måndag 31 juli 2023

Film: Länge leve bonusfamiljen (2022)

Titel: Länge leve bonusfamiljen
Originaltitel: Länge leve bonusfamiljen
Genre: Komedi
Regissör: Felix Herngren
Manus: Moa Herngren
Skådespelare: Vera Vitali, Erik Johansson, Måns Nathanaelson, Fredrik Hallgren, Marianne Mörck
Utgivningsår: 2022
Produktionsland: Sverige
Längd: 107 min
Serie: -
Såg den på SVT Play 24 juni 2023





Handling
Hur länge ska man kämpa för sitt äktenskap och kan man förlåta otrohet? Lisa och Patrik har lappat ihop sitt äktenskap efter Patriks otrohet ett år tidigare när ett brev från tingsrätten dimper ner. Det visar sig att Lisa glömt bort att hon lämnade in skilsmässopapper när det var som sämst mellan dem och nu är skilsmässan ett faktum. Patrik vill överraska henne med ett nytt bröllop på nyårsafton men allt vänds upp och ner i tillvaron.

Min kommentar
Det var inte alls meningen att vi skulle se någon film den här midsommardagen, vi hade tänkt fortsätta på TV-serien vi tittar på just nu. Men så råkade jag se att Länge leve bonusfamiljen skulle visas senare på kvällen. Till min stora glädje så fanns den på SVT Play så vi behövde inte vänta på den schemalagda sändningen.

Vi har följt serien genom alla fyra säsongerna och den har verkligen varit bra. Något av det bästa svenska på många år, åtminstone topp fem. Förmodligen så är filmen fullständigt obegriplig om man inte har sett serien. Den utspelar sig nämligen efter fjärde säsongen och handlar uteslutande om Patriks och Lisas inte så hälsosamma relation.

Karaktären Lisa är nog den jag har tyckt allra minst om i serien och det är ju lite synd att filmen fokuserar på just det paret som hon ingår i. Hon är typ allt som jag inte tycker om hos en person. Vera Vitali gör henne verkligen jättebra, det måste hon göra eftersom jag avskyr Lisa. Tack och lov så finns det en del scener med Marianne Mörck och Christer Lindarw som riktigt lyser.

Mest pinsamma scenen: Jan och Filip och outlevda fantasier. Då vred jag mig i soffan. Tyvärr inte av skratt utan av obehag. Finaste scenen: Patrik och Eddie i slutet. Den kändes riktigt bra.

Såvitt jag vet så går inte en skilsmässa till så där, speciellt inte när man har gemensamma, små barn. Det kan ju jag tycka att Felix Herngren borde vara medveten om. Hela premissen faller liksom ihop där, som ett korthus.

Länge leve bonusfamiljen blir nog dessvärre en alltför hög dos att ta in på en gång. Den håller inte alls samma nivå som serien. Visst är den underhållande och visst skrattar jag, men de där extra varven som den har skruvats till tilltalar inte mig. Det känns krystat och lite mer än en aning desperat och serien, ja, det verkar omöjligt att få en fortsättning på den efter detta.



Letterboxd hade den 3,1 i genomsnitt (beräknat på 350 betyg).
IMDb hade den 5,3 i genomsnitt (beräknat på 478 betyg).
Jag ger den 3,0.
Filmen är
SpännandeTråkig
KlurigFörutsägbar
TrovärdigOsannolik
Snyggt fotoRolig
RomantiskFör lång
SorgligFör kort
FartfylldLångsam

söndag 30 juli 2023

Smakebit på søndag: När repet brister

En smakebit på søndag är ett stående inslag bland bokbloggare som "drivs" av den norska bokbloggen Betraktninger. Varje vecka väljer vi ett stycke i boken vi läser och delar med oss av det. Ett spännande sätt att få veta vad andra läser.

Det blir inte så mycket läsning just nu, det finns helt enkelt ingen ork. Men ... nu har jag bara två veckor kvar på jobbet, sedan är jag ledig i tre veckor och efter det börjar jag ett nytt jobb. Skräckblandad förtjusning är en beskrivning som beskriver det på ett bra sätt.

Belinda Bauer brukar vara ett säkert kort och det tror jag nog att jag kan säga stämmer även för När repet brister, som jag läser just nu. Trots mord och annat elände så känns det tryggt och vilsamt att läsa. Tyvärr är det den sista bok jag har oläst av henne, i hyllan i alla fall. Har hon verkligen inte släppt något nytt sedan 2018?

Min smakebit är från sida 288:
Det var inte London egentligen, utan Bromley. Men det var så pass nära London att Marvel började prata cockney.
    I baksätet såg sig Jack Bright intresserat omkring när byggnaderna blev större, bilarna nyare och folk mer färgrika.
    Medan de kröp fram på de hårt trafikerade gatorna började Marvel längta efter kebab och dieselångor och trottoarer nerkletade med tuggummi. Inte långt härifrån hade hans sista fall vid Metropolitan-polisen slutat med ett fiasko så nesligt, att han förstått att hans tid där var över.
    Ett barn som försvunnit, ett barn som dött, ett barn som hittats.
    Ett rätt av tre var inte bra nog.

lördag 29 juli 2023

Kommande böcker augusti 2023

Jag blev allt lite förvånad över att hitta så många intressanta boksläpp i augusti. Bland annat en efterlängtad ny del i en mycket, mycket bra serie.

Medan giftet sprider sig av Ralph Bretzer & Isabelle Steineck
Genre: Kriminalroman
Serie: -
Antal sidor: 341
Utgivningsdatum: 2023-08-18
Förlag: Piratförlaget

Från Bokus
I ett jourrum på Hvidovre Hospital i Köpenhamn hittas en svensk läkare död. Zarha Alipour var ung och ambitiös. Hon bodde hemma hos föräldrarna i Malmö, bråkade med sin bror och dejtade en riktig bad boy. Hon hade allt att leva för. Nu är hon borta.br />
På en tidningsredaktion i Malmö får journalisten Anders Bergström nyheten och skriver en notis om dödsfallet. Det var säkert självmord. Eller så var hon väl sjuk? Än anar han inte att den läkare som dött är någon han känner väl.br />
Polisen ser genast kopplingar till familjens muslimska härkomst och snart surrar det på nätet om hedersmotiv. Men Anders vägrar tro det, han känner ju Zarhas familj. Han lovar dem att söka svaret på vad som låg bakom hennes död.


Utspelar sig i Malmö/Köpenhamn. Just den här gången räcker det för mig.



Mirage av Camilla Läckberg & Henrik Fexeus
Genre: Kriminalroman
Serie: Vincent & Mina (3)
Antal sidor: 536
Utgivningsdatum: 2023-08-22
Förlag: Bokförlaget Forum

Från Bokus
Det är december i Stockholm och Sveriges justitieminister befinner sig under hot. I samma veva hittas en hög människoben nere i Stockholms tunnelbana, och skelettet visar sig komma från en högt uppsatt finansman. Polisinspektör Mina Dabiris grupp är stukad efter den traumatiska händelsen i somras som slutade i en kollegas död, och kallar in mentalisten Vincent Walder för att hjälpa till med fallet. För Vincent känns det som om världen alltmer sluter sig kring honom. När ytterligare en benhög hittas i underjorden sätts gruppen återigen på prov - vad är det som pågår i tunnlarna djupt under Stockholm? Och vem är det som jagar ministern?

Sista delen, tydligen. Och jag har inte ens börjat läsa serien.



Sista bilden av Tina Frennstedt
Genre: Kriminalroman
Serie: Cold case (4)
Antal sidor: 429
Utgivningsdatum: 2023-08-28
Förlag: Norstedts

Från Bokus
En ung kvinna försvinner spårlöst när hon är på väg hem från en utekväll i Köpenhamn. Sex år senare dyker ett foto av henne upp på nätet. Hon sitter i en okänd bil, med rufsigt hår och stressad blick. Kort därpå läggs en ny bild ut, denna gång på en kvinna som varit försvunnen i sjutton år. Deras öden vävs oväntat samman med en känd skådespelerskas flytt till Österlen.br />
Tess Hjalmarsson, chef för Skånes Cold Casegrupp, har tvingats bort från sin tjänst på grund av ett misstag. Men när profileraren Carsten Morris ber om hennes hjälp kastas hon in i den dramatiska utredningen kring bilderna och de försvunna kvinnorna.


