lördag 24 mars 2018

"Se henne försvinna" av Eva Dolan

Författare: Eva Dolan
Titel: Se henne försvinna
Genre: Kriminalroman
Antal sidor: 428
Originalspråk: Engelska
Originaltitel: Watch her disappear
Översättare: Carla Wiberg
Serie: Zigic & Ferreira 4
Förlag: Modernista
Utgivningsår: (original) 2017 (min) 2018
Format: Inbunden
Källa: Bokhyllan
Utläst: 12 mars 2018
Första meningen: Det hade gått sexton veckor efter den sista operationen men hon blev fortfarande förvånad när hon såg ett annat ansikte möta hennes blick i spegeln.

Baksidetext
Kroppen har påträffats vid floden, i närheten av en plats som är populär bland löpare. Kommissarie Zigic och kriminalinspektör Ferreira blir till en början förvånade när Hatbrottsenheten kallas till brottsplatsen. Tills de upptäcker att offret, Corinne Sawyer, fötts som Colin Sawyer.

Polisregistret avslöjar att en rad våldsamma attacker på transkvinnor utförts i området. Var Corinne offret för en förväxling? Eller har den person som attackerat transkvinnor bestämt sig för att gå ytterligare ett steg i sin "campaign of violence"?

Spänningarna stiger, och polisen hamnar under nationens öga. Zigic och Ferreira har ett komplext fall i sina händer, och varje misstag kan visa sig ödesdigert...

Min kommentar
Eva Dolan har blivit något av en favorit för mig. Det förstår man kanske bäst om jag säger att jag ligger helt i fas i den här serien. Alla böcker som är översatta till svenska har jag läst och Se henne försvinna, som släpptes i början av mars, har jag alltså redan satt tänderna i. Så bra är hon.

Peterborough, England är en verklig stad. Om inte annat så hörde man talas om den när landet röstade om de skulle gå ur eller stanna kvar i EU. De problem som beskrivs i Eva Dolans böcker är i högsta grad verkliga även de. Jag har fått uppfattningen att om det behövs en hatbrottsenhet någonstans i England så är det där. Nu handlar inte den här boken om invandring, det finns ju andra hatbrott.

Som vanligt så känner jag mig helt trygg i Eva Dolans händer, här finns absolut ingenting ovidkommande som skaver utan jag kan helt fokusera på berättelsen. Jag har ju inte läst originalet, men enligt mig så är översättningen (av Carla Wiberg) riktigt bra, jag funderar inte ens över ord eller annat.

Det här kan ju vara en känslig historia att berätta, jag gissar att det finns många som kan ha åsikter. Jag har inga egna erfarenheter inom det här området, men jag tycker att Eva Dolan sköter det snyggt. Båda "sidor" får komma till tals och det är en bra balans. Jag känner med dem allihop och jag tycker att jag får en ny inblick i det här intressanta temat. Något som jag aldrig ens har funderat över är att män som går ut som kvinnor plötsligt behandlas som kvinnor. Alla förutsättningar ändras. Med allt vad det innebär.

Vad som gör att jag gillar de här böckerna så mycket vet jag inte om jag kan svara på, men jag tycker verkligen om att poliserna utreder. Det finns ingen slump och inte heller några tursamma eller ologiska slutsatser. Det verkar vara ett gediget polisarbete och det är ingen nackdel att fallen alltid är aktuella.

Den enda nackdelen med att läsa de här böckerna så snabbt inpå släpp är att jag nu får vänta länge på nästa del. Snälla, skynda er!

Den här boken har varit med i En smakebit på søndag.

Boktipset hade inget estimerat betyg, men genomsnittet var 3,7 (beräknat på 3 betyg).
Goodreads hade den 4,13 i genomsnitt (beräknat på 165 betyg).
Jag ger den 4,0.
Boken är
TråkigFantasirik
RoligKlurig
TrovärdigFörutsägbar
OsannolikVälskriven
RomantiskDåligt språk
SorgligFör lång
SpännandeFör kort

Andra som bloggat om Se henne försvinna: Läsa & Lyssna.

Boken kan köpas på Adlibris, Bokus och cdon.

2 kommentarer:

  1. Jag ligger ju två böcker efter...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tycker alldeles för bra om dem för att låta dem bli liggande :)

      Radera