det är ju mest för att det just är ett sådant. Triangeldrama, alltså. Ruth själv har alltid varit intressant och jag har alltid varit nyfiken på hur det ska gå för henne. Hon känns verkligen som en gammal vän.

Själva fallet är ändå intressant, trots att jag snabbt listade ut den springande punkten. Den sedvanliga personliga inblandningen är tyvärr högst närvarande. Den är jag nog mer less på än triangeldramat. Exakt hur många dumma saker kan man egentligen komma undan med, utan att faktiskt dö?

De här femton böckerna har gjort mig så nyfiken på Norfolk och jag vill verkligen åka dit. Kanske finns det en vandra i Ruth Galloways fotspår? Om det inte gör det så borde det finnas. Kanske kommer Ruth att gästspela i någon annan av författarens böcker. Det hade varit kul. Bara så man vet vad som händer i hennes liv.

Den sista utgrävningen är en riktig knyta-ihop-säcken bok. Jag vet inte om jag tycker att det här var det bästa avslutet, i hemlighet så har jag nog önskat lite att författaren hade vågat sig på ett annat. Men jag är nöjd.

Den här boken har varit med i En smakebit på søndag.

Goodreads hade den 4,42 i genomsnitt (beräknat på 16 850 betyg).
Jag ger den 4,0.
Boken är
TråkigSpännandeFörutsägbar
BladvändareKlurigLäskig
LångsamTempofylldIntetsägande
DetaljrikFåordigNagelbitare
MysigSorglig
MåbrabokTankeväckandeRolig
RörigGenomtänktMörk
LättsamMystiskBerörande

Andra som bloggat om Den sista utgrävningen: Bokstunder, Bokdivisionen och Det här har jag läst

fredag 24 maj 2024

Läsplanering juni 2024

Det blir tema norra Norden i juni. I två veckor ska jag nämligen befinna mig på väg till/från eller vid den allra norraste delen av (mest) Sverige, (lite) Norge och (en bra bit i) Finland. Jag tänkte att det är lika bra att gå all in här, eftersom jag ju har så många böcker som utspelar sig uppåt i landet. Det här är bara en bråkdel av dem så om jag hinner med fler är det inga som helst problem, men det kan hända att det slinker in en katt bland hermelinerna också.

Koka björn av Mikael Niemi. Vi möts igen. Hyllvärmare.
Nattavaara av Thomas Engström & Margit Richert. Hyllvärmare.
Tio över ett av Ann-Helén Laestadius. Hyllvärmare.
Den svavelgula himlen av Kjell Westö. Boktolva. Hyllvärmare.

torsdag 23 maj 2024

Hett i hyllan #458

Jag bara gissar nu, men jag tror inte jag är ensam om att ha en del böcker i hyllan som stått där i evinnerliga tider. Är det inte dags att de där, halvt, bortglömda böckerna får ta lite plats och synas? Jo, det tycker jag. Verkligen. Därför kommer de, en efter en, att dyka upp här varje torsdag under rubriken Hett i hyllan. Lite lagom tvetydigt, eller hur? Vad har du för dolda skatter i hyllan?

Vi tar väl ännu en oläst från bokrean 2021.
Här kommer då ännu en av Kelly Rimmer, Jag utan dig.

Jag tyckte ju så mycket om den första/enda jag hittills har läst av henne att jag aktivt letade upp fler. Så nu har jag då två olästa i hyllan. Det kommer nog att bli så att hon får vara med i min Vi möts igen-utmaning. Kanske redan nästa år. Frågan är vilken av de två jag ska välja. Denna ligger nog bra till.

Så här står det på baksidan:
Callum arbetar på en stor PR-byrå i Sydney och tar varje dag färjan hem till förorten Manly. En dag på färjan kommer han av en slump i samtal med Lilah, som är en engagerad jurist och miljökämpe, och detta första möte utvecklar sig snabbt till en stormig förälskelse. Ingen av dem tror egentligen på kärlek vid första ögonkastet, men de klickar helt enkelt med varandra.