Jag har läst första delen i den här serien (och köpt på mig andra och tredje).



Botanikern av M W Craven
Genre: Kriminalroman
Serie: Washington Poe (5)
Antal sidor: 480
Utgivningsdatum: 2023-08-03
Förlag: Modernista

Från Bokus
Washington Poes vänner är inte fler än att han kan räkna dem på ena handens fingrar, och en av dem är Estelle Doyle. Men läget ser illa ut för den självsäkra patologen efter att hennes far blivit mördad med två skott i huvudet. Estelle påträffas med spår av krutrester på händerna och hennes fotavtryck är de enda spår som leder fram till huset, som är inbäddat i nysnö.

Samtidigt har en känd giftmördare som pressen kallar Botanikern skickat dikter och torkade blommor till högprofilerade kändisar. Mördaren verkar ha förmågan att krypa genom nyckelhål, för trots de säkerhetsåtgärder polisen vidtagit efter att mordoffren fått Botanikerns varning, lyckas han komma undan varje gång.

När det framkommer att de enda ord Estelle yttrat sedan gripandet är "Ring Washington Poe" får Poe mycket att hantera. För en man som dessutom avskyr låsta rummet-mysterier riskerar mordutredningen han står inför att bli Poes svåraste någonsin ...


Woohoo! Äntligen!



Simlektioner av Clare Chambers
Genre: Drama
Serie: -
Antal sidor: 375
Utgivningsdatum: 2023-08-08
Förlag: Sekwa Förlag

Från Bokus
Abigail Onions växer upp som hedersmedlem i vännen Frances Radleys excentriska familj. I motsats till Abigails lugna förortsfamilj är Radleys bohemiska hushåll präglat av kaos, vilda diskussioner och ett ständigt flöde av gäster. Abigail förtrollas av familjen och blir snabbt förälskad i Frances storebror Rad.

Snart är Abigail intrasslad i familjen Radley, som med tiden visar sig vara full av hemligheter och inte alls lika lycklig som vid första anblick. Efter en rad märkliga händelser bryter Abigail med familjen och träffar inte någon av dem igen, förrän hon av en slump stöter på Rad tretton år senare.


Jag vet inte riktigt vad det är som lockar med denna, men lockar gör den.



Husbåten vid kajens slut av Sarah Jio
Genre: Drama
Serie: -
Antal sidor: 332
Utgivningsdatum: 2023-08-09
Förlag: Printz Publishing

Från Bokus
Efter en tragedi flyr Ada Santorini sitt liv på östkusten och landar i Seattle. Hon får hyra en vacker husbåt i hamnen, och kanske kan hennes livslust och inspiration väckas till liv där.

Inom kort hittar hon en gammal koffert, som en gång tillhörde Penny Wentworth, en ung och nygift kvinna som bodde på husbåten för femtio år sedan. Ada blir fascinerad av Pennys liv, och hennes försvinnande, men vad hon inte vet är att deras öden snart kommer flätas samman ...


Tydligen en väldigt populär författare. Som jag aldrig har hört talas om. Jag blev i alla fall fast vi Seattle.



På ett ögonblick av Jo Callaghan
Genre: Kriminalroman
Serie: Lock i centrum (1)
Antal sidor: 336
Utgivningsdatum: 2023-08-15
Förlag: Modernista

Från Bokus
Var nittionde sekund försvinner en person, och kriminalintendent Kat Frank vet en del om förluster. Som änka och ensamstående mamma har hon lärt sig att lita på sin magkänsla, en egenskap hon har nytta av även i polisyrket. När Kat blir vald till ett pilotprogram där hon paras ihop med den tekniska landvinningen Lock - en AI som projiceras som ett hologram - ställs hennes instinkt och erfarenhet mot Locks logik. Samarbetet är långt ifrån friktionsfritt, men snart sker ett genombrott i ett kallt fall gällande två försvunna personer, och Kat och Lock måste hitta ett sätt att förena sina olika egenskaper innan ytterligare människoliv förvandlas till offer i statistiken. Lock är dessutom den enda som kan hjälpa Kat när fallet tar en oväntat personlig vändning.

Jag vet inte om jag blir lockad eller avskräckt. AI är läskiga saker.



Mörkret under isen av Morten Hesseldahl
Genre: Kriminalroman
Serie: -
Antal sidor: ?
Utgivningsdatum: 2023-08-16
Förlag: Bokfabriken

Från Bokus
Den före detta elitsoldaten Pipaluk ville egentligen aldrig återvända till Grönland. Hon är hälften inuit, hälften dansk och växte upp i Nuuk med en frånvarande far och en missbrukande mor. Men efter att ha fått sparken från sitt jobb efter en kärleksaffär med chefen och blir kontaktad av den danska underrättelsetjänsten med ett uppdrag har hon inget val. Ett gammalt fall från 1968 med ett havererat amerikanskt kärnvapenflyg skall återupptas. Snart hamnar Pipaluk mitt i en mordutredning.

Grönland, kärnvapenbas under isen, smältande isar ... vad kan gå fel med det?



Daisy Darker av Alice Feeney
Genre: Thriller
Serie: -
Antal sidor: 352
Utgivningsdatum: 2023-08-23
Förlag: Modernista

Från Bokus
Det har gått ett decennium sedan de senast sågs. Nu samlas familjen igen för att fira farmoderns 80-årsdag. De befinner sig i hennes hem Seaglass, ett sönderfallande viktorianskt stenhus helt ensamt beläget på en liten ö utanför Cornwall. Tidvattnet strömmar in, och snart är de helt avstängda från yttervärlden.

Varje familjemedlem har sin egen hemlighet. Farmodern, som levt ensam så länge. Daisys frånvarande far och hennes kallhjärtade mor. De två systrarna, Rose och Lily. Den frågvisa systerdottern Trixie.

När stormen rasar vid midnatt hittas en familjemedlem död. En timme senare är ytterligare en person död. Daisy har aldrig haft en bra relation till sin familj - men nu visar det sig att det finns en mördare bland dem.

Isolerade på ön tvingas familjen Darker gräva i sitt mörka förflutna. Och försöka överleva tills det blir lågvatten.


Jag är så nyfiken på hennes böcker.



Valentin och Ketty av Karin Alfredsson
Genre: Drama
Serie: Vajlett och Rut (3)
Antal sidor: 268
Utgivningsdatum: 2023-08-28
Förlag: Brombergs

Från Bokus
Vajlett är tillbaka i lärarbostaden där ensamheten är svårare än någonsin. Hon bor inte längre tillsammans med Rut, men nu vet hon hur livet kan vara för den som får dela sitt liv med någon hon älskar. Ändå har Vajlett bestämt sig. Det som har hänt mellan henne och Rut får aldrig ske igen. Bådas framtid skulle krossas om någon fick veta.

Två personer kliver av bussen i Granträskåsen. De kommer söderifrån och hyr bagarstugan hos N’Eilert. Det är Valentin Modig och hans syster Ketty, hon som bär på en hemlig historia från Afrika. Valentin anser att han har fått ett uppdrag från Gud. I hans dröm har Jesus berättat att när Herren – alldeles snart - ska komma tillbaka till jorden, blir det just till Granträskåsen. Byborna måste förbereda sig, och synden ska drivas ut. Valentin tar sig an uppdraget med tungotal och djävulsutdrivning. Allt ska bort: sjukdom, dans, kortspel, tobak, sprit och - ännu värre - "otukt mot naturen".

När Vajlett åker till Umeå blir hon bjuden på annandagskaffe hos folkskolläraren Bertil Berggren och hans döttrar. Kan han bli hennes utväg?.


Jag vill alltid läsa böcker av Karin Alfredsson.



