lördag 3 mars 2018

"Ung kvinna saknad" av Claire Douglas

Författare: Claire Douglas
Titel: Ung kvinna saknad
Genre: Thriller
Antal sidor: 304
Originalspråk: Engelska
Originaltitel: Local girl missing
Översättare: Carla Wiberg
Serie: -
Förlag: Louise Bäckelin Förlag
Utgivningsår: (original) 2016 (min) 2017
Format: Inbunden
Källa: Bokhyllan
Utläst: 19 februari 2018
Första meningen: Det är strax efter lunch en gråtrist eftermiddag som jag till sist får veta att du är död.

Baksidetext
En septembernatt för arton år sedan försvann 21-åriga Sophie Coller. Allt hon lämnade efter sig var en marinblå sneaker ute på den gamla piren och ett gapande tomrum i sin bästa vän Francescas hjärta.

När kvarlevorna efter en kropp sköljs upp på en strand återvänder Francesca till Oldcliffe-on-Sea, den lilla kuststad där hon växte upp och som hon gjort allt för att lägga bakom sig. Hon hoppas att det nya fyndet till sist ska avslöja vad som hände Sophie. Men det dröjer inte länge förrän Francesca börjar önska att hon stannat kvar i London. De människor hon en gång kände är nu främlingar och i deras blickar anar hon en oroande misstänksamhet. Och vart hon än vänder sig hemsöks hon av spöklika minnen från det förflutna, vålnader som får henne att frukta för sitt förstånd - och sitt liv.

Samtidigt blir hon alltmer övertygad om att någon i den lilla staden vet vad som hände den där natten för längesedan...

Min kommentar
Den här boken dök upp som en trevlig överraskning förra våren och under tiden som gått sedan dess så har jag läst väldigt mycket positivt om den. Trots det och trots att jag är väldigt svag för det som kallas psykologisk thriller så har den hela tiden skuffats undan av andra böcker. Kanske en av anledningarna kan vara att jag ganska sällan är överens om vad som klassas som psykologisk thriller och då blir jag bara besviken. I februari gick läsningen undan och plötsligt så hade jag läst alla planerade böcker och då, minsann, kände jag att det var dags.

Det finns ganska mycket som talar emot Ung kvinna saknad. Här finns två trådar, en i nutid som berättas av Frankie, och en i dåtid som verkar vara Sophies dagbok. Bara det där med dagbok avskräcker mig och som vanligt sitter jag där och undrar vem i hela friden som skriver så detaljerad dagbok, minsta dialog är med. Båda trådarna berättas i jag-form, vilket gör att bytena är lite påfrestande. Frankie envisas dessutom med att "prata" med Sophie i sitt huvud och då hela tiden kalla henne för du, även när hon är med andra personer. Ibland blir jag lite förvirrad över vem som är du.

Ja, men visst låter det här som något jag skulle bli oerhört irriterad av? Men icke. Av någon väldigt underlig anledning så stör det mig inte, det är bara de allra första (två?) perspektivbytena jag reagerar på sedan flyter det på. Hela boken genomsyras av en krypande obehaglig stämning, misstro och misstänksamhet är en stor del av det hela. Vem är galen? Vem går att lita på? Den ena hårresande sanningen efter den andra kommer fram. Jag är ganska snabbt säker på vad det är som har hänt, men det är betydligt värre än jag trodde. Motivet alltså, gärningsman var helt rätt. Det gör ju att den så kallade tvisten inte kom som någon större överraskning, men det gjorde absolut ingenting.

Kanske är detta inte världens mest trovärdiga historia, men det är ju en roman och visst skulle väl detta kunna hända. Faktum är att jag är ganska säker på att det redan har det. Det är spännande och det är svårt att lägga ifrån sig boken innan den är slut. De korta kapitlen hjälper till, man hinner alltid ett till.

Ung kvinna saknad lever i alla fall upp till min definition av psykologisk thriller och jag tror att den skulle bli en väldigt bra film. Nu måste jag ju läsa hennes debut också.

Den här boken har varit med i En smakebit på søndag.

Boktipsets estimerade betyg var 3,7 och genomsnittet 3,3 (beräknat på 15 betyg).
Goodreads hade den 3,81 i genomsnitt (beräknat på 3 283 betyg).
Jag ger den 4,0.
Boken är
TråkigFantasirik
RoligKlurig
TrovärdigFörutsägbar
OsannolikVälskriven
RomantiskDåligt språk
SorgligFör lång
SpännandeFör kort

Andra som bloggat om Ung kvinna saknad: Johannas deckarhörna, Just nu - just här och Fru E:s böcker.

Boken kan köpas på Adlibris, Bokus och cdon.

4 kommentarer:

 1. Den här ligger oläst hemma hos mig och nu blev jag mer nyfiken!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den hade nästan allt som en psykologisk thriller ska ha, enligt mig :)

   Radera
 2. Vad kul att du tyckte om den! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag hade inga förväntningar alls, tror jag, men den var ju väldigt bra :)

   Radera