Lilah försöker först kämpa emot med alla medel. Hon hittar på den ena ursäkten efter den andra för att inte låta känslorna ta över, men till sist ger hon upp och låter sig översköljas av kärleken. Allt ser ljust ut, och deras förhållande blir allt starkare. Men så kommer den dag då Lilah inte längre kan ignorera de sjukdomstecken som hon fruktat och hållit hemliga för Callum ...
Om du också vill vara med och visa upp dina böcker, antingen heta hyllvärmare eller heta av någon annan anledning, så lägg gärna in en länk här nedanför. Då hittar jag dig mycket lättare.

onsdag 22 maj 2024

Bok: Torka aldrig tårar utan handskar 2. Sjukdomen av Jonas Gardell

Författare: Jonas Gardells
Titel: Torka aldrig tårar utan handskar 2. Sjukdomen
Genre: Drama
Antal sidor: 295
Originalspråk: Svenska
Originaltitel: -
Översättare: -
Serie: Torka aldrig tårar utan handskar 2
Förlag: Norstedts
Utgivningsår: (original) 2013 (min) 2013
Format: Inbunden
Källa: Bokhyllan
Utläst: 19 april 2024




Första meningen: Det är en hopplöst grå dag.

Baksidetext
De är en sorts familj: ärkefjollan Paul, Lars-Åke och Seppo, Reine med sitt plågade förflutna på den lilla bohuslänska ön, den vackre Bengt som är filmstjärna i vardande. Varje år firar de jul hos Paul, det är där Benjamin och Rasmus träffar varandra och blir kära. Allt ska de offra för kärleken.

De älskar varandra så mycket. Världen och framtiden tillhör dem. Och det är då som sjukdomen kommer till staden. Bögpesten. Den nya digerdöden. De är alla så unga. En efter en skall de dö. Det som berättas i den här historien har hänt. Allt är sant. Jag var en av dem som överlevde. Det här är min och mina vänners historia.

Min kommentar
Det var då dags att ta tag i andra delen i Torka aldrig tårar utan handskar, den som också heter Sjukdomen. Jag var nog förberedd på, kanske inte en gråtfest, men på att bli väldigt berörd. Tyvärr drar den här boken tidshoppandet några varv för långt för mig.

Allt är väl egentligen redan sagt om de här böckerna, jag är ju väldigt sen på bollen, men jag gör ett tappert försök. Det är svårt att ens börja förstå hur det var att berätta för sina föräldrar. Det är klart att de blir chockade. Kanske borde det inte vara så, men jag kan förstå det. Speciellt på 80-talet. Däremot så kommer jag aldrig att förstå en Gud som är dömande och oresonlig. Inte heller kommer jag någonsin att förstå de som tror på en sådan Gud.

För mig blir läsningen av den här boken lite som att läsa med shuffle inställt. Det blir osannolikt och onödigt rörigt när stycken från olika tider blandas hej vilt. Ett exempel är när vi börjar med en midsommar när Reine var tolv. Mitt i alltihop kommer ett litet stycke, på bara några rader, om när han flyttat till Stockholm. Sedan fortsätter midsommartråden ett tag, för att därefter hoppa tillbaka till Stockholm. Det blir helt obegripligt.

Detta är en otroligt berörande berättelse, men för mig försvinner det tyvärr lite, eftersom jag vid varje scenbyte måste lägga allt fokus på att fundera på vad som faktiskt har hänt, rent tidsmässigt, eller bara i något av alla tidshopp. När jag får förbli i en tidstråd en längre stund så tar historien tag i mig mer. Benjamins historia är den som sticker ut och som påverkar mig mest. Och Bengts. Jag blir så ledsen av hans berättelse.

Det är en förfärlig tid som beskrivs och människosynen som sipprar igenom är värre än förfärlig. En del recensioner som jag hittade nu när jag skulle skriva ihop mitt eget inlägg gör att jag blir lite orolig över att de som inte var med på 80-talet får en lite orättvis uppfattning. Man kan ju lätt få intrycket att alla hatade homosexuella och det ger en skev bild, tycker jag. Nu är ju boken så klart skriven ur Gardells perspektiv, men den är ju faktiskt skriven efter att vi fick facit, så att säga. Det var ju (oftast, hoppas och tror jag) inte så att vården behandlade dem illa för att de var homosexuella, utan för att absolut ingen visste exakt hur det här smittade. Precis som en annan, alltför bekant, sjukdom som drabbade hela världen för bara några år sedan.

