torsdag 28 februari 2019

Hett i hyllan #185

Jag bara gissar nu, men jag tror inte jag är ensam om att ha en del böcker i hyllan som stått där i evinnerliga tider. Är det inte dags att de där, halvt, bortglömda böckerna får ta lite plats och synas? Jo, det tycker jag. Verkligen. Därför kommer de, en efter en, att dyka upp här varje torsdag under rubriken Hett i hyllan. Lite lagom tvetydigt, eller hur? Vad har du för dolda skatter i hyllan?

Vi håller oss i december 2015 ett tag nu.
Ännu en bok inköpt på Black Friday 2015 och detta är en som är skriven av en författare som väl får betraktas som en av mina favoriter. John Grisham har varit på min autobuy-lista i många år nu.

I mullbärsträdets skugga tycks vara något slags fortsättning på Juryn, som jag inte heller har läst (men jag har sett filmen och den är väldigt bra). Jag har ganska många olästa av John Grisham nu. Kanske är det dags att läsa några av dem. Han skulle onekligen platsa i min Vi möts igen-utmaning. Något att fundera på till nästa år...

Så här står det på baksidan:
Seth Hubbard är en mycket förmögen man som är döende i lungcancer. Han är en ensling som bor en bit utanför staden Clanton, han litar inte på någon och ingen litar på honom. Strax innan han tar livet av sig och hänger sig i ett mullbärsträd på sina ägor skriver han ett nytt testamente, för hand. Hans sista vilja väcker fler frågor än svar och kommer att skapa stora konflikter bland alla inblandade, hans vuxna barn och hans svarta hemhjälp Lizzie Lang. Varför ville Seth Hubbard skänka nästan hela sin förmögenhet till sin hemhjälp? Har hans medicinering påverkat hans omdöme? Han vill också att man söker efter hans sedan länge försvunna yngre bror, därför att de delar en hemlighet från barndomen. Jack Brigance tar sig an fallet. Återigen utsätts han för obehaglig rasism och fördomar från förr i den lilla staden i Mississippi.

Om du också vill vara med och visa upp dina böcker, antingen heta hyllvärmare eller heta av någon annan anledning, så lägg gärna in en länk här nedanför. Då hittar jag dig mycket lättare.

onsdag 27 februari 2019

"Ensam kvar" av Rhiannon Navin

Författare: Rhiannon Navin
Titel: Ensam kvar
Genre: Drama
Antal sidor: 310
Originalspråk: Engelska
Originaltitel: Only child
Översättare: Ylva Stålmarck
Serie: -
Förlag: Bookmark Förlag
Utgivningsår: (original) 2018 (min) 2018
Format: Inbunden
Källa: Bokhyllan
Utläst: 6 februari 2019




Första meningen: Mitt tydligaste minne från dagen när skytten kom var min lärare miss Russells andedräkt.

Baksidetext
Zach är sex år och står intryckt i en garderob när en ung kille går genom skolkorridorerna och skjuter ihjäl 19 personer. Zach hör skotten men anar inte då att ett av dem just har dödat hans storebror Andy.

Händelsen får hela familjen att falla isär. Zachs mamma och pappa tar ut sin förtvivlan på gärningsmannens föräldrar, som de ställer till svars för dådet. Zach är förtvivlad, men är ändå den som har styrkan att börja gå vidare. Med ett barns optimism och envishet försöker han övertyga dem om att förlåtelse är möjlig. Och med Zachs hjälp kan familjen övervinna sorgens skoningslösa och ödesdigra kraft.

Min kommentar
Jag började läsa den här boken på tåget hem från läsretreaten i Varberg. Eller läsa, jag lyssnade. Jag var egentligen lite tveksam till att lyssna. Ljudböcker brukar inte fungera speciellt bra för mig, men jag orkade inte sitta med näsan ner i en bok hela vägen hem. Det tog inte många minuter förrän jag var helt fast och aldrig har två timmar gått så snabbt. För snabbt. Jag hade kunnat lyssna non-stop. Det här är en bok om en skolskjutning. Skulle man kunna tro. Egentligen handlar den mer om sorg och hur man hanterar den. Eller inte hanterar den.

Det var nog tur att jag inte hade fattat att berättaren är ett barn för då hade jag nog inte velat läsa den. Barn som berättare brukar inte fungera alls för mig. Inte heller sentimentalitet klarar jag av speciellt bra. Förvånande nog så fungerar Ensam kvar just för att jag får se genom ett barns ögon. Där finns nämligen ingen sentimentalitet alls. Bara ett barns förödande logik. Ibland kan jag inte låta bli att le över Zachs tankar, de är så träffsäkra. Jag kan känna igen mig i nästan allt Zach säger, tänker och gör.

Jag blir så otroligt upprörd över hur Zach behandlas. Det är nästan som att de vuxna tror att barn inte känner något. När familjen faller samman så är det sexårige Zach som är mest mogen, som handskas med sorgen. Visserligen utan att vara medveten om det, men han hittar sina verktyg. Mamma Melissa hade jag mest av allt velat ge en örfil så hon vaknade upp. Hennes egoism ("ingen sörjer lika mycket som jag") är nog tyvärr ganska vanlig. Naturligtvis blir man arg när något så här onödigt händer, men hämnd och anklagelser är ingen lösning.

En känsla jag får är att det finns en baktanke med att Andy var svår att hantera. Precis som förmodligen Charles jr var. Paret Taylor handskades väl inte speciellt bra med det heller och Andy hade nog lätt kunnat växa upp och bli en skolskytt själv.

Ensam kvar är lite utdragen och det blir en del stampande på samma fläck ett tag. Slutet är inte heller det jag hade valt. Jag lyssnade ju på en stor del av boken och uppläsningen av Alexander Salzberger är helt fantastisk och det är som att lyssna på Zach.

