torsdag 30 september 2021

Hett i hyllan #320

Jag bara gissar nu, men jag tror inte jag är ensam om att ha en del böcker i hyllan som stått där i evinnerliga tider. Är det inte dags att de där, halvt, bortglömda böckerna får ta lite plats och synas? Jo, det tycker jag. Verkligen. Därför kommer de, en efter en, att dyka upp här varje torsdag under rubriken Hett i hyllan. Lite lagom tvetydigt, eller hur? Vad har du för dolda skatter i hyllan?

Ännu en synd från Black Friday i december 2017.
Jag minns precis varför jag köpte Problemet med får och getter av Joanna Cannon.

Som så många gånger förr så var det en bokbloggare som knuffade mig över kanten. Jag säger knuffade över kanten för jag hade sett boken tidigare, men då blev jag inte tillräckligt intresserad. Sedan började Annette på Just nu - just här prata sig varm om den. Och ja, jag är väl inte (eller var, kanske) speciellt svårflörtad när det gäller böcker. Alltså köpte jag den. Alltså så står den här, oläst i hyllan och har så gjort i nästan fyra år nu. Jag måste verkligen lägga på ett kol...

Så här står det på baksidan:
En återvändsgata i en förort i East Midlands i England, 1976. Mrs. Creasy har försvunnit och hela gatan surrar av viskningar och rykten. Grannarna skyller hennes plötsliga försvinnande på den intensiva värmeböljan, men tioåriga Grace och Tilly är inte lika övertygade, utan bestämmer sig för att ta saken i egna händer.

Den energiska, livfulla Grace och den tystlåtna, tankfulla Tilly inspireras först av den lokala kyrkoherden till att söka Gud efter svar, och knackar sedan dörr på jakt efter ledtrådar. Det visar sig att alla på gatan tycks ha något att dölja, skäl till att inte riktigt passa in. Men efter hand börjar de avslöja sina hemligheter, sådant som de två amatördetektiverna aldrig hade kunnat föreställa sig.

I det eviga sommargasset börjar så grannarnas liv stegvis uppdagas, och en egendomlig historia, full av svek och lögner, kommer i ljuset.
Om du också vill vara med och visa upp dina böcker, antingen heta hyllvärmare eller heta av någon annan anledning, så lägg gärna in en länk här nedanför. Då hittar jag dig mycket lättare.

onsdag 29 september 2021

Läsplanering oktober 2021

Nu är det väl ändå definitivt - hösten är här. Oktober kan visserligen också vara fin, men någon sommar är det nog inte tal om. Planeringen består av endast olika utmaningsböcker, efetrsom jag ju gärna vill ligga lite före. Förhoppningsvis hinner jag med fler än fyra, det brukar jag ju göra.

Kniv av Jo Nesbø. Finish That Series. Hyllvärmare.
Plan B av Jonathan Tropper. Vi möts igen. Hyllvärmare.
Asätarna i Kungsträdgården av Magnus Jonsson. Finish That Series.
Tsarens dotter av Ninni Schulman. Boktolva. Hyllvärmare.

tisdag 28 september 2021

Tisdagstrion: Black lives matter

Tisdag igen. Då är det som vanligt dags för Tisdagstrion som sköts av Ugglan & Boken.

Veckans tema: Black Lives Matter.

Jodå, alla liv spelar roll. Precis lika mycket. Jag har lite problem att plocka ut bara tre böcker som platsar här så det får bli tre som har gjort ett djupare intryck.

1. Rötter av Alex Haley såg jag först som TV-serie, i slutet av 70-talet tror jag. Den var så hemsk och så bra att jag bara var tvungen att skaffa och läsa boken också.

2. Mississippi av Hillary Jordan är en gripande och hemsk berättelse om två män som återvänder från kriget. En svart och en vit.

3. Den gröna milen av Stephen King får nog betraktas som en högoddsare här, men jag tycker den passar. John Coffey, huvudpersonen, hade aldrig blivit dömd för det brott han sitter på deathrow för. Om han inte hade varit svart.

måndag 27 september 2021

Film: Love and monsters (2020)

Titel: Love and monsters
Originaltitel: Love and monsters
Genre: Äventyr
Regissör: Michael Matthews
Manus: Brian Duffield, Matthew Robinson
Skådespelare: Dylan O'Brien, Jessica Henwick, Michael Rooker, Dan Ewing, Ariana Greenblatt
Utgivningsår: 2020
Produktionsland: USA
Längd: 109 min
Serie: -
Såg den på Netflix 3 september 2021





Handling
Sju år efter att världen (nästan) har gått under och 95% av mänskligheten har utrotats så lever alla under marken, i bunkrar. Ovanför har jorden tagits över av muterade insekter och andra djur. Efter att ha lyckats hitta sin gamla flickvän, som han skildes ifrån när hela apokalypsen inträffade, så bestämmer sig Joel för att ta sig till henne. 13 mil, eller så, bort. Det som finns emellan dem är en övergiven värld full av monster.

Min kommentar
Love and monsters la jag på Netflix-listan så fort den dök upp där. Det lät som att det skulle kunna vara en film i samma anda som Guardians of the galaxy. I bästa fall. I sämsta fall... ja, då kunde det ju så klart bli både tramsigt och helt fel. Under över alla under så visade det sig att det var scenariot i bästa fall som slog in.

Alltså, jag bara älskar motvilliga hjältar! Precis som Joel Dawson är. Han är feg, rädd för det mesta och egentligen inte ens bra på att laga minestrone. Det här är en så otroligt charmig film och precis min typ av humor. Ironi är oslagbart. Filmen är inte baserad på någon seriefigur. Den är inte baserad på någon bok. Det finns inte en zombie så långt ögat kan se. Och den är under två timmar lång.

Speciellt spännande är den ju inte, om man tänker sitta på nålar och bita på naglarna, men den är rolig och underhållande. Monsterskapelserna (Oscars-nominerad för det) är kreativa. Inte fåniga, bara kreativa. Ovanligt nog så sker dessutom allt i dagsljus, vilket gör att man hela tiden faktiskt kan se dessa fantastiska skapelser. En annan väldigt bra sak är att handlingen inte drivs framåt av att karaktärer fattar korkade beslut. Det är väldigt ovanligt. Och väldigt uppfriskande.

Tillbaka till den motvillige hjälten Joel... Dylan O'Brien är helt fenomenal i rollen. Han har en prefekt nivå av sårbarhet och humor. Alla behöver inte vara bäst på att slåss. Ibland behöver man andra egenskaper. Ibland behövs den där muskeln som kallas hjärna. Det finns en hund med också och så klart blir den favoriten. Den stjäl varenda scen den är med i. Det gör även den osannolika duon Clyde och Minnow, som jag gärna hade sett mer av.

En del recensenter verkar tycka att Love and monsters inte är för vuxna. Inget kunde vara mer fel. Skulle inte vuxna gilla en snygg, rolig och underhållande film? Det hela blir märkligt nog en härlig version av apokalypsen och jag hoppas nästan att det kommer en fortsättning.



Letterboxd hade den 3,4 i genomsnitt (beräknat på 111 269 betyg).
IMDb hade den 7,0 i genomsnitt (beräknat på 105 122 betyg).
Jag ger den 4,0.
Filmen är
SpännandeTråkig
KlurigFörutsägbar
TrovärdigOsannolik
Snyggt fotoRolig
RomantiskFör lång
SorgligFör kort
FartfylldLångsam

söndag 26 september 2021

Smakebit på søndag: När alla klockor stannat

En smakebit på søndag är ett stående inslag bland bokbloggare som "drivs" av den norska bokbloggen Betraktninger. Varje vecka väljer vi ett stycke i boken vi läser och delar med oss av det. Ett spännande sätt att få veta vad andra läser.

