lördag 31 mars 2018

"Inget annat mörker" av Sarah Hilary

Författare: Sarah Hilary
Titel: Inget annat mörker
Genre: Kriminalroman
Antal sidor: 399
Originalspråk: Engelska
Originaltitel: No other darkness
Översättare: Klara Lindell
Serie: Marnie Rome 2
Förlag: Modernista
Utgivningsår: (original) 2015 (min) 2017
Format: Inbunden
Källa: Bokhyllan
Utläst: 19 mars 2018
Första meningen: Fred har börjat gråta igen, ett snorigt, gnyende läte, som hundvalpen när hon stod utanför dörren och inte fick komma in.

Baksidetext
Två unga pojkar är instängda i en bunker, utan att förstå var de är någonstans. De hoppas desperat att någon ska hitta dem - och inser långsamt att ingen kommer att göra det.

Fyra år senare upptäcks pojkarnas kroppar och det svåraste fallet hittills i kriminalkommissarie Marnie Romes karriär tar sin början. Hennes enda fokus är pojkarna. Hon måste ta reda på vilka de är och vad som hänt dem.

Min kommentar
Den här boken fick jag ögonen på redan i somras och när den plötsligt dök upp i brevlådan i höstas blev jag väldigt glad. Sedan glömde jag bort den. Ända tills jag satt där på semestern, med bara läsplattan. Full av böcker, naturligtvis, men ingen passade. Den enda jag ville läsa var Inget annat mörker, som stod hemma i hyllan, inbunden och fin. Med läsplatta och Internetuppkoppling är ju nästan allt möjligt så så fick det bli. Ett beslut som visade sig vara riktigt bra.

Vi befinner oss i London, bara det är ju ett plus, närmare bestämt någonstans i det nordöstra hörnet. Jag vet inte varför jag hade fått för mig att detta var en amerikansk bok, men det tar ett tag innan jag har förflyttat mig till rätt plats. Jag kan inte påstå att jag får en detaljerad bild av miljön, men för mig är det perfekt.

Det här är ju andra delen i en serie, där jag inte läst den första (det har typ hänt två gånger tidigare och då var det inte medvetet, som nu), men det fungerar bra att läsa den. Jag upplever det inte som att det finns en massa referenser som jag inte förstår. Däremot känner jag nog att jag saknar en del information om Marnie själv, men till viss del så tror jag att det är meningen så. Hon är inte direkt som en öppen bok. Jag gillar henne i alla fall.

Historien hade lätt kunnat bli rörig, här finns nämligen lite olika trådar. Marnie har två, en då och en nu, dessutom finns det en jag-tråd och senare i boken dyker det upp ytterligare en, med någon som kallar sig för du. Alla perspektivbyten sker exemplariskt och det råder aldrig några som helst tvivel om vems ögon vi ser igenom. Jag har snabbt ganska klart för mig vem som är "jag", men det förtar inget av spänningen.

Det skulle vara ovanligt för mig att läsa en bok där jag inte stör mig på något och här finns ett par av mina käpphästar. Det här med att förklara för mycket, varför tror författare att de måste göra det? Här känns det ibland som att jag får andras känslor nästan nedtryckta i halsen och vissa saker tas om och om igen. Gärna med exakt samma ord. Förmodligen för att läsaren på riktigt ska förstå hur hemskt det är. För mig får det helt motsatt effekt. Jag blir less, irriterad och känner mig lite idiotförklarad. Inte ens det kan förstöra den här boken för mig. För övrigt så är språket bra och medryckande, det flyter på bra.

Tempot är inte speciellt högt, det mesta sker långsamt och som konsekvens av något annat. Det är ändå väldigt spännande. Kapitlen är korta, vilket ju så klart gör att man hela tiden kan läsa ett till.

Nu ska jag göra något så ovanligt som att läsa första boken, efter jag har läst den andra och jag har två funderingar vad gäller Inget annat mörker: Hur kan man veta hur länge man har varit medvetslös (OBS! ingen klocka) och hur kommer det sig att nästan ingen har läst denna fantastiska bok?

Den här boken har varit med i En smakebit på søndag.

Boktipsets estimerade betyg var 4,2 och genomsnittet 3,7 (beräknat på 9 betyg).
Goodreads hade den 4,07 i genomsnitt (beräknat på 1 437 betyg).
Jag ger den 4,5.
Boken är
TråkigFantasirik
RoligKlurig
TrovärdigFörutsägbar
OsannolikVälskriven
RomantiskDåligt språk
SorgligFör lång
SpännandeFör kort

Andra som bloggat om Inget annat mörker: Bokraden och DAST Magazine.

Boken kan köpas på Adlibris, Bokus och cdon.

14 kommentarer:

 1. Wow - den här måste jag ju läsa då! Den dök inte upp hemma hos mig faktiskt, men finns den som e-bok på biblioteket så ordnar ju det sig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag blev helt såld :) Hoppas du läser och att du gillar! Både denna och första delen finns att låna som e-bok och jag funderar som bäst på om jag ska köpa eller låna Någon annans skuld.

   Radera
 2. Jag läste Hilarys första bok Någon annans skuld för ett par år sedan. Tyckte den var lite rörig och spretig men ändå klart läsvärd. Helt missat att det kommit en ny bok,kommer läsas.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Aj då, rörig och spretig brukar jag inte uppskatta, men jag kommer nog att läsa första delen ändå :) Den här upplevde jag i alla fall inte så.

   Radera
 3. Den där kände jag inte till. Blev verkligen nyfiken.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och jag måste få tag på första boken :)

   Radera
 4. Hmm, den kände jag heller inte till. Lät ju som den var riktigt bra då... trots allt. ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nästan omöjlig att lägga ifrån sig :)

   Radera
 5. Låter spännande! Jag började på första boken av författaren men den kändes lite rörig och jag fastnade inte för den, la den åt sidan. Kanske skulle testa med den här och se om den funkar bättre ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har sett fler som har tyckt det om första delen, men jag kan inte påstå att jag upplevde denna som rörig.

   Radera