Det här är en hjärtskärande historia och det finns mycket att fundera på och bli arg över. Jag vågar nog påstå att den som inte blir berörd av Zach har helt glömt hur det är att vara barn.

Goodreads hade den 4,24 i genomsnitt (beräknat på 8 441 betyg).
Jag ger den 4,5.
Boken är
TråkigSpännande
FörutsägbarKlurig
LångsamTempofylld
OrdbajsigFåordig
MysigSuggestiv
MåbrabokTankeväckande
RörigGenomtänkt
SorgligRolig

Andra som bloggat om Vågspel: Bokstunder, Tickmicks bokblogg och Bina's books.

Boken kan köpas på Adlibris, Bokus och cdon.

tisdag 26 februari 2019

Den årliga bokrea-statistiken

Det ser ut som att det är dags för något som blivit en tradition inför bokrean. Det är dags att gå igenom hur många av de där bokrea-böckerna som faktiskt är lästa. Något försenad är statistiken, men bokrean börjar ju i dag så...

Den här lilla sammanställningen är nog faktiskt ganska nyttig. Eller hade i alla fall kunnat vara, om jag hade gjort den innan jag förhandsbokade och besökte bokhandeln.

Så här har inköpen sett ut sedan 2010. Jag var på väg att minska inköpen där, 2015, men sedan stack det iväg igen. Hur många det blir i år? Som det ser ut just nu så blir det lika många som förra året. Det kanske är en acceptabel siffra.
ÅrKöptaLästaOlästa
20101413 (13)1
20111816 (16)2
20122819 (18)9
20134028 (26)12
2014329 (5)23
20151910 (6)9
2016324 (2)28
2017234 (0)19
2018170 (N/A)17
Summa223103 (86)120
Hur många som är lästa (förra årets siffror i parentes) är inte någon munter läsning... Faktum är ändå att hur länge det än dröjer innan jag läser dem, så gör jag det. Så småningom.

Veckans topplista: Bokrea

Tisdag igen. Då är det som vanligt dags för Veckans topplista som sköts av Johannas deckarhörna.

Veckans tema: Bokrea.

Jaha, den är ju i dag... vem vet vad jag kommer hem med/får med posten 😁 Jag gör det lätt för mig i stället och väljer böcker jag har läst, som kan hittas på bokrean för en billig peng. Samtliga dessa har fått 4,5 i betyg av mig.

1. Zack av Mons Kallentoft & Markus Lutteman (inbunden 29 kr på Bokus)
2. Jag vet var du bor av Claire Kendall (inbunden 25 kr på Bokus)
3. Bränd himmel av Gilly Macmillan (inbunden 45 kr på Bokus)
4. Inget annat mörker av Sarah Hilary (inbunden 45 kr på adlibris)
5. Sargad av Flynn Berry (inbunden 79 kr på Bokus)

måndag 25 februari 2019

TV-serie: Narcos #3 (2017)

Titel: Narcos
Originaltitel: Narcos
Genre: Drama
Skapad av: Carlo Bernard, Chris Brancato, Doug Miro
TV-bolag: Netflix
Skådespelare: Pedro Pascal, Matias Varela, Michael Stahl-David, Alberto Ammann, Damián Alcázar
Premiär: 2017-09-01
Produktionsland: Colombia | USA
Antal avsnitt: 10
Avsnittslängd: ca 55 min
Såg den på Netflix januari-februari 2019




Handling
Calikartellen har full koll på narkotikahandelns alla led och allt flyter på smidigt. Trots det är Javier Peña fast besluten att besegra Escobars efterträdare.

Min kommentar
Narcos är en TV-serie som jag egentligen inte alls hade väntat mig att gilla. Ingen blev mer förvånad än jag när jag blev helt fångad av de två första säsongerna. Nu var det äntligen dags för den tredje.

Efter ett par avsnitt så var jag faktiskt lite besviken. Jag var inte alls lika intresserad och tagen. Efter ytterligare något avsnitt så upptäckte jag plötsligt att jag satt och nästan höll andan av spänning. Så man kan säga att även tredje säsongen levererar. Faktum är att jag nog till slut tycker att detta är den bästa av de tre jag har sett.

Den stora skillnaden jämfört jämfört med de första två är att jag nu brydde mig om en av bovarna. Det gjorde allt väldigt mycket värre. Jag visste ju liksom inte om han skulle klara sig. Narcos bygger visserligen på verkliga händelser och personer, men jag googlade inte förrän efter sista avsnittet.

Insprängt i själva spelfilmen så finns även den här säsongen alla de där autentiska filmerna och bilderna. Det förhöjer trovärdigheten. Jag blir hela tiden mer nyfiken på vad som egentligen hände och om de här människorna finns/fanns på riktigt.

Javier Peña är en helt fantastisk person och jag önskar så att det fanns fler av hans sort. Han verkar inte bry sig ett dugg om vare sig karriär eller pengar. Bara om vad som är rätt. Pedro Pascal som spelar honom måste göra sitt livs roll här. När jag kollar upp honom så visar det sig att han har varit med i massor som jag har sett, bland annat Game of thrones. Jag har inte känt igen honom alls.

Den som gör mig mest förvånad är ändå han som spelar Jorge Salcedo. Matias Varela är svensk! Han har bland annat varit med i Snabba cash och filmatiseringen av Arne Dahls böcker om A-gruppen. Inte heller honom känner jag igen. Han är inget mindre än fantastisk i rollen som Calikartellens säkerhetschef. Han är så trovärdig att det gör ont i hjärtat.

