måndag 10 februari 2020

Film: Avengers: Endgame (2019)

Titel: Avengers: Endgame
Originaltitel: Avengers: Endgame
Genre: Science fiction
Regissör: Anthony Russo, Joe Russo
Manus: Christopher Markus, Stephen McFeely
Skådespelare: Robert Downey Jr, Chris Evans, Mark Ruffalo, Chris Hemsworth, Scarlett Johansson
Utgivningsår: 2019
Produktionsland: USA
Längd: 173 min
Serie: -
Såg den på Viaplay 10 januari 2020

Handling
Efter händelserna i Avengers: Infinity War så är hälften av superhjältarna utplånade. Den andra hälften är besegrad och uträknad, antingen på jorden eller strandsatta ute i rymden. De tvingas inse att de misslyckats men samlar ändå ihop trupperna. Även om de inte ser ut att kunna väcka liv i de döda så vill de ändå få en chans att hämnas alla som försvann. Så börjar jakten på Thanos.

Min kommentar
Jag har egentligen ingen aning om vilka Marvel-filmer jag har sett. Förmodligen är det inte ens hälften av de 22 filmer som nu har kommit. De flesta av de jag har sett är i alla fall de senaste. Ja, jag gillar superhjältar på film, men nej, jag är ingen Marvel-nörd. Avengers: Endgame ska i alla fall föreställa slutet. Även om det redan nu är känt att det kommer fler...

Det står ganska snabbt klart att de flesta av mina favoritkaraktärer är bland de som "försvunnit" när Thanos knäppte med fingrarna. Jag saknar dem och deras fantastiskt dåliga humor. Det blir ändå en del spridda skratt, mest egentligen tack vare den deprimerade och nersupne Thor. Ant-Man är också kul.

Här är ju tidshopp inblandade och som vanligt när det gäller sådana så känns det som att något inte stämmer, att det blir något tankefel. Jag är så van vid det att det förmodligen är ett normaltillstånd när det handlar om tidsresor. Men man dissar inte Tillbaka till framtiden ostraffat!

Det finns så klart en hel del fräcka scener, men det hjälper inte riktigt. Jag blir inte direkt överraskad av något och filmen är så väldigt mycket för lång. Spänningen håller inte för tre timmar. Jag är inte helt ointresserad, men inte heller speciellt engagerad. Förmodligen hade Endgame varit mycket bättre om jag haft koll på superhjältar och händelser.

Slutet känns ändå värdigt och speciellt glad blir jag för Captain Americas skull. När kommer nu Guardians of the Galaxy Vol 3? Inte förrän 2021?!Letterboxd hade den 4,0 i genomsnitt (beräknat på 348 786 betyg).
IMDb hade den 8,5 i genomsnitt (beräknat på 646 162 betyg).
Jag ger den 3,5.
Filmen är
TråkigKlurig
RoligFörutsägbar
TrovärdigSnyggt foto
OsannolikSpännande
RomantiskFör lång
SorgligFör kort

Filmen kan köpas på cdon och discshop.

4 kommentarer:

 1. Jag har inte heller något koll på vad jag sett i den serien, men jag skall nog se den här ändå, för Robert Downey Jr's skull. Men först kanske Dolittle på bio, där han spelar huvudrollen.
  Just det, Guardians of the Galaxy. Tack för påminnelsen. Jag såg nog bara första delen, men jag skrattade så mycket, så jag måste se fortsättningen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. De här har jag aldrig riktigt brytt mig om att se i ordning. Om det nu finns någon ordning. Den är helt klart sevärd, men jag gillar inte det där att alla filmer nu måste vara tre timmar långa. Så bra filmer finns inte... Guardians of the Galaxy är så suveränt bra :)

   Radera
 2. Jag fick ju kolla av med dottern då och då vem som var vem ;-) Men jag gillar Marvel och även den här!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den enda jag har att fråga har, om möjligt, ännu sämre koll än vad jag har :) Någon gång skulle jag vilja se alla i (nästan) ett svep. Om de bara inte hade varit så löjligt långa.

   Radera