onsdag 13 juli 2016

"Bambi" av Mons Kallentoft & Markus Lutteman

Författare: Mons Kallentoft & Markus Lutteman
Titel: Bambi
Genre: Kriminalroman
Antal sidor: 388
Originalspråk: Svenska
Originaltitel: -
Översättare: -
Serie: Herkules 3
Förlag: Bookmark Förlag
Utgivningsår: (original) 2016 (min) 2016
Format: Inbunden
Källa: Bokhyllan
Utläst: 30 juni 2016
Första meningen: Universum är i uppror.

Baksidetext
Synen som möter poliserna på ön är surrealistisk: överklassungdomar tycks ha utfört hedonistiska riter som slutat i blodbad. När ytterligare ett kollektivt självmord inträffar står polisen fortfarande utan ett spår.

För första gången på länge verkar kriminalinspektör Zack Herrys liv vara på rätt köl. Men en mardrömslik personlig tragedi drabbar honom och allt ställs på ända. Samtidigt tror han sig kunna lösa självmordsfallen - om han bara lyckas följa de små rosa pillren med Bambi på.

Min kommentar
Det har blivit lite av en sommartradition att läsa en bok om Zack. Vi får väl hoppas att den traditionen kan fortsätta så att jag i alla fall inte behöver vänta i mer än ett år på nästa del. Det enda som skrämmer mig lite är att i den här utgivningstakten och om det ska bli tolv böcker så kommer det att dröja många år innan jag får veta allt...

Vilken början på boken! Vi far i väg i 160 knyck. Bokstavligt. När det sedan är som mest spännande hoppar vi tillbaka i tiden. Tempot saktar dock inte ner ett endaste dugg. Det är rått. Det är brutalt. Det är intensivt. Det är helt omöjligt att lägga ifrån sig boken. De korta kapitlen hjälper till också. Man hinner liksom alltid bara ett till.

Det gläder mig att allt inte längre är politik och klasskamp. Inte ens Douglas beskrivs som en rik skit längre. Inte ens de snuskigt rika och bortskämda bratsen som bara vill ha en kick är otrevliga på riktigt. Alla är liksom bara människor. Med allt vad det innebär. Till och med Zack har förändrats. Kanske är hans metamorfos till helyllekille lite väl plötslig och snabb, men under de omständigheterna kan jag nog köpa det. I alla fall så får både Zack och jag en liten välbehövlig andningspaus från hans destruktiva beteende. Det känns bra.

Sin vana trogen så har författarna kastat in en helt osannolik mängd karaktärer och det är något som jag brukar ha väldigt svårt för. Fråga mig inte hur de gör, men i de här böckerna funkar det. Ingen karaktär känns överflödig och det blir aldrig rörigt. Det enda som stör mig lite är nog namnen. Jag menar... Olympia? Hebe? Mera?

Och så till avdelningen för lösa trådar, underligheter och funderingar... Min största invändning är nog det väldigt tydliga upplägget för vad som hände, det var nästan som att det annonserades i tidningen. Igår. Det hindrar mig inte från att bli väldigt, väldigt ledsen. Jag tyckte att det bakomliggande motivet till hela tablettgrejen kändes lite tunt, till att börja med, men det låg ju lyckligtvis en del annat bakom också. Det jag började misstänka redan i förra boken bekräftades väl i stort sett här. Vilket utsökt får mig in på [spoiler]varför i hela friden Olympia skulle döda Mera. För visst var det hon som låg bakom det? Men varför? Hon vill ju hålla isär Zack och Hebe.[/spoiler] När jag läser igenom vad jag skrev om Leon så undrar jag lite över vad som hände med de foton som Koltberg tydligen hade på sin dator? Är det en bortglömd tråd eller missuppfattade jag något?

Shit pommes frites alltså! Det här är så otroligt bra och snyggt gjort. Jag vill ha nästa bok NU!

Boktipsets estimerade betyg var 4,3 och genomsnittet 4,22 (beräknat på 9 betyg).
Goodreads hade den 4,13 i genomsnitt (beräknat på 15 betyg).
Jag ger den 4,5
Boken är
TråkigFantasirik
RoligKlurig
TrovärdigFörutsägbar
OsannolikVälskriven
RomantiskDåligt språk
SorgligFör lång
SpännandeFör kort

Andra som bloggat om Bambi: Johannas deckarhörna, Boklysten och Läsa & Lyssna.

Boken kan köpas på Adlibris, Bokus och cdon.

8 kommentarer:

 1. Jag har tröttnat lite på Kallentofts serie om Malin, men jag har alldeles nyss lånat hem Zackrisson och hoppas hinna läsa den:)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har läst fem av böckerna om Malin, men har också börjat tröttna lite. Zack är något helt annat :)

   Radera
 2. Låter som jag verkligen borde börja på den här serien snart!

  SvaraRadera
 3. Jag tröttnade på serien om Malin Fors, men den här blir jag mer och mer nyfiken på ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det här går inte alls att jämföra med böckerna om Malin Fors. Detta är mycket bättre :)

   Radera
 4. Nu har jag äntligen läst boken. Älskade den som de andra i serien men har samma funderingar som dig. Varför?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vilken tur att nästa bok kommer i sommar, då kanske vi får veta :)

   Radera