fredag 21 februari 2020

Kommande böcker mars 2020

Den tillfälliga dippen i februari åtgärdas här flera gånger om. Ingen anledning att bli orolig alltså. Böcker kommer fortsätta att släppas.

Paradiset ligger under mammas fötter av Gina Dirawi
Genre: Drama
Serie: -
Antal sidor: 300
Utgivningsdatum: 2020-03-05
Förlag: Norstedts

Från Bokus
Mona längtar efter frihet, revolution och att slippa alla hyenor i småstaden som inte fattar att hon är en alfakrigarinna. Både de i moskén och skolan är hatare, till och med Mila har blivit en feg slavinna. Men bara oupplysta kan kalla Monas graffiti för klotter - det är konst som visar sanningen.

Hennes bästa vän Mila måste skaffa flawless betyg för att komma in på läkarlinjen och flytta från Norrland. Det är dags att visa världen att hon är mer än ett hijabispöke som inte går på andra fester än sin mammas mångfaldsgrupp. Ja, Mila kanske inte har nått sin målvikt än och hjärnan har inte funkat som den ska på sistone, men hon vet att hon har Allah på sin sida. Måste Mona vara så extrem bara?

Nour bor i ett palestinskt flyktingläger i Beirut - en sliten stadsdel som styrs av en grupp korrupta män. På skönhetssalongen samlas kvinnorna varje dag för att avhandla det senaste skvallret och hemligheterna som kan förstöra människors liv.

Hur fuck ska en kvinna kunna skina när livet bara dumpar khara på en? Det enda som återstår är att ta världen på sina egna axlar och rensa upp i orättvisan - och nånstans börja hitta sig själv på vägen. Men vad brukar världen göra mot kvinnor som vill ha mer än det som serveras?


Gina Darawi alltså... hade ingen aning om att hon skulle släppa en bok. Henne gillar jag ju. Vet dock inte om denna låter som något för mig.Albatross av Ann Cleeves
Genre: Kriminalroman
Serie: North Devon (1)
Antal sidor: 352
Utgivningsdatum: 2020-03-10
Förlag: Albert Bonniers Förlag

Från Bokus
Poliskommissarie Matthew Venn står utanför kyrkan i det lilla samhället Barnstaple i norra Devon och betraktar sin fars begravning på avstånd. Samma dag som Matthew vände ryggen åt den strikta frikyrkliga församling han växt upp i, förlorade han också kontakten med sin familj.

Nu är han tillbaka i sina barndomstrakter, inte bara för att sörja sin far, utan för att ta sig an sitt första stora fall i polisregionen Two rivers. En man har hittats mördad på stranden nära Matthews nya hem: han har blivit knivhuggen, och han har en albatross tatuerad i nacken. Matthew lägger all sin kraft på att hitta gärningsmannen, och det blir en jakt som tar honom och hans team tillbaka till människorna från förr, och de livsfarliga hemligheter de döljer.


En ny serie alltså?Väg 9 av Tina Frennstedt
Genre: Kriminalroman
Serie: Cold case (2)
Antal sidor: 300
Utgivningsdatum: 2020-03-18
Förlag: Bokförlaget Forum

Från Bokus
En kontroversiell konstnärinna hittas död vid Stenshuvud fyr på långfredagsmorgon. I anslutning till liket upptäcker man en märklig lera som visar sig vara identisk med den som fanns på brottsplatsen utanför Ystad där den unge pianisten tortyrmördades för 15 år sedan. När kriminalinspektör Tess Hjalmarsson, även kallad supersnuten, tillsammans med kollegan Marie Erling tittar närmare på fallen hittar hon inga uppenbara kopplingar mellan offren men nyheten startar en kedja av dramatiska händelser på Österlen. Samtidigt börjar en tvåbarnsmamma misstänka att hennes man inte är den hon trodde att han var.

Den förra boken står fortfarande oläst i hyllan, men dessa ska vara fristående.Requiem på Dimön av Mariette Lindstein
Genre: Thriller
Serie: Via Terra (4)
Antal sidor: ?
Utgivningsdatum: 2020-03-18
Förlag: HarperCollins Nordic

Från Bokus
Två år har gått sedan den karismatiske sektledaren Franz Oswald offrade sin egen son för att rädda en ung kvinna, Julia Frisk, och själv drabbades av en stroke. Återhämtningen har varit lång och mödosam men nu är han tillbaka och mer målmedveten än någonsin. Om det inte vore för de ovälkomna känslostormar han drabbas av...

