fredag 27 november 2015

Det blev visst några till

Böcker fortsätter av någon outgrundlig anledning att ramla in här. Ett kärt problem.

Första boken som ramlade in i hallen var Galveston av Nic Pizzolatto, han som skrivit manus till TV-serien True Detective. Nu har jag inte sett den serien, men när en bok beskrivs som noir, tuffa miljöer och bräckliga huvudkaraktärer då är jag intresserad. Så här står det om boken på Kalla kulor:
Samma dag som Roy Cady får ett illavarslande cancerbesked av sin läkare, inser han att hans boss – en brutal lånehaj och barägare – vill se honom död. Någonting som påstås vara ett rutinuppdrag är i själva ver­ket en dödsfälla för Roy, men när rö­ken lagt sig är det han som lever och hans tilltänkta mördare som ligger kvar. Men på platsen, och i högsta grad vid liv, finns också Rocky, en ung kvinna med trasigt förflutet. Efter att ha hämtat upp Rockys lillasyster flyr trion från New Orleans till Galveston, Texas, i ett fåfängt försök att undkomma sina fiender.
Nu har den ju tydligen blivit nominerad till Svenska Deckarakademins pris för bästa översatta kriminalroman 2015 också och det gör ju inte att nyfikenheten blir mindre. Tack för boken!

I slutet av september fick jag ett mejl från författaren till en bok som heter Allt som glimmar. Så här skriver Terese själv om boken:
Cornelia har ett fint jobb med en skrytsam lön. Hon arbetar tätt ihop med sin bästa vän och hon är upp över öronen förälskad i Jonas. Hon ser fram emot att gifta sig med honom. Bröllopet ska dessutom, helt i enlighet med hennes önskemål, ske i Skottland. Allt känns verkligen perfekt. 
Men ett slumpartat möte med den äventyrliga och fascinerande Alec förändrar allt. Cornelias trassliga bakgrund gör att hon identifierar sig med Alec och hans bohemiska livsstil men lögner föder lögner och situationen blir snabbt ohållbar. Med det stundande bröllopet har hon inte mycket tid på sig att reda ut hur hon egentligen vill leva resten av sitt liv.

Boken är en fiktiv historia och är till för dig som precis som Terese Marvelin älskar att läsa om kvinnliga huvudkaraktärer med problem om allt från brända rostmackor och jobbiga grannar till olycklig kärlek och vänskapssvek. Boken kommer att erbjuda en flykt från din egen vardag till en plats och ett liv som både roar och oroar.
Ja! En feelgood efter all skräck! Det låter som ett smart val. Och så utspelar den sig i Skottland. Tack för boken!

Samma dag dök det upp en oväntad bok, Även som död sig lik av Hans-Olov Öberg. Så här står det om boken på Kalla kulor:
Försommarvindarna sveper in det lilla mässingsbruket Skultuna i en bedräglig värme. Återföreningen för kullen som gick ut Persbo skolan för trettiofem år sedan närmar sig, och ett sjuttiotal avgångs elever väntas till Brukshotellet.

En av dem är Tony Hammar, som närmar sig uppväxtorten med blandade känslor. Nyfikenheten kring vad som hände med dem som aldrig låtit tala om sig varvas med oron över att stöta på de man svurit att aldrig se mer.

Taggen i hjärtat efter sveket sitter kvar och smärtar fortfarande. Kanske får han nu möjlighet att reda ut alltsammans?

Festligheterna får ett abrupt slut.

Men vem är egentligen offer och vem är förövare i den
samling människor där alla är sig lika men ingen egentligen kände någon?
Jag gillar ju verkligen titeln på den här, den ger mig lite Robban Broberg-vibbar. Tack för boken!

6 kommentarer:

 1. Två som jag läst. Och den tredje lät som en typ av bok jag skulle behöva nu...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ibland så behöver man bara något lättsamt feelgoodigt, det funkade för mig :)

   Radera
  2. Jag mejlade författaren som sa ok först. Men när jag inte kunde lova recension innan jul (till 100 %) så ville hon inte skicka. Då tappade jag också intresset... Som privat bokbloggare...

   Radera
  3. Ja, det är ju svårt det där med att bestämma en viss recensionsdag i förväg.

   Du hade ju kunnat få min om du vill...

   Radera
  4. Kommer du inte att läsa den, eller har du läst den och vill bli av med den?

   Radera
  5. Jag har läst den och tänker ge bort den. Jag har upptäckt att det är mycket enklare att göra sig av med böcker innan jag har fäst mig vid dem :)

   Radera