Sista dagen på en fantastiskt bra semester. Det är nästan så att jag känner mig redo att jobba i morgon. I måndags kom min mamma och syster och hälsade på i några dagar och vi tog med dem på en dagsutflykt genom halva Skåne. Bland annat åt vi Skånes bästa äggakaka och ja, jag kan nog faktiskt hålla med om det. Även om jag nu inte har provat alla som finns.

Jag läser nu sjätte delen i Hagfors-serien, När alla klockor stannat, av Ninni Schulman. En riktigt bra serie och det tog mig alldeles för lång tid att börja läsa den, men nu är jag snart ifatt. Jag börjar närma mig slutet i boken så det är lite svårt att hitta ett stycke som inte avslöjar något, men det jag hittade passar faktiskt perfekt.

Min smakebit är från sida 331:
Anki rotade runt bland matlådorna i pentryts kylskåp.
    "Det finns möjligtvis inte lite havremjölk?"
    Christer kvävde en suck och svarade:
    "Nej, ingen sojamjölk heller är jag rädd."
    NOA:s utsända må vara hur kompetenta som helst, men båda var sannerligen små parodier på storstadsmänniskor.
    Det snackades om att folk på landsbygden var inskränkta, men Christer hade sällan mött mer världsfrånvända människor än stockholmare. Så var det bara.

lördag 25 september 2021

Kommande böcker oktober 2021

Av någon underlig anledning så var det inte så många böcker som jag kände att jag verkligen var nyfiken på. Mestadels gick jag nog bara på välkända/intressanta författare. Kanske inte alltid rätt val, men det är ju faktiskt inte så att böckerna försvinner bara för att de inte kommer med i den här listan... Ganska många måste-böcker är det i alla fall.

Vinnarna av Fredrik Backman
Genre: Drama
Serie: Björnstad
Antal sidor: 750
Utgivningsdatum: 2021-10-06
Förlag: Bokförlaget Forum

Från Bokus
Det här är en liten berättelse om stora frågor: Vad är en familj? Vad är en hockeyklubb? Vad är ett samhälle? Och vad är vi redo att offra för att skydda dem?

Det har gått två år sedan allt som ingen vill tänka på hände, alla har försökt gå vidare men något med den här delen av skogen låter oss aldrig riktigt göra det. Vi är en stad med sorg i hjärtat och våld i luften, vi älskar sagor med lyckliga slut men innerst inne visste vi nog alltid att det här inte var en sådan. Det börjar med en storm, den här gången, och slutar med en eld. Någon som har varit borta länge är på väg hem. Någon begravs. Någon blir kär, någon drömmer om NHL och någon drömmer om hämnd. Någon sover rygg mot rygg med sin bästa vän, någon försöker laga sitt äktenskap och någon försöker rädda sina barn. Någon hatar, någon slåss, någon tar ett skjutvapen och går mot en ishall. Allt vi kämpat för kommer inte överleva, alla vi älskar kommer inte bli gamla.

Så vad är en familj? En hockeyklubb? Ett samhälle? De är summan av våra val. Vad är vi redo att offra för att skydda dem?

Allt. Bara allt.


Så efterlängtad! Traditionen med en Björnstad-bok först i januari verkar kunna hållas.



Blickfångarna av Mons Kallentoft
Genre: Kriminalroman
Serie: Malin Fors (14)
Antal sidor: 350
Utgivningsdatum: 2021-10-13
Förlag: Bokförlaget Forum

Från Bokus
Det är bitande vinter i Linköping. Ett gammalt fall med en mördad pojke gäckar Malin Fors och de andra utredarna på våldsroteln. Vem är pojken? Hur hamnade han ensam på en äng, med vartenda ben i kroppen krossat? Så en dag ger sig en kvinna i Algeriet till känna: Jag är hans mamma. Malin Fors jagas av sina demoner, och ett nyligen kraschat förhållande. När fallet med pojken tätnar dras hon i en värld där hon inte ens vet vem hon själv är och tvingas inse att till och med den egna blicken kan vara en bedragare: ingenting är vad det först synes vara.

Jag trodde nog att den här serien var slut, men så var det inte alltså.



Dalskuggan av Viveca Sten
Genre: Kriminalroman
Serie: Åremorden (2)
Antal sidor: ?
Utgivningsdatum: 2021-10-01
Förlag: Bokförlaget Forum

Från Bokus
Det är sportlov i Åre när ett illa tilltygat lik hittas en bit utanför byn. Offret har inga kända fiender och Årepolisen står rådlös. Hanna Ahlander är kvar på sitt vikariat men hoppas på en fast tjänst. Hennes kollega Daniel Lindskog slits mellan familjen och arbetet.

Samtidigt har en frikyrklig sekt fått starkt fäste i de isolerade byarna nära norska gränsen. Den unga Rebecka drömmer om att tjäna Gud som trofast pastorshustru, men hon blir mer och mer utsatt och isolerad. Ingen tar hennes parti och snart fruktar hon för sitt liv.

När nya hemligheter avslöjas börjar en allt mörkare historia nystas upp. Hanna och Daniel dras in i en komplicerad utredning som handlar om att överleva - till varje pris.


Nej, jag har inte läst hennes Sandhamn-serie (bara första boken) och nej, jag har inte läst första delen i den här serien. Men vad har det med något att göra?



Summan av alla synder av Louise Penny
Genre: Kriminalroman
Serie: Armand Gamache (12)
Antal sidor: 384
Utgivningsdatum: 2021-10-01
Förlag: Modernista

Från Bokus
Kartan som upptäcks inne i en vägg på bistron i Three Pines tycks först inte vara mer än en kuriositet. Men när Armand Gamache får den som present första dagen på sitt nya jobb på Sûreté-akademin i Québec visar det sig snart att den bär på förkrossande hemligheter.

När en av akademins professorer påträffas död hittar man en kopia av den egendomliga kartan på hans kropp. Och vart Gamache än vänder sig ser han en av de unga kadetterna, Amelia Choquet. Hon är tatuerad och piercad, arg och på sin vakt. Hon framstår som allt annat än en blivande polis. Ändå går hon på akademin och var en av den mördade professorns skyddslingar.

Utredningens fokus riktas snart mot Gamache själv, hans koppling till Amelia och hans möjliga inblandning i brottet. Och för både Amelia Choquet och Armand Gamache närmar sig tiden för en uppgörelse med det förflutna.


Denna skulle nog egentligen ha kommit i september... Det måste vara detta som kallas Just In Time... jag har precis läst elfte delen.



Regissören av M W Craven
Genre: Kriminalroman
Serie: Washington Poe (3)
Antal sidor: 384
Utgivningsdatum: 2021-10-05
Förlag: Modernista

Från Bokus
Det är jul och en seriemördare lämnar kroppsdelar till beskådan över hela grevskapet Cumbria i nordvästra England. Ett obegripligt meddelande lämnas kvar på varje scen: #BSC6.

Washington Poe och Tilly Bradshaw kallas in för att utreda och konfronteras med ett fall som inte tycks gå ihop. Varför hade vissa av offren bedövats, medan andra tvingats dö i fruktansvärda våndor? Varför förnekar deras enda misstänkte sådant som bevisligen är sant, samtidigt som han bekänner saker de inte känt till? Och varför tog samtliga offer ledigt från sina jobb samma två veckor för tre år sedan?

När en vanärad FBI-agent hör av sig tar fallet en ännu mörkare vändning. Hon tror nämligen inte att Poe och Tilly alls har med en seriemördare att göra. Hon tror att de står inför något ännu farligare: en man som kallar sig Regissören.


Jag har läst båda de första delarna så denna är ett måste.



