fredag 20 november 2015

Nu får det väl ändå räcka snart

Oktober kommer att gå till historien då jag gick bananas!
Straff av den helt okända författaren Paula Polanski har tydligen skrivit en bok som påminner väldigt mycket om Håkan Nesser. Och Håkan Nesser står som översättare av den, fast det inte någonstans framgår vad boken eventuellt kan heta i original. Inte heller vilket språk den är på från början. Hmmmm...

Ett litet inköp på Akademibokhandeln blev det visst också. En halv gul sol av Chimamanda Ngozi Adichie är det så otroligt många som pushat för så jag gav helt enkelt upp. Morgon i Jenin av Susan Abulhawa har stått på min önskelista i evigheter så nu var det dags. Den första lögnen av Sara Larsson nämndes på en topp tio-lista över skrämmande böcker (hej Lotten!). Sist, men inte minst, Scarlet av Marissa Meyer, andra delen i Månkrönikan.

Den du borde frukta av Ingrid Elfberg lockade mig på väldigt många sätt. Den utspelar sig i Göteborg, den kallas psykologisk thriller och den handlar om farorna på nätet. Det blir inte mycket bättre än så. Så här står det om boken på Bokfabriken:
En välkänd företagares kropp hittas flytande i Göta älv. Hans flotta lägenhet är tömd på allt av värde. Mordutredningen går snart in i en återvändsgränd men oväntat upptäcks märkliga likheter med andra fall där fler män har blivit plundrade och sedan försvunnit spårlöst. Alla har dejtat på nätet.

Zoras liv vänds upp och ned när hon får sparken från sitt jobb som copywriter på en reklambyrå i Stockholm samtidigt som hennes sambo gör slut. Hon återvänder stukad till barndomsstaden Göteborg och börjar nätdejta. Men hon inser att det vid snart fyllda femtio är svårare än hon väntat.

När hon är på väg att ge upp får hon kontakt med den kultiverade och charmige Carl. Men är Carl för bra för att vara sann? Varför vill han aldrig prata om sig själv och sitt förflutna? Döljer han något? Snart dras Zora in i smutsiga familjehemligheter, dramatiska händelser och en ödesdiger kamp mot en osynlig motståndare.

Den du borde frukta är en hyperaktuell psykologisk thriller som speglar farorna vi kan möta i vårt sökande på nätet efter den stora kärleken.
Måste läsas snart! Tack för boken!

Den här månaden tänkte jag försöka vara med i Kulturkollos bokcirkel, där När hundarna kommer av Jessica Schiefauer ska läsas. Eller jag hoppas att jag var med där, för det här inlägget postas långt efter diskussionerna började. I alla fall så behöver man ju boken om man ska bokcirkla, så atte... Så här står det om boken på Bonnier Carlsen:
Den här sommaren älskar Ester och Isak varandra vettlöst. Den här sommaren kommer deras kärlekshistoria att solkas, falla sönder och återuppstå. Den här sommaren misshandlas en ung pojke till döds vid en stilla insjö. Och Isaks lillebror var där när det hände. Jessica Schiefauers roman är en förtätad och aktuell berättelse om kärlek, besatthet och om våld.

Ester och Isak. Isak och Ester. Två unga människor i ett litet samhälle i Sverige. Småstadstristessen den här våren löper sida vid sida med de nynazistiska strömningar som blir allt synligare: Ett hakkors i svart bläck på mattebokens pärm, en torshammare om halsen, skrålande fyllesång om fosterlandet på festerna.
När Ester och Isak en vårkylig kväll möts på en av festerna vid sjön förändrar de varandra. Deras förälskelse väcker dem till liv.
Ester sover allt oftare över i Isaks pojkrum, äter frukostmackorna vid hans köksbord.
Isak har en lillebror som heter Anton.
Och det här är berättelsen om Esters och Isaks stora kärlek. Och det är berättelsen om när Anton tog en annan människas liv.
Förhoppningsvis är den redan utläst. Tack för boken!

Och så kom det en liten paketavi, i paketet dolde sig en stor bok. Jag är Pilgrimen av Terry Hayes har ju synts en del runt om bland bokbloggarna och till slut kunde jag inte stå emot. Så här står det om boken på Bazar:
En ung kvinna hittas mördad på ett sjaskigt hotell i New York med tänderna utdragna, ansiktsdragen upplösta i syra och fingeravtrycken utsuddade. En far blir offentligt halshuggen i den pulserande hettan på ett saudiarabiskt torg. Liket av en expert på bioteknologi hittas utan ögon på en soptipp i Damaskus. Mänskliga kvarlevor upptäcks i ett avsides bergsområde i Afghanistan.

