måndag 2 november 2015

Film: Before I go to sleep

Titel: Before I go to Sleep
Originaltitel: Before I go to Sleep
Genre: Thriller
Regissör: Rowan Joffe
Manus: Rowan Joffe, S.J. Watson (bok)
Skådespelare: Nicole Kidman, Colin Firth, Mark Strong, Anne-Marie Duff
Utgivningsår: 2014
Produktionsland: UK
Längd: 88 min
Serie: -
Såg den på DVD 23 oktober 2015

Handling
Christine vaknar varje morgon utan att minnas föregående dag. Med hjälp av en läkare börjar hon kartlägga sina dagar för att försöka komma ihåg vem hon en gång var och vad som hänt henne. Varje dag kontaktar läkaren henne för att påminna henne om att notera vad som händer under dygnet och på så vis skapa det minne som Christine själv förlorar varje natt. Efterhand börjar hon undra över mannen hon vaknar upp med på morgonen: vem är han, talar han sanning, kan hon lita på honom? Bit för bit läggs till pusslet, fragmentariska minnen bildar ett mönster av det som var – och är – Christines liv.

Min kommentar
För två år sedan läste jag den här boken och jag blev väldigt glad när jag såg att den skulle bli film. Speciellt som Nicole Kidman skulle spela Christine. Vad jag däremot helt missade var att Colin Firth skulle vara med. Jag blev mäkta överraskad, på ett bra sätt, när han dök upp i början av filmen.

Själva grundhistorien följer boken ganska väl, men det saknas en del och vissa saker har ändrats. Bland annat så blir jag väldigt förvirrad över antalet år som Christine har haft sin minnesförlust. I boken var det tjugo år, men i filmen verkar det bara vara tio. Förutom i början, då jag är helt säker på att Ben säger till Christine att hon inte är tjugo längre, utan fyrtio. Det här gör allt väldigt förvirrande för då går ingenting ihop. Nåväl, det här kan ju bero på att jag lägger in information från boken. Det låter jag vara osagt.

Det finns som sagt också en del som saknas, tyvärr gäller det även det mesta av spänningen. Allt det där som fick mig att känna Christines hjälplöshet och hur utlämnad hon var är helt borta. Detta kan ju förstås också bero på att jag har läst boken, men faktum är att jag inte kom ihåg hur allt låg till förrän en bra bit in i filmen. Det hjälpte inte riktigt. Jag gillar dock att de bytt ut dagboken mot en kamera, det känns lite mer trovärdigt att Christine hinner titta på filmerna i kameran i stället för att läsa en hel bok varje morgon.

Tempot är långsamt och det passar ju egentligen bra i en thriller. Om den är spännande. Eftersom jag själv läst boken så känner jag att jag kanske inte kan bedöma det rättvist, men sambon, som inte läst den, blev uttråkad och plockade fram sin surfplatta.

Det som gör den här filmen sevärd är Nicole Kidman och Colin Firth. De gör verkligen det bästa av det. Men jag rekommenderar att du läser boken i stället. Och ser Memento och 50 first dates, två filmer som är precis lika bra när man ser dem andra gången. Eller tredje.Filmtipsets estimerade betyg var 3 (beräknat på 221 betyg).
IMDb hade den 7,7 i genomsnitt (beräknat på 40 471 betyg).
Jag ger den 3,5.
Filmen är
TråkigKlurig
RoligFörutsägbar
TrovärdigSnyggt foto
OsannolikSpännande
RomantiskFör lång
SorgligFör kort

Filmen kan köpas på cdon och discshop.

14 kommentarer:

 1. Jag gillade filmen tyckte hon spelade bra även om hon inte är en favorit hos mig

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh, jag som är otroligt glad i Nicole Kidman :)

   Radera
 2. Har funderat på att kika på denna filmen. Hade däremot inte någon koll på att denna bygger på en bok.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Egentligen vill jag rekommendera boken i stället :)

   Radera
 3. Har helt missat att den kommit som film. Jag gillade boken och måste ju se filmen, speciellt med Colin Firth med såklart. :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag fattar inte hur jag kunde missa att Colin Firth var med i den här, jag måste ha slutat läsa vid Nicole Kidman :)

   Radera
 4. Kidman och Firth gillar jag så det är frestande att se filmen, trots att jag inte var jätteförtjust i boken.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det tar bara runt 1,5 timme av ditt liv och så dålig var den inte :)

   Radera
 5. Hoppar över vad du skrivit för den här ligger i "att-se-högen". Bara 3,5... hmmm....

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag vet inte om det var det att jag läst boken som förstörde filmupplevelsen. Det brukar inte bli så, men kanske funkade det inte helt enkelt inte för mig. Men dålig är den inte.

   Radera
 6. Jag gillade boken och då brukar jag avstå filmen...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag älskar att se filmatiseringar av böcker :)

   Radera
 7. Jag är lite sugen på att se den här, även om jag inte var så förtjust i boken :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kanske gillar du filmen mer då, för mig var det ju lite tvärtom :)

   Radera