En storm i juletid av Camilla Davidsson
Genre: Feelgood
Serie: -
Antal sidor: 367
Utgivningsdatum: 2021-10-06
Förlag: Printz Publishing

Från Bokus
Första advent står för dörren och hela Stockholm förbereder sig för den stundande högtiden. Vanligtvis älskar Alice allt gnistrande pynt och alla ljusdekorationer, men inte i år. Hon har svårt att komma över det stora svek hon utsattes för julen innan och har dragit sig undan i en liten andrahandslägenhet på Mariaberget på Södermalm.

För att hanka sig fram hjälper hon aspirerande författare med deras bokmanus, fjärran från den lysande framtid hon en gång varit spådd. När Alice kontaktas av Samuel Engman, en omtalad deckarförfattare, angående hans nya manus, tackar Alice mot sin vilja ja till uppdraget, eftersom bankkontot är tomt. Samarbetet går trögt till en början, och till råga på allt blir Alice hela tiden störd ? av den lilla flickan Poppy och av katten Confucius, vars excentriska ägarinna gör allt för att locka ut Alice ur ensamheten.

I takt med att julen närmar sig mjuknar Alice, men klarar hon att lägga förra vinterns svek åt sidan och börja lita på människor igen?


Varje år vid jul tänker jag att jag vill läsa julromaner. Något år gör jag det säkert också.



Gryningsjakten av Anna Kuru
Genre: Thriller
Serie: Kiruna-trilogin (3)
Antal sidor: 160
Utgivningsdatum: 2021-10-08
Förlag: Modernista

Från Bokus
Det är med blandade känslor Allis kliver av planet i Kiruna efter sin semesterresa. Hon har sett fram emot att vara utvilad när hon återvänder till sitt jobb, men tankarna på allt som hänt kommer tillbaka. Vem var egentligen Raumo? Vilka var hans föräldrar, de som hoppas att han ännu lever? Vardagarna flyter på men Allis längtar bort igen. Av sin chef på bilprovningen får hon ett erbjudande om en plats i älgjaktlaget. Allis tackar ja och när höstvindarna sveper genom Kiruna ger hon sig åter ut i skogen. Det blir en stunds andrum innan tystnaden bryts av grannlagets jägare som dricker för mycket. Alkohol och jakt hör inte ihop, inte på något sätt.

Och gruvberget i Kiruna rör på sig. Får marken att skaka och Allis att minnas. Driver fram sådant som gömts under många år. Händelser som gjort Allis till den hon är - och gör hennes hämnd oundviklig.


Ännu en serie där jag är i fas. Så bra är den.



Perfect Day av Torbjörn Löwendahl
Genre: Science fiction
Serie: Stayin' Alive (2)
Antal sidor: 306
Utgivningsdatum: 2021-10-09
Förlag: Lionvalley Publishing

Från Bokus
Det är en klen tröst att veta vem som ligger bakom pandemin när min kärlek är förlorad. Spillrorna av Linköpings befolkning bråkar om makten medan jag söker bekräftelse som revolverman.

Men döden har länge vandrat vid min sida.


Denna har jag faktiskt redan läst.



Jul på det lilla hotellet vid havet av Jenny Colgan
Genre: Feelgood
Serie: Den lilla ön i havet (5)
Antal sidor: 344
Utgivningsdatum: 2021-10-11
Förlag: Norstedts

Från Bokus
Flora Mackenzie är orolig för sin bror Fintan. Han har inte kommit över sorgen efter sin partner Coltan och Flora vill hjälpa honom att komma på fötter igen. Det hemsökta gamla hotellet vid öns spets var Coltans hjärteprojekt. Med lite hjälp från Flora kan Fintan förvandla hotellet till en festlig oas av sprakande brasor och god mat, allt lagom till jul.

Men att driva ett hotell visar sig inte så enkelt hon först trodde. Och att Flora dessutom är nybliven mamma gör det definitivt inte lättare. De enda som är intresserade av att komma till den vindpinade lilla ön för att arbeta i köket är en fransk kock med ett temperament som skrämmer i väg de flesta, en bortskämd norsk kökspojke som inte är den han utger sig för att vara och en smärtsamt blyg köksassistent som rodnar så fort någon pratar med henne.

Kommer den här brokiga skaran göra det som krävs för att hinna i tid till den stora öppningsdagen?


Jag har inte läst någon del i den här serien, men jag tror att jag vill det. En undran har jag... Om förlaget hade vetat hur många böcker Jenny Colgan skulle spotta ut sig, hade de då ändå envisats med att översätta varje titel till något som innehåller "lilla" och en affärsinrättning?



Glorian av Hanna Blixt
Genre: Science fiction
Serie: När djuren vaknar (1)
Antal sidor: 268
Utgivningsdatum: 2021-10-11
Förlag: Historiska Media

Från Bokus
Ett nytt virus har precis svept över jorden. Även om naturen tillfälligt har fått återhämta sig har människan under alltför lång tid misskött planeten. Klimatflyktingarna är många, nationsgränser börjar suddas ut. Samhället präglas av övervakning med hjälp av drönare, mobiltelefoner och en ny produkt som ska rädda världen.

Under virusutbrottet har människan tvingats ta ett steg tillbaka, vilket har gett plats för djuren att ta sig in i samhällena. Men när livet börjar återgå till det normala vill inte djuren backa undan. De börjar snarare uppträda aggressivt - något som forskaren Caroline tror sig veta orsaken till. Någon vill till varje pris förhindra att sanningen kommer ut.

Glorian är en dystopisk thriller berättad ur fyra människors perspektiv. Den föräldralösa Annie som åtalas för ett mord hon inte minns att hon begått, hennes vän Walter, den tidigare väderforskaren Ben som blivit uteliggare och forskaren Caroline. Alla dras de in i en farlig härva. Ska de lyckas stoppa de krafter som vill mörklägga orsakerna till det som händer i samhället innan djuren tar över helt?


Förmodligen kommer det att släppas en hel hög med böcker som har med virus och pandemi att göra och det kan bli för mycket. Den här blir jag i alla fall lite nyfiken på.



Hotet av Dean Koontz
Genre: Thriller
Serie: Jane Hawk (3)
Antal sidor: ?
Utgivningsdatum: 2021-10-12
Förlag: Bokfabriken

Från Bokus
Jane Hawk vet att hon lever på lånad tid. Men så länge hon andas kommer hon aldrig att upphöra att ensam kriga mot den skrämmande konspirationen som hotar miljoner människors fria vilja.

Kampen har gjort Jane till en eftersökt flykting, jagad inte bara av regeringen utan av den hemliga sammansvärjning som ligger bakom att människor tar sitt liv och i samma stund mördar många andra.

Jane riktar in sig på ett nytt byte: en listig man med förbindelser högt upp i hierarkin, en förvrängd själ med en armé av professionella mördare i beredskap.

Driven av sitt rättfärdiga raseri och obändiga jakt på rättvisa, reser Jane från södra Kalifornien till de snöiga sluttningarna vid Lake Tahoe för att möta hotet hon står emot. Trots sitt mod är hon oförberedd på den hemska sanningen som väntar henne på platsen där hennes långa mardröm föddes.


Även om jag inte har läst de två första delarna så är Koontz ett måste.



Jul i rubinrött av Amanda Hellberg
Genre: Romance
Serie: Ulltunasviten (2)
Antal sidor: 368
Utgivningsdatum: 2021-10-14
Förlag: Lovereads

Från Bokus
Utåt sett har Nina Swartensköld allt: man, barn och en gynnad tillvaro på Dackesta herrgård. Men bakom stängda dörrar är äktenskapet olyckligt och hon drömmer om ett annat liv. När den frisinnade privatläraren Johan Mahler anländer för att undervisa sonen och bo på godset sker det otänkbara - Nina blir kär och känslorna är besvarade. Medan vintermörkret sänker sig brinner den hemliga förälskelsens låga allt starkare. Men riskerna är enorma. Om greven får veta sanningen mister Nina allt. Julen 1888 närmar sig, granen kläs inför luciabalen och det visar sig att fler på herrgården bär på en förbjuden längtan...

