måndag 19 mars 2018

Film: The Shallows (2016)

Titel: The shallows
Originaltitel: The shallows
Genre: Thriller
Regissör: Jaume Collet-Serra
Manus: Anthony Jaswinski
Skådespelare: Blake Lively, Óscar Jaenada, Angelo Josue Lozano Corzo, Joseph Salas, Sedona Legge
Utgivningsår: 2016
Produktionsland: USA
Längd: 86 min
Serie: -
Såg den på blu-ray 2 mars 2018
Handling
Nancy surfar ensam på en öde strand då hon attackeras av en vithaj. Hon lyckas ta sig upp på en klippa, knappt 300 meter från land. Men för att kunna ta sig till säkerhet måste hon sätta sitt mod och sin viljestyrka på prov.

Min kommentar
Jag älskar hajfilmer, samtidigt som jag hatar dem. Ända sedan min elaka storasyster skrek "Hajen kommer!" när jag var ute och simmade sommaren efter att jag hade sett Hajen på bio har jag, irrationellt nog, varit livrädd för hajar även i sötvatten. Jag slutade nästan att bada i sjöar efter det och det var sommaren 1978. Nåväl, ledsen för utvikningen, men jag tyckte det behövdes en liten bakgrund. The shallows var det någon på TV som tipsade om i höstas och denna någon kallade den för den bästa hajfilmen sedan Hajen. Jag grunnade länge på om jag verkligen skulle utsätta mig för detta, men när den reades ut på Black Friday så slog jag till.

Det börjar väldigt lovande och ja, jag har svårt att ha fötterna på golvet och jag kryper ihop lite i soffan. Stämningen är läskig och jag tycker inte att det finns några egentliga billiga jump-scares, jag är mest rädd på riktigt. Det är otroligt snyggt filmat och själva hajen kan nog vara den snyggaste konstgjorda som jag har sett. Och jag har sett en del. Det är nervpirrande spännande och det är inte speciellt svårt att känna med denna stackars kvinna i den osannolikt utsatta situationen som hon befinner sig i. Blake Lively gör den här rollen riktigt bra.

Sedan vet jag inte vad som händer, men det blir osannolikt och otroligt. Hajens beteende... jag har egentligen inget att säga om det, förutom att så där gör inte hajar. Den vithaj som käkar stål i stället för att mumsa på den stora, döda valen som ligger bredvid finns inte. Och slutet, nej usch, det blir bara tramsigt.

Jag bara måste nämna bonusen, det som gjorde att jag kommer att minnas den här filmen. Här finns en fiskmås, Steven Seagull, som stjäl hela showen.

Det krävs en hel del av en film som i stort sett bara visar en kvinna på en klippa och tyvärr så tycker jag att The shallows inte riktigt klarar av det. Filmen är väldigt nära en fyra, men den faller på målsnöret. Om du väljer att se den, glöm då för all del inte det öppna sinnet och ta av dig de alltför kritiska glasögonen, då kan du bli underhållen.Filmtipsets estimerade betyg var 3 (beräknat på 632 betyg).
IMDb hade den 6,3 i genomsnitt (beräknat på 92 160 betyg).
Jag ger den 3,5.
Filmen är
TråkigKlurig
RoligFörutsägbar
TrovärdigSnyggt foto
OsannolikSpännande
RomantiskFör lång
SorgligFör kort

Filmen kan köpas på cdon och discshop.

8 kommentarer:

 1. Jag älskar också hajfilmer sen jag såg Hajen som barn ( seriöst, jag skulle aldrig låta mina barn se samma filmer som vi fick på 80-talet hehe ) så den här åker upp på listan. Allt från två+ i betyg när det gäller hajfilmer är ok för min del.:)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag såg Hajen när jag var 13, då var jag redan rutinerad när det gäller skräckfilmer :) Allt hade funkat utan men om bara inte min syster hade skrämt mig sommaren efter. Det är i alla fall vad jag tror :) Kul att höra att det finns fler hajfilmsfantaster :)

   Radera
 2. Jag älskar också hajfilmer och tyckte om denna. Precis som du säger tycker jag att Blake Lively glr ett fantastiskt jobb och ja fiskmåsen är nog det bästa med det hela. Ser bara den guppandes på en surfbräda när jag tänker på denna film haha

  SvaraRadera
  Svar
  1. Att det fanns fler hajfilmsfantaster bland bokbloggarna anade jag aldrig :) Fiskmåsen var en höjdare och jag höll på att bryta ihop över namnet :)

   Radera
 3. Har så svårt för hajfilmer. Tror inte jag skulle klara att se den.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, vem har inte det :) Jag är livrädd, men jag kan inte låta bli.

   Radera
 4. Hm, jag har ingen dragning till hajfilmer så den här hoppar jag över :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Va?! Ännu en olikhet alltså ;)

   Radera