lördag 29 juli 2017

"Manglade dukar och vikta servetter" av Ewa Klingberg

Författare: Ewa Klingberg
Titel: Manglade dukar och vikta servetter
Genre: Feelgood
Antal sidor: 358
Originalspråk: Svenska
Originaltitel: -
Översättare: -
Serie: -
Förlag: Historiska media
Utgivningsår: (original) 2017 (min) 2017
Format: Inbunden
Källa: Bokhyllan
Utläst: 15 juli 2017
Första meningen: Felicia tittade ut över parkeringen.

Baksidetext
Utan att riktigt förstå hur det gick till så har Felicia blivit med hus. Inte en vanlig villa, utan en stor fastighet med hyresgäster som behöver än det ena, än det andra. Dessutom står en tom lägenhet och väntar på hennes omsorger, samtidigt som saldot på bankkontot är oroväckande nära noll. Felicia vet inte i vilken ände hon ska börja.

När Felicia möter den attraktive antikhandlaren Jonathan som vill fylla lägenheten med möbler låter hon sig dras med. Felicias ensamhet blir med ens ett virrvarr av nya bekantskaper, de gamla väggarna får nytt liv och hennes frusna hjärta tinar upp. Men hur ska hon hantera en kärlek som är omöjlig redan från början? Och vilken historia gömmer sig i det gamla skåpets lönnfack?

Min kommentar
Jag har länge följt Ewa Klingbergs bokblogg Holavedsbrudar så att den här boken var på gång var ingen överraskning. När hon uppmanade alla som ville ha ett exemplar att skriva en kommentar så kunde jag inte längre stå emot, bara titeln lockar ju och tillsammans med omslaget blev den oemotståndlig. Det här beslutet är ett av de bättre jag har fattat när det gäller böcker.

Boken består av två trådar, en dåtid som startar 1861 och utspelar sig i Karlshamn, och en nutid som utspelar sig i Huskvarna. Jag tycker det är otroligt skönt att inte allt händer i Stockholm och speciellt roligt är det med Karlshamn, där bor nämligen svärmor och jag har varit där en del. Kanske är det det som gör att jag känner det som att jag verkligen är förflyttad dit, men det tror jag inte. Den historiska tråden är, som vanligt, mest intressant och jag hade velat veta mer om Nanny. Som, till exempel, vad hon egentligen tyckte om hela arrangemanget. Personligen tyckte jag att Fritz var en skitstövel, men det kan ju bero på att det saknades en del detaljer.

Det är inte helt solklart hur dåtiden hänger ihop med nutiden, men det är i alla fall nutiden som står för feelgooden och den berättas i en humoristisk ton, med massor av värme och hjärta. Felicia är en väldigt underlig person och hon verkar leva lite efter principen "om jag blundar så finns det inte". Hon fattar snabba beslut och ångrar dem en liten stund senare. Hon är velig och mjäkig. Hon låter alla trampa på henne och saker liksom bara händer henne. Jag skulle kunna säga att hon är osannolik. men jag har inte så svårt att köpa det om man tänker på vilket kräk till man hon tydligen har varit gift med. Det som är lite svårare att tro på är alla snälla grannar som hjälper henne. Med allt. Hela tiden. Gratis. Jonathan beter sig också märkligt, speciellt när han (inte) presenterar Simon. För historien är det ju nödvändigt, men jag tror att det bara var Felicia som inte fattade.

Varje kapitel pryds av ett hus och det är olika för då och nu. Det är precis sådana små detaljer som jag gillar och det är också ett väldigt smidigt sätt att tala om när vi befinner oss. Förmodligen är avvägningen mellan då och nu perfekt, för jag känner mig nyfiken och intresserad. Trots att allt är en aning förutsägbart så drivs jag hela tiden framåt. Förvecklingarna och missförstånden är på en lagom nivå, mer hade blivit för mycket. Det är lite som en romantisk komedi och sådana gillar jag. Det är väldigt hög mysfaktor i den här berättelsen och om man är intresserad av inredning och/eller antika möbler så får man sitt lystmäte. Till och med jag, som inte har minsta intresse av något av det blir helt såld.

Det här kommer definitivt inte att vara det sista jag läser av Ewa Klingberg och jag ser verkligen fram emot hennes nästa bok, Lånat silver och krossat glas.

Boktipsets estimerade betyg var 4,0 och genomsnittet 3,9 (beräknat på 7 betyg).
Goodreads hade den 3,82 i genomsnitt (beräknat på 11 betyg).
Jag ger den 4,0
Boken är
TråkigFantasirik
RoligKlurig
TrovärdigFörutsägbar
OsannolikVälskriven
RomantiskDåligt språk
SorgligFör lång
SpännandeFör kort

Andra som bloggat om Manglade dukar och vikta servetter: Lottens bokblogg, Boktanken och Bokhyllan.

Boken kan köpas på Adlibris, Bokus och cdon.

20 kommentarer:

 1. Svar
  1. Ja, den var både mysig och intressant.

   Radera
 2. Tack snälla! Precis vad jag behöver idag :)

  SvaraRadera
 3. Nu gjorde du ju så att jag blev sugen på att läsa den! Skulle ju inte göra det. Nu hamnar den i ljudboksbokhyllan direkt. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag ber om ursäkt ;) Hoppas du gillar den när det blir dags :)

   Radera
 4. Jag måste nog ta och läsa den här :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, den var en positiv överraskning :)

   Radera
 5. Det här är en jättemysig bok.

  SvaraRadera
 6. Jag ska snart läsa den är tanken.

  SvaraRadera
 7. Ja det var en mysig bok. Jättefin utanpå oxå. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och bäst av allt är att utsida och insida stämmer överens :)

   Radera
 8. Den boken vill jag också läsa! :)

  SvaraRadera
 9. Hört mycket gott om denna. Låter som att en kanske ska ta och läsa den... ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, den är precis lika bra som alla säger ;)

   Radera