Nu har det ju kommit en Narcos: Mexico också, men jag är lite osäker på om jag vill se den. Förmodligen gör jag det nog ändå till slut.



TV Time har serien 9,7 i genomsnitt.
IMDb har serien 8,8 i genomsnitt (beräknat på 281 855 betyg).
Jag ger säsongen 4,0.
Serien är
TråkigKlurig
RoligFörutsägbar
TrovärdigSnyggt foto
OsannolikSpännande
RomantiskFör lång
SorgligFör kort

Serien kan köpas på cdon och discshop.

Film: Britt-Marie var här (2019)

Titel: Britt-Marie var här
Originaltitel: Britt-Marie var här
Genre: Drama
Regissör: Tuva Novotny
Manus: Anders Frithiof August, Fredrik Backman (bok)
Skådespelare: Pernilla August, Peter Haber, Mahmut Suvakci, Stella Oyoko Bengtsson, Malin Levanon
Utgivningsår: 2019
Produktionsland: Sverige
Längd: 98 min
Serie: -
Såg den på bio 26 januari 2019



Handling
När Britt-Marie lämnar sin man efter 40 års äktenskap och ett liv som hemmafru, tvingas hon göra upp med sig själv och möta omvärlden. Hon hamnar i Borg, en liten håla där allt är nedlagt förutom pizzerian och det lokala fotbollslaget. Britt-Marie tar över som tränare för byns ungdomslag, trots att hon avskyr fotboll. Men snart väcks hennes drömmar och med dem en undangömd framtidstro. Kanske finns det en andra chans i livet, kanske är det aldrig för sent att börja leva.

Min kommentar
Vi brukar inte gå på bio, men når vi hade lyckats få ihop sex presentkort på biljetter så tyckte vi att det var synd om de gick till spillo. Alltså gick vi igenom bioprogrammet och hittade Britt-Marie. Eftersom vi båda gillade boken så var valet enkelt. Trots att det var nästan 3,5 år sedan jag läste boken så borde jag inte ha kommit ihåg så mycket av den att skillnader skulle störa mig. Trodde jag.

Jag hade väldigt svårt för Britt-Marie som karaktär i boken. I början. Hon var väldigt överdriven och jag kände nog att Backman hade varit lite för elak mot tanterna där ute. I filmen är hon väldigt mycket lättare att tycka om. Allt det riktigt fyrkantiga var borta. Tyvärr gäller det alla karaktärerna. Alla toppar och alla dalar är bortslipade och man håller sig i ett tryggt och säkert mellanskikt. Det gör att ingen längre sticker ut och jag får inte den där varma känslan. Allt är bara ljummet.

Pernilla August gör verkligen en riktig prestation med denna lilla beige tant, men hon har inte fått så mycket att jobba med. Peter Haber dyker upp som Kent och det var en överraskning. Jag tycker alldeles för mycket om Peter Haber för att se honom som en trovärdig Kent och hade hellre sett någon annan i den rollen. De flesta barnen gör det bra, men några av dem låter som att de läser innantill. Olle Sarri är nog den som är roligast i filmen, som den trista kommunmänniskan.

Slutet på filmen var, inte helt oväntat, tydligare än i boken. Eller mer övertydligt egentligen. Det var i alla fall så jag tolkade slutet i boken också.

När filmen var slut kändes det som att jag hade saknat något genom hela filmen och efter mycket funderande kom jag på att det var ju någon som saknades. Eller Någon. Pizzabagaren/affärsinnehavaren/postkillen/glasmästaren som Britt-Marie kallade Någon i boken hade bara en minimal roll i filmen. Detsamma gäller både Sami och Bank också. Alla tre var mina favoriter i boken.

En rolig sak med den här biofilmen var att sambon och jag brukar höja medelåldern när vi går på bio. Den här gången sänkte vi den nog. Jag har aldrig sett så många äldre på bio samtidigt någon gång.



Filmtipsets estimerade betyg var 2 (beräknat på 0 betyg).
IMDb hade den 5,9 i genomsnitt (beräknat på 29 betyg).
Jag ger den 3,5.
Filmen är
TråkigKlurig
RoligFörutsägbar
TrovärdigSnyggt foto
OsannolikSpännande
RomantiskFör lång
SorgligFör kort

Filmen kan köpas på cdon och discshop.

söndag 24 februari 2019

Smakebit på søndag: Ristat i hud

En smakebit på søndag är ett stående inslag bland bokbloggare som växelvis "drivs" av de norska bokbloggarna Flukten fra virkeligheten och Betraktninger. Varje vecka väljer vi ett stycke i boken vi läser och delar med oss av det. Ett spännande sätt att få veta vad andra läser.

Den här helgen satte officiellt födelsedagssäsongen igång med ett födelsedagskalas igår där det fanns två som fyllde år, en igår och en i dag. Tack och lov så firar de ihop för de är nämligen man och hustru 🙂 Det är ändå en mjukstart nu i februari-mars, men i april-maj har vi elva födelsedagar på sju veckor. Varav en är min. Den sista. Hur kul tror du att folk tycker det är att gå på kalas då 😒

I alla fall... någon läsning blev det ju knappt alls igår. Jag hoppas på mer i dag, men med tanke på att hela gårdagen gick bort så har jag ju en del annat att fixa med också. Det är lite trist för jag hade verkligen önskat mig långa läspass så jag på riktigt kan komma in i boken jag läser just nu. Ristat i hud av Ashley Dyer. Den var väldigt bra på engelska och nu ser jag så fram emot att läsa den på svenska. Jag har egentligen precis bara börjat på den så jag vet inte om den är lika bra översatt. Och nej, det gör inget alls att läsa en deckare igen. Jag har något underligt filter som gör att jag i stort sett alltid glömmer slutet på både böcker och filmer.