Ett enda skott av Linda Ståhl
Genre: Kriminalroman
Serie: Höllviken-deckare (3)
Antal sidor: 406
Utgivningsdatum: 2023-08-17
Förlag: Norstedts

Från Bokus
En dimmig septembermorgon hittas en femtonårig pojke död på en skjutbana. Intill honom sitter hans lärare med blod på sig och med pojkens gula keps i handen.

Kriminalchef Reub Thelander och kollegorna vid Vellingepolisen kopplas in på fallet, men får mest undanglidande svar från pojkens familj och klasskamrater. På skolan i Höllviken är han välkänd, fast verkar inte ha varit vidare omtyckt. Rektorn gör allt för att upprätthålla skolans fasad, samtidigt som det förekommer mobbning, droger och psykisk ohälsa bland både elever och personal.

Vad ledde till pojkens död? Står svaren att finna på skolan, eller någon helt annanstans? För Reubs kollega Estrid Berg ställs allt på sin spets när hennes egen familj hamnar i händelsernas centrum.


Jag har visserligen inte läst de första två, men Höllviken alltså ... det är en miljö som lockar.



RansomTime av Lena Karlin & Åsa Schwarz
Genre: Kriminalroman
Serie: Alex Lindhage och Clara Sjöberg (2)
Antal sidor: ?
Utgivningsdatum: 2023-08-21
Förlag:Hoi Förlag

Från Bokus
Exakt klockan tre frontalkrockar tåget som professor Clara Sjöberg sitter på. Vid samma tidpunkt sker en rad allvarliga incidenter runtom i Sverige - ett flyg kraschar, tunnelbanan står still och börsen stannar. Ingen kan förklara varför.

Säkerhetspolisen Alex Lindhage påbörjar utredningen och tar hjälp av Clara som han samarbetat med tidigare. Deras outforskade känslor för varandra växer sig allt starkare, men arbetet verkar alltid komma ivägen.

Så dyker det upp ett hot på Twitter från någon som kallar sig TimeLord. Det visar sig snart att personen, eller organisationen, bakom namnet har kontroll över något som påverkar stora delar av samhället. Klockan tickar snabbt mot katastrof, om inte Clara och Alex kan stoppa TimeLord innan nästa attentat.


Det här låter ju aktuellt. Och läskigt.



Järnblomma av Frida Skybäck
Genre: Kriminalroman
Serie: Fredrika Storm (2)
Antal sidor: 404
Utgivningsdatum: 2023-08-23
Förlag: Bokförlaget Polaris

Från Bokus
En mörk vårkväll hittar två tonåringar en kropp inmurad i väggen i ett ödehus i utkanten av Lund. Byggnaden tillhör det nerlagda mentalsjukhuset Sankt Lars, som trettio år tidigare drabbades av en skandal då två patienter försvann spårlöst från avdelning C. En av patienterna var sjuttonåriga Marie-Louise Sparre och trots att det inte fanns några tecken på att ett brott hade begåtts, vidhöll hennes familj att hon blivit utsatt för någonting fruktansvärt. Fallet fick stor uppmärksamhet i media och polisen kritiserades hårt. Polisutredarna Fredrika Storm och Henry Calment får i uppgift att återöppna utredningen och de förstår snart att en mörk hemlighet döljer sig på sjukhusområdet. Vad hände egentligen med de två patienterna den där ödesdigra oktobernatten 1987 och hur långt är de ansvariga beredda att gå för att dölja sanningen?

Mer eller mindre auto-buy.

fredag 28 juli 2023

Lil Peep Book Tag

Vargnatts bokhylla har haft en hel del roliga taggar. Så även den här.

1. Life – A book character that reflects either your life experiences or shares your outlook on life.
Så svårt. Jag funderade länge och väl och bestämde mig för att göra det väldigt enkelt för mig. Det får bli Radhusdisco av Morgan Larsson. Den handlar om Morris och hans uppväxt på 80-talet då han var ungefär lika gammal som jag var då.

2. Star Shopping – A hyped book that actually deserved the hype.
Ensam på Mars var väl hajpad? Den är så värd det.

3. Haunt U – A book you could not stop thinking about after you finished.
När jag slog igen Det mörka tornet av Stephen King så hade jag under drygt 3000 sidor hängt med Roland och hans ka-tet. Jag drabbades av svår separationsångest.

4. Beat It - Unhaul a book RIGHT NOW! If you can't/don't want to unhaul, what book WOULD you unhaul? Or what is one time you were glad to return a book to the library?
Jag har några böcker som väntar på att få flytta hem till någon annan. Den senaste som hamnade där är Karthago av Joyce Carol Oates. En bok som inte passade mig på något sätt.

5. Glassy – A literary relationship you really admire.
Armand Gamache och hans sidekick Jean-Guy Beauvoir.

6. Crybaby – A book that comes with an anecdote about how/why you cried.
Nej, jag har nog ingen anekdot om det. Det närmaste jag kommer är En man som heter Ove, som jag inte vågade läsa förrän ett halvår efter att min pappa dött. Pappa var så lik Ove. Precis som jag.

7. Hellboy – A book that introduced you to a new genre you now love.
Genrer är svåra grejer. En ny, som jag inte ens visste fanns, är lad-lit, som tydligen Jonathan Tropper skriver. Den första jag läste av honom var Konsten att tala med en änkling.

8. The Brightside - A book that others hate, but you love enough to push past the negativity.
Jag känner nog faktiskt inte till någon sådan bok.

9. Sex With My Ex – An author you didn’t like, but decided to give a second chance.
Vi kan ta Tana French här. Jag gillade inte alls den första boken jag läste av henne. Eftersom varenda bokbloggare tycktes älska hennes böcker så läste jag en till. Den gillade jag.

torsdag 27 juli 2023

Hett i hyllan #415

Jag bara gissar nu, men jag tror inte jag är ensam om att ha en del böcker i hyllan som stått där i evinnerliga tider. Är det inte dags att de där, halvt, bortglömda böckerna får ta lite plats och synas? Jo, det tycker jag. Verkligen. Därför kommer de, en efter en, att dyka upp här varje torsdag under rubriken Hett i hyllan. Lite lagom tvetydigt, eller hur? Vad har du för dolda skatter i hyllan?

Den sista julklappsboken och till slut den sista oläst från 2019.
Det är inte ofta jag läser biografier och liknande, men ibland kommer det en som jag bara måste läsa. I allmänhetens tjänst av Edward Snowden är en sådan.

Nu är den ju inte läst, än, men det kommer den att bli. Jag vill bara inte spä på min paranoia för mycket på en gång. De två filmerna jag har sett var mycket skrämmande (dokumentären samt spelfilmen) och spädde på den redan befintliga ganska rejält. Det hade börjat lägga sig så smått, men så hände det ju en massa saker i världen som gjorde det värre igen. När jag känner att jag har glömt bort exakt hur läskiga filmerna var så ska jag läsa boken.

Så här står det på baksidan:
2013 chockade Edward Snowden världen när han bröt med den amerikanska underrättelsetjänsten och avslöjade att USA:s regering i hemlighet hade utvecklat verktyg för att kunna läsa alla mejl, avlyssna alla telefoner och läsa alla textmeddelanden - jorden runt. Resultatet skulle vara en aldrig tidigare skådad massövervakning; ett system med insyn i allas våra privatliv.

I I allmänhetens tjänst berättar Snowden för första gången hela historien: hur han hjälpte till att skapa systemet för massövervakning, och varför han till slut bestämde sig för att krossa det. Från barndomen i Marylands pastorala förorter till de topphemliga positionerna på CIA och NSA spänner denna fängslande, intelligenta och fyndiga berättelse - skriven i exil - om människan, spionen och visselblåsaren som blev vår tids samvete.

