lördag 29 juli 2023

Kommande böcker augusti 2023

Jag blev allt lite förvånad över att hitta så många intressanta boksläpp i augusti. Bland annat en efterlängtad ny del i en mycket, mycket bra serie.

Medan giftet sprider sig av Ralph Bretzer & Isabelle Steineck
Genre: Kriminalroman
Serie: -
Antal sidor: 341
Utgivningsdatum: 2023-08-18
Förlag: Piratförlaget

Från Bokus
I ett jourrum på Hvidovre Hospital i Köpenhamn hittas en svensk läkare död. Zarha Alipour var ung och ambitiös. Hon bodde hemma hos föräldrarna i Malmö, bråkade med sin bror och dejtade en riktig bad boy. Hon hade allt att leva för. Nu är hon borta.br />
På en tidningsredaktion i Malmö får journalisten Anders Bergström nyheten och skriver en notis om dödsfallet. Det var säkert självmord. Eller så var hon väl sjuk? Än anar han inte att den läkare som dött är någon han känner väl.br />
Polisen ser genast kopplingar till familjens muslimska härkomst och snart surrar det på nätet om hedersmotiv. Men Anders vägrar tro det, han känner ju Zarhas familj. Han lovar dem att söka svaret på vad som låg bakom hennes död.


Utspelar sig i Malmö/Köpenhamn. Just den här gången räcker det för mig.



Mirage av Camilla Läckberg & Henrik Fexeus
Genre: Kriminalroman
Serie: Vincent & Mina (3)
Antal sidor: 536
Utgivningsdatum: 2023-08-22
Förlag: Bokförlaget Forum

Från Bokus
Det är december i Stockholm och Sveriges justitieminister befinner sig under hot. I samma veva hittas en hög människoben nere i Stockholms tunnelbana, och skelettet visar sig komma från en högt uppsatt finansman. Polisinspektör Mina Dabiris grupp är stukad efter den traumatiska händelsen i somras som slutade i en kollegas död, och kallar in mentalisten Vincent Walder för att hjälpa till med fallet. För Vincent känns det som om världen alltmer sluter sig kring honom. När ytterligare en benhög hittas i underjorden sätts gruppen återigen på prov - vad är det som pågår i tunnlarna djupt under Stockholm? Och vem är det som jagar ministern?

Sista delen, tydligen. Och jag har inte ens börjat läsa serien.



Sista bilden av Tina Frennstedt
Genre: Kriminalroman
Serie: Cold case (4)
Antal sidor: 429
Utgivningsdatum: 2023-08-28
Förlag: Norstedts

Från Bokus
En ung kvinna försvinner spårlöst när hon är på väg hem från en utekväll i Köpenhamn. Sex år senare dyker ett foto av henne upp på nätet. Hon sitter i en okänd bil, med rufsigt hår och stressad blick. Kort därpå läggs en ny bild ut, denna gång på en kvinna som varit försvunnen i sjutton år. Deras öden vävs oväntat samman med en känd skådespelerskas flytt till Österlen.br />
Tess Hjalmarsson, chef för Skånes Cold Casegrupp, har tvingats bort från sin tjänst på grund av ett misstag. Men när profileraren Carsten Morris ber om hennes hjälp kastas hon in i den dramatiska utredningen kring bilderna och de försvunna kvinnorna.


Jag har läst första delen i den här serien (och köpt på mig andra och tredje).



Botanikern av M W Craven
Genre: Kriminalroman
Serie: Washington Poe (5)
Antal sidor: 480
Utgivningsdatum: 2023-08-03
Förlag: Modernista

Från Bokus
Washington Poes vänner är inte fler än att han kan räkna dem på ena handens fingrar, och en av dem är Estelle Doyle. Men läget ser illa ut för den självsäkra patologen efter att hennes far blivit mördad med två skott i huvudet. Estelle påträffas med spår av krutrester på händerna och hennes fotavtryck är de enda spår som leder fram till huset, som är inbäddat i nysnö.

Samtidigt har en känd giftmördare som pressen kallar Botanikern skickat dikter och torkade blommor till högprofilerade kändisar. Mördaren verkar ha förmågan att krypa genom nyckelhål, för trots de säkerhetsåtgärder polisen vidtagit efter att mordoffren fått Botanikerns varning, lyckas han komma undan varje gång.

När det framkommer att de enda ord Estelle yttrat sedan gripandet är "Ring Washington Poe" får Poe mycket att hantera. För en man som dessutom avskyr låsta rummet-mysterier riskerar mordutredningen han står inför att bli Poes svåraste någonsin ...


Woohoo! Äntligen!



Simlektioner av Clare Chambers
Genre: Drama
Serie: -
Antal sidor: 375
Utgivningsdatum: 2023-08-08
Förlag: Sekwa Förlag

Från Bokus
Abigail Onions växer upp som hedersmedlem i vännen Frances Radleys excentriska familj. I motsats till Abigails lugna förortsfamilj är Radleys bohemiska hushåll präglat av kaos, vilda diskussioner och ett ständigt flöde av gäster. Abigail förtrollas av familjen och blir snabbt förälskad i Frances storebror Rad.

