måndag 3 februari 2020

Film: Skjelvet

Titel: Jordbävningen
Originaltitel: Skjelvet
Genre: Drama (Katastroffilm)
Regissör: John Andreas Andersen
Manus: John Kåre Raake, Harald Rosenløw-Eeg
Skådespelare: Kristoffer Joner, Ane Dahl Torp, Kathrine Thorborg Johansen, Jonas Hoff Oftebro, Edith Haagenrud-Sande
Utgivningsår: 2018
Produktionsland: Norge
Längd: 106 min
Serie: -
Såg den på Viaplay 3 januari 2020




Handling
1904 skakades Oslo av ett skalv som uppmättes till 5,4 på Richterskalan. Oroväckande tecken talar nu för att staden återigen kommer drabbas av en jordbävning, denna gång med en styrka på 8,0. För den som är obekant med Richterskalan låter kanske inte det så mycket. Inte ens det dubbla jämfört med tidigare. Men det är fel. Fullständigt fel! 8,0 på skalan innebär en jordbävning som är 1 000 000 gånger större!

Min kommentar
Eftersom vi precis hade sett en superhjältefilm så tyckte vi att det kunde bli väl bra att se en till. Därför valde vi Skalvet (som den heter på Viaplay) i stället. Jag vet att jag har sagt det förut; katastroffilmer har en alldeles speciell plats i mitt hjärta. Skjelvet är en uppföljare till Bølgen, som jag såg sommaren 2016.

Det som är annorlunda med Skjelvet, i jämförelse med Hollywood-filmer, är att karaktärerna är vanliga människor. Det är omständigheterna som är ovanliga. Här finns hjärta, något som brukar saknas i amerikanska produktioner och det är människorna som är det centrala. Inte jordbävningen och dess effekter på byggnader. Det gör att jag blir engagerad i hur det ska gå för karaktärerna.

Ibland agerar somliga lite märkligt, men när det gäller katastrofer så kan ju vad som helst hända. Ingen vet ju hur man reagerar innan man råkar ut för det. Filmen är spännande och välspelad. Effekterna är snygga, det här är ju ändå ingen Hollywood-film. Jag tror att den som skrev manus förmodligen har sett Skyskrapan brinner, den gamla klassikern från 1974. Många scener är väldigt lika.

Jag hade egentligen velat ge Skjelvet ett högre betyg, tack vare min svaghet för katastroffilmer. Och att vissa scener verkligen ger mig ångest. De är alldeles för nära mina egna mardrömmar. Dock sansade jag mig lite, för Bølgen fick en fyra och den är bättre, på många sätt.



Letterboxd hade den 2,9 i genomsnitt (beräknat på 2 075 betyg).
IMDb hade den 6,2 i genomsnitt (beräknat på 7 193 betyg).
Jag ger den 3,5.
Filmen är
TråkigKlurig
RoligFörutsägbar
TrovärdigSnyggt foto
OsannolikSpännande
RomantiskFör lång
SorgligFör kort

Filmen kan köpas på cdon och discshop.

2 kommentarer:

  1. Jag var väldigt besviken men nu när jag gick tillbaka såg jag att jag satte en 3:a. Känns lite generöst... Kanske en extrapoäng bara för att den var norsk ;-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har en grej med skyskrapor, högsta våningen och bränder/ras så jag höll på att bryta ihop där ett tag. Där blev det ett extrapoäng :)

      Radera