Edward Snowden är född 1983 i North Carolina, USA. Snowden rekryterades 2006 av amerikanska CIA och arbetade senare som konsult åt USA:s signalunderrättelsetjänst National Security Agency. För sin gärning har Snowden tilldelats ett flertal priser, såsom the Right Livelihood Award. Snowden beviljades 2013 uppehållstillstånd i Ryssland och befinner sig för närvarande på hemlig ort.
Om du också vill vara med och visa upp dina böcker, antingen heta hyllvärmare eller heta av någon annan anledning, så lägg gärna in en länk här nedanför. Då hittar jag dig mycket lättare.

onsdag 26 juli 2023

Bok: Karthago av Joyce Carol Oates

Författare: Joyce Carol Oates
Titel: Karthago
Genre: Drama
Antal sidor: 510
Originalspråk: Engelska
Originaltitel: Carthage
Översättare: Ulla Danielsson
Serie: -
Förlag: Albert Bonniers Förlag
Utgivningsår: (original) 2014 (min) 2014
Format: Inbunden
Källa: Bokhyllan
Utläst: 20 juli 2023




Första meningen: De älskade mig inte tillräckligt högt.

Baksidetext
Unga Cressida Mayfield försvinner i vildmarken utanför det lilla samhället Karthago, New York. Traktens invånare hjälper till i sökandet, men dagarna går utan att något resultat. Den siste som tycks ha sett Cressida är systern Juliets före detta pojkvän, en ung Irakveteran som är svårt traumatiserad av sina krigserfarenheter. Misstankarna mot honom stärks, samtidigt som familjen Mayfield slås i spillror av sorgen efter en dotter som de kanske redan förlorade innan hon försvann.

Min kommentar
Många gånger har jag läst/sett/hört lovord om Joyce Carol Oates böcker och för drygt sju år sedan köpte jag Karthago på bokrean. Sedan har den bara stått där och samlat damm. Av någon anledning så har det tagit emot att läsa den. Jag tyckte att det var en bra idé att ta tag i den under en flytt, så att den skulle räcka länge. Det gjorde den. Men kanske av fel anledning.

Man kan nog kort säga att den här boken har precis allt jag inte gillar i en text. Boken är otroligt ordrik och ja, jag skulle kalla det för ordbajseri. Faktum är att jag får känslan att detta är ett första utkast, skrivet direkt ur huvudet och utan att ha editerats överhuvudtaget. Tankar, prat, tillbakablickar och allt möjligt blandas lite hur som helst och det gör det väldigt, väldigt rörigt. Jag kan se behovet att göra det rörigt i en av trådarna. Förmodligen så är det precis lika förvirrat i den karaktärens huvud.

Berättarstilen är bara konstig, för mig. Helt slumpmässigt, tycks det, placeras ord/fraser inom, växelvis, citationstecken eller apostrofer. Ibland är det kursivt. Ibland versaler, Ibland fetstil. Parenteser vimlar det av. Ibland är det parenteser inom parenteser. Jag kan inte se någon som helst logik i när vad används. Det är bara otroligt jobbigt att läsa. Korta avhuggna meningar blandas med evighetslånga. Ibland en halv sida långa. Det finns många naturliga ställen att dela upp dem, men satserna bara staplas på hög. Det blir helt omöjligt att hitta en rytm. För att göra det hela än värre så upprepas saker in absurdum. Texten känns lika dysfunktionell som familjen Mayfield.

Karaktärerna är inte speciellt många, men inte någon av dem är sympatisk. Det är egentligen bara en enda som jag kan känna någon empati med. Alla andra är världsfrånvända, självupptagna och rent allmänt otrevliga. Omöjliga att tycka om. Varenda karaktär, hur liten roll den än har, får en rejäl bakgrundshistoria. Vare sig det behövs eller ej. I mitt tycke är detta en ganska ointressant (berättad) historia. Stundtals rent tråkig. Den lockar inte alls till läsning.

Många påståenden kastas ut, utan egentlig grund, bara den att författaren jar bestämt det. Som att Cressida är ett konstigt och svårt namn. Och att en man på 92 kg är gigantisk. Inte bara en gång. Oavbrutet och ideligen.

Temat i Karthago borde göra historien berörande, men det känns mer som att karaktärernas känslor skyfflas ner i halsen på mig. De påtvingas mig så in i minsta detalj att jag bara tappar intresset. Jag måste få lov att känna och uppleva själv. Den känns pretentiös och onödigt lång. Väldigt förutsägbar är den också. Det positiva med boken är att den är mycket samhällskritisk och det gör den i alla fall bra. Om det blir någon mer bok av Joyce Carol Oates? Det är tveksamt. Just nu känns det inte så, men jag vet ju att jag tycker att alla borde få en andra chans.

Den här boken har varit med i En smakebit på søndag.

Goodreads hade den 3,41 i genomsnitt (beräknat på 4 955 betyg).
Jag ger den 2,0.
Boken är
TråkigSpännandeFörutsägbar
BladvändareKlurigLäskig
LångsamTempofylldIntetsägande
DetaljrikFåordigNagelbitare
MysigSorglig
MåbrabokTankeväckandeRolig
RörigGenomtänktMörk

Andra som bloggat om Karthago: Boktanken, DAST Magazine och Den läsande kaninen.

tisdag 25 juli 2023

Läsplanering augusti 2023

I augusti hoppas jag få läst massor, men jag tänker att jag inte planerar in för mycket ändå. Det är ganska mycket olika aktiviteter på gång och de tar ofta en hel dag i anspråk, men jag kommer bara att jobbade två första veckorna. Sedan är jag ledig.

Den sorgsne busschauffören från Alster av Håkan Nesser. Finish That Series. Hyllvärmare.
Fotografiet av Carina Bergfeldt. Vi möts igen. Hyllvärmare.
Som man sår av Michael Hjorth & Hans Rosenfeldt. Finish That Series. Hyllvärmare.
Jag kan inte sluta gråta av Anne Liljeroth. Hyllvärmare.
Morgon i Jenin av Susan Abulhawa. Boktolva. Hyllvärmare.

måndag 24 juli 2023

Film: En dag kommer allt det här bli ditt (2023)

Titel: En dag kommer allt det här bli ditt
Originaltitel: En dag kommer allt det här bli ditt
Genre: Drama
Regissör: Andreas Öhman
Manus: Andreas Öhman
Skådespelare: Karin Franz Körlof, Peter Haber, Suzanne Reuter, Liv Mjönes, Filip Berg
Utgivningsår: 2023
Produktionsland: Sverige
Längd: 105 min
Serie: -
Såg den på SF Anytime 23 juni 2023





Handling
Den framgångsrika serietecknaren Lisa och hennes syskon samlas på föräldrarnas gård för första gången på över tio år. Föräldrarna vill att endast en av dem ska ärva skogen som har tillhört familjen i generationer. Men är någon av dem villig att flytta hem igen?

Min kommentar
Eftersom det var midsommarafton så tänkte jag att traditionen med en svensk film skulle fortsätta. Jag googlade på nya svenska filmer och då dök En dag kommer allt det här bli ditt upp. Några namn i rollistan gjorde mig omedelbart nyfiken. Det visade sig att det gick att hyra på SF Anytime och då fick jag äntligen användning för mina SJ-poäng.

Förmodligen är det bara mitt fel att förväntningarna blev fel, jag hade nämligen väntat mig en komedi. Den var mycket, men komedi var den inte. Eventuellt tycker barn att det är kul med någon som springer runt och oavbrutet skriker könsord. Det tycker inte jag. Oavsett så är det dålig balans mellan drama och komedi. Jag minns nog egentligen inget som var riktigt kul. Kanske ett och annat småfniss.

Huvudpersonen finns det en hel del att säga om. Hon är så otroligt osympatisk att det är helt omöjligt för mig att känna någon sympati för henne. Hon är oerhört bortskämd, egoistisk och osannolikt omogen (för att vara 30+). Hon säger och gör saker helt utan tanke på hur det kan påverka andra. Så väldigt typisk för vår tid. Man får inte bete sig hur som helst och man är inte ursäktad bara för att det är synd om en. Inte heller blir en person intressant bara för att den beter sig som en skitstövel. Man blir bara odräglig och tröttsam.