Kanske har jag ett annat perspektiv på allt som händer i andra delen av Torka aldrig tårar utan handskar, eftersom jag läser den efter att vi numer har tagit oss igenom en pandemi. Den kunde ha varit så mycket mer drabbande, för mig, om den hade berättats mer kronologiskt. Det känns lite tufft att ge den ett så lågt betyg, men jag måste på grund av att jag mycket ofta var mycket irriterad. Jag tror i alla fall inte att någon annan författare hade lyckats få ihop det så bra som det ändå är.

Goodreads hade den 4,31 i genomsnitt (beräknat på 4 657 betyg).
Jag ger den 3,5.
Boken är
TråkigSpännandeFörutsägbar
BladvändareKlurigLäskig
LångsamTempofylldIntetsägande
DetaljrikFåordigNagelbitare
MysigSorglig
MåbrabokTankeväckandeRolig
RörigGenomtänktMörk
LättsamMystiskBerörande

Andra som bloggat om Torka aldrig tårar utan handskar 2. Sjukdomen: Lottens bokblogg, C.R.M. Nilsson och Litteraturkvalster

tisdag 21 maj 2024

Tisdagstrion: Böcker som gavs ut under olika årtionden på 1900-talet

Tisdag igen. Då är det som vanligt dags för Tisdagstrion som sköts av Ugglan & Boken.

Veckans tema: Böcker som gavs ut under olika årtionden på 1900-talet (ett årtionde i varje bok)

Jag tycker att Stephen King har varit lite försummad här så jag kör en trio med hans böcker.

1. Carrie fyller 50 år i år. Om en mobbad flicka som har övernaturliga förmågor. Och en skolbal. En förfärlig bok och en riktigt hemsk film (och då menar jag originalet).

2. Jurtjyrkogården gavs ut 1983. Handlar om en lite speciell djurkyrkogård där den man begravt vaknar till liv igen. På sätt och vis. Jag vet inte om jag upplevde den som än mer otäck för att vi faktiskt hade en kattkyrkogård på tomten.

3. Dolores Claiborne gavs ut 1992 och den skiljer sig lite från hans övriga böcker. Främst för att den är så tunn och så också för att den inte är någon egentlig skräck. Den handlar om en kvinna som tar hand om en äldre invalidiserad kvinna. Den gamla tanten är rik och när hon plötsligt dör vill polisen gärna prata med Dolores. De får veta lite mer än de bad om, bland annat vad som egentligen hände när Dolores man dog många år tidigare. Om jag inte minns fel så är den skriven i ett enda textsjok, men den är så bra att man faktiskt kan läsa den i ett svep.

måndag 20 maj 2024

Film: Dark waters (2019)

Titel: Dark waters
Originaltitel: Dark waters
Genre: Drama
Regissör: Todd Haynes
Manus: Nathaniel Rich, Mario Correa, Matthew Michael Carnahan
Skådespelare: Mark Ruffalo, Anne Hathaway, Victor Garber, Bill Pullman, Bill Camp
Utgivningsår: 2019
Produktionsland: USA
Längd: 121 min
Serie: -
Såg den på Netflix 19 april 2024




Handling
Cincinnati, Ohio 1998: Affärsjuristen Robert Bilott, en ny partner på en prestigefylld advokatbyrå, får besök av en av sin mormors grannar från West Virginia. Den arga bonden Wilbur Tennant ber honom att stämma det multinationella kemiföretaget DuPont. Hans kor, enligt anklagelsen, förgiftas av en närliggande soptipp. Något som egentligen uteslutet för Bilott, eftersom han normalt är på andra sidan.

När han kör till Parkersburg för att se själv ändras hans inställning snabbt. Advokaten ser chockerande bevis på förgiftningen av boskapen med sina egna ögon: svarta tänder, enorma tumörer och fruktansvärda missbildningar. Med stöd av sin chef Tom Terp lämnar han in en stämningsansökan och får tillgång till konfidentiella företagsakter. Medan DuPont rutinmässigt försöker få tiden att gå, avslöjar Bilott en skandal som också äventyrar många människors hälsa. Till sin frus förtret fastnar den idealistiska advokaten i fallet och sätter hans karriär och hälsa på spel. Och ändå ger han inte upp.

