lördag 29 februari 2020

"Sonjas hemlighet" av Åsa Hellberg

Författare: Åsa Hellberg
Titel: Sonjas hemlighet
Genre: Feelgood
Antal sidor: 353
Originalspråk: Svenska
Originaltitel: -
Översättare: -
Serie: Sonja 2
Förlag: Bookmark Förlag
Utgivningsår: (original) 2012 (min) 2015
Format: Pocket
Källa: Bokhyllan
Utläst: 11 februari 2020
Första meningen: Andra människor kanske inte dansade samba samtidigt som de packade porslin, men Julie kunde inte låta bli.

Baksidetext
När Sonja dog, ärvde hennes bästa vänner Rebecka, Maggan och Susanne hela förmögenheten, inklusive hus och restauranger. De tre vännerna hade inte en aning om att Sonja hade sådana tillgångar.

Maggan har beslutat sig för att skriva en bok om Sonjas liv. Men när hon inser att det finns fler hemligheter än hon kan reda ut själv, tar hon hjälp av en fotograf och en journalist för att göra research. Kicki och Fredrik, som får uppdraget att hjälpa Maggan, har ett förflutet ihop som inte alls underlättar deras samarbete, men när de hittar bilder av Sonja tillsammans med Frankrikes president, behöver de lägga sina egna problem på hyllan. Vad är det Sonja egentligen har dolt? Och vad har den excentriska familjen Swinton med Sonja att göra?

På Mallorca tvingas Susanne, Rebecka och Maggan fokusera på något helt annat än Sonjas hemlighet, när en av dem hittar en knöl i sitt bröst.

Min kommentar
Det var väldigt längesedan nu som jag läste första delen, Sonjas sista vilja i den här serien, vilket som vanligt är lite märkligt eftersom jag ju gillade den boken. Det var otroligt uppfriskande att läsa om människor i min egen ålder, i stället för de moderna 20-någonting, som jag inte alls har något gemensamt med. Alltså tog jag med serien om Sonja (lite underligt att serien är uppkallad efter henne, hon är ju ändå död och har varit det hela tiden) i årets Finish That Series-utmaning.

De tre väninnorna befinner sig fortfarande i olika länder och väldigt ofta har jag problem att hålla ordning på vem som egentligen är var. Det problemet blir inte mindre av att de reser omkring en hel del och dessutom kommer det in fler karaktärer. Som också reser fram och tillbaka. Ibland blir det lite rörigt. Jag tycker för övrigt att de här människorna lägger sig i/tar sig friheter lite för mycket. Eller vad sägs om hotellägaren som får för sig att låsa upp dörren till någon för att släppa in en kollega. Utan att vare sig ha knackat eller frågat först.

I början av boken så är det ett evinnerligt leende. Det känns som att precis allt sägs med ett leende. Så till den milda grad att jag faktiskt reagerar och blir lite irriterad. Antingen så slutar de le eller så vänjer jag mig för efter det första 20-talet sidor eller så är det inget jag tänker på längre.

Det har ju tillkommit en del karaktärer och de är inte alltid kul att läsa om. Speciellt då Kicki och Fredrik. Här blir det tramsigt och jag hoppas verkligen att det inte finns några vuxna människor som beter sig så där. Den tråden blir bara löjlig och jag suckar varje gång det är dags för den. Julie är också en ny karaktär och henne är det mycket roligare att följa. Sonja, som ju inte har levt alls i den här serien, tycker jag mindre och mindre om. Hon verkar inte ha varit någon sympatisk person och var det verkligen snällt att splittra väninnorna och placera dem i tre olika länder?

Jag trodde att jag lättare skulle kunna relatera till personer på 50+, men det visar sig snart att jag inte har speciellt mycket gemensamt med dem heller. Det här blir lite för mycket standardfeelgood (för mycket, lite tramsig, kärlek och kärlekstrassel) för mig, men det som gör den speciell är att den handlar om kvinnlig vänskap och att kvinnorna är vuxna. Båda dessa företeelser är alldeles för sällsynta i litteraturen.

Sonjas hemlighet känns en aning krystad. Jag tycker den ger ett lite slarvigt intryck, som att det gick för snabbt att skriva den. Tredje delen är i alla fall redan inplanerad i mars och den ser jag fram emot att läsa.

Den här boken har varit med i En smakebit på søndag.

Goodreads hade den 3,51 i genomsnitt (beräknat på 160 betyg).
Jag ger den 3,0.
Boken är
TråkigSpännande
FörutsägbarKlurig
LångsamTempofylld
OrdbajsigFåordig
MysigSuggestiv
MåbrabokTankeväckande
RörigGenomtänkt
SorgligRolig

Andra som bloggat om Sonjas hemlighet: Bokstunder, malins bokblogg och Kulturbloggen.

Boken kan köpas på Adlibris, Bokus och cdon.

4 kommentarer:

 1. Jag är nyfiken på den här serien, inte minst för att den handlar om kvinnor på 50+

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, den är lite speciell på det viset.

   Radera
 2. Den här var inte alls i närheten av den första boken i serien och jag gillade det inte heller särskilt mycket. Den tredje boken är bättre men fortfarande inte lika bra som den första.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är synd när det blir så, men det kan nog hända när första boken bygger lite på att det är nytt och fräscht. I andra boken blir det ju inte det. Men denna kändes lite för hastigt skriven.

   Radera