Ibland väger författaren tyngre än genren... Romance är inte min grej, men Amanda Hellberg vill jag läsa allt av.



Arktiska nätter av Giles Blunt
Genre: Kriminalroman
Serie: John Cardinal (6)
Antal sidor: ?
Utgivningsdatum: 2021-10-21
Förlag: Hoi Förlag

Från Bokus
I utredningen av en serie mord och försvinnanden olikt några fall som kriminalinspektörerna John Cardinal och Lise Delorme tidigare stött på sätts de på stora prov både som människor och poliser. En senatorshustru har kedjats fast utanför ruinerna efter ett övergivet hotell i skogen långt utanför Algonquin Bay och lämnats där för att långsamt frysa ihjäl i den iskalla natten. Och hon är inte den enda. Kopplingen till händelser långt tidigare under en forskarexpedition till de arktiska öarna utanför Kanadas kust kommer inte bli uppenbar förrän långt senare. Delorme får anledning att fråga sig vem hon verkligen är och vad det innebär att vara polis och kvinna. Och hur ska hon göra med John Cardinal, hennes partner och mannen som står henne närmast?

Jag har faktiskt första delen i den här serien i hyllan, men läst den har jag inte. Än.



Plundringstider av Ewa Klingberg
Genre: Kriminalroman
Serie: Värnamorden (2)
Antal sidor: ?
Utgivningsdatum: 2021-10-22
Förlag: Historiska Media

Från Bokus
Journalisten Niklas Tell har funnit sig tillrätta i Värnamo efter flytten från storstaden. Stressen över att tömma faderns hus har klingat av och att bli sambo med sin vuxna dotter visar sig vara enklare än vad Niklas har trott. Vid sidan av sitt arbete ägnar han sig åt att nysta i fler av faderns ouppklarade fall.

Efter ett fridfullt julfirande hos Niklas syster Jill i Australien kommer Niklas och dottern hem till ett upp och nedvänt hus. Att någon har brutit sig in är uppenbart men inget tycks vara stulet. Däremot hittar Niklas en kvarlämnad lapp: om han inte slutar rota i de gamla fallen kommer han att råka illa ut på ett eller annat sätt...

Niklas låter sig inte avskräckas utan gräver vidare i det beryktade julgranskriget 1966 - ett mysterium som gäckat generationer av Värnamobor. Den vintern eskalerade kampen mellan rivaliserande gäng och två ungdomar dog. Fallet är fortfarande olöst - och någon vill uppenbarligen att det så ska förbli.


Än så länge har jag inte läst första delen i den här serien, men jag tror att jag vill göra det.



Bära och brista av Sara Lövestam
Genre: Drama
Serie: Monikatrilogon (2)
Antal sidor: ?
Utgivningsdatum: 2021-10-25
Förlag: Piratförlaget

Från Bokus
Efter ett mindre sammanbrott på jobbet åker Monika på en terapeutisk skrivarkurs i Arvidsjaur. På kursen samlas en brokig grupp deltagare, och det blir en omvälvande vecka. Parallellt kliver Monikas förfäder fram ur det förflutna: Lisa, som kom till Stockholm för att söka upp sin fästman; Sten, som med sin storlek dödade sin mor; Sara-Maria, som skulle ha farit till Amerika. Deras berättelser får liv och blir bitar i det pussel som Monika lägger.

Jag måste verkligen läsa mer Sara Lövestam.



Tusen ögon av Ellery Lloyd
Genre: Thriller
Serie: -
Antal sidor: 344
Utgivningsdatum: 2021-10-27
Förlag: Printz Publishing

Från Bokus
Hon har miljoner följare. Men en är mer uppmärksam än de andra... Emmy Jackson kallas också @mamabare och på sociala medier underhåller och tröstar hon brittiska mammor varje dag. Hon är en av de absolut största "mammabloggarna", och delar varje dag med sig av roliga och pinsamma anekdoter ur det kaotiska familjelivet. Hennes framgångar blir större och större, och hon försörjer även sin make, en kämpande författare.

Hon är kvinnan som har allt, men en av hennes följare vill slå allt i spillror.

Samtidigt som Emmy börjar känna sig allt mer förföljd knakar äktenskapet i fogarna, och hon tar hon allt sämre beslut. Vem är det som försöker krossa hennes familj?


Det är faktiskt omöjligt för mig att inte bli nyfiken på en bok med det här temat.

fredag 24 september 2021

Spännande nytillskott

Till min stora förvåning och glädje så fortsätter böcker att ramla in. Inte i en strid ström, men i ett litet sipprande. Det finns grannar och så finns det grannar... När vi var iväg på semester så fick jag ett oroligt SMS från grannen mitt emot i trappuppgången. Hon undrade om vi var okej för det hängde paket på vår ytterdörr och hade gjort då i över ett dygn. Den här snälla grannen kunde tack och lov ta hand om det tills vi kom hem igen.

Ett av paketen innehöll Överlevaren av Bethany Clift, som jag faktiskt noterade när jag gick igenom intressanta boksläpp i augusti (även om den verkar ha släppts först nu i september). Kanske är det för tidigt att läsa om en pandemi som utplånat hela mänskligheten (ja, det står verkligen hela mänskligheten på baksidan...), men jag blir ju så klart nyfiken. Den låter nästan lite som I am legend (filmen då, boken har jag inte läst), men nu är det en kvinna som är ensam med en hund. Tack till Modernista!

torsdag 23 september 2021

Hett i hyllan #319

Jag bara gissar nu, men jag tror inte jag är ensam om att ha en del böcker i hyllan som stått där i evinnerliga tider. Är det inte dags att de där, halvt, bortglömda böckerna får ta lite plats och synas? Jo, det tycker jag. Verkligen. Därför kommer de, en efter en, att dyka upp här varje torsdag under rubriken Hett i hyllan. Lite lagom tvetydigt, eller hur? Vad har du för dolda skatter i hyllan?

Ännu en från den digra högen inköpta i december 2017.
Av Katarina Bivald har jag läst en annan bok så det var inte speciellt långsökt att jag skulle köpa även Livet, motorcyklar och andra omöjliga projekt.

Egentligen så är det lite märkligt att jag har så många oläst feelgood. Jag längtar ju riktigt efter att läsa lite ljusare och gladare böcker. Men det blir liksom aldrig av. Jag tyckte i alla fall att hennes förra bok, Läsarna i Broken Wheel rekommenderar, var helt okej. Även om jag hade en del invändningar när det gällde detaljnivån. Nu var väl det hennes debut, om jag inte minns fel, så det kanske kan ursäktas. Generellt sett så föredrar jag inte bli matad med hur jag ska tänka och känna, jag gillar att tänka och känna själv. Ingen blir kanske förvånad om jag berättar att jag redan har börjat titta på nästa års utmaningar och den här boken förekommer i en av dem. Preliminärt.

Så här står det på baksidan:
Sommaren då Anette Grankvist fyllde arton lovade hon sig själv tre saker som hon skulle göra i livet: köra motorcykel, köpa ett hus och klara sig själv. Så här nitton år senare har hon i alla fall klarat sig själv. Hon har inte varit på en riktig dejt på den här sidan millennieskiftet. Hon bor kvar i hyresrätten i Skogahammar. Hon jobbar på Mat-Extra, där blip-blip-ljudet från kassan långsamt driver henne till vansinne. Och hon har inte ens körkort för bil, ännu mindre motorcykel. Allt det här var helt rimligt så länge hennes dotter bodde hemma. Men när Emma flyttar till en annan stad upptäcker Anette att det är en sak att vara ensamstående mamma med ett barn, och en helt annan att vara det utan ett. Hon hade ingen aning om att livet bestod av så mycket tid.

