torsdag 12 november 2015

Hett i hyllan #13

Jag bara gissar nu, men jag tror inte jag är ensam om att ha en del böcker i hyllan som stått där i evinnerliga tider. Är det inte dags att de där, halvt, bortglömda böckerna får ta lite plats och synas? Jo, det tycker jag. Verkligen. Därför kommer de, en efter en, att dyka upp här varje torsdag under rubriken Hett i hyllan. Lite lagom tvetydigt, eller hur? Vad har du för dolda skatter i hyllan?

Ännu en serie och dåligt samvete får nu dras fram i ljuset. Den här gången är det Yrsa Sigurðardóttirs serie om Þóra Guðmundsdóttir.
Island har alltid varit ett sagoland i mina ögon och det ändrades på inget sätt efter att jag varit där. Det är ett fascinerande land som ligger utslängt mitt i Atlanten, med en befolkning som är som en större stad (om nu Malmö räknas som större stad). Den isländska litteraturen har alltid lockat mig och för inte speciellt många år sedan så började det dyka upp isländska deckare. Och jag är inte nödbedd.

Det tredje tecknet köpte jag så tidigt som sensommaren 2011. Varför den fortfarande är oläst kan jag inte alls svara på. Inte heller kan jag svara på varför jag köpte andra delen, Den som gräver en grav, på bokrean 2012. Eller varför jag köpte den femte delen, Eldnatt, på bokrean förra året. Just den är ju inte officiellt någon hyllvärmare. Än. Men den blir det om knappt två månader.

Faktiskt trodde jag att det var de tre första delarna jag hade, dessutom, men det var ju uppenbarligen fel. Nåväl, jag får väl läsa de två första delarna och sedan se vad jag ska göra åt detta.

Om du också vill vara med och visa upp dina böcker, antingen heta hyllvärmare eller heta av någon annan anledning, så lägg gärna in en länk här nedanför. Då hittar jag dig mycket lättare.

12 kommentarer:

 1. Den första har jag läst. Helt OK. Men fler har det inte blivit.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har samlat på mig ganska många serier som bara står i hyllan. Ska försöka göra något åt det.

   Radera
 2. Det tredje tecknet såg lockande ut. :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man undrar ju lite varför jag inte läst den redan :)

   Radera
 3. Jag gillar Sigurdardottirs böcker och har läst de där tre.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag hoppas jag också gör det någon gång :)

   Radera
 4. Jag har läst de två första. Sen har jag inte orkat jaga rätt på tredje boken Aska. Jag får för mig att den inte gavs ut i särskilt många ex. Jag hittar den vare sig på Adlibris, Bokus eller Bokbörsen. Mitt bibliotek säger sig ha boken men ingen hittar den :-). Så frågan är om jag ska skippa tredje boken och ta Eldnatt istället?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om jag har förstått allt rätt så är Eldnatt femte delen, men det var fjärde boken som översattes till svenska. Fjärde delen heter tydligen Ödemark. Har jämfört med den isländska Wikipedia-sidan och det verkar stämma. Men hur märkligt är det att biblioteket inte kan hitta boken?

   Radera
  2. Aha, den fjärde har jag missat. Jag tittade bara på svenska wiki och på översatta böcker.
   Ja, de letade men sa sen att någon kanske tagit den.

   Radera
  3. Jag vet att det var väldigt rörigt med utgivningen där och jag kollade upp ordningen redan då. Det blev någon vajsing när hon bytte förlag.

   Radera
 5. Eldnatt tyckte jag mycket om. Jag lyssnade på den och bokens långsamma tempo i kombination med den skickliga uppläsaren var smått oemotståndligt. Kanske att jag hade irriterat mig på det långsamma om jag läst boken.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ibland funkar långsamt och kanske gäller det alla isländska deckare. Hoppas kan man ju i alla fall :)

   Radera