Ljuspunkterna får nog vara Suzanne Reuter och Peter Haber. De känns solida. Och trovärdiga. Nu när jag tänker på det så är nog alla utom huvudpersonen trovärdiga. Per Andersson, som gör kräftan (japp, du läste rätt ... kräftan) gör det på en danska som är rent förfärlig. Varför på danska, kan man undra. Jag vet inte riktigt var man kommer ifrån om man tror att det ska föreställa bred göteborgska.

En dag kommer allt det här bli ditt kunde blivit så mycket bättre om den varit mer nedtonad och utan överspel. Och gärna utan oprovocerade sång- och dansnummer, som jag inte gillar i någon film. Två dagar efter att vi såg filmen så har jag redan glömt hur den slutade. Inget bestående intryck alltså. 



Letterboxd hade den 2,6 i genomsnitt (beräknat på 180 betyg).
IMDb hade den 6,4 i genomsnitt (beräknat på 257 betyg).
Jag ger den 2,5.
Filmen är
SpännandeTråkig
KlurigFörutsägbar
TrovärdigOsannolik
Snyggt fotoRolig
RomantiskFör lång
SorgligFör kort
FartfylldLångsam

söndag 23 juli 2023

Smakebit på søndag: I mörkret

En smakebit på søndag är ett stående inslag bland bokbloggare som "drivs" av den norska bokbloggen Betraktninger. Varje vecka väljer vi ett stycke i boken vi läser och delar med oss av det. Ett spännande sätt att få veta vad andra läser.

Den fysiska flytten är avklarad. Nu är det bara själva uppackningen kvar och det där jobbiga med att hitta nya platser för allt man har. Så här långt känns det i alla fall riktigt bra i vårt nya område. Grannarna verkar trevliga och det är lugnt och skönt.

Jag har tragglat med en riktigt seg och tråkig bok över flytten, men den är nu utläst och jag har börjat på I mörkret av Cara Hunter. Den är andra delen om kriminalkommissarie Adam Fawley och första delen var väldigt bra så jag har gott hopp om den.

Min smakebit är från sida 150-151:
Lingfield Road 29, Banbury. Parhus. Prydlig uppfart med singel. Pelargonier.
    "Vad tror du?" säger Gislingham och stänger av motorn.
    Somer funderar. "Ser ut precis som vad det är: en skollärares hus."
    Gislingham nickar sakta. "Har svårt att se det i ett framtida avsnitt av Olösta brott, men i de lugnaste vatten och så vidare."
    Vid grinden vänder hon sig mot honom, men han gör en galant gest. "Efter dig."
    Hon ler, aningen ansträngt, och intalar sig att även om de flesta män gillar att glo på hennes bak så innebär det inte nödvändigtvis att Gislingham tillhör deras skara.

lördag 22 juli 2023

Bok: Grissly av Mons Kallentoft

Författare: Mons Kallentoft
Titel: Grissly
Genre: Kriminalroman
Antal sidor: 277
Originalspråk: Svenska
Originaltitel: -
Översättare: -
Serie: Herkules 8
Förlag: Bokförlaget Forum
Utgivningsår: (original) 2022 (min) 2022
Format: Inbunden
Källa: Bokhyllan
Utläst: 10 juli 2023




Första meningen: Jag går in på Appstore, laddar ner Instagram, skapar ett nytt konto.

Baksidetext
Om du inte lagt upp det på Instagram, har det hänt? Om du inte finns på Instagram, finns du? Om du finns på Instagram, kommer du att dö? En känd influencer hittas dumpad i en container, knivhuggen i bröstet och iförd en Gucciträningsoverall. Liket har en exklusiv klocka på sig, och det är tydligt att det inte handlar om ett rån. Varför vill någon mörda en influencer? Zack Herry, Deniz och de andra i gruppen vid Särskilda enheten förstår direkt att det här bara är början. Början på ett spel där man inte vet vem som är marionett, och vem som har den egentliga makten. Där ytlighet och gränslöshet förstör liv.

Min kommentar
Efter förra boken, som var en härlig feelgood, så blev det dags att sätta tänderna i något som jag trodde skulle bli både tempofyllt, brutalt och eventuellt en aning makabert. Åttonde delen i Herkules-serien (eller Zack-serien, som den tydligen heter nu efter förlagsbytet), Grissly hade en del att leva upp till.

Precis som vanligt så väljer Kallentoft att skriva om ett aktuellt fenomen. Den här gången är det influencers. Det är nog lätt att fastna där i sociala medier-träsket och alldeles för lätt att sälja sin själ. För att inte tala om alla de där människorna som tycker sig ha rätt att bestämma vad som är rätt eller fel. Och om man gör fel så möts man av så mycket och intensivt hat. Trots att man egentligen inte har gjort något ont, kanske bara haft en åsikt som någon annan har bestämt är fel. Det är så skrämmande, men somliga har uppenbarligen lätt för att hata någon som bara är ett namn, ett konto, som inte har antagit mänskliga former. Och allt är alltid någon annans fel.

Jag tycker inte att tempot är lika högt här som i de tidigare delarna, men det gör inget. Nu får man lite tid att andas och tid till eftertanke. I övrigt så är boken väldigt Kallentoftsk, vilket betyder en hel del flum och mycket ältande. Dock inte så mycket som i böckerna om Malin Fors. Temat är mycket aktuellt och vinklingen är mycket samhällskritisk. Där är Kallentoft stark. Tyvärr faller det hela lite, eftersom jag ett flertal gånger måste fundera över om han har blivit sponsrad av Moncler. För att vara så mycket emot kapitalism så är det en rejäl produktplacering. Författarens avsky mot rika lyser igenom, också precis som vanligt.

Resten av teamet, som hade framträdande roller i de tidigare böckerna, har hamnat väldigt mycket i bakgrunden. Som en följd av det så blir det inte heller speciellt mycket polisarbete, när jag tänker efter. Somligas privatliv tar nästan över. Abdula Kahn är nästan helt försvunnen. Ester får en ganska stor roll, men varför i hela friden måste hon alltid plågas? En bra grej är att hela Zack-Hebe-grejen klaras upp. Med facit i hand en helt onödig tråd alltså.

I Grissly så är mordfallen nya, men resten är ungefär samma likadant. Den har inte lika mycket substans som de tidigare böckerna, mycket känns nästan som utfyllnad. Och då är boken inte ens 300 sidor. Kan det vara så att Kallentoft har tröttnat på Zack? Att han bara vill ha de här tolv böckerna ur världen? Jag saknar Luttemans/Anna Karolinas inflytande.

Den här boken har varit med i En smakebit på søndag.

Goodreads hade den 3,18 i genomsnitt (beräknat på 143 betyg).
Jag ger den 4,0.
Boken är
TråkigSpännandeFörutsägbar
BladvändareKlurigLäskig
LångsamTempofylldIntetsägande
DetaljrikFåordigNagelbitare
MysigSorglig
MåbrabokTankeväckandeRolig
RörigGenomtänktMörk

Andra som bloggat om Grissly: Kapprakt, Tofflan och Boktanten.

fredag 21 juli 2023

A Little Literary Tag

Den här lilla roliga taggen hittade jag hos Vargnatts bokhylla.

1) Tolkien once said that cellar door is the most beautiful expression in English, what do you think is the most beautiful word or phrase in English or any language?
Förgätmigej, det tycker jag är ett jättefint ord. Och en fin blomma.

2) What words in English do you find most amusing?
Awesome. Kanske är det inte amusing, men jag blir glad av att använda det.

3) Have you memorised any poems in full to whip out now and then to impress your friends? If so which ones?
Nej, inga dikter här.

4) Who or what do you consider to be an underrated and underappreciated author or book?
Jag tar den jag brukar när det handlar om en bok som fått för lite uppmärksamhet; Större än störst av Andreas Roman.

5) Which book do you consider to have the best or most memorable beginning?
Jag har nog aldrig riktigt förstått det här med att komma ihåg början på en bok ...

6) Which book title best describes your life?
Det skulle kunna hända dig. Typ allt konstigt, som ingen någonsin har hört talas om, händer mig.

7) What was the last book you read that led to a moistening of the eyes?
Sanningen om ostrondykerskan av Caroline Säfstrand.

