onsdag 11 november 2015

Tisdagsutmaning: En orgie i tvåsamhet

Veckans utmaning på Kulturkollo: En orgie i tvåsamhet.

Det här verkade som en lätt uppgift, men sedan blev jag lite förvirrad. Är det verkliga eller påhittade parkonstellationer? Äsch, jag kör det som passar och både och om jag kan. Jag har många på lager.

litteratur
Min favoritduo när det gäller författare är Anders Roslund och Börge Hellström, men duon Mons Kallentoft och Markus Lutteman ligger inte långt efter nu. Speciellt som Roslund & Hellström inte har släppt någon bok på över tre år.

Ett litterärt par som jag uppskattade väldigt mycket var Ove och Parvaneh (och katten) i Backmans En man som heter Ove. De var så olika, men ändå likadana. En dynamisk duo (eller trio om man tar med katten).

musik
Det är kanske inte konstigt att det första par som dyker upp i huvudet är Per Gessle och Marie Fredriksson. Jag har alltid gillat Roxette (och även de båda som soloartister). Tillsammans blir de en fantastisk musikalisk duo.

En imaginär duo inom musiken är Christian och Gloria på Green Days album 21st Century Breakdown. En musikalisk historia som låter bra i öronen.

film
Här finns det så många att välja bland att jag till en början blv lite yr i huvudet.

En dynamisk imaginär duo är Richard Castle och Kate Beckett i TV-serien Castle. En serie som är något av det bästa som går att se just nu.

Ett par som finns både i verkligheten och på film är Parker Wilson (Richard Gere) och hunden Hachiko. En tårdrypande historia om hunden som väntar på husse vid järnvägsstationen.

Ovan nämnda film är regisserad av Lasse Hallström och han är gift med skådespelerskan Lena Olin, som haft roller i två av sin makes filmer, Chocolat och Casanova.

(och så lite överkurs)

teater/opera
Det första (och enda) paret som dyker upp här är Papageno och Papagena i Mozarts Trollflöjten. Det var den som fick mig att ändra åsikt om opera/operett. Fullständigt.

sport
Det finns många, men det par som jag kom på först är Anna och Johan Olsson. Båda fantastiska skidåkare och många timmar underhållning har de bjudit på.

14 kommentarer:

 1. Många fina duos du plockar fram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det finns ju en del att välja bland :)

   Radera
 2. Det var stor variation av par. Jag tänkte inte favoritförfattarpar alls. Smart tänkt. Anna och Johan är ju bra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, jag tänkte inte heller författarpar, från början. Sedan blev jag förvirrad. Då tänkte jag att jag tar både och :)

   Radera
  2. Kunde inte se hur jag skulle kommentera, blev ett svar istället :-).

   Kul att få ta del av dina par! Visste inte att hunden var Richard Geres även i verkligheten.

   Radera
  3. Hunden var inte Richard Geres, den var den verklige Hidesaburo Uenos hund. Lasse Hallströms version av Hachiko är en amerikaniserad nyinspelning av det japanska originalet.

   Radera
 3. Ove och Parvaneh gillade jag med, precis som Britt-Marie och Någon. :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Britt-Marie och Någon ja, de gillade jag också. Det brukar bli bra par i Backmans böcker :)

   Radera
 4. Kallentoft/Lutteman gillar jag också och hade som förslag på par

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag hoppas de skriver så pennorna glöder nu, väntar ju på tredje delen :)

   Radera
 5. Hah, jag har vunnit en frågesport tack vare Trollflöjten! Det var den enda operan jag kom på- och så råkade det vara rätt svar!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är inte riktigt den enda jag känner till, men den bästa :)

   Radera