Min smakebit är från sida 72.
När Angela lämnat rummet var det som om de tre som satt kvar gav till en samfälld suck av lättnad. Helen kastade sig ner i soffan och muttrade en oanständig svordom som fick Lia att först le och sedan bita sig i läppen, märkbart skamsen över att hon haft roligt åt svordomen. Men störst var den förändring som kom över Jake. Han vecklade ut sig ur sin hopkurade ställning och rätade på ryggen.

lördag 23 februari 2019

"Vågspel" av Ann Rosman

Författare: Ann Rosman
Titel: Vågspel
Genre: Kriminalroman
Antal sidor: 460
Originalspråk: Svenska
Originaltitel: -
Översättare: -
Serie: Karin Adler 6
Förlag: Albert Bonniers Förlag
Utgivningsår: (original) 2016 (min) 2016
Format: Inbunden
Källa: Bokhyllan
Utläst: 3 februari 2019




Första meningen: Kommendörkapten Herbert Savill stod på HMS Hampshire och parerade sjöhävningen i Pentlandsundet.

Baksidetext
Den 5 juni 1916 förliser det brittiska krigsfartyget HMS Hampshire utanför Orkneyöarna. Med sig till havsbotten tar det 700 man inklusive krigsministern Lord Kitchener. Första världskriget pågår och enligt ryktet var fartyget på väg med dyrbar last till Ryssland när det gick på en tysk mina. Många är dykarna som med livet som insats försökt finna och bärga Hampshires mytomspunna skatt.

Nästan hundra år senare hittas en segelbåt drivande utanför samma kust. På däck finner man blod och andra spår efter slagsmål. Båten tillhör Bo Stenman, pensionerad dykare hemmahörande i Marstrand. När det står klart att det var Bo själv som seglat båten beger sig kriminalinspektör Karin Adler och hennes kollega Folke till Orkney för att bistå polisen i utredningen. En kropp hittas och ytterligare en båt, och i jakten efter svar på vad som hänt blir kopplingarna mellan den försvunne Bo och det för länge sedan förlista fartyget allt starkare. En dykexpedition vid vraket på sjuttiotalet höll på att sluta i katastrof och av någon anledning har Bo Stenman gjort sig ovän med många av sina tidigare dykarkollegor.

Min kommentar
När jag läste förra delen i den här serien trodde jag aldrig att det skulle dröja drygt tre år innan jag läste nästa del. Jag har ju tyckt väldigt mycket om alla böckerna. Efter att jag upptäckte att en ny del är på gång (planerad i oktober) så tyckte jag att det kunde vara lämpligt att läsa ikapp.

Att läsa Ann Rosman är, för mig, lite som när jag läser Peter May. Jag känner mig trygg, omhändertagen. Mestadels beror det nog på miljöerna som alltid är kustnära. När jag hör havets brus, känner blåsten kring huvudet och tittar ut över karga klippor mot en horisont som aldrig bryts så blir jag lugn.

Karin Adler, som man väl får betrakta som huvudperson, är egentligen inte speciellt sympatisk. Hon är väldigt snabb med att döma folk(e), lite nedlåtande och väldigt mycket för mycket "mitt sätt eller fel sätt". Alltså väldigt mänsklig, speciellt som hon ju faktiskt har levt ensam och gjort precis som hon vill i många år. Något jag lätt kan relatera till är hennes kärlek till havet. Vilket får mig att tänka på det fantastiska citatet först i boken: Botemedlet mot allt är saltvatten - svett, tårar eller havet. Något som tydligen Karen Blixen har sagt.

Temat i den här boken är dykning i allmänhet och dykning på skeppsvrak i synnerhet och jag får en nästan obetvinglig lust att googla. Jag kan känna Ann Rosmans entusiasm och glädje över att dela med sig av all sin kunskap, men allt man researchar fram behöver faktiskt inte vara med. Det blir ibland för mycket detaljer som drar ner tempot och som får mig att nästan tappa intresset. Då har ändå redaktörer strukit en hel del om jag har förstått det rätt.

Den så kallade historiska tråden är inte alls vad jag förväntar mig. Förutom en sorts prolog där själva skeppet sjunker, 1916, så utspelar den sig 1977. För mig är det nutid. Jag har också problem med tidslinjen eftersom då och nu handlar om samma personer, bara vid olika tidpunkter, och jag blir ganska splittrad när nutiden innehåller tillbakablickar.

Miljön är helt fantastisk. Orkneyöarna låter som något jag vill besöka. Allt kryddas med en härlig nypa folklore och mystik. Mina favoritpassager i boken är när de befinner sig i ett långhus där Morag är i fokus.

Nu ser jag väldigt mycket fram emot Marvatten, där vi verkar återvända till Marstrand.

Den här boken har varit med i En smakebit på søndag.

Goodreads hade den 3,28 i genomsnitt (beräknat på 155 betyg).
Jag ger den 3,5.
Boken är
TråkigSpännande
FörutsägbarKlurig
LångsamTempofylld
OrdbajsigFåordig
MysigSuggestiv
MåbrabokTankeväckande
RörigGenomtänkt
SorgligRolig

Andra som bloggat om Vågspel: Johannas deckarhörna, Bibliotekskatten och och dagarna går.

Boken kan köpas på Adlibris, Bokus och cdon.

fredag 22 februari 2019

Läsplanering mars 2019

Snart är första vårmånaden här, åtminstone här i södra delen. Ljuset är i alla fall tillbaka och det gör att allt plötsligt känns så mycket bättre. Läsplaneringen blir lite gott och blandat så jag hoppas att det blir bra.