Julia jobbar som redaktionsassistent på en modetidning och vill avancera. Så dyker hennes stora chans upp. Tidningen vill ha en intervju med Franz Oswald och han vägrar låta sig intervjuas av någon annan än Julia. Alla i Julias närhet avråder henne från att ens träffa Franz. Men när han berättar att han tänker återvända till Dimön och iscensätta ett experiment han kallar Requiem dödsmässan tar hennes nyfikenhet över. Och som vanligt när Franz Oswald är inblandad spinner snart allt utom kontroll...


En fjärde del. Och jag som inte har läst de andra än.Nollpunkt av Thomas Enger & Jørn Lier Horst
Genre: Kriminalroman
Serie: Blix & Ramm (1)
Antal sidor: 400
Utgivningsdatum: 2020-03-18
Förlag: Wahlström & Widstrand

Från Bokus
Oslo 2018. Den före detta långdistansdrottningen Sonja Nordstrøm dyker aldrig upp på lanseringen av sin kontroversiella självbiografi, Evig Etta. Samma dag söker kändisbloggaren Emma Ramm upp Nordstrøms hem, men dörren står olåst och där inne syns tecken på kamp. På teven sitter en nummerlapp fasttejpad, med Nummer 1.

Polisutredaren Alexander Blix avlossade skottet som dödade pappan till en 5-årig flicka under ett gisslandrama 19 år tidigare, från vilket han fortfarande bär emotionella ärr. Blix tilldelas rollen att leda undersökningen kring Nordstrøms mystiska försvinnande. Snart dyker spår efter henne upp som till plats och tidpunkt tycks vara del av en noga uträknad plan.

Omständigheterna tvingar Emma och Blix att samarbeta. De är på olika sätt fast beslutna om att avslöja och stoppa en skoningslös mördare. En mördare som söker uppmärksamhet och vars lek precis verkar ha börjat.


En intressant författarduo, minsann.Flickan i backspegeln av Kelsey Rae Dimberg
Genre: Thriller
Serie: -
Antal sidor: 384
Utgivningsdatum: 2020-03-19
Förlag: Modernista

Från Bokus
De är en av de mest glamourösa familjerna i Phoenix, Arizona: Senatorssonen Philip Martin, vars öde tycks förutbestämt - att han en dag ska ta sin fars plats i senaten. Hans fru Marina, chef på stadens konstmuseum. Och deras fyra år gamla dotter Amabel, lika lillgammal som älskad.

Finn Hunt, däremot, sliter på ett dystert kontor för att betala av sina studieskulder. En dag möter hon Philip och tackar ja till att bli familjens barnflicka, övertygad om att hon fått sitt livs chans. Trots att familjens lyx och elegans lockar henne är det vardagslivet med familjen Martin som ger henne mest tillfredsställelse: De hastiga morgonskämten med Philip innan han rusar i väg till jobbet, liksom de långa dagarna med Amabel, som behandlas mer som ett fototillfälle än ett barn.

Men bakom den polerade fasaden lurar en betydligt mörkare verklighet. När en ung kvinna ber Finn lämna ett meddelande till Philip dras hon snart in i en väv av lögner, med Philips senatsplats i centrum. Men inte heller Finn är oskyldig: Även hon bär på en hemlighet, som nu hotar att träda fram i ljuset under den gassande Phoenix-solen...


Den här låter spännande.Död mans tango av Geir Tangen
Genre: Kriminalroman
Serie: Haugesund (3)
Antal sidor: 335
Utgivningsdatum: 2020-03-25
Förlag: Bokförlaget Forum

Från Bokus
Lugna Haugesund väcks ur sin sensommardvala av en rad bestialiska mord. Någon har velat se dessa människor lida, människor som en gång i tiden delade ungdomen med varandra. I jakten på sanningen känner Lotte att mördaren kommer henne närmare. Under utredningens gång tyngs hon och Viljar också av den mörka hemlighet de delar. Det hela utvecklar sig till deras livs mardröm.

