måndag 18 juli 2016

Film: Everest

Titel: Everest
Originaltitel: Everest
Genre: Drama
Regissör: Baltasar Kormákur
Manus: William Nicholson, Simon Beaufoy
Skådespelare: Jason Clarke, Josh Brolin, Jake Gyllenhaal, Ang Phula Sherpa, Amy Shindler
Utgivningsår: 2015
Produktionsland: UK | USA | Island
Längd: 121 min
Serie: -
Såg den på Blu-ray 24 juni 2016

Handling
De erfarna bergsbestigarna och rivalerna Rob Hall och Scott Fischer leder varsin expedition med mål att bestiga den högsta toppen på jorden, Mount Everest. Men deras uppdrag förvandlas snabbt till en kamp på liv och död när de orädda klättrarna möter en av de hårdaste snöstormarna i bergets historia. Under dessa omänskliga förhållanden ställs överlevnadsinstinkten och den fysiska uthålligheten inför det ultimata testet.

Min kommentar
Första gången jag hörde talas om den här filmen så ville jag se den. Det är något speciellt med den lilla människans kamp mot elementen. Sedan började jag läsa dåliga recensioner och tyckte att jag kanske ska låta bli den ändå. När sambon skulle beställa film så rekommenderade jag en annan, som inte har kommit än, men han gjorde som han själv ville och beställde Everest.

Redan från början förstår jag att det var jag som hade fel den här gången. Det är inte direkt någon action och egentligen är det ju inte spännande heller, eftersom man ju vet hur det slutar (filmen baseras på en verklig händelse). Men herregud så gastkramande! Jag får ångest av vissa scener. De är misstänkt lika de mardrömmar jag ibland drömmer. De två timmarna kan mycket väl vara de kortaste i mitt liv och de bara flyger iväg.

Karaktärerna får vi egentligen inte veta speciellt mycket om, lite om alla men inte mycket om någon. Jag tycker ändå att personligheterna är tydliga och man får veta vad som driver dem. Här är det dock inte människorna som är huvudpersonerna. Det är berget. Om berget får man veta allt. Mitt enda problem är att alla män ser likadana ut (utom Texas och brevbäraren) och jag kan inte för mitt liv se skillnad på dem där på berget, påbyltade som de är. Vem som ropade på vem och vem som gjorde vad är lite höljt i dunkel.

Det är väldigt många stora, kända namn i den här filmen, något som faktiskt hade gått mig förbi. Jag tycker de gör ett extremt bra jobb. Fotot är helt fantastiskt och vyerna får mig nästan att längta dit. En del fackspråk går mig förbi, men det funkar ganska bra. Visst blir det också lite klyschigt och amerikanskt där i slutet, men det stör inte alltför mycket.

Mest av allt blir jag intresserad av att läsa Jon Krakauers bok, Into thin air, som han skrev efter att ha varit med på den här expeditionen och som den här filmen inte alls bygger på. Hittade en intressant artikel om vad Krakauer tycker om Everest.Filmtipsets estimerade betyg var 3 (beräknat på 1 144 betyg).
IMDb hade den 7,1 i genomsnitt (beräknat på 128 779 betyg).
Jag ger den 4,0.
Filmen är
TråkigKlurig
RoligFörutsägbar
TrovärdigSnyggt foto
OsannolikSpännande
RomantiskFör lång
SorgligFör kort

Filmen kan köpas på cdon och discshop.

4 kommentarer:

 1. Är verkligen jättesugen på att se den här.

  SvaraRadera
 2. Gastkramande var en träffande beskrivning! Jag tycker filmen var skitbra, men håller med om att det ibland var svårt att se skillnad på personerna. Nu vet du ju hur de slutar, men jag kan rekommendera Into Thin Air. Den är bra och är framförallt väldigt kritisk. Även Göran Kropps självbiografi 8000+ är intressant, han var ju på berget samtidigt som de där expeditionerna och skildrar det hela med lite mer distans (även om boken givetvis handlar om honom).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är faktiskt lite sugen på Into thin air och när det gäller sådana här historier så spelar det liksom ingen som helst roll att jag vet hur det slutar. Det är precis lika spännande ändå.

   Radera