Dimma över Darjeeling av Mikael Bergstrand. Finish That Series. Hyllvärmare.
Här kommer natten av Charlotte Aquilonius. Boktolva.
Sista vakten av Stephen King. Hyllvärmare.
Sveket av Linwood Barclay. Vi möts igen.

torsdag 21 februari 2019

Helgfrågan v 8 (21 - 24 februari)

Nu är det minsann snart helg, igen och en bra inkörsport är Mias Helgfrågan.

Veckans fråga är: Vad läser du nu?

På bussen på vägen hem i dag så läste jag ut Enda vägen av Anna Jakobsson Lund, sista delen i trilogin om Systemet. En av de bästa dystopier jag har läst.

I morgon ska jag börja läsa Ristat i hud av Ashley Dyer. Den ser jag mycket fram emot att sätta ögonen i.

Veckans bonusfråga är: Vad ser du fram emot i vår?

Åh, det är så mycket! Jag får eventuellt chansen att bo på Yasuragi i Stockholm några dagar i april. Med jobbet då, men med ganska mycket fri tid. Och bara eventuellt. Till påsk ska vi ha en liten semester och åka Polen runt. Det ska bli spännande. Och gott. De har så vansinnigt god korv där. Sista dagen har vi tänkt möta upp med ett par vänner som just nu är stationerade i Szczecin.

Vi fick göra en omplanering vad gäller årets Göteborgsweekend och den kommer nu att ske i slutet av maj, som ju också får räknas till våren. Innan dess så ska jag ju så klart fylla år också och då ser jag fram emot att få en del nya böcker. Vilka vet jag inte än, men jag är ganska säker på att Marvatten av Ann Rosman kommer att finnas på önskelistan.

Hett i hyllan #184

Jag bara gissar nu, men jag tror inte jag är ensam om att ha en del böcker i hyllan som stått där i evinnerliga tider. Är det inte dags att de där, halvt, bortglömda böckerna får ta lite plats och synas? Jo, det tycker jag. Verkligen. Därför kommer de, en efter en, att dyka upp här varje torsdag under rubriken Hett i hyllan. Lite lagom tvetydigt, eller hur? Vad har du för dolda skatter i hyllan?

Vi håller oss i december 2015 ett tag nu.
Det här kan ha varit första året som Black Friday fanns i min värld och det blev en hel del böcker inköpta. Till min stora förvåning så är alla utom en fortfarande olästa (vi kommer alltså att vara kvar i december 2015 ett bra tag). Bland annat veckans bok; Gökens rop av Robert Galbraith. Eller J K Rowling som hon ju faktiskt heter.

Det här är första delen i en serie om Cormoran Strike och ska vara något slags deckare. Jag har hört både bra och dåligt om den här boken och serien, vilket så klart gör mig än mer nyfiken. Det har ju dock uppenbarligen inte hjälpt. Inte kan jag lägga till den på boktolvan heller, eftersom jag ju har läst annat av henne (pseudonymer kan ju inte räknas, väl?). Kanske Sist på serien kan vara ett alternativ? Läsa den vill jag ju.

Så här står det på baksidan:
När den berömda supermodellen Lula Landry möter döden då hon faller från sin snötäckta balkong, utgår polisen ifrån att det rör sig om självmord. Men hennes bror har sina tvivel och hyr privatdetektiven Cormoran Strike för att undersöka saken.

Strike är en krigsveteran med såväl fysiska som psykiska men, och hans tillvaro är kaotisk - han sover på en tältsäng på kontoret och lever på nudlar. Uppdraget ger honom visserligen en ekonomisk livlina, men personligen får han betala ett högt pris: ju djupare han tränger in i Lulas komplexa värld, desto mörkare blir den och desto närmare faran kommer han...

Om du också vill vara med och visa upp dina böcker, antingen heta hyllvärmare eller heta av någon annan anledning, så lägg gärna in en länk här nedanför. Då hittar jag dig mycket lättare.

onsdag 20 februari 2019

Kommande böcker mars 2019

Ordningen är återställd. Skulle man nog kunna säga. Mars är full av intressanta boksläpp, så många att jag fick sålla lite.

Järtecken av Christoffer Carlsson
Genre: Drama
Serie: -
Antal sidor: 432
Utgivningsdatum: 2019-03-01
Förlag: Albert Bonniers Förlag

Från Bokus
En novembernatt 1994 begås ett mord i utkanten av den halländska byn Marbäck. Den skyldige identifieras snart. Han döms och allt ställs till rätta. Men brottet skapar ringar på vattnet. Genom tiden gör det små och stora avtryck i människors liv. Frågetecken uppstår: Vad var det egentligen som hände däruppe i Marbäcksskogen?

Och så är det Isak, pojken med järtecknet i sig, som fruktar att han en dag ska göra något förfärligt.


Christoffer Carlsson skulle jag nog betrakta som ett säkert kort. Trots att jag bara har läst två böcker av honom.

Boken kan köpas på AdLibris, Bokus och cdon.



Det vackra mysteriet av Louise Penny
Genre: Kriminalroman
Serie: Armand Gamache (8)
Antal sidor: 400
Utgivningsdatum: 2019-03-15
Förlag: Modernista

Från Bokus
Inga utomstående ges någonsin tillträde till klostret Saint-Gilbert-Entre-les-Loups, djupt inbäddat i den vilda naturen utanför Québec, där ett tjugotal munkar lever i frid och bön. De odlar grönsaker, de föder upp kycklingar, de gör choklad. Och de sjunger. Ironiskt nog för ett sällskap som har avgett tysthetslöfte har munkarna blivit världsberömda för sina underbara röster, så effektfulla när de höjs i uråldriga mässor att de blivit kända som »det vackra mysteriet«. Men när den beundrade körledaren hittas mördad öppnas låset på klostrets massiva träport för kriminalkommissarie Armand Gamache och Jean-Guy Beauvoir från Québec-polisen. Där upptäcker de dissonans i den skenbara harmonin. En av bröderna har mitt i tillvaron av bön och kontemplation haft mord i tankarna.