8) When it is time to shuffle off this mortal coil and go to that big library in the sky, what bookish/literary quote would you like engraved on your headstone?
Den här var lurig och jag hittade några som kunde vara passande, men denna kanske passar bäst av alla på en gravsten: Gravitationen finns inte, det är jorden som suger. Jag vet inte om det är Stephen King som har myntat det, men jag hittade det i hans Törnrosor.

9) If you wrote a book and didn't want to use your own name what name would you choose as a suitable pen name?
När jag var yngre så drömde jag lite om att bli författare och då hade jag en pseudonym jag hade tänkt använda och även om inte drömmen finns kvar så har jag namnet lagrat. Men det vill jag ju inte berätta här. Man vet ju aldrig.

10) Many literary characters have sidekicks/henchmen who would you choose to be you companion on your life adventures?
Om jag ska välja en litterär karaktär (som det ju borde vara, eftersom det är en litterär tag) så blir det Roland, från Det mörka tornet.

torsdag 20 juli 2023

Hett i hyllan #414

Jag bara gissar nu, men jag tror inte jag är ensam om att ha en del böcker i hyllan som stått där i evinnerliga tider. Är det inte dags att de där, halvt, bortglömda böckerna får ta lite plats och synas? Jo, det tycker jag. Verkligen. Därför kommer de, en efter en, att dyka upp här varje torsdag under rubriken Hett i hyllan. Lite lagom tvetydigt, eller hur? Vad har du för dolda skatter i hyllan?

Den nästsista julklappsboken och också den nästsista för hela 2019 som fortfarande är oläst.
Danska deckare brukar passa mig väldigt bra och Krokodilväktaren av Katrine Engberg hamnade nog på min radar bara av den orsaken.

Detta är ju inte bara en dansk deckare utan det är också en debut och jag vet inte varför, men jag lockas nästan alltid av debuter. Det är något speciellt med att läsa första boken av en författare. Lite som att öppna en present som man inte ens kan gissa innehållet i. Jag tror att den utspelar sig i Köpenhamn, eftersom den är första delen i Köpenhamnsserien. Det kan vara ett bra tips för turer över Sundet. Som jag verkligen hoppas blir fler nu igen.

Så här står det på baksidan:
En tidig morgon hittas en ung kvinna mördad i sin lägenhet. Det blir inledningen på en mardröm för alla i det slitna bostadshuset. Liksom för polisinspektörerna Jeppe Kørner och Anette Werner som får ta sig an fallet.

Kvinnan har fått ett mönster ristat i ansiktet, och de vill snabbt hitta den skyldige innan vetskapen och paniken sprider sig. Men utredningen går trögt. Ända tills det visar sig att kvinnans hyresvärd håller på att skriva en deckare där mordet finns exakt återgivet. Vem kan ha läst den och låtit en grym fantasi bli verklighet?
Om du också vill vara med och visa upp dina böcker, antingen heta hyllvärmare eller heta av någon annan anledning, så lägg gärna in en länk här nedanför. Då hittar jag dig mycket lättare.

onsdag 19 juli 2023

Bok: Sanningen om ostrondykerskan av Caroline Säfstrand

Författare: Caroline Säfstrand
Titel: Sanningen om ostrondykerskan
Genre: Feelgood
Antal sidor: 381
Originalspråk: Svenska
Originaltitel: -
Översättare: -
Serie: Vid livets vägskäl 3
Förlag: Bokförlaget Forum
Utgivningsår: (original) 2022 (min) 2022
Format: E-bok
Källa: Storytel
Utläst: 7 juli 2023




Första meningen: Den stilla ytan, mjuk som sammet och mörk som natten, bar Mathildas eka från hamnen till ostronviken.

Baksidetext
När författaren Inez Edmarks granne plötsligt går bort bestämmer hon sig för två saker – att döstäda sitt hus och att skriva sin sista bok. Men inte en roman den här gången, utan en personlig bekännelse: sanningen om ostrondykerskan. Så ramlar Inez och får problem med höften. Hon tvingas anlita städerskan Meja som under tre veckor ska hjälpa henne att rensa klart i huset. Enda regeln är att Meja inte på några villkor får öppna den blå mappen som innehåller hennes bokmanus. Mötet mellan Inez, som på ålderns höst måste försonas med sitt förflutna, och vilsna Meja, som söker en framtid, får oanade konsekvenser. Kommer de två kvinnorna, trots sina olikheter, att kunna hjälpa varandra?

Min kommentar
Mini-semestern i Helsingborg var inte slut när jag hade läst klart den förra boken (som jag ju hade hoppats utspelade sig där, men det gjorde den inte) så jag tog till plan B och hoppades på bättre tur. Sanningen om ostrondykerskan blev nästa bok. Det passade bra även med tanke på att jag kände att jag behövde något upplyftande och det brukar den här författarens böcker vara.

Detta är den tredje boken jag läser av Caroline Säfstrand och nu kan jag officiellt säga att hon är en favoritförfattare. Denna är precis lika berörande och upplyftande som de tidigare två. Genren är väl feelgood och jag mår visserligen bra av den, men det här är så mycket mer. Svärta är ett krav (för mig) i en feelgood och den är perfekt balanserad. Titeln är kanske lite missvisande, boken handlar mer om sanningen om Inez, kan jag tycka, men det spelar ju ingen större roll.

Att säga att jag älskar karaktärerna är ingen överdrift, de är helt fantastiska. Det är vanliga människor med vanliga problem. Uppfriskande. Inez är den jag lättast kan relatera till och känna igen mig lite i. Det är så skönt att bara få vara ifred. Men ibland behöver man (jag) dras ut i världen med tvång. Då kan det vara bra att ha grannar som Sverker och Filip. De kan nog vara lite jobbiga, men jag skulle ändå vilja ha dem som grannar. De ger livet ett extra skimmer. Meja är nog en ganska vanlig personlighet och henne känner jag mest empati med. Hon åker bara med och låter livet hända, reaktion i stället för aktion.

Redan från första sidan är jag fast i historien och det är nästan omöjligt att lägga ifrån sig boken. Här finns ingen kladdig sentimentalitet. Reaktioner och känsloyttringar är väl avvägda. Jag får lov att känna och reagera själv, på mitt sätt. Jag kunde inte upptäcka någon blinkning till de tidigare böckerna, ingen karaktär som nämndes i förbigående. Det är visserligen en Andreas med i dem, men jag vet inte om det är samma Andreas. Kanske blir det en onödig liten knorr på slutet, men det är redan glömt och förlåtet.

Sanningen om ostrondykerskan har samma tema som de tidigare två; att vara sann mot sig själv. Den får i alla fall mig att fundera över mina egna val. Kvinnlig vänskap är också en viktig ingrediens och det gillar jag verkligen att läsa om. Det händer ju inte alltför ofta. Och slumpmässiga möten som får en livsomvälvande påverkan. Denna tredje delen är tillsammans med den första de bästa, hittills. Kommer det fler tro? Jag vill i alla fall läsa allt Caroline Säfstrand har skrivit/skriver.

Goodreads hade den 4,13 i genomsnitt (beräknat på 226 betyg).
Jag ger den 4,0.
Boken är
TråkigSpännandeFörutsägbar
BladvändareKlurigLäskig
LångsamTempofylldIntetsägande
DetaljrikFåordigNagelbitare
MysigSorglig
MåbrabokTankeväckandeRolig
RörigGenomtänktMörk

Andra som bloggat om Sanningen om ostrondykerskan: enligt O, Bokdivisionen och Nilmas bokhylla.

tisdag 18 juli 2023

Star Wars Book Tag

En tag som heter något med Star Wars är ju svår att motstå för mig. Även om den har mognat ett tag. Jag hittade den i alla fall hos Lotten.

1. R2-D2
The lovable droid filled with sass: Name a series that made you laugh.

Det är ju egentligen sällan som jag skrattar när jag läser, om man menar verkligen skrattar. En serie som i alla fick mig att fnissa är den om Göran Borg av Mikael Bergstrand.