Jag har första delen i den här serien i hyllan. Oläst.Älskar inte av M J Arlidge
Genre: Kriminalroman
Serie: Helen Grace (7)
Antal sidor: 300
Utgivningsdatum: 2020-03-26
Förlag: Lind & Co

Från Bokus
En kvinnokropp hittas vid sidan av en väg tidigt på morgonen. Vid första anblicken tycks det hela vara en tragisk olycka, men snart står det klart för kriminalkommissarie Helen Grace, som är den första att anlända till platsen, att det handlar om ett kallblodigt mord - kvinnan har blivit brutalt skjuten. Frågan är bara varför någon skulle vilja döda en högt älskad fru och mamma? På andra sidan staden tvingas ett apoteksbiträde under pistolhot att stänga sin butik för att sedan som enda offer skjutas medan kunderna i butiken lämnas oskadda. Vem får leva? Vem måste dö? Vem står på tur? Tiden är på väg att rinna ut. Om Helen Grace inte kan lösa fallet kommer mer blod att spillas. Och ett enda misstag kan leda till att det blir hennes eget.

Nu börjar jag bli lite stressad. Sjunde delen?! Jag har ännu inte läst första.Våroffer av Anders de la Motte
Genre: Thriller
Serie: Årstidskvartetten (4)
Antal sidor: 400
Utgivningsdatum: 2020-03-30
Förlag: Bokförlaget Forum

Från Bokus
Valborgsnatten 1986 mördas en sextonårig flicka under ritualliknande former i skogen intill ett skånskt slott. Hennes styvbror döms för dådet, och kort därefter försvinner hela familjen spårlöst. Våren 2019 flyttar läkaren Thea Lind in på slottet. Efter att ha gjort ett märkligt fynd i en uråldrig ek ökar hennes fascination för den gamla tragedin. I takt med att hon upptäcker likheter mellan flickans uppväxt och sitt eget såriga förflutna, blir hon alltmer övertygad om att sanningen om mordet aldrig kommit fram. Och att våren 1986 kanske krävt flera offer.

Sista delen alltså. Såvida inte även Anders de la Motte hittar på en femte årstid... De tre första delarna väntar otåligt i hyllan.Kvinnan i mörkret av Charlie Donlea
Genre: Kriminalroman
Serie: -
Antal sidor: 336
Utgivningsdatum: 2020-03-02
Förlag: Jentas

Från Bokus
Den forensiska rekonstruktören Rory Moore kastar nytt ljus över kalla mordfall genom att pussla ihop detaljer på brottsplatserna som andra inte lägger märke till. När hon efter sin fars begravning håller på att avveckla hans advokatbyrå får hon ett uppdrag som kastar henne in i ett 40 år gammalt fall...

Sommaren 1979 försvann fem kvinnor i Chicago. Förövaren, med smek namnet Tjuven, lämnade inga lik efter sig och det fanns inga ledtrådar förrän polisen fick in ett paket från en mystisk kvinna som hette Angela Mitchell, vars okonventionella utredning tycktes avslöja mördaren. Därefter försvann Angela spårlöst. Fyrtio år senare är Tjuven på väg att bli frigiven efter att ha suttit fängslad för mordet på Angela. Men de förbryllande dokument som Rory hittar på sin fars advokatbyrå tyder på att fallet inte är fullt så enkelt.

Rory gör den ena skrämmande upptäckten efter den andra och blir ohjälpligt indragen i gåtan kring Angela Mitchell och vad som hänt med henne. När Rory fortsätter att gräva ställs hon inför en fruktansvärd sanning som hon är helt oförberedd på ...


Jag var fast redan vid forensisk rekonstruktör...Hur ljuset tar sig in av Louise Penny
Genre: Kriminalroman
Serie: Armand Gamache (9)
Antal sidor: 400
Utgivningsdatum: 2020-03-05
Förlag: Modernista

Från Bokus
Julen närmar sig och i Québec innebär det en tid av bländande snöfall, glimrande belysning och sammankomster med vänner framför värmande brasor. Men för kriminalkommissarie Gamache faller en skugga över den vanligtvis festliga perioden. De flesta av hans bästa poliser har lämnat mordroteln, och fientliga krafter har börjat samlas mot honom.

