fredag 29 juli 2016

Ännu mera nytt

Jag vågar nästan inte säga att jag har ett inofficiellt köpstopp, men det har jag. Eftersom det är inofficiellt så är det inte heller 100%-igt.

När man hittar en bok med titeln Irish Ghost Stories, när man befinner sig på Irland, så köper man den. Trots inofficiella köpstopp och trots att man vanligtvis vägrar att läsa på engelska. De flesta författarna är okända för mig, men Bram Stoker och Oscar Wilde bidrar med varsin novell.

Det var inte bara en bok som inhandlades under semestern, jag har aldrig någonsin varit i ett land med så många och så fantastisk vackra souvenirer. Mot slutet vågade jag knappt gå in i en souvenirbutik. De här bokmärkena var en del av inköpen. De med magnet kommer jag nog att använda, ett av dem har ju redan börjat fått göra tjänst som bokmärke. Det silvriga kommer bara att få fungera som souvenir och det med Stephen King-citatet... det får nog också bara vara souvenir.

Samma dag som vi åkte iväg till Irland så fick jag ett meddelande om att jag hade ett paket att hämta på posten. Det fick ju då vänta tills vi hade kommit tillbaka. Innehållet var Den osynlige väktaren av Dolores Redondo, en bok som utspelar sig i Baskien. En trilogi är det också, naturligtvis. Så här står det om boken på Bucket List Books:
"En baskisk Fred Vargas möter True Detective." /Livres Hebdo

"Stark och brutal. Missa den inte." /El Periódico

"Förförande magisk, spansk realism." /Högsta betyg i Norska VG

När en tonårsflickas nakna kropp flyter i land vid Baztánfloden kopplas den snabbt till ett liknande mord som begåtts en månad tidigare. Snart florerar ryktena i den närbelägna byn Elizondo. Är det en ritualmördares verk eller är förövaren basajaun, den osynlige väktaren? Kriminalinspektör Amaia Salazar leder utredningen som tar henne tillbaka till den baskiska landsbygden där hon föddes. Platsen är insvept i dimma och omgiven av ogenomträngliga skogar. Här göms olösta konflikter, och under utredningens gång hemsöks Amaia av en fruktansvärd barndomshemlighet.

Den osynlige väktaren är första delen i en gripande kriminaltrilogi som utspelar sig i de baskiska Pyrenéerna. Serien har sålts i en miljon exemplar bara i Spanien, översatts till över trettio språk och ska bli film. Boken var nominerad till CWA Dagger Award 2015, och spanska La Vanguardia utnämnde den till årets bästa kriminalroman 2013. Turisterna vallfärdar till Baztándalen, där antalet besökare har ökat med 70 %.
Det ska bli väldigt spännande att läsa den. Tack för boken!

6 kommentarer:

 1. Så mycket fint du har köpt :) Måste ju erkänna att jag blir nyfiken på Irish Ghost Stories.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det fanns alldeles för mycket fint att köpa där :) Irländska spökhistorier låter väldigt lovande, gissar att det förekommer en och annan leprechaun i dem :)

   Radera
 2. Vilka fina bokmärken! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag brukar ha problem att hitta ett bokmärke att köpa som souvenir :)

   Radera
 3. Bokmärken är den perfekta souveniren!
  Den osynlige väktaren hade jag missat, den låter ju intressant.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det bästa med bokmärken är att de inte tar någon plats. I alla fall inte än :) Och så brukar de vara väldigt fina också. Och användbara :)

   Hade tänkt läsa Den osynlige väktaren nu i juli, men det blev en omplanering. Den står i alla fall väldigt högt upp på läslistan.

   Radera