torsdag 19 november 2015

Kvinnoalfabetet bokstaven N

Enligt O (bilden är lånad från henne) gillar alfabetsutmaningar. Förra gången var jag inte med så nu tänker jag hänga på. Den här versionen handlar om att lyfta fram kvinnor inom kulturen. Det kan ju aldrig vara fel.

Den här veckan blev jag faktiskt lite glad för att det inte står författare specificerat i någon av punkterna. Bokhyllan är nästan löjligt tom på kvinnor på N. Men, som sagt, det finns ju annan kultur än böcker.

1. Vilken kulturell kvinna på N har följt dig länge?
Nicole Kidman såg jag för första gången när hon spelade den unga australiensiska som, godtrogen som hon är, bär med sig lite av en bekants bagage genom den thailändska tullen i mini-serien Bangkok Hilton. Gissa om det går illa... Nåväl, det här var 1989 och man kan nog säga att jag har följt hennes karriär sedan dess.

2. Vilken kvinna med för- eller efternamn på N, som är en stor favorit, men får på tok för lite uppmärksamhet?
Anette Norberg hörde man i stort sett bara talas om vart fjärde år, när det var dags för vinter-OS. Hon tog inte mindre än två OS-guld, tre VM-guld och sju EM-guld med sitt Lag Norberg. 2015 var hon med i Mästarnas mästare, men tyvärr kunde hon inte göra sig själv rättvisa där. Hon hade genomgått en operation året innan (hon fick bröstcancer 2013) och blev hjälplöst efter eftersom hon inte kunde använda ena armen riktigt. Jag är fortfarande lite arg på SVT för att de tog med henne just då. Jag är helt säker på att hon hade kunnat göra allt så mycket bättre när hon hade återhämtat sig.

3. Det finns ju annan kultur än böcker. Vilka kvinna med för- eller efternamn på N vill du lyfta fram som är kulturell, men inte just författare?
Matlagning måste väl vara kultur? Då får Tina Nordström vara med. Jag är inte alltid helt säker på att jag gillar maten hon lagar, men hon är ett nöje att titta och lyssna på. Vilken passion!

4. Vilken kulturell kvinna med för- eller efternamn på N har du ännu inte utforskat?
Ninni Schulman har jag fortfarande inte läst något av. Trots att Flickan med snö i håret stått i bokhyllan i nästan fyra år. Kanske dags att hon får vara med i en boktolva.

23 kommentarer:

 1. Just Flickan med snö i håret är den jag tyckt bäst om av hennes böcker!

  SvaraRadera
 2. Schulman är en deckarfavorit så jag tycker självklart att du ska kasta dig över boken genast! :) Håller med dig om Norberg - hade gärna sett att hon fått vara med en annan säsong.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kanske ska jag sätta upp Schulman på nästa års boktolva. Ibland är det det enda som funkar :) Jag hoppas SVT erbjuder Norberg en chans till, det hade varit kul att se henne på topp :)

   Radera
 3. Nicole Kidman är ju ett jättebra val. Schulman har jag faktiskt läst och tyckt om. håller med om Tina Nordström

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu är ni så många som sagt att Schulman är bra så jag bara måste läsa den där boken. Snart :)

   Radera
 4. Åh, Nicole Kidman var ett bra val! Och visst är Tina Nordström en härlig personlighet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag brukar inte bry mig så mycket om vad Tina lagar, oftast är det mat som inte alls passar mig, men jag tittar alltid när hon är på TV :)

   Radera
 5. Nicole Kidman är en bra skådis - henne gillar jag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det känns som att jag måste ha missat en hel hög med filmer för jag har knappt sett till henne de senaste åren.

   Radera
 6. Nicole Kidman är jättebra! Ninni Schulman har jag läst, gillade det jag läste, och så har jag lyssnat på henne, var ett intressant författarbesök. ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nicole Kidman är en av de där skådespelarna som jag kan välja film efter :) Jaha, ännu en som gillar Ninni Schulman...

   Radera
 7. Ja, det är ju smart att välja författare till boktolvan som redan finns i hyllan, det ska jag tänka på till nästa år! Det kan eventuellt hända att en försändelse med böcker till min Boktolva är på väg i posten even as we speak..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag använder det lite som ett sätt att bli av med hyllvärmare också :) Aha, bokpaket på ingående?

   Radera
 8. Jahaja, TVÅ samma :-) Och den ena är inte ens en författare...
  Nicole Kidman däremot ratade jag...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lite märkligt är det att man lyckas ta samma av alla kvinnor på N, men det är ju skönt att vi inte ha allt likadant :)

   Radera
 9. Ninni Schulman ska du absolut läsa! Första boken är helt ok, sedan blir de bättre och bättre!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Låter bra, jag har läst första och tyckte den var rätt bra, då ska jag fortsätta!

   Radera
  2. Efter att alla påpekat hur bra hon är så lutar det verkligen åt att hon får vara med i boktolvan nästa år :)

   Radera
 10. Jag är kluven till Kidman. Älskade Bangkok Hilton, tyckte att hon var lysande i Timmarna, men i vissa roller är hon så väldigt stel.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har nog aldrig tänkt på henne som stel, men det verkar ju vara samma fenomen som Ben Affleck, som många tycker är stel :)

   Radera