måndag 10 februari 2020

TV-serie. Derry girls #1 (2018)

Titel: Derry girls
Originaltitel: Derry girls
Genre: Komedi
Skapad av: Lisa McGee
TV-bolag: Channel 4
Skådespelare: Saoirse-Monica Jackson, Louisa Harland, Nicola Coughlan, Jamie-Lee O'Donnell, Dylan Llewellyn
Premiär: 2018-12-21
Produktionsland: Storbritannien
Antal avsnitt: 6
Avsnittslängd: ca 25 min
Såg den på Netflix januari 2020
Handling
Fem ungdomar brottas med typiska tonårsproblem under den pågående politiska konflikten i 1990-talets Nordirland.

Min kommentar
TV-serier är något som har en strykande åtgång i det här hemmet så när man får tips är det bra. Speciellt om tipset kommer från någon som man brukar tycka likadant som. Derry girls hamnade på Lottens topp tre-lista förra året och nu när vi tyckte att vi behövde något roligt så blev det dags.

Den här serien utspelar sig under brinnande konflikt i Nordirland, 1992. Terrorn finns där hela tiden, som en vanlig vardag, men upplevs mer som ett irritationsmoment då den gör att det kommer att ta längre tid att ta sig dit man ska eftersom vägar är avstängda. Cynism och ironi frodas (min favorithumor). Jag tror faktiskt att man blir precis sådan om man ständigt lever under ett reellt terrorhot. Det viktiga är dock den här lilla klickens vänskap.

Det första som slår mig och som är väldigt svårt att undvika är den helt underbara dialekt som de pratar. Nästa insikt är att alla är galna, mer eller mindre. Erins familj är helt sanslös och pappan är väl den som är mest "normal". Erins morfar är en elak gamma gubbe och så sarkastisk mot sin svärson att det faktiskt slutar att vara roligt. Orla är så extremt konstig, men det är henne jag tycker om mest. Nunnan som är rektor på skolan är bland de roligaste karaktärerna. På ytan är hon tuff och hård, men hennes goda hjärta lyser igenom allt som oftast.

Första säsongen består av sex korta avsnitt, så den var snabbt avklarad. Som det känns nu så är det snart dags för andra säsongen.TV Time har serien 9,02 i genomsnitt.
IMDb har serien 8,4 i genomsnitt (beräknat på 14 191 betyg).
Jag ger den 3,5.
Serien är
TråkigKlurig
RoligFörutsägbar
TrovärdigSnyggt foto
OsannolikSpännande
RomantiskFör lång
SorgligFör kort

Serien kan än så länge inte köpas.

2 kommentarer:

  1. Ja, som jag skrev på Instagram hade jag hoppats på högre betyg men förstår vad du menar ;-) Jag gillade ju andra säsongen också!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har lite svårt för den där förnedrande humorn, den gör mig mest bara arg :) Det kan nog bli dags för andra säsongen ganska snart. Kanske efter Homeland. När den nu blir av :)

      Radera