Så när Gamache får ett meddelande från Myrna Landers om att en gammal vän inte anlänt som väntat till småstaden Three Pines välkomnar han möjligheten att komma bort från stan. Gamache blir förbryllad av Myrnas motvilja att avslöja namnet på sin vän och upptäcker snart att den saknade kvinnan en gång varit en av, inte bara Nordamerikas, utan världens mest kända personer och som nu är i princip bortglömd.
Under utredningens gång dras Gamache allt djupare in i Three Pines värld. I allt högre grad utreder han inte längre bara Myrnas väns försvinnande, utan söker också en trygg plats för sig själv och de kollegor som ännu är honom trogna. Finns det lugn att finna ens i Three Pines? Och till vilket pris?


Jag håller som bäst på att läsa den här serien i takt med årstiderna. Så denna lär bli julläsning om något år.Dimma av Ragnar Jónasson
Genre: Kriminalroman
Serie: Hulda (3)
Antal sidor: 256
Utgivningsdatum: 2020-03-05
Förlag: Modernista

Från Bokus
1987. En isolerad bondgård på östra Island. Snöstormen borde ha hållit alla främmande människor borta, men det har den inte gjort. Paret som bor på bondgården borde inte heller ha släppt in den oväntade gästen. Men det gjorde de.

En oväntad gäst. En lögnare. En mördare. Alla kommer inte att överleva natten. Och det kommer att bli ett fall som ska hemsöka kommissarie Hulda Hermannsdóttir för alltid.


Sista delen i en serie som är så bra att jag ligger i fas i den...Döden i Galliac av Peter May
Genre: Kriminalroman
Serie: Enzo Macleod (2)
Antal sidor: 290
Utgivningsdatum: 2020-03-12
Förlag: Modernista

Från Bokus
Gaillac i sydvästra Frankrike. Gil Petty, USA:s mest uppburne vinskribent, hittas upphängd på en vingård, klädd i den ceremoniella dräkt som används inom brödraskapet Den gudomliga flaskans orden och med kroppen marinerad i rött vin. För rättsmedicinaren Enzo Macleod ligger nyckeln till mysteriet i att lyckas avkoda Pettys legendomsusade recensioner som kunde lyfta en vingårds rykte till skyarna, eller fullkomligt krossa det. Enzo upptäcker snart att det bakom den franska vinodlingens fridfulla fasad lurar en miljö full av rivalitet och att någon tycks beredd att stoppa honom, även om det kräver ännu ett mord.

Peter May är på listan över autobuy...Catalana av Anna Lihammer & Ted Hesselbom
Genre: Kriminalroman
Serie: Carl Hell (4)
Antal sidor: 330
Utgivningsdatum: 2020-03-23
Förlag: Historiska Media

Från Bokus
Våren 1937 skakar en explosion centrala Stockholm. I förstörelsen hittas kroppen av en ung kvinna. Samtidigt i ett bombsargat Barcelona väntar en konstnär på livstecken från sin dotter. Genom Europa flyr en man till synes jagad av alla. När polissyster Maria Gustavsson och kommissarie Carl Hell söker sanningen dras de in i ett maktspel som leder dem till världsutställningen i Paris.

Så, här kommer fjärde delen då? Jag har bara precis läst den första...Någon som du av Marc Levy
Genre: Feelgood
Serie: -
Antal sidor: 250
Utgivningsdatum: 2020-03-24
Förlag: Bokförlaget Forum

Från Bokus
En dag börjar Sanji jobba som hissoperatör i huset för att hjälpa en släkting att slå ett världsrekord i vertikalt resande. Vad ingen vet är att den trevlige unge mannen i uniform egentligen är en framgångsrik affärsman som har kommit till New York från Mumbai för att träffa investerare.

På översta våningen bor Chloe, en ung skådespelerska som arbetar med att läsa in ljudböcker och är hemlighetsfull om sitt förflutna. Kan en tjej som hon falla för en kille som han? När Sanji och Chloes vägar äntligen korsas startar en händelsekedja som ingenting kan stoppa, och livet på Fifth Avenue nummer 12 blir sig aldrig likt igen.


