måndag 25 juli 2016

Film: Spionernas bro

Titel: Spionernas bro
Originaltitel: Bridge of spies
Genre: Thriller
Regissör: Steven Spielberg
Manus: Matt Charman, Ethan Coen, Joel Coen
Skådespelare: Tom Hanks, Mark Rylance, Amy Ryan, Scott Shepherd, Alan Alda
Utgivningsår: 2015
Produktionsland: USA | Tyskland | Indien
Längd: 137 min
Serie: -
Såg den på DVD 1 juli 2016

Handling
I en tid då allt står på spel är skillnaden mellan krig och fred endast en ärlig man: advokaten James Donovan. Har får mitt under 60-talets kalla krig i uppdrag av CIA att förhandla fram frigivningen av en tillfångatagen amerikansk pilot, i utbyte mot en rysk spion.

Min kommentar
Tom Hanks. Ännu en av mina absoluta favoriter och ännu en som per automatik gör att jag vill se en film. Jag vet inte vilken film som var den första jag såg med honom, men det var väldigt, väldigt längesedan. Han har nog aldrig gjort mig besviken (nja, Robert Langdon, jag tittar på dig!). Detsamma kan man nog säga om Steven Spielberg.

Att jag ville se filmen berodde inte bara på att Tom Hanks var med i den utan också på att det här är en tid i vår historia som jag tycker är väldigt intressant. Det kalla kriget var hett och kommunistskräcken var total. Här kan man snacka om masshysteri. Spionernas bro bygger på verkliga händelser och jag kände en nästan obetvinglig lust att googla mitt under filmen (jag gjorde det efteråt i stället).

Den här filmen är både tankeväckande och spännande. På ett väldigt lågmält sätt beskriver den mentaliteten som rådde i USA vid den här tiden (eller fortfarande?). Personligen tycker jag att den är väldigt oamerikansk, i det att den visar dessa "patriotiska", självrättfärdiga och självgoda människor som, utan att tveka, hatar Donovan för att han tycker att alla människor förtjänar en rättvis rättegång. Speciellt en man som ju faktiskt bara har gjort sitt jobb. Precis som de amerikanska spionerna gjorde i Sovjet. USA begär att spionpiloterna ska begå självmord innan de tillfångatas och bryr sig inte ett dugg om den fängslade studenten. Det är tankeväckande när det är Sovjet som behandlar sin fånge mer "humant".

Tom Hanks som Donovan är inget mindre än fantastisk. Han gör sin karaktär utan stora gester, men så att man begriper att detta är en man som är omutbar och med ett gigantiskt rättspatos. En man som, trots att han blir hatad, gör vad han anser är rätt. De opportunistiska amerikanarna vänder kappan efter vinden och Donovan går från hatad tönt till älskad hjälte. Mark Rylance, som jag tror att jag aldrig har sett tidigare, gör också en fantastisk prestation och fick en Oscar för birollen som Abel. Väldigt välförtjänt. Jag ska också försöka anamma hans "Would it help?"-attityd.

Tyvärr är filmen lite för lång och den kunde med lätthet ha kortats ner en del, utan att tappa något viktigt. Sambon blev nog uttråkad efter bara tio minuter, men han har å andra sidan inget tålamod alls med filmer där det inte smäller. Och det gör det inte här. Ingen action alls. Men riktigt bra.Filmtipsets estimerade betyg var 4 (beräknat på 1 195 betyg).
IMDb hade den 7,6 i genomsnitt (beräknat på 170 276 betyg).
Jag ger den 4,0.
Filmen är
TråkigKlurig
RoligFörutsägbar
TrovärdigSnyggt foto
OsannolikSpännande
RomantiskFör lång
SorgligFör kort

Filmen kan köpas på cdon och discshop.

8 kommentarer:

 1. Jag skulle kanske ta och se den här. Men min DVD-spelare har kastat in handduken, så det får nog dröja ett tag...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är aldrig kul när tekniken ger upp, men filmen finns kvar att se senare :)

   Radera
 2. Det låter intressant! Jag googlar alltid under filmen. Ingen impulskontroll ;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Oftast har jag dålig impulskonstroll, men ångesten att missa något i filmen vinner över allehanda andra impulser :)

   Radera
 3. I denna filmen förmedlades en verkligen intressant story. Tom Hanks var som vanligt lysande.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tom Hanks är verkligen fantastisk i den här typen av roller.

   Radera
 4. Den här filmen gillade jag. Mycket. Tom Hanks var väldigt väldigt bra!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den överraskade mig lite. Hade ingen koll alls på vad den handlade om innan jag tittade, men Tom Hanks lockar alltid till köp :)

   Radera