Snart är Abigail intrasslad i familjen Radley, som med tiden visar sig vara full av hemligheter och inte alls lika lycklig som vid första anblick. Efter en rad märkliga händelser bryter Abigail med familjen och träffar inte någon av dem igen, förrän hon av en slump stöter på Rad tretton år senare.


Jag vet inte riktigt vad det är som lockar med denna, men lockar gör den.



Husbåten vid kajens slut av Sarah Jio
Genre: Drama
Serie: -
Antal sidor: 332
Utgivningsdatum: 2023-08-09
Förlag: Printz Publishing

Från Bokus
Efter en tragedi flyr Ada Santorini sitt liv på östkusten och landar i Seattle. Hon får hyra en vacker husbåt i hamnen, och kanske kan hennes livslust och inspiration väckas till liv där.

Inom kort hittar hon en gammal koffert, som en gång tillhörde Penny Wentworth, en ung och nygift kvinna som bodde på husbåten för femtio år sedan. Ada blir fascinerad av Pennys liv, och hennes försvinnande, men vad hon inte vet är att deras öden snart kommer flätas samman ...


Tydligen en väldigt populär författare. Som jag aldrig har hört talas om. Jag blev i alla fall fast vi Seattle.



På ett ögonblick av Jo Callaghan
Genre: Kriminalroman
Serie: Lock i centrum (1)
Antal sidor: 336
Utgivningsdatum: 2023-08-15
Förlag: Modernista

Från Bokus
Var nittionde sekund försvinner en person, och kriminalintendent Kat Frank vet en del om förluster. Som änka och ensamstående mamma har hon lärt sig att lita på sin magkänsla, en egenskap hon har nytta av även i polisyrket. När Kat blir vald till ett pilotprogram där hon paras ihop med den tekniska landvinningen Lock - en AI som projiceras som ett hologram - ställs hennes instinkt och erfarenhet mot Locks logik. Samarbetet är långt ifrån friktionsfritt, men snart sker ett genombrott i ett kallt fall gällande två försvunna personer, och Kat och Lock måste hitta ett sätt att förena sina olika egenskaper innan ytterligare människoliv förvandlas till offer i statistiken. Lock är dessutom den enda som kan hjälpa Kat när fallet tar en oväntat personlig vändning.

Jag vet inte om jag blir lockad eller avskräckt. AI är läskiga saker.



Mörkret under isen av Morten Hesseldahl
Genre: Kriminalroman
Serie: -
Antal sidor: ?
Utgivningsdatum: 2023-08-16
Förlag: Bokfabriken

Från Bokus
Den före detta elitsoldaten Pipaluk ville egentligen aldrig återvända till Grönland. Hon är hälften inuit, hälften dansk och växte upp i Nuuk med en frånvarande far och en missbrukande mor. Men efter att ha fått sparken från sitt jobb efter en kärleksaffär med chefen och blir kontaktad av den danska underrättelsetjänsten med ett uppdrag har hon inget val. Ett gammalt fall från 1968 med ett havererat amerikanskt kärnvapenflyg skall återupptas. Snart hamnar Pipaluk mitt i en mordutredning.

Grönland, kärnvapenbas under isen, smältande isar ... vad kan gå fel med det?



Daisy Darker av Alice Feeney
Genre: Thriller
Serie: -
Antal sidor: 352
Utgivningsdatum: 2023-08-23
Förlag: Modernista

Från Bokus
Det har gått ett decennium sedan de senast sågs. Nu samlas familjen igen för att fira farmoderns 80-årsdag. De befinner sig i hennes hem Seaglass, ett sönderfallande viktorianskt stenhus helt ensamt beläget på en liten ö utanför Cornwall. Tidvattnet strömmar in, och snart är de helt avstängda från yttervärlden.

Varje familjemedlem har sin egen hemlighet. Farmodern, som levt ensam så länge. Daisys frånvarande far och hennes kallhjärtade mor. De två systrarna, Rose och Lily. Den frågvisa systerdottern Trixie.

När stormen rasar vid midnatt hittas en familjemedlem död. En timme senare är ytterligare en person död. Daisy har aldrig haft en bra relation till sin familj - men nu visar det sig att det finns en mördare bland dem.

Isolerade på ön tvingas familjen Darker gräva i sitt mörka förflutna. Och försöka överleva tills det blir lågvatten.


Jag är så nyfiken på hennes böcker.



Valentin och Ketty av Karin Alfredsson
Genre: Drama
Serie: Vajlett och Rut (3)
Antal sidor: 268
Utgivningsdatum: 2023-08-28
Förlag: Brombergs

Från Bokus
Vajlett är tillbaka i lärarbostaden där ensamheten är svårare än någonsin. Hon bor inte längre tillsammans med Rut, men nu vet hon hur livet kan vara för den som får dela sitt liv med någon hon älskar. Ändå har Vajlett bestämt sig. Det som har hänt mellan henne och Rut får aldrig ske igen. Bådas framtid skulle krossas om någon fick veta.