Därför verkar det som en bra idé att börja ta motorcykellektioner, ge sig in i ett omöjligt projekt, lära känna sin egen mamma mitt under pågående senildemens, och kasta sig ut i en galen förälskelse. Men det visar sig snart att det här med frihet och äventyr är betydligt mer komplicerat än Anette tänkt sig.
Om du också vill vara med och visa upp dina böcker, antingen heta hyllvärmare eller heta av någon annan anledning, så lägg gärna in en länk här nedanför. Då hittar jag dig mycket lättare.

onsdag 22 september 2021

"Brännmärkt" av Lizette Edfeldt

Författare: Lizette Edfeldt
Titel: Brännmärkt
Genre: Science fiction
Antal sidor: 434
Originalspråk: Svenska
Originaltitel: -
Översättare: -
Serie: Imperiet 1
Förlag: LB Förlag
Utgivningsår: (original) 2017 (min) 2018
Format: Pocket
Källa: Bokhyllan
Utläst: 7 september 2021




Första meningen: Blodiga fötter springer över det frosttäckta gräset.

Baksidetext
Efter flera hundra år av översvämningar, orkaner, epidemier och krig tvingas återstoden av mänskligheten att hålla hårt i sina resurser för att inte gå under. Befolkningen är inordnad i ett hierarkiskt system, där bara den som fötts som Alfa kan göra sin röst hörd. En värld, fyra zoner, tio rang.

Detta är Imperiet. I rang åtta lever Adeline Theta - en sarkastisk och upprorisk tjej som vägrar att acceptera sitt öde. Runt halsen bär hon det enda hon har kvar efter sin bortgångna mor en amulett i silver. Smycket är hennes mest värdefulla ägodel, men den drar snart in henne i ett livsfarligt dubbelspel. Hon tvingas ta upp kampen mot Imperiet, som visar sig vila på hemligheter mörkare och blodigare än hon någonsin kunnat ana. För att överleva måste hon ge upp det hon håller allra kärast. Kanske till och med sig själv...

Min kommentar
Brännmärkt dök upp som en överraskning här, för ett bra tag sedan. Den har inte varit högprioriterad, av olika anledningar. En av dem är att beskrivningen lät som något jag har läst många gånger tidigare, men det är ju trots allt så att svensk dystopi, det är man inte direkt bortskämd med. Så i år åkte den upp på Boktolvan. Nu är den äntligen läst och jo, den är väldigt lik andra dystopier.

Det här känns lite som en blandning av Hungerspelen, Divergent och Diabolic (de enda moderna YA-dystopier jag har läst). Personligen så tycker jag att den följer dystopimallen till punkt och pricka (inklusive triangeldramat, och oj, vad jag är less på det), men det är ingen nackdel. Det är också mycket tydligt att den är riktad till en yngre publik. Det jag är säker på att jag hade älskat i min ungdom blir jag bara trött på nu. Så mycket drama...

Världsbygget känns solitt, förutom att själva indelningen av människor inte känns vare sig trovärdig eller effektiv. Karaktärerna är inte speciellt många, men de är tillräckligt många för att det ska bli bara lite förvirrande när alla i samma rang heter samma i efternamn. Det namnet används dessutom i dialogen, så "Kom nu, Theta." kan vara riktat till vem som helst av alla som bor i hela området. Det brukar ändå ge sig vem som menas, men ändå.

Nu, när jag skulle sätta ihop det hör inlägget, upptäckte jag att många har hyllat boken för att den är normbrytande. Visst, hela frågan om sexualitet och kön är avkönifierad, eller vad man ska säga, men... Jag skulle vilja kalla karaktärerna för dystopistereotyper - den lågättade tuffa, snygga tjejen i huvudrollen; den otrevliga, men snygga och starka, manliga birollen, som så klart visar sig vara riktigt trevlig; den fula och elaka och grymma manliga ledaren. På det viset bryter den inga normer alls. Min bedömning bryr sig inte ett dugg om om två människor av samma kön får gifta sig eller om ordet hen används (många gånger helt i onödan, enligt mig). En bok blir inte automatiskt bra för det och inte heller bedömd efter det. Det jag däremot tycker är bra med den här boken är att detta med vem någon blir kär i inte är ett problem överhuvudtaget. Det bara är.

Det här är lite som en debut brukar vara, tycker jag. Den är lite för tydlig, lite för detaljerad, lite för förklarande. Många uttryck används om och om och om igen och en del saker upprepas, många gånger. Hur många gånger måste jag få veta att Davian har isblå ögon? Jag har inte räknat, men jag är ganska säker på att 50 gånger inte räcker. Jag skulle nog våga påstå att läsaren, förmodligen, inte är dum i huvudet och fattar redan första gången något berättas. Bland annat gäller det ledtrådarna, som upprepas in absurdum, vilket gör att den så kallade tvisten inte blir någon överraskning alls.

Potentialen på Brännmärkt är väldigt hög och jag vill kalla detta för bra svensk dystopi. Fortsättningen verkar dröja, men när den kommer så tror jag minsann att jag vill läsa den. Jag tror att den kan vara mycket bättre.

Avdelningen för olika funderingar:
Det här med de röda strecken i dörrkarmen... Vem tog egentligen bort det första strecket? Och var det verkligen det enda de hade att gå efter? Sprang de runt där i mörkret och letade efter röda streck? Det låter väldigt ineffektivt.

Den här boken har varit med i En smakebit på søndag.

Goodreads hade den 3,87 i genomsnitt (beräknat på 186 betyg).
Jag ger den 3,5.
Boken är
TråkigSpännandeFörutsägbar
BladvändareKlurigLäskig
LångsamTempofylldIntetsägande
OrdbajsigFåordigNagelbitare
MysigSorglig
MåbrabokTankeväckandeRolig
RörigGenomtänktMörk

Andra som bloggat om Brännmärkt: Bokhuset, Mitt liv i ord och Boktycke.

tisdag 21 september 2021

Tisdagstrion: Böcker jag ser fram emot att läsa i höst

Tisdag igen. Då är det som vanligt dags för Tisdagstrion som sköts av Ugglan & Boken.

Veckans tema: Böcker jag ser fram emot att läsa i höst.

Det är inte helt lätt att plocka ut bara tre böcker jag vill läsa i höst, nästan ett omöjligt uppdrag. Dessa tre får det bli.

1. Regissören av M W Craven, den efterlängtade tredje delen om Washington Poe och Tilly Bradshaw.

2. Perfect day av Torbjörn Löwendahl, fortsättningen på den dystopiska Stayin' alive. Den här är faktiskt redan läst. Hösten är ju faktiskt här...

3. Kniv av Jo Nesbø, tolfte delen i serien om Harry Hole som har fått vänta i hyllan alldeles för länge.

måndag 20 september 2021

Film: Things heard & seen (2021)

Titel: Things heard & seen
Originaltitel: Things heard & seen
Genre: Skräck
Regissör: Shari Springer Berman, Robert Pulcini
Manus: Shari Springer Berman, Robert Pulcini, Elizabeth Brundage (bok)
Skådespelare: Amanda Seyfried, James Norton, Alex Neustaedter, Natalia Dyer, Karen Allen
Utgivningsår: 2021
Produktionsland: USA
Längd: 121 min
Serie: -
Såg den på Netflix 27 augusti 2021




Handling
Det unga paret Catharine och George Claire, lämnar storstadslivet i New York och flyttar ut på landsbygden. Samtidigt som konstprofessorn George gör sitt yttersta för att vinna allas gunst på det lokala universitetet försöker Catharine lära känna den lilla mystiska orten de kommit till. Med tiden upptäcker hon att både hennes make och det nya hemmet döljer mörka hemligheter.

Min kommentar
Jag har ju alltid gillat skräck, både i bok- och filmform, men mitt problem de senaste åren är att den här genren lite har blivit förstörd av billiga effekter och jumpscares. Därför så har jag avvaktat lite med Things heard & seen. Netflixfilmer brukar ju inte direkt imponera på mig. Den här mörka och regniga fredagen så kändes det rätt.

