lördag 14 november 2015

"Triffiderna" av John Wyndham

Författare: John Wyndham
Titel: Triffiderna
Genre: Science fiction
Antal sidor: 243
Originalspråk: Engelska
Originaltitel: The day of the Triffids
Översättare: Sven Elmgren
Serie: -
Förlag: Styxx Fantasy
Utgivningsår: (original) 1951 (min) 2015
Format: Häftad
Källa: Bokhyllan
Utläst: 29 oktober 2015
Första meningen: Om en dag som man faktiskt vet är onsdag börjar med att låta som en söndag, då är det någonting allvarligt på tok någonstans.

Baksidetext
Biologen Bill Masen fascineras och oroas av de märkliga växterna som finns i var mans trädgård. Han kan och vill inte tro att de planerar något fruktansvärt. Men efter att ha skadats av deras giftiga gadd börjar han förstå. Triffiderna menar allvar.

Morgonen efter att himlen exploderat i ett bländande grönt ljus vaknar Londonborna upp i en mardröm. Rädsla och skräck fyller gatorna. De få med synen i behåll börjar vända sig mot varandra. Mitt i kaoset står Bill Masen och Josella Playton, fast beslutna att överleva.

Min kommentar
När jag var liten så såg jag en fantastiskt bra film på TV. Den hette Triffidernas dag. För någon månad sedan upptäckte jag att den filmen inte bara bygger på en bok utan också att boken skulle ges ut i nyutgåva. Naturligtvis måste jag ju läsa den.

Det märks väldigt tydligt att boken är skriven så tidigt som 1951, konstigt vore det väl annars. Berättandet är väldigt omständligt och långsamt, nästan så att jag önskar att man ska komma till skott. Efter ett tag så vänjer jag mig och lyckas läsa den som det är meningen. Tror jag.

Boken är alltså skriven mitt under Kalla kriget och det märks. Det finns tydligen en mängd olika politiska tolkningar, men jag kunde egentligen inte vara mindre intresserad av dem. Man behöver inte vara politiskt bevandrad för att förstå det mesta av det. Dessutom är det ju faktiskt så att allt är tolkningar, facit är liksom död sedan länge.

Hela boken är en intressant studie i vad som kan hända om större delen av mänskligheten dör och allt måste börja från början. Vad den lilla människan kan tänkas hitta på för att överleva. Den påminner lite om Gullivers resor av Jonathan Swift eftersom huvudpersonen åker omkring och hittar klickar av överlevande, som alla har bestämt sig för att ha olika typer av samhällen och regler. Det är en intressant resa, på många olika sätt.

Triffiderna går inte på något sätt att jämföra med moderna dystopier eller postapokalyptiska historier. Själva triffiderna har en biroll, det är inte de som är intressanta. Fokus ligger inte på att slåss mot "monstren" utan på att bygga upp samhället igen. Det känns lite ovant i början, men med 50-talsglasögonen på så funkar allt oväntat bra.

Av någon anledning har man inte gjort en nyöversättning, det här är den gamla från 1953. Jag vet inte om den hade vunnit på att göras om med ett mer modernt språk. Vad den däremot hade vunnit på är en bättre korrekturläsning, för den var väldigt dåligt gjord.

Det här är en riktig klassiker och tydligen är den föregångare till bland annat Dr Who, 28 dagar senare och The walking dead. Den passar även zombie-älskare, tror jag, om man ser triffiderna som zombies. Men glöm inte 50-talsglasögonen.

Boktipset hade inget estimerat betyg, men genomsnittet var 4 (beräknat på 1 betyg).
Goodreads hade den 3,98 i genomsnitt (beräknat på 52 879 betyg).
Jag ger den 4,0.
Boken är
TråkigFantasirik
RoligKlurig
TrovärdigFörutsägbar
OsannolikVälskriven
RomantiskDåligt språk
SorgligFör lång
SpännandeFör kort

Andra som bloggat om Triffiderna: Zombieöverlevnad, Fantastix (gammal utgåva) och En liten blogg om rymden (gammal utgåva).

Boken kan köpas på Adlibris, Bokus och cdon.

6 kommentarer:

 1. Ja, det är inte alltid så lätt att komma in i böcker som är skrivna för såpass länge sedan. Kräver speciella "glasägon".

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag kände att jag blev både störd och irriterad i början, innan jag bytte sätt att läsa. Just 50-talsglasögonen är jobbiga, jag var ju inte född då :)

   Radera
 2. Jag är inte säker på om jag ska älska eller ogilla omslaget :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ha ha, min första reaktion var faktiskt inte positiv, om man säger så, men jag vande mig :)

   Radera
 3. Är det här en bok om de triffiderna som var med i en film jag såg som barn, om någon som vaknade upp på ett sjukhus efter en ögonoperation, och som hade klarat sig från att bli blind just därför att hon/han (minns inte vilket) inte kunnat se ljusskenet som gjorde nästan alla andra blinda? Jag tyckte att den filmen var så otroligt läskig, när de där triffiderna var ute efter alla de överlevande människorna. Jag skulle vilja se filmen igen, eller läsa boken, om det här nu är den, för att få litet klarhet i alla lösryckta minnen från filmen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jodå, det är precis just den boken och filmen :) Jag älskade verkligen filmen på den tiden och har planer på att se den igen. Om det blir originalversionen eller någon av de nyare vet jag inte. Varför inte allihop ;) Jag tänker fortfarande på triffider när jag ser en speciell växt som ser ut som dem, vet inte alls vad den heter och jag ser den inte ofta. Tack och lov :)

   Radera