Min kommentar
Det visade sig att filmen jag hade valt som fredagsfilm inte alls var en film, utan en serie. Så det fick bli ett akut byte, utan djupare analyser eller eftertanke. Det fick bli en film som jag haft på listan ett tag, Dark waters. Jag hade egentligen inte ens någon koll på vad den handlar om.

Jag är nog rent generellt svag för den här typen av film. Och full av beundran för människor som orkar/vågar ta sig an den här sortens David mot Goliat-kamper. Framför allt så önskar jag att alla advokater skulle ha någon sorts moralkänsla (och politiker).

Ju längre filmen går desto mer upprörd blir jag. För mig är det helt obegripligt att de här människorna kan sova gott om natten. Förmodligen gråter de hela vägen till banken. Det är en väldigt lång film, men jag tycker den är intressant hela vägen. Inte ett dugg utdragen eller seg. Fotot är rejält mörkt och dystert. Något som förstärker hopplösheten på ett bra och effektivt sätt.

Mark Ruffalo är magnifik i den här filmen och han har ju stor vana att spela just den typen av roll. Anne Hathaway har en pytteliten roll, bara som (efterhand) stöttande fru. I eftertexterna visas några av de verkliga personerna, något som jag är mycket förtjust i. Speciellt när det visar sig att de dessutom har spelat sig själva.

Antingen så var den här teflon-affären ingen stor grej i Sverige eller så missade jag alltihop. Jag minns egentligen bara att jag någon gång för flera år sedan läste att det kunde vara farligt att laga mat i teflonpannor. Jag började fundera på om det här PFOA möjligtvis kunde vara PFAS, som ju är ett hett ämne nu. Efter lite googling så visade det sig att det var precis så.

Dark waters är som en John Grisham i toppform och egentligen mer skrämmande än vilken skräckfilm som helst. Det är ju precis sådana här saker som får konspirationsteorier att frodas. Många gånger är de ju tyvärr sanna.


Letterboxd hade den 3,7 i genomsnitt (beräknat på 102 265 betyg).
IMDb hade den 7,6 i genomsnitt (beräknat på 102K betyg).
Jag ger den 4,0.
Filmen är
SpännandeTråkigTrovärdig
KlurigFörutsägbarMystisk
BerörandeOsannolikUnderhållande
Snyggt fotoRoligLångsam
RomantiskFör långFartfylld
SorgligFör kortLäskig

söndag 19 maj 2024

Smakebit på søndag: Flod av döda själar

En smakebit på søndag är ett stående inslag bland bokbloggare som "drivs" av den norska bokbloggen Betraktninger. Varje vecka väljer vi ett stycke i boken vi läser och delar med oss av det. Ett spännande sätt att få veta vad andra läser.

Det fina vädret bara fortsätter och fortsätter. Tyvärr så blåser det otroligt mycket varje dag, så det är lite svårt att klä sig rätt. Men det är ju egentligen bara en bagatell. Nästa vecka kommer att bli kort för mig, jag är ledig på fredag. Hela den här veckan kommer att ägnas, mer eller mindre, åt att förbereda ett kalas här till nästa helg.

Boken jag läser nu, Flod av döda själar (Long bright river) av Liz Moore hade jag helt missat, när den dök upp som en överraskning från förlaget. Tydligen blev boken en New York Times bestseller, på Goodreads var den nominerad i Best Mystery & Thriller 2020 och självaste Barack Obama har valt den till en av de bästa böckerna samma år. Själv blir jag nästan lite avskräckt av alla hyllningar.

