tisdag 24 november 2015

Tisdagsutmaning: ge en bok ett pris


Veckans utmaning på Kulturkollo: Ge en bok ett pris.

Ja, det här är ju en omöjlig uppgift och det är helt rätt; det svåra är att välja bara en enda bok.

Eftersom jag har lite dåligt minne så kände jag att boken först och främst måste finnas i min hylla och vara registrerad i mitt bokprogram. Sedan tänkte jag minsann förvåna alla genom att inte välja en bok av Stephen King. När de böckerna väl var ute ur bilden blev det ju inte så många kvar, för naturligtvis måste ju boken vara en fullpoängare i mina ögon.

För att göra det hela lite roligare så tyckte jag också det kunde vara roligt att välja en hyfsat okänd bok.

Det visade sig att det egentligen bara fanns en bok att välja på då, en som jag ofta slagit lite på trumman för och det är bara därför jag känner att jag faktiskt kan välja den igen.

Flyktingen av Olav Hergel.

Det var några år sedan jag läste den nu (2009) och som jag redan nämnt så är mitt minne lite opålitligt. Vad jag vet säkert är att jag fullständigt slukade boken och den berörde mig på många sätt.

Vad den handlar om? Man kan kort säga att boken handlar om Danmarks flyktingpolitik och det är en riktigt otäck läsupplevelse. Rikke, en ung dansk, kvinnlig, journalist blir kidnappad i Irak, men plötsligt är hon fri. Hur lyckades hon fly? När hon kommer tillbaka till Danmark hyllas hon som hjälte, beundrad för sitt mod. Ett kort tag därefter dyker en ung irakisk man plötsligt upp i Danmark. Finns det något samband och vad hände egentligen i Irak? Sakta börjar sanningen om Rikkes fritagning komma fram. Mer än så säger jag faktiskt inte, utan du får helt enkelt läsa den själv.

8 kommentarer:

 1. Den har jag inte hört talas om innan, jösses.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, det är verkligen inte någon stor och känd bok.

   Radera
 2. Jag skulle ha valt Parfymen av Patrick Süskind. Det är 30 år sen jag läste den och den sitter fortfarande fast i mitt minne. Så bra!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det finns ju några sådana böcker, de som etsar sig fast.

   Radera
 3. Den har jag inte hört talas om. Det blir fler och fler böcker att läsa. Tjänstledig för läsning? Jag är så för. Med lön så klart.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi kanske kan bilda ett eget parti, det verkar ju egentligen inte finnas speciellt stora krav för det. Bokbloggarnas parti :)

   Radera
 4. Den kände jag inte alls till, och det gäller tydligen det samma för flera andra. Spännande!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, det var ren tur att jag köpte den, valde mellan några för 9 kronor :)

   Radera