onsdag 26 februari 2020

"Kött och ben och vatten" av Luiza Sauma

Författare: Luiza Sauma
Titel: Kött och ben och vatten
Genre: Drama
Antal sidor: 232
Originalspråk: Engelska
Originaltitel: Flesh and bone and water
Översättare: Erik MacQueen
Serie: -
Förlag: Modernista
Utgivningsår: (original) 2017 (min) 2018
Format: Inbunden
Källa: Bokhyllan
Utläst: 7 februari 2020
Första meningen: André, för några veckor sedan letade jag upp dig på nätet för första gången.

Baksidetext
André Cabral, läkare bosatt i London, har inte varit i hemlandet Brasilien på trettio år. Minnena från uppväxten i Brasilien kunde lika gärna varit någon annans tills det där brevet kom, som han burit med sig i veckor utan att berätta om det för någon. Den loja pendlingen mellan Ipanema och familjens lyxvåning, alla ansvarslösa fester i Rio, extrajobbet på hans pappas plastikkirurgimottagning och så hans hemliga förhållande med Luana, dotter till familjens hemhjälp. Oförmögen att stå emot brevets dragningskraft är André på väg hem, för att få fatt i sitt eget förflutna.

Min kommentar
Kött och ben och vatten är en bok som jag förmodligen inte hade plockat upp på eget initiativ. Författare från Brasilien läser i alla fall jag för sällan. Faktum är att jag tror att det aldrig har hänt tidigare. Därför blir jag glad när överraskningsböcker gör att jag tvingas ut från min bekväma bubbla för att läsa sådant som jag annars hade missat.

För det mesta befinner vi oss i Rio de Janeiro och det är nog egentligen miljön som gör den här boken intressant. Allt blir väldigt levande. Jag kan se färgerna, känna hettan och fukten. Mängder av spännande mat nämns och hade jag vetat vad alla rätterna var för något så skulle jag alldeles säkert ha känt dofterna av dem också.

Boken börjar lite rörigt, det hoppas vilt fram och tillbaka i tiden, mellan nutid och tillbakablickar. Antingen så går det över eller så vänjer jag mig för det är inget problem en bit in. Det här är en historia som man har läst hur många gånger som helst. Kärlek över klassgränserna är ju vanligt förekommande i litteraturen. Det gör det hela väldigt förutsägbart och sanningen är nog uppenbar för alla. Utom för André och han lillebror Thiago. De är naiva och lever i en helt skyddad miljö. Ändå kan jag inte låta bli att dras in i historien och trots att jag är ganska klar över många saker så är det ändå spännande.

Karaktärerna är inte många. André är den som berättar och han är ingen trevlig person. Jag tycker ändå inte illa om honom för han är inte en mansgris genom egen förskyllan. Detta är det enda han känner till och så han är uppfostrad (av hushållerskan, så klart). André och vännerna glassar på stranden, utan (riktiga) bekymmer och de tror sig veta allt, medan den inneboende hemhjälpen servar. Oavbrutet. Verkligheten och livet har dock en förmåga att komma som en överraskning för den som lever i en skyddad verkstad.

Detta är en väldigt långsam historia, nästan suggestiv. Språket är målande och jag fastnar speciellt vid liknelsen om ögon som limekött. Även om jag har svårt att föreställa mig ögon med den färgen.

Kött och ben och vatten är lite som en såpa, men utan att gå till överdrift åt något håll. Den innehåller allt.

Goodreads hade den 3,61 i genomsnitt (beräknat på 545 betyg).
Jag ger den 3,5.
Boken är
TråkigSpännande
FörutsägbarKlurig
LångsamTempofylld
OrdbajsigFåordig
MysigSuggestiv
MåbrabokTankeväckande
RörigGenomtänkt
SorgligRolig

Andra som bloggat om Kött och ben och vatten: och dagarna går och Den läsande kaninen.

Boken kan köpas på Adlibris, Bokus och cdon.

4 kommentarer:

 1. Den står oläst i hyllan. Låter intressant, men betyget var ju inte så högt...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den är väldigt intressant och nej, betyget blev inte så högt. Det fanns för många saker som jag inte gillade :)

   Radera
 2. Du fick mig tillräckligt lockad för att köpa den som bokreabok. Mest för att bredda min läsning i världen lite.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag gillade den, men ibland blir det jobbigt när händelser och företeelser är för långt ifrån min egen värld.

   Radera