Faktum är att detta inte alls är så dåligt som man kan förledas att tro om man ska döma efter betygen på filmsajterna. Jag skulle tro att att de som har satt så låga betyg har väntat sig en av de där "moderna" skräckfilmerna (som jag har problem med). Om man vill se en film med kaskadspyor, huvuden som snurrar och skvättande blod så ska man definitivt se något annat. Det här är mer traditionell skräck, eller kanske mer en klassisk spökhistoria kombinerat med thriller. Det funkar faktiskt riktigt bra.

Tempot är väldigt långsamt och det händer kanske inte så mycket på filmduken, men desto mer inne i huvudet. Precis som jag vill ha det. Man får inte all information från början, pusselbitarna faller på plats en efter en och det är en hemsk historia som vecklar ut sig. Den gamle Emanuel Swedenborg har också en roll, skulle man kunna säga. Eller i alla fall hans teorier. Budskapet i filmen, att det goda alltid vinner över det onda, stämmer ju bra med filmens värld. Tyvärr inte så mycket med verkligheten.

En annan anledning till att jag har tvekat att se den här filmen är Amanda Seyfrid. Jag gillar inte henne och tycker att hon är en medioker skådespelare. Så även här. James Norton däremot, som jag trodde var okänd för mig men jag hade fel, är fenomenal. Han får mig att känna allt det som det är meningen att jag ska känna. Även de i birollerna gör väldigt bra ifrån sig.

Slutet blir lite märkligt och känns kanske oklart och oavslutat, men jag har inte så mycket emot det. Jag föredrar det i stället för att allt förklarande slut. Något jag inte visste när vi tittade var att filmen bygger på en bok som bygger på ett verkligt mordfall. Nu undrar jag ju så klart hur mycket som har blivit förvanskat på vägen. Är mordet uppklarat eller ej? Ligger det överhuvudtaget någon sanning i "spökhuset"? Och människorna som bor i byn?

Jag blev ju då positivt överraskad av Things heard & seen och jag skulle nog påstå att min uppfattning om skräckfilmer har blivit återupprättad. Det finns hopp alltså.



Letterboxd hade den 2,4 i genomsnitt (beräknat på 30 527 betyg).
IMDb hade den 5,3 i genomsnitt (beräknat på 25 340 betyg).
Jag ger den 3,5.
Filmen är
SpännandeTråkig
KlurigFörutsägbar
TrovärdigOsannolik
Snyggt fotoRolig
RomantiskFör lång
SorgligFör kort
FartfylldLångsam

söndag 19 september 2021

Smakebit på søndag: Perfect Day

En smakebit på søndag är ett stående inslag bland bokbloggare som "drivs" av den norska bokbloggen Betraktninger. Varje vecka väljer vi ett stycke i boken vi läser och delar med oss av det. Ett spännande sätt att få veta vad andra läser.

Jag har fortfarande semester och turen har gått vidare till Ronneby Brunn, men i dag ska vi åka hemåt. I morgon är det tänkt att vi ska få besök av min mamma och syster, som ska stanna några dagar. Då passar vi på att bjuda hem sambons mamma och ett par till. Han fyller ju år om en månad och det är nog bra om vi delar upp det lite, så inte alla är här samtidigt.

Boken jag läser nu, Perfect Day av Torbjörn Löwendahl, är fortsättningen på Stayin' alive som kom för två år sedan. Detta är en dystopi, skulle jag nog våga påstå, med en stor portion humor, av den ironiska sorten. Jag vill inte säga att jag skrattar, men många leenden blir det. Boken utspelar sig i Linköping, där jag aldrig har varit. Min smakebit är från sida 200:
    Mina fördomar sa att ryska män drack vodka och att kvinnorna sminkade sig för mycket. De växte upp i en öststatsdiktatur med en revanschlusta mot den imperialistiska supermakten i väster, men trots att Lada länge var Sovjetunionens flaggskepp utgick jag från att ryssar förstod hur moderna bilar fungerade. Min plan hängde på att stressen fick Pyotr att begå ett misstag.
    BA-BAM! BA-BAM!BA-BAM!BA-BAM!

lördag 18 september 2021

"Henrys hemlighet" av Kristina Ohlsson

Författare: Kristina Ohlsson
Titel: Henrys hemlighet
Genre: Thriller
Antal sidor: 468
Originalspråk: Svenska
Originaltitel: -
Översättare: -
Serie: Martin Benner 3
Förlag: Piratförlaget
Utgivningsår: (original) 2019 (min) 2019
Format: Inbunden
Källa: Bokhyllan
Utläst: 1 september 2021




Första meningen: Detta var mitt liv innan förlovningen.

Baksidetext
Advokaten Martin Benner älskar antikviteter. När hans vän Henry dör, får han ett erbjudande han inte kan motstå: att överta Henrys andel i en antikhandel i New York. Men lyckan blir kortvarig. Martin blir uppsökt av en man som hävdar att Henry inte alls dog av sin sjukdom, utan blev mördad. Samtidigt märker Martin att han är övervakad. Någon smyger kring hans hus på natten och lämnar avtryck i snön.

Snart tvingas Martin in i en febrig jakt på sanningen om Henry. Sökandet leder honom till en kyrka med för mycket makt och en antikhandel med dunkla affärsmetoder. Martin får allt svårare att skilja sanning från lögn och vän från fiende.

Vem var egentligen Henry Schiller? Och vad hände den dagen han dog?

Min kommentar
Jag var helt säker på att det bara skulle bli två delar i serien om Martin Benner, som jag läste 2015 och 2016. När Henrys hemlighet plötsligt gjorde entré våren 2019 så var det solklart att jag skulle läsa den. Att det har dröjt två år kan inte skyllas på boken. Bara på mig. Och att det finns så väldigt många böcker som jag vill läsa.

Eftersom det var så många år sedan jag läste förra delen så var jag lite orolig att jag inte skulle komma ihåg nödvändiga detaljer om Martin Benner och hans värld. Det hade jag inte behövt vara. Det som händer i den här boken hänger på inget sätt ihop med de föregående böckerna och Martins... egenheter och... relationer kommer snabbt tillbaka till mig.

Jag upplever inte Martin Benner lika hårdkokt som han har varit. Han är mycket känsligare. Kanske börjar han bli gammal. Jag vill inte säga att Martin Benner har blivit tråkig, men han är definitivt inte samma roliga och uppfriskande skitstövel som tidigare. Tempot känns inte heller lika högt här jämfört med de andra böckerna, som jag minns det. Här känns det som att det är mycket mer prat och inre monologer. Intrigen upplevde jag inte som lika komplicerad här. Jag tyckte det var ganska uppenbart vem som var vad, vän eller fiende.

Det är så imponerande att man kan skapa en så här bra historia med så få inblandade och jag önskar att fler kunde lära sig det. Att man faktiskt inte behöver strössla intrigen med den ena onödiga karaktären efter den andra. För bra är det och jag hade egentligen inte väntat mig något annat från Kristina Ohlssons penna. Trots att jag inte upplever boken som speciellt hårdkokt så är det en hel del (onaturliga) dödsfall här, när jag tänker efter. Dock så får man inga blodiga detaljer (inga detaljer alls, faktiskt) om dem. Mer bara att "x är död".

I slutet kommer den sedvanliga berättelsen av förövaren (om varför och hur) för offret. Jag har aldrig gillat det sättet att förklara och sker det här verkligen i det riktiga livet? Det skulle jag vilja veta (dock inte genom egen erfarenhet, vill jag poängtera). Det stör mig inte alls lika mycket som det brukar och det är egentligen bara ännu en bekräftelse på hur bra hon egentligen är, Kristina Ohlsson.