Den här låter nästan lite som Vänner.23 av Linwood Barclay
Genre: Kriminalroman
Serie: Promise Falls (3)
Antal sidor: ?
Utgivningsdatum: 2020-03-25
Förlag: Louise Bäckelin Förlag

Från Bokus
Det är 23:e maj, lördagen innan Memorial day, och den lilla staden Promise Falls i delstaten New York befinner sig i ett akut krisläge. Hundratals människor har lagts in på sjukhus med influensaliknande symptom och dussintals har dött. Utredningen leder snabbt fram till stadens vattensystem. Men frågan kvarstår, speciellt för privatdetektiven Cal Weaver: vem skulle vinna på en massförgiftning av denna lilla stad?

Samtidigt ställs polisdetektiven Barry Duckworth inför ett annat problem. En student på det lokala universitetet har dödats och han känner igen mördarens metoder. De för tankarna tillbaka till det olösta mordet på två andra kvinnor i staden. Plötsligt börjar kopplingen mellan den senaste månadens bisarra händelsers klarna Blodiga skyltdockor som hittats i Pariserhjulets vagn nummer 23, en kraftigt övertänd buss med nummer 23 därbak, samma nummer som på tröjan av en man som anklagats för övergrepp.

Siffran är helt klart kopplad till motivet för att skada invånarna i Promise Falls och sökandet efter sambandet kommer att föra Detektiv Duckworth närmare döden än han någonsin varit förut.


Oh! Tredje och sista delen! Får ta tag i andra delen snart nu då.Bara ett litet mord av Carin Hjulström
Genre: Kriminalroman
Serie: Säbyholms gröna fingrar (1)
Antal sidor: 423
Utgivningsdatum: 2020-03-04
Förlag: Bokförlaget Forum

Från Bokus
Siri har alltid haft dåligt samvete för den föräldralöse Anton. Hon har prioriterat teatern och kärleken till Dramatens gifte chef. När älskaren bryter relationen flyr Siri till Stockholm. Hon landar hos Anton som just vunnit en plantskola i Säbyholm på poker.

Samtidigt hittas en jakttillsyningsman död på en åker, i en sky av örnfjädrar. Lokalpolisen Olle Magnusson börjar nysta i mordfallet. Snart inser han att den nyinflyttade skådespelerskan har näsa för ledtrådar och dessutom är ett trevligt sällskap.


Mysdeckare kallas denna. Ja. Det kan jag tänka mig att prova på.

10 kommentarer:

 1. Oj så många bra böcker, tror jag. Tina Frennstedts vill jag läsa, liksom Arlidge och Louise Penny. Tre serier jag följer. Lihammer har nog skrivit bok ihop med HesselboM, men det var en rolig felskrivning av dig. Linwood Barclay och Peter Mays skriver spännande böcker, men Gina Dirawis bok lämnar jag dock därhän - jag har svårt för hennes stil som programledare och tror inte att hennes bok är nåt för mig.
  Tack för många bra tips! Glasögonen ska putsas och spargrisen tömmas.

  SvaraRadera
  Svar
  1. En Freudiansk felskrivning, minsann :) Har ändrat det nu, rätt ska vara rätt. Jag tror faktiskt inte att jag kommer att läsa Gina Dirawis bok heller. Jag gillar henne som programledare, men den boken låter lite för hysterisk för mig.

   Radera
 2. Wow där är det flera intressant.

  SvaraRadera
 3. Jaha ja, här var det ju några som jag kan tänka mig att läsa. Nollpunkt, Albatross (så heter den inte i original...) och Död mans tango har jag läst. Ginas bok är jag nyfiken på får jag erkänna. Och Carin Hjulströms. Och Dimma är självklar läsning...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Dimma är ett måste. Jag är nyfiken på Ginas bok, det skulle vara kul att läsa den, men köpa den kommer jag alldeles säkert inte att göra. Kanske lyssna, om den kommer som ljudbok.

   Radera
 4. Flera serier jag behöver läsa ikapp i... När det nu ska hinnas :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det ständiga problemet :) Jag tycker ändå att jag gör ett styvt jobb varje år, men det är som att spotta en törstig kamel i halsen :)

   Radera
 5. Som alltid har vi ett antal som är samma. Just nu ser jag mest fram emot Louise Penny, Tina Frennstedt och Ann Cleeves. Och ja just ja, Lihammers bok (med kompanjon). Det är så mycket enklare med välbekanta författare och kända serier. Även om Ann Cleeves börjar på något nytt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Louise Penny står väldigt högt upp på önskelistan. Jag håller ju på och läser ifatt serien nu :)

   Radera