lördag 7 november 2015

"Bränd himmel" av Gilly Macmillan

Författare: Gilly Macmillan
Titel: Bränd himmel
Genre: Kriminalroman
Antal sidor: 450
Originalspråk: Engelska
Originaltitel: Burnt paper sky
Översättare: Johan Nilsson
Serie: -
Förlag: Modernista
Utgivningsår: (original) 2015 (min) 2015
Format: Inbunden
Källa: Bokhyllan
Utläst: 24 oktober 2015
Första meningen: I andras ögon är vi sällan de vi tror.

Baksidetext
Under en söndagsutflykt i Leigh Woods strax utanför Bristol låter Rachel Jenner sin åttaårige son springa i förväg. Ben är utom synhåll bara en kort stund. Sen är han borta – och Rachel befinner sig mitt i varje förälders värsta mardröm.

I media slår försvinnandet ner som en bomb. Några ödesdigra handlingar får både pressen och allmänheten att vända sig mot Rachel. Och samtidigt visar det sig att Rachels syster bär på fruktansvärda hemligheter.

Kriminalkommissarie James Clemo och hans kollega Emma Zhang arbetar intensivt med det prestigefyllda fallet. Men när ledtrådar slutar i återvändsgränder och lögner kommer fram i ljuset blir läget allt mer desperat – för alla inblandade.

Rachel är pressad till bristningsgränsen av sorgen och den förkrossande oron över sin son, av trycket från polisutredningen och den hårt dömande allmänheten. Vem kan hon egentligen lita på? Och vem kan lita på henne?

Min kommentar
Redan när jag såg den här boken första gången förstod jag att det skulle vara något för mig. Den beskrevs som en psykologisk thriller och det är bland det bästa jag vet. Lägg därtill att det är en debut och jag var såld.

Det krävdes inte speciellt många sidor för att jag skulle vara helt fast. Redan från början, innan något egentligen har hänt, så byggs det upp en ödesmättad stämning. Vi får följa Rachel, vars son alltså försvinner, där hon berättar vad som hände och även polisen Jim, som utreder fallet. Känslan av att något gått väldigt fel förstärks när det plötsligt dyker upp utskrifter av en psykologs samtal med Jim. Det kommer också enstaka stycken med vad som ska föreställa tidningsurklipp och blogginlägg.

Jag kan inte låta bli att dra paralleller till Gone girl, i alla fall vad gäller media och andra människors sätt att hantera ett sådant här fall. Det är helt otroligt vad människor kan vara elaka mot varandra och det är fruktansvärt att man blir ifrågasatt för att man inte reagerar som förväntat. Vad är egentligen en förväntad reaktion när ens barn försvunnit? Det här gör Gilly Macmillan alldeles lysande, för precis så här fungerar det ju nu i de sociala mediernas tidevarv. Och jag kan inte låta bli att fråga mig vad det är för fel på folk.

Berättelsen är ganska långsam, men det eskalerar hela tiden. Det är mörkt och desperat, men utan att det blir gråtmilt och sentimentalt. Jag vill inte påstå att jag förstår fasan man måste känna när något sådant här händer, men jag skulle nog våga påstå att det är väldigt trovärdigt beskrivet. Jag känner hela tiden att jag verkligen är med både Rachel och Jim i det frustrerande sökandet efter Ben.

I mitten någonstans blir det lite långsamt och väldigt mycket samma sak, det hade nog kunnat kortats ner något där. Det finns ingen anledning att rapa upp samma otäcka beskrivningar av hur enfaldiga människor tycker att de har rätt att kalla någon en dålig mor för att hon låtit sin 8-åring springa en bit i förväg i skogen.

Det jag egentligen tycker bäst om är att jag själv aldrig är helt säker på vad det är som verkligen har hänt. Och hur det ska sluta. Det är också ett väldigt bra beslut att vi aldrig får följa Ben. Men något jag inte kan sluta fundera på är titeln. Jag förstår den inte. Inte ens i original. Någon?

Med en sådan här debut så ser jag verkligen fram emot fler böcker av Gilly Macmillan.

Den här boken har varit med i En smakebit på søndag.

Boktipsets estimerade betyg var 4,8 och genomsnittet 4,0 (beräknat på 13 betyg).
Goodreads hade den 4,19 i genomsnitt (beräknat på 429 betyg).
Jag ger den 4,5.
Boken är
TråkigFantasirik
RoligKlurig
TrovärdigFörutsägbar
OsannolikVälskriven
RomantiskDåligt språk
SorgligFör lång
SpännandeFör kort

Andra som bloggat om Bränd himmel: Lotten, Fru E:s böcker och Kajsas bokblogg.

Boken kan köpas på Adlibris, Bokus och cdon.

18 kommentarer:

 1. Jag tyckte ju den var bra som du vet :-) För mig väcktes den potentiella smärtan att förlora barnen till liv, kanske det som gjorde att jag berördes så. Ingen aning om titeln - nu måste jag googla :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag får använda syskonbarnen när jag ska försöka sätta mig in i hur det skulle kännas. Det är tillräckligt otäckt. Hoppas du hittar något om titeln, i så fall får du meddela mig. Jag har gått bet :)

   Radera
 2. Ännu ett bra betyg. Jag måste nog prioritera upp den här boken! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det tycker jag absolut att du ska göra :)

   Radera
 3. Den här boken har jag inte hört talas om förut. :) Men nu blir jag riktigt nyfiken. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så du har lyckats missa denna? Den är väldigt bra.

   Radera
 4. Det låter som en bok för mig, den åker upp på min önskelista!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror inte jag har hört något negativt om den :)

   Radera
 5. Jag börjar bli riktigt nyfiken på den här :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag vet hur det känns :) Den är i alla fall väldigt bra, på väldigt många sätt.

   Radera
 6. Tyckte verkligen om den här boken.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, den är väldigt bra och trovärdig.

   Radera
 7. Känns som en bok för mig.

  SvaraRadera
 8. Åh, den här ligger på nattduksbordet men har inte hunnit läsa den ännu så hoppas det blir snart!! Verkar lovande med så höga betyg :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har nog faktiskt inte läst ett enda negativt inlägg om den här boken, så egentligen blev jag lite förvånad när jag också tyckte den var så bra :)

   Radera
 9. Ja, du har rätt. Vi verkar vara överens trots allt. Undrens tid är inte förbi ;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ibland händer det :) Vi kanske ska köpa en lott?

   Radera