Jag tycker nog att boken är lite för lång. Det finns en del saker som upprepas och då går det lite i stå. Drivet framåt är ändå starkt och jag vill alltid fortsätta läsa. Eller längtar tillbaka till boken när jag väl har släppt den. Det är en snabbläst historia, trots sina många sidor. Mest tack vare de korta kapitlen och att det är mycket luft i texten.

När jag läser Henrys hemlighet så kommer jag efter ett tag att tänka på Hotel Californa, låten av Eagles. I alla fall refrängen. Jag vet inte om det är meningen eller om det bara är min hjärna som gillar den låten. I alla fall... det finns ett litet, litet frö till en fortsättning här. Tycker jag (eller hoppas, kanske). Inte på den här historien då, men en fortsättning på historien om Martin Benner. Vi får väl se.

Den här boken har varit med i En smakebit på søndag.

Goodreads hade den 3,61 i genomsnitt (beräknat på 434 betyg).
Jag ger den 4,0.
Boken är
TråkigSpännandeFörutsägbar
BladvändareKlurigLäskig
LångsamTempofylldIntetsägande
OrdbajsigFåordigNagelbitare
MysigSorglig
MåbrabokTankeväckandeRolig
RörigGenomtänktMörk

Andra som bloggat om Henrys hemlighet: Lottens bokblogg, Johannas deckarhörna och Romeo and Juliet.

fredag 17 september 2021

Stay at home book tag

Ännu en tag som jag har hittat hos Vargnatts bokhylla. Denna är hyfsat ny och det är väl lika bra att göra den nu, medan jag fortfarande jobbar hemma. Ett tag till.

Laying in Bed - book you could/have read in a day.
Det var ganska längesedan jag läste så intensivt att en hel bok slukades på en enda dag. Om Du sköna nya värld av Aldous Huxley är vad jag hoppas att den är så skulle nog den kunna klaras i alla fall. Den har bara lite drygt 200 sidor.

Snacking - guilty pleasure book.
Det kanske låter märkligt, men jag har inga guilty pleasure-böcker. Många skulle nog tycka att Virgina Andrews böcker skulle platsa där, som till exempel Blomblad för vinden. Men jag gillade den och skäms inte ett dugg för det.

Netflix - series you want to start.
Oj, oj, oj... det är väldigt många det. En av dem är George R R Martins Kampen om järntronen. Nej, jag har inte läs en enda del i den serien. Däremot har jag sett alla säsonger av TV-serien.

Deep Clean - been on your TBR for ages.
Odysséen av Homeros köpte jag 1995 och har tänkt att den, precis som Iliaden, ska läsas under en resa till Grekland. Vi får helt enkelt vänta och se när det blir av.

Animal Crossing - book you recently bought because of hype.
Jag vet inte om det var så nyligen, egentligen. Och kanske berodde det inte så mycket på hajpen, som det berodde på att den utspelar sig i Göteborg, men Samlade verk av Lydia Sandgren köptes i alla fall.

Productivity - book you learnt from or that had an impact on you.
Jag tycker jag lär mig något av varenda bok jag läser... Förmodligen är det inte detta som menas, men i Den långa vägen hem av Louise Penny fick jag veta att det finns en park i Skottland, som bara har öppet (även utan pandemier alltså) en enda dag om året. The Garden of Cosmic Speculation är på riktigt ett ställe jag skulle vilja besöka.

Facetime - A book you were gifted.
Det är ganska många det också, eftersom jag både till födelsedag och julafton får böcker av sambon. En av dem, som också skulle ha kunnat passa in på frågan om serie jag vill börja läsa, är Himmelstrand av John Ajvide Lindqvist. Första delen i Platserna. Den fick jag 2014...

Self Care - what is one thing you have done recently to look after yourself.
Jag använder friskvårdsbidraget på jobbet till att gå och få massage en gång i månaden.

BONUS - name a book coming out soon.
Billy Summers av Stephen King. Den ska jag önska mig i julklapp.

torsdag 16 september 2021

Hett i hyllan #318

Jag bara gissar nu, men jag tror inte jag är ensam om att ha en del böcker i hyllan som stått där i evinnerliga tider. Är det inte dags att de där, halvt, bortglömda böckerna får ta lite plats och synas? Jo, det tycker jag. Verkligen. Därför kommer de, en efter en, att dyka upp här varje torsdag under rubriken Hett i hyllan. Lite lagom tvetydigt, eller hur? Vad har du för dolda skatter i hyllan?

Och så håller vi ett bra tag där i början av december 2017.
Även Änkan av Fiona Barton är ett inköp från den galna Black Friday.

Jag kommer nog faktiskt inte längre ihåg på vilka grunder jag köpte denna. Som jag minns det så var det många som läste den när den var ny och de gillade. Ibland behövs det inte så mycket mer. Den låter ju väldigt spännande och lite annorlunda. På ett bra sätt. Och så verkar det vara en serie. Tack och lov så är detta första delen, men jag tror inte att jag har lagt märke till fler böcker av författaren. Egentligen blir jag nog lite sugen på att läsa den nu.

Så här står det på baksidan:
En kärleksfull make eller en iskall mördare - visst borde hon veta? Vi har sett honom stirra på oss från löpsedlarna - monstret, mannen som har anklagats för ett fruktansvärt brott. Men hon då? Kvinnan som står vid hans sida. Hur mycket vet hon?

Jean Taylors liv var behagligt alldagligt. Hennes man Glen var den enda hon någonsin älskat, mannen med stort M. Men allt förändrades när han förvandlades till den anklagade, till odjuret på tidningarnas förstasidor. Jean var plötsligt gift med en man som i andras ögon var kapabel till obeskrivlig ondska. Är hon medskyldig? Eller är hon den hunsade eller den ovetande hustrun? Är Glen överhuvudtaget skyldig till brottet som alla tror att han har begått? Nu är Glen död, och Jean Taylor är för första gången ensam. Det är fritt fram att avslöja hela historien, och hon tänker berätta allt hon vet.
Om du också vill vara med och visa upp dina böcker, antingen heta hyllvärmare eller heta av någon annan anledning, så lägg gärna in en länk här nedanför. Då hittar jag dig mycket lättare.

onsdag 15 september 2021

The Moody Book Tag

För ovanlighetens skull så har jag inte bara hittat den här taggen hos Vargnatts bokhylla, utan även hos Lotten.

1. Do you consider yourself a mood reader?
Nej, inte alls faktiskt. Bara ge mig något att läsa så läser jag gladeligen.

2. Do you set TBR lists and do you stick to them?
Det skulle jag nog vilja påstå att jag gör, ja.

3. Do books affect you emotionally? Does the mood of a book rub off on you?
Helt klart gör de det. Ibland lite för mycket. Men hellre det än inte alls.

4. When you’re feeling sad, do you like to read sad books, happy books, or neutral books?
Det beror nog på hur ledsen jag är och varför, men det är egentligen inget jag har funderat på.

5. Most often, do you use reading to escape, to learn, or to critically reflect?
Inget av det, egentligen. Det är i alla fall inte därför jag väljer en bok. Allt det där är bara en bonus. Och då menar jag alla tre alternativen.

6. What is a book that made you laugh out loud?
Skrattar högt gör jag väldigt sällan när jag läser, men Dagboken jag aldrig skrev av Jessika Devert orsakade en hel del fniss.

7. What is a book that has made you cry? Or, if you don’t cry, one that really moved you?
Valfritt av Fredrik Backman. Han lyckas alltid med det.

8. What is a book that you didn’t even know how you felt about?
Jag är inte helt säker på att jag förstår frågan, men Äta kakan och ha den kvar av Kristin Emilsson fick mig att känna mig ambivalent. Jag avskydde det huvudpersonen gjorde, men det är en väldigt bra historia.

