måndag 10 juli 2017

Film: Rogue One

Titel: Rogue One: A Star Wars Story
Originaltitel: Rogue One
Genre: Science fiction
Regissör: Gareth Edwards
Manus: Tony Gilroy, Chris Weitz, John Knoll, Gary Whitta
Skådespelare: Felicity Jones, Diego Luna, Ben Mendelsohn, Forest Whitaker, Mads Mikkelsen
Utgivningsår: 2016
Produktionsland: USA
Längd: 133 min
Serie: -
Såg den på blu-ray 23 juni 2017
Handling
I en tid fylld av konflikter slår sig en grupp osannolika hjältar sig samman för att genomföra ett livsfarligt uppdrag: att stjäla ritningarna till Dödsstjärnan, Imperiets ultimata förstörelsevapen. Det här är en av de viktigaste händelserna i Star Wars historia och för samman vanliga människor, vilka valt att utföra extraordinära handlingar, och genom detta bli del i något som är större än de själva.

Min kommentar
Trots att jag är ett stort Star Wars-fan så hade jag ingen koll på var i serien den här hörde hemma. Eller, jag antog att det var nästa del, alltså episod VIII. Därför blev jag otroligt förvirrad när filmen började och imperiet höll på att bygga Dödsstjärnan. Förmodligen förstördes en del av filmen av att jag hela tiden funderade på hur i hela friden det här gick ihop. Men, den här filmen hör inte till serien, det är en spinoff och som sådan passar den perfekt där mellan episod III och IV. Jag önskar bara att jag hade vetat det innan.

Det är en faslig massa action, snygga effekter och mängder av explosioner. För att inte tala om alla dessa stridsscener, som i mitt tycker är på tok för långa (och för många). Jag hinner vid ett flertal tillfällen bli lite uttråkad. Jag får inte den riktiga Star Wars-känslan. Varför vet jag inte, men det kan bero på att jag tycker den är för tuff och så saknar jag den speciella humorn, ironin. Lite som de nya James Bond-filmerna, som numer bara är vanliga actionfilmer.

Skådespelarinsatserna är väl lite över medel. Jag fastnar inte för någon. Jo, förresten, som vanligt är det androiden, K-2SO, som vinner mitt hjärta. Jag undrar vad det egentligen säger om mig. I alla fall är det bara han som har den rätta touchen. Glädjande nog så hittar man både Mads Mikkelsen (inte hans bästa rollprestation) och Fares Fares (liten roll som han gör bra) i rollistan. Det är kul att hitta nordiska skådespelare i stora Hollywoodfilmer.

Det här är en film där det krämas på allt vad tygen håller. Från början till slut. Det finns inga toppar och dalar utan tempot är konstant. Fullt ös. Man kastas ständigt från den ena händelsen till den andra och det finns inget som helst utrymme för reflektioner. Vilket kanske är en bidragande orsak till att jag några dagar senare inte minns mycket alls av den. Däremot minns jag slutet, vilket jag oftast inte gör, och jag älskar det.Filmtipsets estimerade betyg var 4 (beräknat på 2 516 betyg).
IMDb hade den 7,9 i genomsnitt (beräknat på 336 371 betyg).
Jag ger den 4,0.
Filmen är
TråkigKlurig
RoligFörutsägbar
TrovärdigSnyggt foto
OsannolikSpännande
RomantiskFör lång
SorgligFör kort

Filmen kan köpas på cdon och discshop.

2 kommentarer:

  1. Jag tyckte också att denna var helt okey.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, en rymdfilm är en rymdfilm, oavsett om den hör till "riktigt" Star Wars eller ej :)

      Radera