lördag 8 juli 2017

"Spel" av Anna Roos

Författare: Anna Roos
Titel: Spel
Genre: Thriller
Antal sidor: 220
Originalspråk: Svenska
Originaltitel: -
Översättare: -
Serie: -
Förlag: Modernista / Louise Bäckelin Förlag
Utgivningsår: (original) 2017 (min) 2017
Format: Inbunden
Källa: Bokhyllan
Utläst: 28 juni 2017
Första meningen: Han är död och inte som i någon dålig TV-serie eller på nyheterna, utan död som i mitt framför mig.

Baksidetext
Sol lämnar Sverige och svär på att aldrig komma tillbaka. Men när hennes tvillingbror Gustavs kropp hittas i Årstaviken och hans död avskrivs som självmord återvänder hon motvilligt. Med ett fingerat CV får hon anställning vid Handelshögskolans bibliotek. I korridoren träffar hon Erik, eleven som är lite bättre än alla andra och har en likadan tatuering som den hon sett på sin brors döda kropp.

Sol drog nitlotten redan vid födseln. Medan Gustav växte upp på gåslever i deras pappas nya hus på Lidingö blev hon kvar i förorten med sin mentalt instabila mamma. Och om hon har haft svårt att behålla sina jobb, har hennes bror i stället haft problem med vilket han ska välja efter sin examen från Handelshögskolan.

Vad var det egentligen som hände Gustav? Jakten på svar tar Sol djupare in i hans värld. Ur sprickorna i den putsade fasaden börjar mörka sanningar sippra fram. Snart visar det sig att ännu en elev fallit offer för vad tidningarna beskriver som högskolans tuffa karriärhets. Lek blir till allvar, och Sol dras in i ett spel där bara slumpen avgör vem som är vinnare och vem som är förlorare.

Min kommentar
Det finns vissa saker med en bok som lockar mig, till exempel en som heter Spel blir jag automatiskt intresserad av. Vilket spel det än handlar om så borde det vara intressant. Debuter gör mig också väldigt nyfiken, det är en härlig känsla att hitta en författare som ännu inte slagit igenom. För den här boken gäller alltså båda de här punkterna.

Vi rör oss, i stort sett, mellan Handelshögskolan i Stockholm och olika kasinon, vilket inte alls är någon hemtam miljö för mig. Jag förstår dock snabbt att Anna Roos är insatt både i högskole- och spelvärlden. Kanske är det lite det som blir ett problem för mig. Det kommer bland annat en hel del fackuttryck som är helt bortkastade på mig och det finns så mycket som bara antyds, men som alldeles säkert är solklart för författaren. Dock inte för mig. Inte heller har jag umgåtts med "eliten". Jag känner att jag inte alls vill tro på att människor kan göra så här mot varandra, men jag vet bättre. Jag har inga problem att tro att det kan gå till så här. En liten bit intressant och lite märklig fakta är att om man adderar alla talen på ett rouletthjul så blir summan 666. Kan det verkligen vara en slump? Nåja, det är precis sådana små detaljer som jag gillar.

Språket är rappt, men det är något med det som gör att jag ibland måste läsa samma mening flera gånger för att förstå vad som står där. Det är effektivt berättat och jag skulle nog vilja säga att man hela tiden rör sig framåt.

Sol är en helt och hållet osympatisk karaktär, det finns inget hos henne som jag gillar. Hon är ständigt full, illaluktande och spyfärdig. Hon beter sig som de svin hon säger sig förakta. Hon spyr galla över Jossans pojkvän som slår henne, men själv slår Sol alla män hon möter. Jag vet inte om hon är naiv eller bara korkad. Om Sol hade varit man så hade alla förfasat sig över hennes beteende, men om man som kvinna beter sig som en man så står man bara upp mot patriarkatet. I min bok är ett svin ett svin. Oavsett kön. Som du kanske förstår så tycker jag hjärtligt illa om henne, men jag kan förstå hur hon blev sådan. Hur i hela friden kan man få för sig att dela på ett tvillingpar vid en skilsmässa och sedan inte bry sig om den man inte har vårdnaden om? Detta är Sols berättelse och som sig bör är det hon som är i fokus. De andra blir mer eller mindre skuggfigurer.

Jag gillar hela upplägget, att man inte får hela kakan på en gång. Det tar ett tag innan jag fattar vad det så kallade spelet går ut på och jag är verkligen nyfiken på vad det egentligen är som har hänt. Berörd blir jag dock inte riktigt, Sols mur hindrar även mig från att komma nära. Det hjälper inte heller att jag tycker så illa om henne. När hon snäser av den mobilpratande ljudterroristen på tunnelbanan så får hon i alla fall ganska många pluspoäng av mig. Så skulle jag också vilja våga göra.

Slutet kommer med en väldigt överraskande liten knorr och är helt klart värt en fyra i betyg. Det är ett slut som verkligen tilltalar mig. Jag kan tycka att man har försökt klämma in alltför mycket på dessa futtiga 220 sidor och boken spretar lite. Kanske hade inte sidospåret med Jossan behövt vara med och blinkningen till dålig romance hade jag definitivt klarat mig utan.

Efter den här debuten så är i alla fall Anna Roos en författare som jag kommer att hålla ögonen på.

Boktipset hade inget estimerat betyg, men genomsnittet var 4,3 (beräknat på 4 betyg).
Goodreads hade den 3,5 i genomsnitt (beräknat på 14 betyg).
Jag ger den 3,5.
Boken är
TråkigFantasirik
RoligKlurig
TrovärdigFörutsägbar
OsannolikVälskriven
RomantiskDåligt språk
SorgligFör lång
SpännandeFör kort

Andra som bloggat om Spel: Lottens bokblogg, Johannas deckarhörna och Boktanken.

Boken kan köpas på Adlibris, Bokus och cdon.

8 kommentarer:

 1. Den här boken vill jag hinna med under sommaren. Hoppas den är bra.

  SvaraRadera
 2. Spännande! Jag tycker att debutanter ibland kan vara spretiga och ha för många sidospår, att de vill säga för mycket, även sådant som egentligen inte för handlingen framåt. Jag kan tänka mig att när det första behovet att berätta allt man har i tankarna kring en historia blir litet mindre, när man som författare blir litet mer avslappnad i sin författarroll, efter ett par böcker, lättare kan stryka sådant som inte följer den röda tråden. Jag håller med dig, väldigt roligt med debutanter och särskilt att följa dem framåt och se hur de utvecklas.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag tror du har rätt och förmodligen finns det en tanke bakom allt som en författare tar med. I alla fall hoppas jag det. Men i så fall vill jag också veta/förstå meningen. Det är väldigt spännande med debutanter :)

   Radera
 3. Den här ligger och väntar på mig :)

  SvaraRadera
 4. Ja, instämmer, det spretar lite och ibland blir det rappa nästan forserat. Men en intressant debut!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hon kan definitivt skriva och det ska bli jättespännande att se hur nästa bok blir :)

   Radera