lördag 15 februari 2020

"En framtida hemmafrus bekännelser" av Elin Eldestrand

Författare: Elin Eldestrand
Titel: En framtida hemmafrus bekännelser
Genre: Feelgood
Antal sidor: 257
Originalspråk: Svenska
Originaltitel: -
Översättare: -
Serie: En framtida hemmafrus bekännelser 1
Förlag: Hoi Förlag
Utgivningsår: (original) 2016 (min) 2016
Format: Inbunden
Källa: Bokhyllan
Utläst: 28 januari 2020
Första meningen: Första gången jag såg en människa dö var jag sju år gammal.

Baksidetext
Första gången Charlie ser en människa dö är hennes första skoldag. Och trots att hon har en viss inblandning skrämmer händelsen upp henne ordentligt och hon gömmer undan tankarna i flera år.

Charlie växer upp med sin mamma i en fallfärdig stuga strax utanför Luddinges finaste bostadsområde. Grannarna är alkoholister och mamma erbjuder sina tjänster till karlar som är villiga att ge pengar till ett nytt tak, en ny soffa eller liknande.

En vacker sommardag år 1960, när Charlie är 20 år gammal, dyker drömprinsen upp i hennes liv – en snygg och häftig raggare. Charlie vet att det är honom och ingen annan hon ska gifta sig med. Kort därefter blir hennes mamma hämtad av polisen och då faller det på Charlie att ordna upp allting, men hur?

I bakgrunden finns hela tiden drömprinsen runt vilken Charlies drömmar och förhoppningar cirkulerar och hon hoppas bortom allt sunt förnuft att han en dag ska bli hennes.

Min kommentar
Den här boken fick jag i en goodiebag på Bokmässan 2016. Att den har blivit liggande så länge skyller jag på både titel och omslag. Vem vill liksom läsa om någon som ska bli hemmafru? I en bok där omslaget formligen skriker glassig chick-lit? Tänk vad fel man kan ha...

Det dröjer inte speciellt länge innan jag inser att jag faktiskt sitter och skrattar. Inte bara för att Charlie är en kul tjej med ett härligt sinne för humor, utan även för att mycket runt omkring henne är roligt. Ta bara namnen på karaktärerna. Vad sägs om skvallerkärringen som heter Gudrun Örn? Eller elakingen som heter Lömsk? Eller doktor Frisk? Dialogen är rapp och rolig. Även om den mellan "de fina" och "de simpla" till slut blir lite för mycket.

Jag vet inte om det var så här 1960, det låter rent förfärligt. En flickas ända mål i livet är att gifta sig. Helst rikt då, men vem som duger egentligen. Det som gör att jag inte riktigt faller för boken är det här med att se mord som problemlösning. Så pragmatisk får man bara inte vara. Jag är medveten om att det är tänkt att vara roligt, men mord kan i mina ögon inte bli humor.

En framtida hemmafrus bekännelser är överhuvudtaget inte vad jag trodde att den skulle vara. Den är en väldigt speciell blandning. Lite som en feelgood korsad med buskis. Kombinationen passar mig inte till 100%, men det är underhållande och glimten i ögat finns där hela tiden.

Den här boken har varit med i En smakebit på søndag.

Goodreads hade den 3,19 i genomsnitt (beräknat på 32 betyg).
Jag ger den 3,5.
Boken är
TråkigSpännande
FörutsägbarKlurig
LångsamTempofylld
OrdbajsigFåordig
MysigSuggestiv
MåbrabokTankeväckande
RörigGenomtänkt
SorgligRolig

Andra som bloggat om En framtida hemmafrus bekännelser: Just nu - just här, Bloggbohemen och Marias bokhylla.

Boken kan köpas på Adlibris, Bokus och cdon.

2 kommentarer:

  1. Intressant. Vet inte om jag blev lockad eller inte att läsa den. Både och tror jag.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag förstår precis vad du menar. Känner likadant för resten av serien :)

      Radera