Min smakebit är från sida 145-146:
    "Kan jag hjälpa till med något?" undrar jag, samtidigt som Ashley frågar: "Kommer din mormor?"
    "Tror inte det."
    Ashley nickar mot köket. "Jag klarar det", säger hon. "Ta något att äta. Jag är tillbaka om en sekund."
    En liten pojke, fem sex år gammal, kommer fram till Thomas och frågar om han gillar soldatfigurer, och Thomas svarar ja, fast jag är inte säker på att han vet vad det är.
    Så försvinner de ner i gillestugan där fullt krig pågår av oväsendet att döma.
    Alla andra har börjat samtala igen.
    Som alltid på O'Briens släktträffar blir jag stående ensam.

lördag 18 maj 2024

Bok: På ett ögonblick av Jo Callaghan

Författare: Jo Callaghan
Titel: På ett ögonblick
Genre: Kriminalroman
Antal sidor: 336
Originalspråk: Engelska
Originaltitel: In the blink of an eye
Översättare: Hanna Williamsson
Serie: Kat & Lock 1
Förlag: Modernista
Utgivningsår: (original) 2023 (min) 2023
Format: Inbunden
Källa: Bokhyllan
Utläst: 16 april 2024




Första meningen: Han ser ingenting.

Baksidetext
Var nittionde sekund försvinner en person, och kriminalintendent Kat Frank vet en del om förluster. Som änka och ensamstående mamma har hon lärt sig att lita på sin magkänsla, en egenskap hon har nytta av även i polisyrket. När Kat blir vald till ett pilotprogram där hon paras ihop med den tekniska landvinningen Lock - en AI som projiceras som ett hologram - ställs hennes instinkt och erfarenhet mot Locks logik.

Samarbetet är långt ifrån friktionsfritt, men snart sker ett genombrott i ett kallt fall gällande två försvunna personer, och Kat och Lock måste hitta ett sätt att förena sina olika egenskaper innan ytterligare människoliv förvandlas till offer i statistiken. Lock är dessutom den enda som kan hjälpa Kat när fallet tar en oväntat personlig vändning.

Min kommentar
Redan när jag gick igenom boksläppen för augusti förra året så hamnade På ett ögonblick på min rader. När boken sedan dök upp som en överraskning i oktober så blev jag riktigt glad och tänkte att jag ville läsa den ganska snart. Det har inte kommit så många recensioner av den, men de jag har sett har verkligen varit bra.

AI är väl något jag ser på med skräckblandad förtjusning, tror jag man kan säga. Ända sedan filmen/boken År 2001, där datorn HAL9000 gjorde entré. Vad som står för förtjusningen i det hela är ju själva AI. Skräcken står människorna för. Om något kan missbrukas så kommer någon att göra det. Redan nu kan man ju använda AI till rent illvilliga saker. Det skrämmer mig.

Den här historien utspelar sig i Birmingham, det är ju inte den vanliga miljön i Storbritannien så det tycker jag är kul. Jag tror knappt att jag har läst någon bok som utspelar sig där förut. Det är också en liten bit in i framtiden, inte speciellt många år, men kanske mellan fem och tio gissar jag.

Karaktärerna är inte speciellt många. Faktiskt väldigt få för att vara en brittisk deckare. Jag tycker om Kat, hon verkar vara en bra person. Dessutom en bra polis. Det är ju inte direkt något det vimlar av i deckare. Hennes mänskliga teamkollegor, Hassan och Debbie, verkar också sympatiska. Även om jag nu hade en del problem med Hassan i början. Han hade en exceptionell oförmåga att inse att han gjorde exakt det som han beskyllde Kat för. Men så är det ju, alla utgår från sina egna erfarenheter. Något annat vore ju bara konstigt.

Om man nu kan kalla det Kat har med AI-assistenten Lock för en relation så gillar jag den också. Det blir ju en del humor, eftersom det är en maskin inblandad. De tenderar ju att ha problem med nyanser, ironi och humor. Eftersom poliser jobbar med människor så funkar det inte så bra att bara vända sig till statistiken. Det blir ju lika fel som när fördomar får styra. För visst är det ju så att intuition och magkänsla "bara" är all ens samlade erfarenhet som gör snabba kvalificerade gissningar och drar slutsatser. Så gör jag också i mitt jobb. I alla fall så gillar jag Lock också. Han blir nästan lite mänsklig.

