lördag 22 februari 2020

"Outsidern" av Stephen King

Författare: Stephen King
Titel: Outsidern
Genre: Skräck
Antal sidor: 632
Originalspråk: Engelska
Originaltitel: The outsider
Översättare: John-Henri Holmberg
Serie: -
Förlag: Albert Bonniers Förlag
Utgivningsår: (original) 2018 (min) 2018
Format: Inbunden
Källa: Bokhyllan
Utläst: 4 februari 2020
Första meningen: Bilen var omärkt, bara en några år gammal alldaglig amerikansk sedan, men de helsvarta däcken och de tre männen i den avslöjade vad den var.

Baksidetext
Terry Maitland – även kallad Coach T – är något av en lokalkändis i Flint City. Alla känner den omtyckte basebolltränaren, som håller i stadens juniorlag och tränar ungarna i high school. Därför blir chocken extra stor när Terry blir arresterad inför publik och under stor dramatik vid en basebollmatch på den lokala arenan. Han anklagas för ett fasansfullt brott: sexuella övergrepp och mord på en elvaårig pojke.

Ett dussin vittnen säger sig ha sett Terry tillsammans med pojken eller nära brottsplatsen samma kväll. Men själv svär Terry på att han befann sig någon helt annanstans. Polisens utredare Ralph Anderson och den ambitiösa distriktsåklagaren Bill Samuels är dock övertygade om att de fått tag på rätt man och vill se honom i elektriska stolen. I staden sprids lynchstämningen samtidigt som Terrys fru och barn gömmer sig i hemmet.

Men det dyker upp märkliga inslag i utredningen som inte går att förklara, och Ralph Anderson tvingas till sin förfäran inse att historierna inte går ihop. Lika säkert som bevismaterialet mot Terry tycks vara, lika vattentätt är det alibi som basebolltränarens advokat presenterar. Kan en människa befinna sig på två olika platser samtidigt? När Ralph väl vågar ställa de rätta frågorna inser han att de krafter som satts i spel inte har någon naturlig förklaring – och att ondskan som ligger bakom det fruktansvärda mordet fortfarande är lös.

Min kommentar
Jag tror att det kan ha varit svårt att missa att Stephen King är något av husgud för mig. I snart fyrtio år har jag mer eller mindre slukat det han har skrivit och egentligen har han aldrig gjort mig riktigt besviken. Detta trots att King mäts mot en helt annan måttstock än alla andra författare. En mycket, mycket hårdare. Outsidern har stått i min hylla sedan julafton 2018, men nu när jag såg att den började gå som TV-serie så var det dags.

Det är svårt att att veta vad man ska vänta sig när man läser King, men lite förvånad blev jag när allt började som en deckare. Här var både poliser och förhör. Jag var ändå ganska säker på att det vardagliga vid någon punkt skulle raseras.

Början är riktigt bra, tycker jag. Här handlar det om Kings paradgren; karaktärer och allt det vardagliga runt omkring. Vad som händer i en småstad när en pålitlig medborgare plötsligt blir anklagad för ett avskyvärt brott. Hur en stad och alla i den drabbas av något som väl bäst beskrivs som masspsykos. Hur det att bli anklagad för ett brott påverkar de anhöriga. Det finns, som vanligt, en hel del samhällskritik. Snygg invirad i skräck-/thrillerförklädnad. Bland annat hur lätt det är att, utan källkritik, låta sig dras med i konstruerade nyheter. Hur man helt enkelt struntar i fakta som inte stämmer med det man vill.

Till min stora förvåning och glädje så dyker Holly Gibney upp, min favorit från Bill Hodges-serien. Det är mest tack vare Holly som boken även blir lite rolig. Jag borde ju vara van nu, kan man tycka, för det är ju så King gör. Han skapar fantastiska karaktärer, sedan låter han dem dyka upp i andra böcker. Det händer att han även stoppar in sig själv och det gör han här, på sätt och vis, genom att nämna filmatiseringar av hans böcker. Även litterära referenser dyker upp och diskuteras. Här finns också den vanliga, lite udda, gruppen. Den som man genast känner att man är en del av. Jag gillar verkligen att King har skapat något så ovanligt som poliser som tänker. Hoppas jag får träffa på dem i någon annan bok.

Outsidern är lite för utdragen och den lyckas inte riktigt ge mig de rysningar som jag förväntar mig. Förmodligen beror det på att det onda blir lite för osannolikt och långt ifrån verkligheten. Jag saknar en Stephen King i högform. Han hade gjort så mycket mer med den här historien. Nu ska det bli spännande att se vad de har gjort med TV-serien.

Den här boken har varit med i En smakebit på søndag.

Goodreads hade den 4,00 i genomsnitt (beräknat på 137 305 betyg).
Jag ger den 3,5.
Boken är
TråkigSpännande
FörutsägbarKlurig
LångsamTempofylld
OrdbajsigFåordig
MysigSuggestiv
MåbrabokTankeväckande
RörigGenomtänkt
SorgligRolig

Andra som bloggat om Outsidern: Johannas deckarhörna, bam tycker och Kulturnästet.

Boken kan köpas på Adlibris, Bokus och cdon.

2 kommentarer:

  1. Blev lite förvånad över "bara" 3,5, men det kanske är den hårdare måttstocken?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag är helt klart mer kritisk mot King, samtidigt som jag kan vara mer förlåtande :) Den här var riktigt bra i början, men sedan blev det bara... konstigt. Och alldeles för långt.

      Radera