söndag 2 februari 2020

Smakebit på søndag: Outsidern

En smakebit på søndag är ett stående inslag bland bokbloggare som växelvis "drivs" av de norska bokbloggarna Flukten fra virkeligheten och Betraktninger. Varje vecka väljer vi ett stycke i boken vi läser och delar med oss av det. Ett spännande sätt att få veta vad andra läser.

Den här helgen har jag befunnit på mig läsretreat i Varberg. Två dussin boktokar som läser, pratar, äter, quizzar... ja, sämre kan man verkligen ha det. I dag är det dags för hemresa, sorgligt nog. Jag hade lätt kunna stanna i en vecka.

Jag började läsa tegelstenen Outsidern av Stephen King för någon dag sedan och trots mycket läsning så lär den räcka även hela tågresan hem. Nej, den är inte dålig. Bara väldigt tjock.

Min smakebit kommer från sida 268 i e-boken.
För mindre än två veckor sedan hade ingenting felats familjen Peterson. Sedan hade droppen av förgörande bläck träffat den. Man kunde säga att den bestod av kedjan på Frankie Petersons cykel, att han hade kommit hem oskadd om kedjan inte gått av. Men han skulle också ha kommit hem oskadd - fast med cykeln bredvid sig i stället för att åka på den - om Terry Maitland inte hade väntat på den där parkeringsplatsen. Det var Terry som var bläckdroppen, inte cykelkedjan. Det var Terry som först förorenade och sedan utplånade hela familjen Peterson. Terry, eller den som hade haft på sig Terrys ansikte.
    Ta bort metaforerna, hade Jeannie sagt, då får man det oförklarliga. Det övernaturliga. Men det är inte möjligt. Det övernaturliga finns kanske i böcker och filmer, men inte i verkligheten.

30 kommentarer:

 1. blir lite nyfiken på denna, tack för smakbiten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul, det är ju lite det som är meningen :)

   Radera
 2. Jeg begynte å høre på denne på lydbok for en stund siden. Jeg lånte den på en bibliotek-app. Men jeg kom ikke så langt før det var tid for å levere den tilbake. Nå har jeg satt meg på venteliste og skal gi den en sjanse til. Hvis ikke det går får jeg lese den som papirbok. :-)
  Jeg synes det høres fantastisk ut med "läsretreat", det kunne jeg også veldig gjerne tenke meg <3 Og så i Varberg, som er et så fint sted :-)
  Ha en riktig fin søndag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den är inte lika snabbläst som Kings andra böcker, tycker jag. Eller så beror det på att jag läser på läsplatta, då ser jag ju inte sidorna växa åt vänster och minska åt höger :)

   Varberg är jättefint. På sommaren :) I snålblåst och regn i februari är det inte lika mysigt att vara ute. I dag var det solsken, men då skulle jag ju hem...

   Radera
 3. Han skriver ofta väldigt tjocka böcker.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, han har lite svårt att fatta sig kort :)

   Radera
 4. har inte läst mycket av King, men ofta tänkt att jag ska. tack för smakebiten!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har läst det mesta av honom :)

   Radera
 5. Läsretreat høres helt perfekt ut, for en fantastisk måte å tilbringe en helg! Har ikke lest så mye av King, men har sett mye av det som er basert på hans bøker. Så det er kanskje på tide at jeg setter flere av bøkene hans på leselisten. Denne får ihvertfall en plass. Takk for smakebiten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den bästa helgen hittills i år :) Nästan allt King gör filmatiseras ju, det är inte alltid det blir bra, men jag tycker att de ofta lyckas ganska bra. Även denna är filmatiserad och går på HBO nu.

   Radera
 6. Tack för smakebiten! Den här ska läsas!
  Och så härligt det låter med bokretreat <3

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den har stått oläst länge, men nu var det dags eftersom TV-serien har börjat :)

   Radera
 7. Den är säkert otäck ;) Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nja, jag vet inte riktigt vad jag ska säga. Det otäcka var, väldigt länge, vanliga människor.

   Radera
 8. Gillar King, det var ett tag sedan jag läste något, senast läste jag nog istället en som han skrev tillsammans med sin son. Tack för smakbit, din helg lät toppen!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det måste vara Törnrosor du läste då, den ska jag ge mig på så småningom. Min helg var helt fantastisk.

   Radera
 9. Tack för smakbiten! Att hans böcker för det mesta ska va så erbarmligt tjocka... nåja, är det bra så spelar det väl ingen roll förstås. ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här är ändå nästan bara hälften så tjock som Under kupolen... :)

   Radera
 10. Verkar det vara en av hans bättre på senare tid? Eftersom det är King kommer jag garanterat läsa den. Läsretreat låter mysigt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den är lite annorlunda mot hans andra böcker, tycker jag. Länge verkade det vara en deckare :)

   Radera
 11. Tjocka böcker drar jag mig lite för att läsa men är de bra så går det och King brukar ju kunna leverera. ;) Inte läst denna, tack för smakbiten!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är väl inte riktigt rätt person att uttala mig om Kings leverans, han är ju min husgud :)

   Radera
 12. King kan konsten att skriva tegelstenar. Tack för smakbiten.

  SvaraRadera
 13. Jag har bara börjat läsa nån sida av Kings böcker här och där men aldrig riktigt läst någon färdig...har någon bok i hyllan så kanske får börja läsa dem. Tack för smakbiten. Ha en fortsatt trevlig dag kram Nina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Han brukar ha ganska lång startsträcka, när allt byggs upp, så det är nog en god idé att läsa mer än några sidor :)

   Radera
 14. En vecka hade varit härlig :-) Jag är tämligen säker på att jag inte kommer att gripa mig an den här tegelstenen...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, tänk en hel vecka :) Nej, jag tror inte denna är något för dig :)

   Radera
 15. Det låter som ni hade det trevligt på läsretreaten! Är lite sugen på att läsa något av King igen. Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi hade som vanligt väldigt trevligt :) Jag tycker ju att det alltid är tid för King :)

   Radera