2. PADME AMIDALA
Even though she’s not a Jedi, she sure does kick some butt: Name a badass female character.

Min första tanke var Lisbeth Salander. Hon i Stieg Larssons Millenium-trilogi. Hon får det bli.

3. LEIA ORGANA
This girl gets herself into a rather strange love situation: Name your favorite of least favorite love triangle.

Kärlekstrianglar är inte en favorit, överhuvudtaget. Man måste väl kunna kalla Elly Griffiths Ruth, Harry och Michelle för kärlekstriangel?

4. LUKE SKYWALKER
The last hope to restore the Jedi Order: Name a rising author or a new to you author that you love.

Trots att boken stått oläst i hyllan i nio år så var det först nu som jag läste Ull av Hugh Howey. En helt fantastisk bok.

5. ANAKIN SKYWALKER
A character whose morals changed over time: Name a series that started out well, but ended out badly.

När jag började läsa serien om Jacob Colt så var böckerna mycket, mycket bra. Ända tills karaktären Christopher Silfverbielke introducerades. Efter det så blev det bara värre och värre och jag gav upp när jag hade läst sjätte delen.

6. QUI-GON JINN
Losing himself to a terrible fate: Name a character who suffers a tragic death.

Med tanke på vilken genre jag läser mest böcker i så vimlar det av tragisk död. En som satte väldigt djupa spår i mig var den som inträffade i slutet av Ann Cleeves Blå gryning. Så onödig och fullständigt oförståelig. Och nej, jag tänker inte alls namnge den som dör. Alla kanske inte har läst den än.

7. HAN SOLO
Unsuccessfully using his wittiness to get himself out of sticky situations. Name your favorite sassy character.

Jag vet verkligen inte om man kan kalla henne sassy, men Ruth i Louise Pennys böcker får mig alltid på gott humör.

8. EMPEROR PALPATINE
A well constructed character in a vast universe: Name a series with incredible world building.

Det finns ett självklart svar på denna och det är Systemet av Anna Jakobsson Lund.

9. OBI-WAN KENOBI
Even though he is "to the book", he is a force to be reckoned with: Name a series that exceeded your expectations.

Vi hade inte någon bra start, E P Uggla och jag, men hon gav inte upp och inte jag heller. När jag fick första delen i Eden-serien i min hand så läste jag så ögonen blödde. Nästan. Nu är den serien inte slut än, jag tror att det kommer ytterligare en del, men de två jag har läst överträffade alla mina förväntningar.

10. MASTER YODA
A being containing so much wisdom: Name a series that taught you something or that made you grow.

Den här är svår på riktigt, men Themisfilerna av Sylvain Neuvel fick mig att fundera på hur världen egentligen ser ut och olika drivkrafter. Man kan väl säga att den fick mig att växa.

11. DARTH VADER
Learning about how he became this man only made us love him more: Name your favorite villain.

Jag brukar inte vara glad i ondingar och frågan är väl om den här räknas. Det är ju ingen "riktig" karaktär, men HAL, datorn i Arthur C Clarkes bok År 2001. Så fruktansvärt ond. Jag får ont i magen bara av att tänka på den.

12. CHEWBACCA
Loyal to his friends, he’s always got your back: Name your favorite fictional best friend.

Jag har egentligen en handfull som jag brukar alternera med, men jag tror faktiskt att Ruth Galloway skulle kunna vara min bästa vän.

13. C-3PO
Despite his simple ways, he always gets himself into trouble: Name a character who always needs saving.

Det kan nog tänkas bli samma Ruth Galloway här.

14. BOBA FETT
Witnessing the death of his father must have been difficult: Name a character who went through a traumatic childhood experience.

Det enkla svaret här måste ju vara Harry Potter.

15. REY
A scavenger who 'just so happens' to be Force sensitive: Name a character with a mysterious past.

Assad i Jussi Adler-Olsens serie om Avdelning Q var mystisk ända fram till åttonde boken.

16. STORMTROOPER FINN
Questioning his future, he finally makes his own decision to change sides: Name a character who has questioned his/her morals.

Det finns nog ett flertal av den sorten, men Amanda Paller i Anna Karolinas serie borde åtminstone fundera över sin moral.

17. POE DAMERON
An amazing pilot flying through hyperspace: Name your favorite series that travels through time.

Nu önskar jag lite att jag valde filmer också, men jag kan liksom inte byta så där mitt i. Jag har tyvärr ingen serie, men det är en väldigt tjock bok; 22/11 1963 av Stephen King.

18.  KYLO REN
Obsessed with an idealistic view of his grandfather: Name a character who will stop at nothing to fulfill their destiny.

Ska jag ta Katniss här kanske?

19. MAZ KANATA
Even though she’s force sensitive, she never trained in the ways of the Jedi Order: Name a character who doesn’t rise to their full potential.

Usch, vad svårt. Jag får ta en ur högen bara. Linn Ståhl, krypterings- och säkerhetsexpert, i Magnus Jonssons Hatet-trilogi. Ibland verkade hon glömma att hon var expert på säkerhetsfrågor inom IT.

20. BB-8
Following previous droids is not an easy task, but he is loved by all: Name a sequel you prefer over the first.

När jag hade läst första delen i Tana Frenchs serie Dublin Murder Squad bestämde jag mig för att jag inte ville läsa fler. Sedan upptäckte jag bokbloggarnas fantastiska värld och insåg att alla verkade älska den här serien. Så jag tänkte att jag måste ha fel och läste andra delen, Okänt offer. En riktigt bra bok.

måndag 17 juli 2023

Film: The last sharknado: It's about time

Titel: The Last Sharknado: It's About Time
Originaltitel: The Last Sharknado: It's About Time
Genre: Komedi
Regissör: Anthony C. Ferrante
Manus: Thunder Levin, Scotty Mullen
Skådespelare: Ian Ziering, Tara Reid, Cassandra Scerbo, Judah Friedlander, Vivica A Fox
Utgivningsår: 2018
Produktionsland: USA
Längd: 82 min
Serie: Sharknado
Såg den på Amazon Prime Video 22 juni 2023





Handling
Fast besluten att återuppliva sin familj skickar Gil sin pappa Fin tillbaka i tiden för att stoppa Sharknados från att starta. Längs vägen slåss han mot dinosaurier, riddare, cowboys och en robotversion av sin fru. Den här gången - det är inte hur man stoppar Sharknados, utan när.

Min kommentar
Jo, det var ju den där franchisen, eller vad man ska kalla det, Sharknado. De första filmerna var ju vansinnigt roliga och när den sjätte (och sista), The last sharknado: It's about time, kom så kände jag att jag bara var tvungen att se den också. Även om filmerna sakta men säkert har blivit sämre och sämre (hur det nu är möjligt). Det tog mig ett tag, men när sambons jobb tyckte det var lämpligt att ha aktiviteter hela eftermiddagen och kvällen dagen innan midsommarafton så passade jag på.

Ibland stör det mig att jag har någon egenskap som gör att jag måste se alla uppföljare. Av allt som jag har påbörjat. Kommer du ihåg när man skrattade åt Sharknados fullständiga absurditet? Kommer du ihåg den galna kreativiteten hos manusförfattarna? Kommer du ihåg att överspelet av den där killen från Beverley Hills 90210, som var exakt vad som behövdes i en film som denna? Kommer du ihåg det fantastiska med att se hajar falla från himlen? Jag gör. Jag älskade Sharknado. Men inget av det fungerar här. Det här är skräp.

Med facit i hand så är nog sambon tacksam för att han inte behövde se detta. När man medvetet, med mening, gör en film så ful, ologisk och konstig som man överhuvudtaget kan så blir det verkligen inte bra. Då blir det bara så dumt att det faktiskt inte längre är kul. Det är fortfarande så att skådespeleriet (när man tittar på rollistan så verkar de ha tagit med hela familjen till typ alla plus vänner) är uselt, effekterna dåliga (trickfilmningarna ser ut som något man själv gjorde i skolan) och dialogerna får mig att rodna.

