lördag 28 november 2015

Kommande böcker december 2015

December brukar vara en månad då det inte släpps speciellt många nya intressanta böcker. Så även i år. Tack och lov.

Snorres Edda av Snorre Sturlarsson
Genre: Drama (Mytologi?)
Serie: -
Antal sidor: 300
Utgivningsdatum: 2015-12-01
Förlag: Anthropos

Från Bokus
"Snorres Edda" är ett av de mest betydande verken i den fornnordiska litteraturen. Åtskilligt av vår kunskap om nordisk mytologi kommer därifrån. Snorre beskriver hur världen skapades och hur den kommer att gå under, han återger på ett drastiskt och humoristiskt sätt gudars äventyr och kärleksbekymmer. Han levandegör hjältar, jättar och dvärgar i en oupphörligt fascinerande ström av berättelser. Snorre låter opålitliga gudar berätta opålitliga historier för godtrogna lyssnare. Det är inte alltid lätt att veta vad som hos Snorre är äkta hedniska föreställningar och vad som är diktarfantasi. Men det är omöjligt att motstå berättarglädjen.

"Snorres Edda", ibland också kallad "Prosaiska Eddan", är en lärobok i diktkonst, troligen tillkommen på 1220-talet. Lärd, noggrann, minnesgod, uppslagsrik. Utan kunskap om de gamla myterna, menar Snorre, kan inte skaldernas djärva bildspråk förstås. Den gamla diktningens föreställningsvärld måste räddas över till den nya tiden, ty utan kännedom om de gamla myternas innebörder är ingen dikt värd namnet möjlig.

Denna utgåva av "Snorres Edda" är ett nytryck av Karl G. Johanssons och Mats Malms översättning från 1997. Boken är försedd med inledning och noter av översättarna samt en omfattande registerdel.


Jag vet att detta inte är någon ny bok, men här har vi själva upphovet till mitt intresse för nordisk mytologi. Och Island. Jag måste ju nästan ha denna.

Boken kan köpas på AdLibris, Bokus och cdon.Lidström : captain fantastic
Genre: Biografi
Serie: -
Antal sidor: 200
Utgivningsdatum: 2015-12-11
Förlag: Sportförlaget i Europa

Från Bokus
Nicklas Lidström. Sveriges bästa back genom tiderna, ja - en av världens bästa genom tiderna.

Nicklas meriter och utmärkelser slår det mesta, han har dessutom spelat flest slutspelsmatcher i NHL av alla européer. Han räknas som en av de absolut bästa backarna i NHLs historia. Vi får följa Nicklas från barndomen, där han drömmer om en karriär som hockeyspelare, till firad stjärna i Tre Kronor och NHL. Men det är inte bara ishockey. Det är familjelivet, bråk, kamratskap, nya utmaningar samt massor med historier och berättelser både på och utanför isen.

En bok skriven av Gunnar Nordström som följt Lidas på plats under alla år i USA.


Det är inte många biografier jag kan tänka mig att läsa. Det här är en av dem.

Boken kan köpas på AdLibris, Bokus och cdon.Snövit ska dö av Nele Neuhaus
Genre: Kriminalroman
Serie: Bodenstein & Kirchhoff (4)
Antal sidor: 400
Utgivningsdatum: 2015-12-22
Förlag: Albert Bonniers

Från Bokus
En grå och regnig novemberdag finner några byggarbetare skelettet efter en ung flicka på den gamla övergivna militärflygplatsen utanför Frankfurt. Kort därefter blir en kvinna nedknuffad från en gångbro vid motorvägen inte långt därifrån. Kriminalpoliserna Pia Kirchhoff och Oliver von Bodenstein upptäcker snart att spåren efter de båda händelserna pekar åt samma håll, och deras efterforskningar leder till det förflutna. Mer än tio år tidigare försvann två tonårsflickor, Laura och Stefanie, i den pittoreska lilla byn Altenheim. Trots bristen på säkra bevis pekades Stefanies tjugoårige pojkvän Tobias ut som förövare och dömdes till fängelse. Nu är han ute och har återvänt till sitt barndomshem. Där möts han av bybornas fientlighet och misstänksamma blickar - och kanske mer än så. Kvinnan som knuffades från bron visar sig nämligen ha en koppling till Tobias. Pia Kirchhoff och Oliver von Bodenstein försöker bringa klarhet i överfallet, men hindras av en mur av tystnad. När ännu en flicka försvinner i Altenheim börjar en häxjakt i byn.

Jag har aldrig hört talas om den här författaren, men jag läser på tok för lite tyskt. Tyvärr är det ju fjärde delen i en serie, så jag vet inte riktigt hur jag ska göra...

Boken kan köpas på AdLibris, Bokus och cdon.

4 kommentarer:

 1. Nej, det är väl tur att några månader ser ut så också!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, ett litet andningshål är inte dumt :)

   Radera
 2. Svar
  1. Ja, det var ju lite det jag tyckte också. Jag är ju lite nyfiken på hur de tycker deckare ska vara :)

   Radera