måndag 11 juli 2016

Film: Bølgen

Titel: Bølgen
Originaltitel: Bølgen
Genre: Action
Regissör: Roar Uthaug
Manus: John Kåre Raake, Harald Rosenløw-Eeg
Skådespelare: Kristoffer Joner, Ane Dahl Torp, Eili Harboe, Jonas Hoff Oftebro, Edith Haagenrud-Sande
Utgivningsår: 2015
Produktionsland: Norge
Längd: 105 min
Serie: -
Såg den på Blu-ray 17 juni 2016

Handling
Larmet går vid skredövervakningscentret i Geirangerfjorden. Raset som geologerna har fasat för är ett faktum och en jättelik flodvåg väller fram mot Geiranger.

Den erfarne geologen Kristian Eikjord befinner sig plötsligt mitt i sitt livs värsta mardröm. Han har skilts från sin familj och om tio minuter dundrar det forsande infernot in över bebodda trakter. Det blir en kamp på liv och död och mot klockan innan de våldsammaste naturkrafter som Norge någonsin har skådat utplånar det lilla samhället.

Min kommentar
Jag har ju sagt det förut; jag är otroligt svag för katastroffilmer. När jag hittade en norsk sådan så kunde jag ju bara inte låta bli att köpa den. Kan norrmännen göra katastroffilmer? Jadå, det kan de.

Det här är dock ingen Hollywood-film, här finns inga billiga datoranimerade effekter och ingen action för dess egen skull. Detta känns som en mer gedigen film och de vanliga människorna gör det enklare att känna igen sig. Visst finns det en hjälte, men han är varken stormusklad eller speciellt snygg. Den kvinnliga huvudrollen är varken storbröstad eller hjälplös. Allt utspelar sig dessutom i en fantastisk miljö. Det är som en reklamfilm för Hurtigruten. Om man bortser från katastrofen då.

Det tar ganska lång tid innan allt brakar löst, men det är inte tråkigt på något sätt. Man hänger med de här människorna i vardagen, medan berget rör på sig. Jag gillar det ganska långsamma anslaget där i början. Då blir skillnaden så mycket större när det väl händer. Slutet är kanske lite åt det klyschiga hållet, men det hade jag ju nästan förväntat mig i en sådan här film. Det som stör, ganska mycket faktiskt, är det märkliga faktum att det brinner i en by som precis har översvämmats av tonvis av vatten. Det ser ut som att små marschaller har placerats ut lite överallt. Kvaliteten på blu-rayen är tyvärr under all kritik och känns mer som vanlig DVD-kvalitet.

De norska skådespelarna är nog i stort sett okända för mig, även om jag tycker att jag känner igen någon. I alla fall så gör de ett gott jobb och jag känner att jag tror på dem och deras handlingar. Oftast.

Efter filmen var jag ju bara tvungen att googla. Det här med att berget ska rasa är tydligen en reell risk, som har hänt ett par gånger tidigare. Jag hittade en intressant artikel. Och jag vill inte längre åka Hurtigruten...Filmtipsets estimerade betyg var 4 (beräknat på 236 betyg).
IMDb hade den 6,7 i genomsnitt (beräknat på 10 621 betyg).
Jag ger den 4,0.
Filmen är
TråkigKlurig
RoligFörutsägbar
TrovärdigSnyggt foto
OsannolikSpännande
RomantiskFör lång
SorgligFör kort

Filmen kan köpas på cdon och discshop.

2 kommentarer:

  1. Inte min typ av film men är den norsk så blir jag ju ändå intresserad!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Den var faktiskt förvånansvärt bra och det är ju ingen Hollywood-film direkt :)

      Radera