måndag 24 juli 2017

TV-serie: Stranger things - Säsong 1

Titel: Stranger things
Originaltitel: Stranger things
Genre: Skräck
Skapad av: Matt Duffer, Ross Duffer
TV-bolag: Netflix
Skådespelare: Winona Ryder, Finn Wolfhard, Gaten Matarazzo, Millie Bobby Brown, Natalia Dyer
Premiär: 2016-07-15
Produktionsland: USA
Antal avsnitt: 8
Avsnittslängd: ca 50 min
Såg den på Netflix juli 2017

Handling
Serien utspelar sig i småstaden Hawkins i Indiana år 1983. Pojken Will Byers försvinner spårlöst på vägen hem. Polischefen Jim Hopper kopplas in i sökandet. På en diner på orten dyker en flicka upp som visar sig ha övernaturliga krafter. När myndigheterna med Dr. Martin Brenner i spetsen dyker upp flyr hon ut i skogen där hon träffar Will Byers vänner Dustin, Mike och Lucas. Flickan har namnet Eleven och har flytt från Hawkinslaboratoriet där hon utsatts för experiment.

Min kommentar
Den här serien hörde jag så mycket bra om och för en evighet sedan satte jag upp den på bevakning på cdon, men den släpptes aldrig och har fortfarande inte kommit. Så faktum är att Stranger things är en av anledningarna till att jag inte var totalt nödbedd när sambon ville skaffa Netflix. Det ångrar jag inte.

Detta är som en blandning mellan Det, Goonies och Stand by me. Det är rent generellt en väldigt stor nypa Stephen King och Steven Spielberg med i blandningen. Frågan är om det kan bli bättre än så. Serien utspelar sig 1983 och det känns så väldigt mycket 80-tal att jag blir rent nostalgisk. Det känns nästan som att den var inspelad då, men helt utan 80-talets pinsamma teknik. Soundtracket är fantastiskt, naturligtvis, det finns ingen bättre musik än 80-talsmusik.

Jag är inte Winona Ryders största fan, men jösses, vad bra hon är här. Jag tror på henne varenda sekund. Det gäller även alla barnen. Jag vet inte hur gamla de ska spela, men jag gissar 12-13 år och det gör de perfekt. Dustin är nog min favorit, han är den som verkar klokast, men egentligen är jag mest förtjust i vänskapen som finns i det här gänget. Trots monsterdelen så är det vänskapen som är i fokus. Jag är lite besviken på att Barbara bara försvann och hon känns lite som en lös tråd. Monster brukar ju vara den svaga länken när det gäller skräck, när man plötsligt ser dem så brukar det läskiga försvinna (bara för att de ser så töntiga ut), men det händer inte här. Till och med monstret är bra gjort.

Det finns inte ett trist ögonblick i den här säsongen och det händer saker hela tiden. För det mesta händer inte alls det som jag tror och det är faktiskt ett gigantiskt plus. Det var väldigt mycket jag hade fel om (bland annat Steve) och det gläder mig. Vi har nog aldrig sett en serie så snabbt som den här (inte ens Castle), det tog inte ens en vecka. När jag skulle sätta betyg så började jag fundera; om inte den här skulle få full pott, vad krävs i så fall för det.

Andra säsongen ska tydligen komma på Netflix i oktober och jag kan inte låta bli att undra vad den ska handla om. Förmodligen är en av slutscenerna med Will en ganska kraftig hint. Fasligt spännande lär det bli i alla fall.TV-serier.nu hade säsongen 4,4 i genomsnitt.
IMDb hade hela serien 8,9 i genomsnitt (beräknat på 317 684 betyg).
Jag ger säsongen 5,0.
Serien är
TråkigKlurig
RoligFörutsägbar
TrovärdigSnyggt foto
OsannolikSpännande
RomantiskFör lång
SorgligFör kort

Serien kan köpas på cdon och discshop.

6 kommentarer:

 1. Den här har jag funderat på att se framöver och det låter ju som jag borde göra det ;)

  SvaraRadera
 2. Svar
  1. Det är så skönt att alla ibland faktiskt har rätt :)

   Radera
 3. Tyckte också väldigt bra om serien och längtar till hösten!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det ska bli spännande att se vad som ska hända i nästa säsong :)

   Radera