Pilgrimen har dragit sig tillbaka. Underbarnet på den hemligaste organisationen inom amerikanska underrättelsetjänsten lever numera sitt liv som en vanlig man på Paris gator. Men han är den enda som ser sambanden när en perfekt plan rullas ut för att begå ett fruktansvärt brott mot mänskligheten.

Vad som börjar som en ovanligt komplicerad brottsundersökning utvecklas till en gastkramande kapplöpning mot tiden. Pilgrimen dras oundvikligt in i en livsfarlig jakt på en man lika anonym som han själv, en man utan ansikte, full av hat, som planerar sin hämnd i Guds namn.

Jag är Pilgrimen slog ner som en bomb i både den litterära och den politiska världen när den publicerades 2014 i USA. Idag är denna moderna spionthriller såld till 22 länder och filmrättigheterna har köpts av MGM.
En rejäl tegelsten på nästan 800 sidor... Tack för boken!

Ytterligare en avi dök upp och i det paketet fanns Hälsning från de döda av Stuart MacBride. Jag kan inte hitta boken på HarperCollins, men så här står det på Adlibris:
Medierna kallar honom Födelsedagsfiraren. Han har kidnappat flickor i många år, alltid när de ska fylla tretton. Han skickar alltid födelsedagskort till deras familjer som visar hur han långsamt torterar flickorna till döds.

För fem år sedan försvann kriminalinspektör Ash Hendersons dotter Rebecka. Ett år senare kom det första kortet en polaroidbild av flickan fastbunden vid en stol. Därefter ett nytt kort varje år, det ena värre än det andra. Men Ash har aldrig berättat för någon om dessa födelsedagskort. För om sanningen kommer fram lyfts han bort från utredningen, och då kan han inte ge Rebeckas mördare vad han förtjänar.
Jag har letat efter Stuart MacBrides andra serie i vad som känns som en evighet, men de verkar vara svåra att hitta. Det här är en helt annan serie och då passar jag på. Tack för boken!

22 kommentarer:

 1. Är väldigt sugen på Jag är Pilgrimen. Verkar vara en ny och coolare variant av Jack Reacher. :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag stod emot i det längsta, läste en del åsikter om den som inte var så positiva, men sedan började det dyka upp bra saker också :)

   Radera
 2. Straff är skriven av Håkan Nesser så därför finns ingen info om originaltitel. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Äsch, här försöker jag vara lite gåtfull och insinuera och så kommer du och skriver i klartext ;)

   Radera
 3. Hoppas du kommer att gilla Scarlet :) Jag vill så gärna läsa En halv gul sol och När hundarna kommer, så det ska bli spännande att höra vad du tycker om dem.

  SvaraRadera
  Svar
  1. När hundarna kommer är den enda jag läst än så länge och den var väldigt bra. Scarlet hoppas jag kunna smyga in ganska snart. De andra... tja, vi får se :)

   Radera
  2. Men Monika! Har du gått bananas?! Hahaha... ;)

   Radera
  3. Jag önskar jag kunde säga att detta var ett tillfälligt sammanbrott... Det är inte riktigt lika illa nu, men...

   Radera
 4. Hoppas du kommer gilla Pilgrimen. Tyckte den var väldigt spännande men också väldigt skrämmande med tanke på det som pågår i världen just nu.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har nog tänkt försöka ta tag i den ganska snart. Kanske kan den användas som träningsredskap efter julmaten?

   Radera
  2. Kast med blytung Pilgrim? En helt ny sport. Ska vi bilda lag till OS? ;)

   Radera
  3. Kanske ska vi nöja oss med SM först? Men en bra sport tror jag helt klart att det kan bli. Jag var ju grym på kast med liten boll i min ungdom :)

   Radera
 5. Haha, härligt!
  Den första lögnen är ju skrämmande för den känns så verklig.
  Jag har funderat på den där Sturat McBride... och nu lockas jag ännu mer.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har letat efter de där gamla Stuart MacBride-böckerna i vad som känns som en evighet, nu kan jag lägga ner det och läsa denna nya i stället :)

   Radera
 6. Stuart Mcbride läser jag nu :) Det är trist när man letar en serie och den är omöjlig att hitta :(

  SvaraRadera
  Svar
  1. Då är det bra när författaren börjar på en ny serie, nu kan jag ju i alla fall prova på något av honom :)

   Radera
 7. Du har prickat in många böcker jag läst och tyckt om - och många böcker jag hoppas på att snart få läsa. Straff av "Polanski" är en av dem. Gillar Nesser! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nesser är fantastisk. Det tog mig en bok att förstå hur han skriver, men nu älskar jag det :)

   Radera
 8. Svar
  1. Ja, jag kände mig väldigt lycklig och glad efter att alla de här böckerna flyttat hem till mig :)

   Radera