måndag 31 juli 2017

TV-serie: Fargo - Säsong 1

Titel: Fargo
Originaltitel: Fargo
Genre: Thriller
Skapad av: Joel Coen, Ethan Coen
TV-bolag: FX Network
Skådespelare: Allison Tolman, Billy Bob Thornton, Colin Hanks, Martin Freeman, Keith Carradine
Premiär: 2014-04-15
Produktionsland: USA
Antal avsnitt: 10
Avsnittslängd: ca 50 min
Såg den på DVD juli 2017

Handling
Lorne Malvo är en manipulativ brottsling som förändrar försäkringsförsäljaren Lesters liv. Två småstadspoliser slår sig samman och gör allt för att stoppa den destruktive Malvo.

Min kommentar
Filmen Fargo såg jag för x antal år sedan (slutet av 90-talet?), det jag minns är att den var lite konstig, rå och att jag gillade den. Serien Fargo, som sägs bygga på filmen, går i exakt samma anda.

Det är väldigt mörkt och brutalt, samtidigt som den där, faktiskt existerande, lilla ljusa strimman får lysa klart. Exakt vad jag behöver. Hoppet tillsammans med humorn gör den här serien till något väldigt bra. Ja, och det besynnerliga, naturligtvis. Jag får nästan lite Twin Peaks-känsla, som den var innan den helt ballade ur.

Vanligtvis kan man till 100% lita på filmmusiken, men här är det så klurigt att musiken ibland ökar och kommer till crescendo, utan att det händer något. Det gör att i alla fall jag hela tiden är på tårna. När det väl händer något så är det nästan alltid helt osannolika och fullständigt oväntade saker. Det hjälper till att hålla en på alerten.

Skådespelarprestationerna skulle jag vilja säga är på topp. Martin Freeman, som jag mestadels förknippar med den snälle och något sävlige Dr Watson, är helt suverän. Jag har aldrig sett honom så bra. Bland skådespelarna hittade jag Tom Hanks son, Colin Hanks, och jag funderade på vem det kunde vara. Ända tills han dök upp. Det fanns inga som helst tveksamheter om att detta var sonen Hanks. Även han var riktigt bra. Allison Tolman, som spelar polisen Molly, var precis så där undanglidande tuff som jag föreställer mig att en kvinna i den rollen i en amerikansk småstad måste vara. Jag är inte något större fan av Billy Bob Thornton och hans karaktär gör det inte enklare att gilla honom, men som han spelar denna riktiga psykopat.

Det finns tydligen ytterligare två säsonger, men de går på HBO Nordic. Den enda streamingtjänst vi inte har. Vi får väl se hur det går med den saken. Det här var så uppfriskande oförutsägbart att jag nog faktiskt vill se resten också.TV-serier.nu hade säsongen 4,5 i genomsnitt.
IMDb hade hela serien 9,0 i genomsnitt (beräknat på 212 832 betyg).
Jag ger säsongen 4,0.
Serien är
TråkigKlurig
RoligFörutsägbar
TrovärdigSnyggt foto
OsannolikSpännande
RomantiskFör lång
SorgligFör kort

Serien kan köpas på cdon och discshop.

6 kommentarer:

 1. Ska definitivt kolla upp den här :)

  SvaraRadera
 2. Fargo förknippar jag för evigt med den utmärkta skådespelerskan Frances McDormand. hon var med i filmen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Frances McDormand var väl hon som spelade polisen? I så fall har de hittat en lika bra skådespelare till TV-serien :)

   Radera
 3. Har inte sett tidigare att de gjort serie av Fargo. Låter intressant. Gillade filmen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är överhuvudtaget inte samma historia, men andan är samma :)

   Radera