Premissen för hela filmen, om jag inte hörde fel i början, var "åk tillbaka i tiden och stoppa den allra första sharknadon så löser sig allt". Det visade ju sig snart att det inte räckte, det var ju många fler som behövde stoppas. Av någon okänd anledning. Tidsresor ger mig ofta huvudvärk, men här blev det mer migränliknande. Historien är helt obegriplig. Det kändes som att absolut ingenting hängde eller gick ihop. Det driv friskt med ett flertal filmer och det var det enda som faktiskt mig att skratta.

The last sharknado: It's about time är så självmedveten att det i stället för en galet rolig film bara blir en dålig film. För att uppnå kultfaktor, tycker jag, så måste en film vara kass av misstag. Humorn har fått stå tillbaka ännu mer till förmån för action, tyvärr. Det blir bara en vanlig etta i betyg, för alla. Ingen kultfaktor alls.



Letterboxd hade den 2,0 i genomsnitt (beräknat på 8 526 betyg).
IMDb hade den 3,5 i genomsnitt (beräknat på 4 741 betyg).
Jag ger den 1,0.
Filmen är
SpännandeTråkig
KlurigFörutsägbar
TrovärdigOsannolik
Snyggt fotoRolig
RomantiskFör lång
SorgligFör kort
FartfylldLångsam

söndag 16 juli 2023

Smakebit på søndag: Karthago

En smakebit på søndag är ett stående inslag bland bokbloggare som "drivs" av den norska bokbloggen Betraktninger. Varje vecka väljer vi ett stycke i boken vi läser och delar med oss av det. Ett spännande sätt att få veta vad andra läser.

Nu minns jag varför det har tagit emot att flytta. Det har varit, och är fortfarande, extremt jobbigt. Ungefär 150 kartonger blev det, varav 40 med böcker (som vi inte ens börjat packa upp). Kartongerna fick inte plats i de rum där de hörde hemma, så allt är utspritt överallt. Jag behöver semester efter det här. I övrigt verkar vi, så här långt, ha fått rena vinstlotten med den nya lägenheten. Än så länge är det tyst och lugnt. Trots att grannarna har små barn.

Kanske var det ett korkat beslut att välja att läsa en (nästan) tegelsten under flytten, men jag tänkte mer att den skulle räcka tills det mesta av stöket var klart. Alltså blev det Karthago av Joyce Carol Oates. Min första bok av henne och just nu känns det som att sannolikheten för att det blir fler är väldigt låg. Jag vet inte om just den här boken är speciell, men hennes sätt att skriva passar inte mig alls.

Min smakebit är från sida 271:
    Praktikanten vände snabbt bort blicken från den unge sydamerikanen för hon ville inte se honom i ögonen.
    Han var sårad. Han var en veteran.
    Han hade nyligen kommit hem från kriget. I Afghanistan? Eller i Irak?
    Hon översköljdes av illamående och skuldkänslor. Skuldkänslor, som var så starka att det vände sig i magen på henne.
    Hon vände sig inte om för att se efter den unge mannen, som tydligen var jämnårig med henne, tillhörde hennes generation. Hon upplevde det raseri han kände, såg det i hans kropp med de muskulösa axlarna, i de kraftiga underarmarna och i de starka händerna som kramade de kryckor med vars hjälp han kunde röra sig med något slags stel snabbhet, mycket fortare äv vad man skulle kunnat vänta sig av en handikappad pojke.
    Det vill säga, en sårad veteran.

lördag 15 juli 2023

Bok: Den sista spiken av Stefan Ahnhem

Författare: Stefan Ahnhem
Titel: Den sista spiken
Genre: Kriminalroman
Antal sidor: 477
Originalspråk: Svenska
Originaltitel: -
Översättare: -
Serie: Fabian Risk 6
Förlag: Bokförlaget Forum
Utgivningsår: (original) 2021 (min) 2021
Format: Inbunden
Källa: Bokhyllan
Utläst: 3 juli 2023




Första meningen: Erica Andersson hade aldrig varit särskilt glad för vatten.

Baksidetext
Han har utpressat. Han har misshandlat. Han har våldtagit. Han har gått över lik för att nå hela vägen till toppen. Han är på alla sätt en vidrig man. Han heter Kim Sleizner och han arbetar som polischef i Köpenhamn.

Dunja Hougaard har gått under jorden för att på eget bevåg inleda en utredning mot sin tidigare chef. I månader har hon och hennes team samlat information. När en högt uppsatt man inom den danska underrättelsetjänsten hittas död tillsammans med en okänd kvinna i en bil på sjöbotten utanför Köpenhamn börjar det äntligen bli dags för fällan att slå igen. Frågan är bara för vem.

Samtidigt på andra sidan sundet i Helsingborg får den svenske polisen Fabian Risk ett besked som förändrar allt.

Min kommentar
När jag är på semester på annan ort så vill jag gärna läsa en bok som utspelar sig där jag befinner mig och jag tyckte jag var riktigt smart när jag valde Den sista spiken när vi skulle spendera några dagar i Helsingborg. Det vet ju alla, som har läst böckerna i serien, att de utspelar sig där.

Besvikelsen och uppförsbacken för boken blev stor. För att vara den sista boken i serien om Fabian Risk så handlar den ytterst lite om honom. Han är inte mer än en bifigur i sin egen bok då minst 90% i stället handlar om de danska poliserna och den där tråden som jag egentligen inte alls har varit speciellt glad i. Jag tycker inte om när serier byter fokus mitt i och börjar handla om helt andra människor. De borde i stället få en egen serie då.

Hela den här Kim Sleizner-tråden blir så utstuderad och långsökt. Jag önskar att jag hade kunnat säga att den känns konstruerad också, men om det är något de senaste åren har lärt mig så är det att precis allt och vad som helst kan hända. Sleizner är i alla fall, förmodligen, den mest otäcka människa jag träffat på i litteraturen. Han är så sleezy att han nästan blir intetsägande. Framför allt så är han endimensionell. Han har absolut noll goda sidor.

Som vanligt(?) så är poliserna både naiva och lite korkade, medan bovarna är supersmarta övermänniskor. Dessutom så blir de som jagar monstren själva monster. Precis som det ju brukar vara, men det är lika tröttsamt som alltid. Det är en extremt utdragen historia med en del passager som känns som transportsträckor. Ibland blir det till och med lite segt, men oftast är det spännande och underhållande. Många gånger blir det dock på tok för mycket. Vilket ju var väntat, men ändå.

Vissa dödsfall är tråkigare än andra och det händer att jag blir lite sur på författaren. Jag uppskattar ändå att Ahnhem vågar ta död på vem som helst, det gör att man aldrig är riktigt säker. Det gillar jag ju. Blinkningen till boken En helt annan historia gillar jag också. Den har jag inte läst än, men det kommer jag nog att göra. Danskarna envisas med att bara prata danska med svenskar, men det är ett kul inslag och ger lokalfärg. Tack och lov så tycker jag att danska i skrift är förvånansvärt lätt att förstå.

Hela serien om Fabian Risk har varit osedvanligt rå och brutal. Den sista spiken är inget undantag. Detta är inget för den känslige. Tyvärr så tycker jag inte att denna är lika rafflande och nagelbitande som de tidigare och jag hade föredragit mer fokus på Fabian och hans historia. Boken avslutas med en epilog som knyter ihop alla trådar som eventuellt fortfarande var lösa. Jag är inte så glad i den här typen av "förklarande" slut, men det funkar ganska bra här. Om detta verkligen är sista boken, annars inte.

Den här boken har varit med i En smakebit på søndag.

Goodreads hade den 3,96 i genomsnitt (beräknat på 1 409 betyg).
Jag ger den 3,5.
Boken är
TråkigSpännandeFörutsägbar
BladvändareKlurigLäskig
LångsamTempofylldIntetsägande
DetaljrikFåordigNagelbitare
MysigSorglig
MåbrabokTankeväckandeRolig
RörigGenomtänktMörk

Andra som bloggat om Den sista spiken: Tankar från en samlares hjärna, Nilmas Bokhylla och Kapprakt.