Åttonde delen redan... jag har bara läst de två första, men jag är på gång nu...

Boken kan köpas på AdLibris och Bokus.



Broder Jakob av Emelie Schepp
Genre: Kriminalroman
Serie: Jana Berzelius 5
Antal sidor: ?
Utgivningsdatum: 2019-03-21
Förlag: HarperCollins Nordic

Från Bokus
En regnig vårdag hittas en kvinna brutalt mördad i Norrköping. Det är det andra offret på kort tid. Omständigheterna är likadana, benen är hopsydda och kropparna hittas i Strömmen som flyter genom staden. Vem vill få dem att se ut som sjöjungfrur och varför?

När en ny kvinna anmäls saknad är det uppenbart för polisen att de har att göra med samma gärningsman. Åklagare Jana Berzelius som leder förundersökningen börjar snart hitta kopplingar till fallet Simon Norell, en ung man som mördat sin familj och sedan dess suttit inspärrad på rättspsyk i Vadstena. Men Simon vägrar att prata. Någon måste vinna hans förtroende innan tiden rinner ut, och den enda som kan göra det är mannen som rör sig som en hotfull skugga i Janas liv - Danilo Peña.


Har bara läst första delen, men de andra står i startgroparna.

Boken kan köpas på AdLibris, Bokus och cdon.



Eld & Blod av George R R Martin
Genre: Fantasy
Serie: Historien om huset Targaryen (2)
Antal sidor: ?
Utgivningsdatum: 2019-03-20
Förlag: Bookmark Förlag

Från Bokus
I ett delat Västeros ställs Aegon II och hans syster Rhaenyra mot varandra i en kamp om järntronen. Det blodiga inbördeskriget kommer att bli känt som Drakarnas dans, och ställer drakar mot drakar i en maktstrid som förändrar världen för all framtid.

På öppna slagfält och i palatsets skuggor lades vägen som ledde fram till Game of Thrones. Med svärd och svek försvarade Targaryen sin plats på tronen.

Men till vilket pris?


Jag känner lite att han kanske borde skriva klart den där boken som alla väntar på, i stället för att skriva ännu fler sidohistorier.

Boken kan köpas på AdLibris, Bokus och cdon.



Kvinnans som jagade ensam av Magnus Jonsson
Genre: Kriminalroman
Serie: Hatet-trilogin (3)
Antal sidor: ?
Utgivningsdatum: 2019-03-22
Förlag: Modernista

Från Bokus
Linn Ståhl har bestämt sig för att aldrig mer samarbeta med Stockholmspolisen. Men när en av hennes tidigare vänner från Anti-fascistisk aktion söker upp henne efter att en av dem blivit allvarligt misshandlad och när en annan AFA-medlem hittas död bara några dagar senare, kan hon inte undvika att bli involverad. Linn går motvilligt med på att ännu en gång bistå kriminalpoliserna Rickard Stenlander och Erik Svensson med sina specialkunskaper i dekryptering. Samtidigt slits hon mellan dubbla lojaliteter, eftersom hon inte är beredd att avslöja AFA:s olagliga aktiviteter för polisen. För att inte behöva förråda någon startar Linn en parallell utredning och påbörjar på egen hand jakten på den misstänkta infiltratör som verkar avrätta AFA-medlemmar en efter en. Spåren leder henne till Danmark, till människor som redan tidigare velat se henne död.

Första delen står här oläst.

Boken kan köpas på AdLibris och Bokus.



Där rosor faktiskt dör av Ewa Klingberg
Genre: Drama
Serie: Begravningsbyrån Tranan (1)
Antal sidor: 220
Utgivningsdatum: 2019-03-25
Förlag: Historiska Media

Från Bokus
Sandra ska äntligen ge sig ut på den Sverigeresa som hon har sett fram emot så länge. Med tio veckors semester i ett varmt och vackert sommarlandskap hoppas hon hinna besöka mängder av gamla kloster, ruiner och andra historiskt viktiga platser. Men först ska Sandra passera sin moster Majken i Tranås och fira hennes 70-årsdag.

Sandra hinner nätt och jämt komma fram till mosterns begravningsbyrå innan hon får en död kropp på halsen. Och en blir snart fler. Det som skulle bli en kravlös och evighetslång sommar blir något helt annat. Istället får Sandra ägna semestern åt val av kistor, rekrytering och märkliga dödsfall.


En ny serie alltså? Intressant.

Boken kan köpas på AdLibris och Bokus.



Tillbaka till den lilla ön i havet av Jenny Colgan
Genre: Feelgood
Serie: Den lilla ön i havet (2)
Antal sidor: 344
Utgivningsdatum: 2019-03-27
Förlag: Norstedts

Från Bokus
Flora har precis börjat återanpassa sig till livet på Mure, den lilla ön utanför Skottlands kust. Bytet av ett myllrande London mot oändliga tomma stränder och vidunderligt vacker natur känns helt rätt. Caféet som hon driver i det rosa huset nere vid hamnen går bra, hon har äntligen återförenats med sin något stökiga familj och har till råga på allt lyckats få sin urgulliga chef Joel att stanna på Mure med henne.

Men hur hon än försöker, verkar det omöjligt att komma sin nya kärlek in på livet. Varför håller Joel henne på en armlängds avstånd? Det blir inte lättare av att han behöver resa till New York titt som tätt i affärer.

