lördag 10 mars 2018

"Betraktaren" av Belinda Bauer

Författare: Belinda Bauer
Titel: Betraktaren
Genre: Thriller
Antal sidor: 334
Originalspråk: Engelska
Originaltitel: Rubbernecker
Översättare: Ulla Danielsson
Serie: -
Förlag: Modernista
Utgivningsår: (original) 2013 (min) 2014
Format: Pocket
Källa: Bokhyllan
Utläst: 22 februari 2018
Första meningen: Att dö är inte lika lätt som det ser ut på film.

Baksidetext
"De döda kan inte tala till oss", hade professor Madoc sagt. Men det var inte sant. Nummer 19, det lik som den artonårige Patrick Fort undersöker på anatomilektionen, försöker berätta allt möjligt för honom.

Patrick har Aspergers syndrom och han har redan tillräckligt med bekymmer i sitt liv. Han har svårt att förstå sig på människorna omkring honom och han är besatt av tanken på döden, den märkliga dörr som bara öppnas åt ett håll och som hans far försvann igenom en dag för tio år sedan.

Det är denna besatthet som fått honom att välja kursen i anatomi, men nu har hans sökande efter svar lett honom i riktning mot ett mer påtagligt mysterium, kanske rentav ett mord. Vem är den man som talar till honom från dissektionsbordet? Och hur hamnade han egentligen här?

Samtidigt som en död man bit för bit avslöjar sina dolda sanningar för honom, upptäcker Patrick hemligheter i sin egen familjs förflutna. Till slut är bara en sak säker: Ingenting är vad det ser ut att vara.

Min kommentar
Jag har ibland lite exter för mig och en av dem är att jag helst vill läsa böcker i ordning, serieordning eller utgivningsordning. Belinda Bauer har ju tidigare skrivit en trilogi som utspelar sig i Exmoor, som jag har läst och gillat. Betraktaren är Bauers fjärde bok och tillhör inte den serien, men den är minst lika bra som de bästa i trilogin.

Vi befinner oss mestadels i Cardiff och väldigt ofta i en obduktionssal eller i en sjukhussäng. Det är två olika trådar och i början får jag ingen rätsida alls på om de utspelar sig samtidigt, årstider och liknande stämmer liksom inte, men allt klarnar ungefär halvvägs. Här finns tre berättare, Patrick (som väl är huvudpersonen), Sam (som ligger i koma) och Tracy (som jobbar på komaavdelningen). Tracys tråd är visserligen spännande, men den känns onödig och jag funderar lite på vilken funktion den eventuellt kan fylla. Speciellt som den här tråden i allra högsta grad blir hängande lös (nästan i alla fall).

Jag har förstått att jag är svag för udda karaktärer och det får man nog kalla Patrick, han är väldigt speciell och jag tycker riktigt mycket om honom. Hans mamma däremot gör mig så ledsen, jag vill inte döma henne, men jag blir ledsen. En liten knorr tycker jag att den där polisen, som ska utreda Patricks stöld, är. Han ger sken av att vara precis så där korkad som poliser brukar vara och jag blir riktigt arg på honom. Till att börja med.

Vissa scener är väldigt detaljerade och visuella, ibland blir de åt det lätt makabra hållet, men det är faktiskt inte de som får mig att känna mest. Det finns en speciell scen (se smakebiten) som ger mig gåshud och jag känner ångest. Nästan samma effekt har det när man får veta sanningen bakom Mrs Deals knackande fingrar. Ja, det finns en del att få rysningar av här.

Tempot är ganska långsamt, det mesta händer inuti de olika karaktärernas huvuden och det är spännande. Kanske inte den där nagelbitarspänningen utan mer åt hålla-andan-spänningen. Intrigen är genomtänkt och temat är så skrämmande att jag knappt vill tänka på det.

Slutet överraskar mig, ordentligt. Jag hade inte ens tänkt i de banorna. Det gillar jag.

Den här boken har varit med i En smakebit på søndag.

Boktipsets estimerade betyg var 3,9 och genomsnittet 3,7 (beräknat på 158 betyg).
Goodreads hade den 4,06 i genomsnitt (beräknat på 5 067 betyg).
Jag ger den 4,0.
Boken är
TråkigFantasirik
RoligKlurig
TrovärdigFörutsägbar
OsannolikVälskriven
RomantiskDåligt språk
SorgligFör lång
SpännandeFör kort

Andra som bloggat om Betraktaren: Den döda zonen, Nilmas bokhylla och hyllan.

Boken kan köpas på Adlibris, Bokus och cdon.

6 kommentarer:

 1. Jag har läst en bok av Bauer tidigare och även om jag inte gillade handlingen älskade jag hennes språk. Skulle nog kunna tänka mig läsa denna boken efter din recension.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker det har varit lite skiftande kvalitet på de böcker jag har läst, denna var en av de bättre :)

   Radera
 2. Hon är bra på skapa obehaglig stämning!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag fattar inte riktigt hur hon gör, men det funkar :)

   Radera
 3. Nu blev jag väldigt sugen på att läsa den här :)

  SvaraRadera