Jag tycker om att inte alla förhör/utfrågningar sker i "realtid". Det brukar ju bli både tjatigt och krystat. I stället så används förhörsprotokoll på ett mycket bra sätt när man snabbt ska tillgodogöra sig information.

När jag skulle skriva ihop det här inlägget så upptäckte jag att Jo Callaghan tydligen har en bakgrund som AI-forskare. Det förklarar ju en hel del och det känns tryggt om fler i den branschen är så här insiktsfulla.

På ett ögonblick behandlar AI-problematiken på ett väldigt bra sätt, utan att egentligen komma med några värderingar. Än mindre lösningar. Jag vill hemskt gärna fortsätta läsa om Kat och Lock så nu undrar jag när översättningen av nästa bok kommer. Snart, hoppas jag.

Den här boken har varit med i En smakebit på søndag.

Goodreads hade den 4,25 i genomsnitt (beräknat på 4 322 betyg).
Jag ger den 4,0.
Boken är
TråkigSpännandeFörutsägbar
BladvändareKlurigLäskig
LångsamTempofylldIntetsägande
DetaljrikFåordigNagelbitare
MysigSorglig
MåbrabokTankeväckandeRolig
RörigGenomtänktMörk
LättsamMystiskBerörande

Andra som bloggat om På ett ögonblick: Bokstunder och Kapprakt

fredag 17 maj 2024

Önskelista

Snart är det min födelsedag och precis som vanligt så har sambon fått en diger lista att göra inköp från. Han insisterar på att få den rangordnad och det var ett elände att sätta dem i viktighetsordning. Det var tillräckligt svårt att inte plocka ut typ femtio stycken. Jag kommer ju inte att få alla (om han inte har delat listan med min familj), men jag räknar kallt med de första sex i alla fall.

Har du läst någon av dem? Någon som du tycker är placerad på fel plats?

Det här första gänget tror jag att jag kan vara ganska säker på att jag kommer att få.
Kanske kan det bli någon även härifrån. Jag hoppas på den första åtminstone.
Dessa har jag nog inte så stort hopp om ska dyka upp på födelsedagen, man kan ju alltid hoppas.

torsdag 16 maj 2024

Hett i hyllan #457

Jag bara gissar nu, men jag tror inte jag är ensam om att ha en del böcker i hyllan som stått där i evinnerliga tider. Är det inte dags att de där, halvt, bortglömda böckerna får ta lite plats och synas? Jo, det tycker jag. Verkligen. Därför kommer de, en efter en, att dyka upp här varje torsdag under rubriken Hett i hyllan. Lite lagom tvetydigt, eller hur? Vad har du för dolda skatter i hyllan?

Än är de inte slut, de olästa böckerna från bokrean 2021.
Jag minns inte längre på vilken blogg jag hörde talas om Wicked game av E L Dezmin, men intresserad blev jag.

Man kanske inte tror det, men det är faktiskt en svensk bok, trots den engelska titeln. Den beskrevs som en psykologisk thriller och det är jag ju oerhört svag för. Det förutsätter ju att det är bra gjort och det vet jag så klart inte om denna är. Betyget på Goodreads är i alla fall väldigt högt. Vilket ju inte alltid betyder att jag kommer att gilla den, men oddsen förbättras väl i alla fall. Det kanske är dags att plocka med den i en Boktolva.

Så här står det på baksidan:
Jag är en rättsvrängare. Det finns flera av oss i världen, men jag är den nationellt skickligaste. Jag kan få den blint övertygade att tvivla och den största skeptikern att tro. En rättegång där jag finns med är avgjord redan innan den börjat.

En annalkande domstolsförhandling. Två nämndemän: en sverigedemokrat och en kristdemokrat. Men någon bär på en dold agenda med uppsåt att påverka. Om slutsatserna ska förbli orubbliga måste det mentala spelets osynliga fallgropar undvikas.

Har du någonsin undrat hur ett till synes uppenbart brottsfall, plötsligt kan börja svaja betänkligt?

Här har du svaret.
Om du också vill vara med och visa upp dina böcker, antingen heta hyllvärmare eller heta av någon annan anledning, så lägg gärna in en länk här nedanför. Då hittar jag dig mycket lättare.