Floras bästa vän Lorna har kärat ner sig i den lokala läkaren, Saif, som kom till ön efter flykten från Syrien. Han får kämpa hårt för att vinna öbornas förtroende samtidigt som han väntar på besked om vad som hänt hans familj som splittrades längs vägen. Inte ens lugnet på ön kan hjälpa mot de skakande nyheter han nås av, nyheter som kommer att förändra både hans och öbornas liv drastiskt.


Kanske kan jag tycka att hon spottar ur sig böcker lite för ofta, men jag har nog svårt att stå emot.

Boken kan köpas på AdLibris, Bokus och cdon.


Låt mig vara av Clare Mackintosh
Genre: Kriminalroman
Serie: -
Antal sidor: 400
Utgivningsdatum: 2019-03-28
Förlag: Lind & Co

Från Bokus
För ett år sedan tog Caroline Johnson sitt liv, som ett tragiskt eko av sin makes tidigare självmord.

Nu är Carolines dotter Anna nybliven mamma. Anna saknar sina föräldrar, och särskilt sin mamma mer än någonsin, och börjar leta efter information om de två dödsfallen. Ju mer hon gräver i det hela, desto mer tveksam blir hon till det hon hittar. Frågan är om föräldrarna verkligen begick självmord. Efter hand blir Anna övertygad om att det är något helt annat som har hänt, och misstanken om att föräldrarna blivit mördade växer sig allt starkare. Men när Anna på allvar lyfter på locket till det förgångna utsätter hon sig själv och sin familj för en fara hon aldrig någonsin kunnat föreställa sig.


Ojdå, ännu en Clare Mackintosh? Då får jag kanske snart läsa den förra.

Boken kan köpas på AdLibris, Bokus och cdon.



Gudarna vaknar av Sylvain Neuvel
Genre: Science fiction
Serie: Themisfilerna (2)
Antal sidor: 350
Utgivningsdatum: 2019-03-11
Förlag: Brombergs

Från Bokus
Som barn är Rose med om en omskakande upplevelse när marken under henne plötsligt rämnar under en cykeltur. När hon vaknar till sans ligger hon djupt nere i ett hål, omsluten av en gigantisk hand av metall. Som vuxen blir Rose forskare, besatt av att försöka lösa mysteriet med handen. När ytterligare metallföremål hittas och robotar invaderar jorden, inser man att mänskligheten står inför ett mardrömslikt scenario. Bara Rose och hennes forskningsteam kan stoppa katastrofen genom att knäcka gåtan med robotarnas avancerade teknologi. Människan besitter här det kraftfullaste vapnet: kunskap. Men kommer det att räcka? Och kommer de att hinna?

Första delen fick jag i julklapp och den är inte läst än.

Boken kan köpas på AdLibris och Bokus.



Söndagsklubben av Juliet Ashton
Genre: Feelgood
Serie: -
Antal sidor: 350
Utgivningsdatum: 2019-03-13
Förlag: Printz Publishing

Från Bokus
Om söndagarna träffas Anna och hennes stora familj och äter lunch. De pratar, skrattar, tjafsar och äter alldeles för mycket. Ibland är det viktiga ämnen som kommer på tal, ibland bara rent nonsens. Men runt lunchbordet sitter människor som alla bär på sina egna historier och hemligheter.

Mitt emellan sin exmake och sin nya pojkvän sitter Anna, som för tillfället tacklar en helt oväntad graviditet. Mitt emot sitter hennes gamla farmor, hennes gränslösa syster samt bror med sin pojkvän och nya bebis. Och med som sällskap finns även ett minne som är så tungt att det aldrig tas upp kring bordet.

Men när ett brev från det förflutna dyker upp måste Anna möta allt hon velat glömma.


Den här låter som att den skulle kunna vara något.

Boken kan köpas på AdLibris och Bokus.



Marionetten av Daniel Cole
Genre: Kriminalroman
Serie: Fawkes & Baxter (2)
Antal sidor: 414
Utgivningsdatum: 2019-03-28
Förlag: Norstedts

Från Bokus
Arton månader har gått sedan de bestialiska trasdockemorden, men ärren finns kvar. Kriminalinspektör Emily Baxter på Scotland Yard har kallats till ett möte med agenter från FBI och CIA. Det har skett ett mord på Brooklyn Bridge och de vill koppla det till trasdockemorden. Ordet BETE är inkarvat på offrets bröst. Baxter tvivlar. Copycatmorden det senaste året har varit många och det finns ingen anledning att tro att det här skulle vara något annat än en copycat. Men när hon får veta namnet på offret, och när ett nytt mord inträffar i London nu med ordet MARIONETT inristat på kroppen blir Baxter tvärsäker.

Medan morden ökar i omfång och brutalitet på båda sidor om Atlanten försöker Baxter och hennes team hjälplöst komma ikapp. Deras enda hopp är att ta reda på vem BETET är menat för, hur MARIONETTERNA är utvalda och, viktigast av allt, vem det är som håller i trådarna.


Jag tror att den här serien kan vara något för mig, men jag har inte läst första delen.

Boken kan köpas på AdLibris och Bokus.



Lögnen av Linwood Barclay
Genre: Thriller
Serie: Promise Falls (2)
Antal sidor: ?
Utgivningsdatum: 2019-03-13
Förlag: Louise Bäckelin Förlag

Från Bokus
Den gigantiska skärmen på en drive-in-biograf kollapsar och fyra personer omkommer. När dottern till ett av offrena kontaktar privatdetektiven Cal Weaver för att utreda ett inbrott i hennes pappas hus hittar Cal ett dolt rum i huset. Ett rum där det otvivelaktigt har pågått mörka hemligheter. Men vad var det egentligen tjuvarna var ute efter?

