söndag 9 februari 2020

Smakebit på søndag: Sonjas hemlighet

En smakebit på søndag är ett stående inslag bland bokbloggare som växelvis "drivs" av de norska bokbloggarna Flukten fra virkeligheten och Betraktninger. Varje vecka väljer vi ett stycke i boken vi läser och delar med oss av det. Ett spännande sätt att få veta vad andra läser.

Det är dags att ta tag i ännu ett av de där dåliga samvetena som står i hyllan. Sonjas hemlighet av Åsa Hellberg är andra delen i serien om Sonja, som jag köpte för drygt två år sedan efter att ha läst första delen. De här böckerna får nog betraktas som feelgood, men den stora skillnaden mot andra i samma genre är att dessa inte handlar om gnälliga och glammiga 20-åringar. Här handlar det om kvinnor på 50+.

Min smakebit är från sida 98:
Frank hade lådan med foton på vinden, och stånkande klättrade han upp för den samla trappan. De många kartongerna med minnen stod staplade på varandra och det tog honom över en timme att hitta rätt.
    1974. Färgerna hade bleknat och skärpan var väl inte vad den skulle ha varit, men det spelade ingen roll. Han skulle visa dem för Julie. Berätta om året hon föddes. Det var viktigt för honom att sanningen kom fram och han hoppades att hon skulle förstå.

38 kommentarer:

 1. Nu när jag läst annat av Åsa Hellberg blir jag ännu mer sugen på den här serien.

  SvaraRadera
 2. jaha, kanske roligare läsa om femtioåringar....?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, roligare på det viset att jag har mycket mer gemensamt med 50+ än med moderna 20-åringar.

   Radera
 3. Tack för smakbiten den har jag läst och tyckt om.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tycker inte riktigt den är lika bra som förra boken, men helt okej.

   Radera
 4. Jeg har også bøker som står uleste i bokhyllen. Noen har stått der svært, svært lenge :-) Jeg har flere bøker enn jeg klarer å lese, men likevel låner jeg bøker på biblioteket. Og får bøker som leseeksemplar. Jeg tenker jeg skal ta tak i det, men det er ikke så mye som skjer. :-D
  Ha en riktig fin søndag, Monika!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag läser den ena hyllvärmaren efter den andra, men ändå minskar de inte speciellt mycket. Och hela tiden fylls det på med nya böcker, som förmodligen också kommer att bli hyllvärmare. Nåja, värre problem kan man faktiskt ha :)

   Radera
 5. Jag hoppade rakt in i serien och läste sista delen ;) Men det gick bra det också. Numera gillar jag när huvudpersonen är i vuxen/mogen ålder, det är intressant att läsa hur andra i samma ålder tänker och agerar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så kan man ju också göra :) Jag vill ju då hellre läsa från början. Utan att veta hur det slutar ;) Det brukar vara lättare att relatera till människor i sin egen ålder, men just de här kvinnorna känner jag mig nog lite främmande inför...

   Radera
 6. Ja, ska jag läsa feelgood så får det vara om 50-plussare, inte nödvändigtvis kvinnor, men absolut inga kärlekshistorier. Jag förstår inte själv riktigt varför jag är så anti kärlek, men det går bara inte.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag förstår precis vad du menar. Kärlekshistorier göre sig icke besvär. Tyvärr är det nog lite för mycket av den varan i just den här boken.

   Radera
 7. Jag har ännu inte läst något av Åsa Hellberg, trots att jag har en vän som verkligen har älskat alla hennes böcker! Tack för smakebiten.

  SvaraRadera
 8. Tack för smakbiten. Gillar hennes böcker.

  SvaraRadera
 9. Det är några år sen jag läste den här boken, men jag minns att jag tyckte om den. Välkommen till Flanagans av samma författare ligger i min läshög. Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Välkommen till Flanagans har jag inte. Än. Jag försöker ju att inte köpa varenda bok jag vill läsa :)

   Radera
 10. Ukjent forfatter of bok for meg. Takk for smakebiten.

  SvaraRadera
 11. Det här verkar vara en populär bok, sett lite varstans under längre tid. Men jag klarar verkligen inte av att läsa feelgood längre... inte ens om det är med ognälliga och oglamorösa 50+ karaktärer. ;)
  Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är ju lite synd att döma ut en hel genre, men så kan det ju vara. Men ibland kan man behöva något som inte är becksvart, så man inte deppar ihop helt och hållet.

   Radera
 12. har inte läst något av Åsa Hellberg. trevligt med lite vuxet folk i berättelserna. tack för smakebiten!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är lite less på historier om yngre människor. Har väldigt lite gemensamt med dem, känner jag.

   Radera
 13. 50-åringar brukar vara mer cyniska och luttrade än tjugisarna, säger en som passerat pensionsstrecket. Tack för smakbit

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, och oftast är det inte små bagateller som blir stora problem :)

   Radera
 14. Den här tror jag inte jag har läst fast jag har läst annat av Åsa Hellberg. Också i serien om Sonja och hennes vänner.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag läser ju helst serier i ordning :)

   Radera
 15. Jag har inte läst något av Åsa Hellberg men känner till författaren. Trevligt med karaktärer som har kommit en bit i livet. Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Oftast är det lite lättare att relatera om man har något gemensamt :)

   Radera
 16. Tack för smakbit har inte läst den. Ha en fortsatt trevlig söndag kram Nina

  SvaraRadera
 17. Tack för smakbiten. Har inte att jag läst något av Hellberg ännu.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är ju omöjligt att hinna läsa allt man vill.

   Radera
 18. Jag tror att jag har läst något av författaren. Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror att jag behövde den här just nu.

   Radera
 19. Serien om Sonja är jag lite nyfiken på. Tack för smakbiten!

  SvaraRadera