9. Are you more likely to read on a sunny day or a cloudy day?
Läsning är helt oberoende av väder. Det är bara platsen där det utförs som påverkas.

10. Do you usually “set the mood” when you read? Music, lights, smells, etc?
Nej, jag bara tar min bok och sätter/lägger mig på något lämpligt ställe.

11. Can you leap from book to book or do you need buffer time between them?
Jag brukar undvika att påbörja en ny bok samma dag som jag har läst ut en. Om jag behöver något att läsa, till exempel vid sängdags, så tar jag en novell som smakrensare.

tisdag 14 september 2021

Tisdagstrion: Kroppen

Tisdag igen. Då är det som vanligt dags för Tisdagstrion som sköts av Ugglan & Boken.

Veckans tema: Kroppen.

Jag tycker vartenda tema börjar bli jobbigt nu och har egentligen ingen aning om hur jag ska tolka detta heller. Ben verkar vara den del av kroppen som förekommer i min hylla. Med vissa tillskott.

1. Våran hud, vårat blod, våra ben av John Ajvide Lindqvist är dock självklar. Oavsett hur jag tolkar det. Sju olika noveller av skiftande läskighet, En av dem är bland det läskigaste jag har läst.

2. Benrangel av Stephen King får också vara med. En lite annorlunda King. Om sorg och förlorad kärlek. Och så är den ju lite läskig också, som en spökhistoria.

3. Kött och ben och vatten av Luiza Sauma får bli den tredje. Mycket av boken är en uppväxtskildring från Brasilien, berättad av huvudpersonens äldre jag som numer är bosatt i London. När han får ett brev "hemifrån" så återvänder han.

måndag 13 september 2021

TV-serie: Another life #1 (2019)

Titel: Another life
Originaltitel: Another life
Genre: Science fiction
Skapad av: Aaron Martin
TV-bolag: Netflix
Skådespelare: Katee Sackhoff, Samuel Anderson, JayR Tinaco, Elizabeth Faith Ludlow, Jake Abel
Premiär: 2019-07-25
Produktionsland: USA
Antal avsnitt: 10
Avsnittslängd: ca 45 min
Såg den på Netflix augusti-september 2021





Handling
När ett mystiskt föremål från yttre rymden landar på jorden får Niko Breckinridge uppdraget att leda mänsklighetens första resa till planeten det kommer ifrån, medan hennes man försöker undersöka föremålet hemma på jorden.

Min kommentar
Science fiction har ju varit något av en favorit för mig ända sedan jag var ganska liten. Vare sig det gäller böcker, filmer eller som nu, det mer moderna, TV-serier. Jag vet inte riktigt när jag fick ögonen på Another life, men den hamnade på listan. Nu i efterhand så misstänker jag att jag inte ens kollade upp vad den handlade om. Eller vad den hade för betyg.

Detta är ett hopkok av väldigt många, riktigt bra science fiction-filmer. Vilket ju inte alls betyder att det automatiskt blir bra. Uppenbarligen så kan det vara precis tvärtom. Där filmer som Arrival, Alien och 2001: A space odyssey briljerar så faller den här serien helt platt.

Faktum är att det ändå börjar riktigt lovande. De första avsnitten är spännande och även om jag då känner igen hopkoket så känns det hyfsat fräscht. Sedan kommer det fjärde avsnittet. Då kom det där som brukar dyka upp väldigt mycket längre in i serier, när alla idéer har tagit slut; drömavsnittet. Jag bara avskyr det. Serien hämtar sig aldrig riktigt efter det. Det stora problemet är nog ändå att det är så utdraget och krystat. Om man hade kokat ner alltihop till bara de tre första avsnitten, ett i mitten och de två sista så hade det nog faktiskt kunnat bli bra.

Logiken haltar. Skådespeleriet haltar. Trovärdigheten haltar. Eller den saknas nog faktiskt helt. Besättningen verkar vara hämtad direkt från skolbänken. Dessa så kallade experter är mer hormonstinna tonåringar. De kan inget. De vet inget. Fjantiga bråk uppstår helt oprovocerat. Dialogen och interaktionen är på en helt osannolikt låg nivå. Det är ointelligent och flamsigt.

Det ska tydligen komma en andra säsong av Another life. Den kommer jag nog inte att se. Om det inte är så att alla TV-serier plötsligt tar slut. Och helt seriöst, bevare oss väl om mänsklighetens hopp ligger i händerna på sådana här människor.



TV Time har serien 7,3 i genomsnitt.
IMDb har serien 5,0 i genomsnitt (beräknat på 26 277 betyg).
Jag ger den 2,0.
Serien är
SpännandeTråkig
KlurigFörutsägbar
TrovärdigOsannolik
Snyggt fotoRolig
RomantiskFör lång
SorgligFör kort
FartfylldLångsam

Film: Gunpowder milkshake (2021)

Titel: Gunpowder milkshake
Originaltitel: Gunpowder milkshake
Genre: Action
Regissör: Navot Papushado
Manus: Ehud Lavski, Navot Papushado
Skådespelare: Karen Gillan, Michelle Yeoh, Angela Bassett, Lena Headey, Paul Giamatti
Utgivningsår: 2021
Produktionsland: Frankrike, Tyskland, USA
Längd: 114 min
Serie: -
Såg den på Netflix 20 augusti 2021





Handling
I sitt turbulenta liv som lönnmördare tvingades Scarlet att överge sin dotter Sam och fly. Många år senare har Sam också vuxit upp till en kallblodig hitwoman. Men ett riskfyllt uppdrag spårar ur och resulterar i att en oskyldig 8-årig tjej hamnar mitt i gängkriget. Sam måste agera på egen hand vilket leder henne tillbaka till Scarlet och hennes gamla sidekicks. Tillsammans tar de upp kampen mot de som tog allt från dem.

Min kommentar
Filmen vi egentligen hade tänkt se förra veckan, men som blev utbytt i sista sekunden, var Gunpowder milkshake. Den här fredagen blev det i alla fall dags för den. Lite tveksam och skeptisk var jag när ett av nyckelorden på Netflix var Udda. Det är inte alltid det funkar för mig. Men jag behövde inte vara orolig alls.

För mig är den här filmen som om Ensam hemma och valfri Tarantino-film hade fått barn. Det är otroligt våldsamt, väldigt roligt och underhållning i dess renaste form. Den jämförs tydligen med John Wick, men detta är mycket mer Tarantino och alltså så mycket bättre.

Jag har aldrig tidigare förstått vad andra har menat när de påstått att koreografin är snygg. Det gör jag nu. Slagsmålen ser mer ut som dans än råkurr. Det är nästan vackert. Framför allt så är det så långsamt att man faktiskt ser vad som pågår. Det är jag sannerligen inte bortskämd med. Här uppfinns så många nya sätt att ta död på människor och jag bara älskar dessa kick-ass bibliotekarier.

Jag hade ingen koll alls på vilka som är med här och om jag ska vara helt ärlig så kände jag knappt igen namnet på någon, men det visar sig att det här är en riktigt imponerande rollista. Alla gör bra ifrån sig, men jag blir lite besviken på Angela Bassett. Hon kan mycket bättre än så här.

Gunpowder milkshake är inte en film som tar sig ett dugg på allvar. Den försöker inte vara djup på något sätt och har inget budskap överhuvudtaget. Inte heller är den karaktärsdriven, ingen är där för att beröra dig. Men så vansinnigt underhållande. Bara spänn fast dig, åk med och njut av färden.



Letterboxd hade den 3,0 i genomsnitt (beräknat på 26 975 betyg).
IMDb hade den 6,0 i genomsnitt (beräknat på 23 760 betyg).
Jag ger den 4,0.
Filmen är
SpännandeTråkig
KlurigFörutsägbar
TrovärdigOsannolik
Snyggt fotoRolig
RomantiskFör lång
SorgligFör kort
FartfylldLångsam