Under tiden arbetar kommissarie Barry Duckworth med två tidigare mordfall som han tror är sammanlänkade eftersom offren har likartade, distinkta sår.

När ytterligare ett mord inträffar korsas Cals och Barrys vägar då de båda envetet driver sina utredningar vidare. Men frågan är om de kan leva med de sanningar och lögner som de kommer att upptäcka?


Första delen har jag i min läsplanering för mars.

Boken kan köpas på AdLibris och Bokus.



Brudslöjan av Kamilla Oresvärd
Genre: Kriminalroman
Serie: Vargön (1)
Antal sidor: ?
Utgivningsdatum: 2019-03-18
Förlag: Bokfabriken

Från Bokus
Den unga Lisa-Marie hittas under mystiska omständigheter död på sin bröllopsnatt. Mona Schiller, en före detta domare som flyttat hem till Vargön efter många år utomlands, dras in i polisutredningen. När hon börjar nysta i fallet växer en helt ny bild av Lisa-Marie fram, och Mona inser att det lilla samhället döljer hemligheter som är större än hon någonsin kunnat ana.

Jag har inte läst något i hennes förra serie, men jag har förstått det som att de är bra. En ny serie är ju alltid intressant då.

Boken kan köpas på AdLibris och Bokus.



Med ont fördrivas av Anna Tell
Genre: Kriminalroman
Serie: Amanda Lund (2)
Antal sidor: 352
Utgivningsdatum: 2019-03-21
Förlag: Wahlström & Widstrand

Från Bokus
Amanda Lund har nyligen återvänt till posten som förhandlare och operatör inom Nationella insatsstyrkan efter sin föräldraledighet. Genast dras hon in i förvecklingarna kring ett fall med en försvunnen svensk polis, stationerad i Pristina, Kosovo. Samtidigt kör den före detta polisen Ellen Engwall en bil med okänd last genom Europa. Och i Sverige sörjer en man djupt och eftersträvar hämnd.

Jag var nyfiken redan på hennes förra bok, men den har jag inte läst.

Boken kan köpas på AdLibris, Bokus och cdon.

tisdag 19 februari 2019

Veckans topplista: Feminism

Tisdag igen. Då är det som vanligt dags för Veckans topplista som sköts av Johannas deckarhörna.

Veckans tema: Feminism.

Men åh! Jag är så kass på det här temat. Jag har ingen som helst aning om vad som eventuellt kan räknas till feministiska böcker. Så det här blir en kombination av googling och gissning.

1. Utrensning av Sofi Oksanen.
2. Makten av Naomi Alderman har jag faktiskt precis läst ut.
3. Häxringarna av Kerstin Ekman.
4. Purpurfärgen av Alice Walker har jag inte läst utan sett som film.
5. Jane Eyre av Charlotte Brontë läste jag för ett skolarbete för evigheter sedan.

måndag 18 februari 2019

Film: The shape of water (2017)

Titel: The shape of water
Originaltitel: The shape of water
Genre: Drama
Regissör: Guillermo del Toro
Manus: Guillermo del Toro, Vanessa Taylor
Skådespelare: Sally Hawkins, Richard Jenkins, Michael Shannon, Octavia Spencer, Doug Jones
Utgivningsår: 2017
Produktionsland: USA
Längd: 123 min
Serie: -
Såg den på C More 18 januari 2019





Handling
Den stumma kvinnan Elisa jobbar på ett statligt laboratorium under kalla krigets dagar i 1960-talets USA. En dag upptäcker hon och hennes kollega Zelda ett hemligstämplat experiment med en amfibisk varelse.

Min kommentar
Otaliga är de gånger som jag nästan har klickat på Köp-knappen bredvid den här filmen. Något har dock alltid hållit mig tillbaka. Det kan vara bilden, det kan vara något jag har läst om den. Jag visste egentligen inte vad den handlade om, bara att det var en fisk inblandad. Och en stum tjej. Redan där drar jag åt mig öronen lite. Men jag ville gärna se den. Bara inte köpa den. Därför blev jag väldigt glad när jag hittade den på C More.

Detta är en vacker film. Väldigt vacker. Tyvärr är det nästan allt den har att komma med. Här är rejäla stereotyper, alla känns endimensionella. Kanske med undantag av karaktären Giles. Han blir min solklara favorit. Filmen känns som en parodi på någon märklig kombination av spionthriller och romantiskt drama från 50-talet. Det är väldigt mycket yta och mindre innehåll. Jag har ingen aning om vad den här filmen vill vara, det känns som att den har en tråd i varje genre som finns.

Jag tycker ändå att den började väldigt lovande. Spionmötena fick mig att skratta och tänka på 'Allå 'allå 'emliga armén. När det oprovocerade sång- och dansnumret kom kreverar jag nästan. Här blir det lite komedi över det hela och den möjliga fyran försvann med badvattnet. Skulle man kunna säga. Sedan blir det bara värre och värre, för mig blir det på tok för konstigt.

The shape of water är förutsägbar så till den milda grad, men det tar två timmar att komma fram till slutet som man förstod efter runt 30 minuter. Jag kan inte för mitt liv fatta att denna fick en Oscar för bästa film. För mig är detta sevärt världsfrånvänt rosaskimrande romantiskt trams, väldigt vackert och jag är glad att jag har sett den.



Filmtipsets estimerade betyg var 3 (beräknat på 1 291 betyg).
IMDb hade den 7,4 i genomsnitt (beräknat på 281 771 betyg).
Jag ger den 3,5.
Filmen är
TråkigKlurig
RoligFörutsägbar
TrovärdigSnyggt foto
OsannolikSpännande
RomantiskFör lång
SorgligFör kort

Filmen kan köpas på cdon och discshop.