måndag 26 mars 2018

Film: The Dark Tower (2017)

Titel: The Dark Tower
Originaltitel: The Dark Tower
Genre: Fantasy
Regissör: Nikolaj Arcel
Manus: Nikolaj Arcel, Akiva Goldsman, Anders Thomas Jensen, Jeff Pinkner
Skådespelare: Matthew McConaughey, Idris Elba, Tom Taylor, Dennis Haysbert, Ben Gavin
Utgivningsår: 2017
Produktionsland: USA
Längd: 95 min
Serie: -
Såg den på blu-ray 9 mars 2018
Handling
Den siste revolvermannen, Roland Deschain, är fast i en evig kamp mot Walter O'Dim, även känd som mannen i svart. Roland är fast besluten att stoppa honom från att ta över det mörka tornet. Med världarnas öde på spel kommer gott och ont att drabba samman i den slutgiltiga striden, där enbart Roland står emellan mannen i svart och universums överlevnad.

Min kommentar
Jag gissar att det inte har undgått någon att Stephen King är min husgud. Kanske har det inte heller undgått någon att hans serie Det mörka tornet är något av det bästa jag har läst. När jag fick veta att den skulle bli film så fick jag nästan andnöd. Jag vet vad filmmakare brukar göra med Kings böcker. Och skulle det verkligen gå att filmatisera det här? Filmen stod i filmhyllan i två månader innan jag ens vågade titta...

Jag kan ju säga det direkt att det här påminner knappt om böckerna. De har nästan ingenting gemensamt. Det finns ingen Susannah, ingen Eddie, inget fräckt tåg och, tyvärr, ingen Oy. Roland har dessutom båda sina händer i behåll. Det är naturligtvis helt omöjligt för mig att bortse från böckerna när jag ser filmen, men jag gjorde ett allvarligt försök.

Skådespelarna är, förutom Matthew McConaughey, inga jag känner igen. Tom Taylor, som spelar Jake (ser att han spelade unge Uhtred i The Last Kingdom, så jag har visst sett honom i något), gör det väldigt bra och jag blir nog alltid imponerad över amerikanska barnskådespelare. De agerar i stället för att läsa repliker. Idris Elba (som jag tydligen sett i både Pacific Rim och Prometheus och något mer) är även han helt okej. Matthew McConaughey har jag problem med för att han spelar ond, jag tycker inte att han passar för det, men han gör det bra.

Faktum är att jag nog tycker att det är bra att de inte har försökt efterlikna böckerna. Det hade inte gått. De har hottat till det lite och gjort det hela lite mer modernt, eller vad man ska kalla det. Samtidigt har det blivit lite... töntigt. Jag tycker ändå att det är modigt gjort att ändra så här mycket och jag är väldigt tacksam för att de inte gjorde en längre film.

Filmen känns lite som en prolog, att det liksom är nu det börjar. Min undran är ju så klart om det blir fler, men som fristående/egen film funkar det nog ändå ganska bra.Filmtipsets estimerade betyg var 3 (beräknat på 399 betyg).
IMDb hade den 5,7 i genomsnitt (beräknat på 83 180 betyg).
Jag ger den 3,5.
Filmen är
TråkigKlurig
RoligFörutsägbar
TrovärdigSnyggt foto
OsannolikSpännande
RomantiskFör lång
SorgligFör kort

Filmen kan köpas på cdon och discshop.

10 kommentarer:

 1. Jag har varken läst böckerna ( jag veet, helt sjukt ) eller sett filmen. Kanske börjar med filmen och tar böckerna sedan, när det väl blir dags?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det där får du inte gå runt och erkänna hur som helst ;) Det kan kanske vara en idé att börja med filmen, där avslöjas i alla fall absolut ingenting ur böckerna :)

   Radera
 2. Måste se filmen någon gång :) Och fortsätta läsa serien!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Böckerna blir bara bättre och bättre, så jag tycker definitivt att du ska fortsätta läsa.

   Radera
 3. Eftersom jag inte läst böckerna kanske jag ska se filmen då :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det blir nog lättare i alla fall :)

   Radera
 4. Har inte läst böckerna, men såg filmen för ett litet tag sedan. Tyckte väl att den var okej men inget märkvärdigt. Snyggt foto kan jag absolut hålla med om.

  SvaraRadera
  Svar
  1. För mig var det helt omöjligt att bortse från böckerna och skulle jag ha satt betyg på hur väl filmen följer dem så hade det blivit minus. Att försöka se filmen utan att jämföra med böckerna var något av det svåraste jag har gjort :)

   Radera
 5. Jag har inte läst böckerna, men tänkt att jag ska göra det. Ska kanske försöka se filmen någon gång också.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du kan göra det i vilken ordning som helst, eftersom böckerna och filmen i stort sett inte har med varandra att göra :)

   Radera