torsdag 6 februari 2020

Hett i hyllan #234

Jag bara gissar nu, men jag tror inte jag är ensam om att ha en del böcker i hyllan som stått där i evinnerliga tider. Är det inte dags att de där, halvt, bortglömda böckerna får ta lite plats och synas? Jo, det tycker jag. Verkligen. Därför kommer de, en efter en, att dyka upp här varje torsdag under rubriken Hett i hyllan. Lite lagom tvetydigt, eller hur? Vad har du för dolda skatter i hyllan?

Fler olästa som är inköpta i maj 2016.
Hösten 2018 tog jag äntligen tag i första delen om Sebastian Bergman av Michael Hjorth och Hans Rosenfeldt. Då hade jag redan de fem första delarna i hyllan. Den stumma flickan är fjärde delen och De underkända är den femte.

Andra och tredje böckerna har tidigare varit med i Hett i hyllan. För bara någon vecka sedan läste jag faktiskt andra delen och man kan väl säga att Sebastian Bergman är precis lika osympatisk, fortfarande. Det känns ändå inte lika hopplöst att ha med de här delarna nu för jag har nämligen tagit med serien i min avsluta-serier-utmaning i år. Så nu ska de minsann bli lästa. Även den sjätte delen som ju förhoppningsvis aldrig kommer att dyka upp här i framtiden.

Så här står det på baksidan av Den stumma flickan:
En familj hittas mördad i sitt hem och Sebastian Bergman och Riksmord kallas in. Det är en komplicerad mordutredning och trycket ökar då den ende misstänkte hittas mördad, skjuten med samma vapen som familjen.

Det finns ett vittne till mordet på familjen. Den tioåriga Nicole har varit på besök hos sina kusiner, och hennes fotspår försvinner in i den stora skogen bakom huset. Nu gäller det att hitta henne innan mördaren får reda på hennes existens.

Nicole återfinns men är så traumatiserad att hon inte längre pratar. Det enda hon gör är att rita. Teckningarna talar sitt tydliga språk. Hon har sett mördaren.

För Sebastian blir den stumma Nicole en stor utmaning. Hon påminner om hans egen dotter som han förlorade i tsunamin, och han blir besatt av att försöka läka hennes inre. Samtidigt har mördaren fått vittring på var hon befinner sig.

Så här står det på baksidan av De underkända:
En känd dokusåpadeltagare hittas mördad i en övergiven skola, skjuten i huvudet med bultpistol. Han sitter på en stol i ett klassrum, bunden, med ansiktet vänt in mot hörnet och en dumstrut på huvudet. Ett flersidigt frågeformulär sitter fastnitat på ryggen med häftpistol. Testet har med allmänbildning att göra och den mördade har uppenbarligen inte klarat kraven.

Det första offret följs av flera, alla samma sorts mediala kändisar, och Riksmord kopplas in. De famlar efter bevis men Sebastian Bergman hittar spår i anonyma insändare i tidningar och chattar. Skribenten raljerar mot bristen på allmänbildning hos den nya generationens förebilder, men uppehåller sig lite för gärna vid morden. Sebastian börjar utmana och inser snabbt att den anonyma vet saker om morden som bara polisen känner till.

Om du också vill vara med och visa upp dina böcker, antingen heta hyllvärmare eller heta av någon annan anledning, så lägg gärna in en länk här nedanför. Då hittar jag dig mycket lättare.

17 kommentarer:

 1. De böckerna har jag inte läst. Men en osympatisk utredare kan ju vara spännande att läsa om fast han är osympatisk.
  http://mosstanten.se/2020/02/06/hett-i-hyllan-41-walters-dotter/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, uppenbarligen så funkar det. Om det görs på ett bra sätt :)

   Radera
 2. Har läst några av de första delarna i serien. Min hyllvärmare finns här https://boklysten.blogspot.com/2020/02/hett-i-hyllan-234.html

  SvaraRadera
 3. En serie som jag har funderat på att läsa, men aldrig kommit till Än...

  Mitt bidrag finns här
  https://mittbokintresse.blogspot.com/2020/02/hett-i-hyllan-vecka-6-2020.html

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det finns ju en förfärlig mängd serier som lockar.

   Radera
 4. Dina böcker har jag inte läst Här kommer mitt bidrag mvh Nina
  https://rammengarden.blogspot.com/2020/02/hett-i-hyllan-v6-2020.html

  SvaraRadera
  Svar
  1. De två första har varit bra i alla fall.

   Radera
 5. Jag sträckläste serien för några år sedan. Han är väldigt osympatisk Sebastian, men växer lite på en allteftersom.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Han är oerhört intressant och jag tror att det kan vara det som gör att jag klarar att läsa om honom :)

   Radera
 6. Jag har läst alla i serien. https://eggetbok.blogspot.com/2020/02/hett-i-hyllan-102.html

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det kommer jag att ha gjort när året är slut :)

   Radera
 7. Jag har svårt för att läsa om personer som jag inte tycker om. Bra gjort att komma över det, tycker jag!
  Min heting har en lite annan approach: http://ottosson.cc/hett-i-hyllan-13-gor-skillnad/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag kan ha svårt för karaktärer jag inte gillar, men om de är så intressanta som Sebastian Bergman så funkar det.

   Radera
 8. Det här är en serie som jag inte alls gett mig i kast med.
  https://lottensbokblogg.wordpress.com/2020/02/06/hett-i-hyllan-181/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den är väldigt bra. I alla fall de två första delarna.

   Radera
 9. Jag är inne på kategorin halvlästa bokcirkelböcker och nosar idag: https://bokdivisionen.wordpress.com/2020/02/06/hett-i-hyllan-den-underjordiska-jarnvagen/

  SvaraRadera