Två personer kliver av bussen i Granträskåsen. De kommer söderifrån och hyr bagarstugan hos N’Eilert. Det är Valentin Modig och hans syster Ketty, hon som bär på en hemlig historia från Afrika. Valentin anser att han har fått ett uppdrag från Gud. I hans dröm har Jesus berättat att när Herren – alldeles snart - ska komma tillbaka till jorden, blir det just till Granträskåsen. Byborna måste förbereda sig, och synden ska drivas ut. Valentin tar sig an uppdraget med tungotal och djävulsutdrivning. Allt ska bort: sjukdom, dans, kortspel, tobak, sprit och - ännu värre - "otukt mot naturen".

När Vajlett åker till Umeå blir hon bjuden på annandagskaffe hos folkskolläraren Bertil Berggren och hans döttrar. Kan han bli hennes utväg?.


Jag vill alltid läsa böcker av Karin Alfredsson.



Ett enda skott av Linda Ståhl
Genre: Kriminalroman
Serie: Höllviken-deckare (3)
Antal sidor: 406
Utgivningsdatum: 2023-08-17
Förlag: Norstedts

Från Bokus
En dimmig septembermorgon hittas en femtonårig pojke död på en skjutbana. Intill honom sitter hans lärare med blod på sig och med pojkens gula keps i handen.

Kriminalchef Reub Thelander och kollegorna vid Vellingepolisen kopplas in på fallet, men får mest undanglidande svar från pojkens familj och klasskamrater. På skolan i Höllviken är han välkänd, fast verkar inte ha varit vidare omtyckt. Rektorn gör allt för att upprätthålla skolans fasad, samtidigt som det förekommer mobbning, droger och psykisk ohälsa bland både elever och personal.

Vad ledde till pojkens död? Står svaren att finna på skolan, eller någon helt annanstans? För Reubs kollega Estrid Berg ställs allt på sin spets när hennes egen familj hamnar i händelsernas centrum.


Jag har visserligen inte läst de första två, men Höllviken alltså ... det är en miljö som lockar.



RansomTime av Lena Karlin & Åsa Schwarz
Genre: Kriminalroman
Serie: Alex Lindhage och Clara Sjöberg (2)
Antal sidor: ?
Utgivningsdatum: 2023-08-21
Förlag:Hoi Förlag

Från Bokus
Exakt klockan tre frontalkrockar tåget som professor Clara Sjöberg sitter på. Vid samma tidpunkt sker en rad allvarliga incidenter runtom i Sverige - ett flyg kraschar, tunnelbanan står still och börsen stannar. Ingen kan förklara varför.

Säkerhetspolisen Alex Lindhage påbörjar utredningen och tar hjälp av Clara som han samarbetat med tidigare. Deras outforskade känslor för varandra växer sig allt starkare, men arbetet verkar alltid komma ivägen.

Så dyker det upp ett hot på Twitter från någon som kallar sig TimeLord. Det visar sig snart att personen, eller organisationen, bakom namnet har kontroll över något som påverkar stora delar av samhället. Klockan tickar snabbt mot katastrof, om inte Clara och Alex kan stoppa TimeLord innan nästa attentat.


Det här låter ju aktuellt. Och läskigt.



Järnblomma av Frida Skybäck
Genre: Kriminalroman
Serie: Fredrika Storm (2)
Antal sidor: 404
Utgivningsdatum: 2023-08-23
Förlag: Bokförlaget Polaris

Från Bokus
En mörk vårkväll hittar två tonåringar en kropp inmurad i väggen i ett ödehus i utkanten av Lund. Byggnaden tillhör det nerlagda mentalsjukhuset Sankt Lars, som trettio år tidigare drabbades av en skandal då två patienter försvann spårlöst från avdelning C. En av patienterna var sjuttonåriga Marie-Louise Sparre och trots att det inte fanns några tecken på att ett brott hade begåtts, vidhöll hennes familj att hon blivit utsatt för någonting fruktansvärt. Fallet fick stor uppmärksamhet i media och polisen kritiserades hårt. Polisutredarna Fredrika Storm och Henry Calment får i uppgift att återöppna utredningen och de förstår snart att en mörk hemlighet döljer sig på sjukhusområdet. Vad hände egentligen med de två patienterna den där ödesdigra oktobernatten 1987 och hur långt är de ansvariga beredda att gå för att dölja sanningen?

Mer eller mindre auto-buy.

6 kommentarer:

  1. Oj, oj här var det böcker jag missat att de kommer som lockar... Cravens serie borde jag fortsätta läsa.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Överraskande många för att vara augusti, tycker jag, och då plockade jag ändå bort en del. Jag tycker helt klart att du ska fortsätta läsa Cravens serie!

      Radera
  2. Daisy Darker låter intressant!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hennes första bok var det många som gillade.

      Radera
  3. Förutom de åtta(?) gemensamma så hade jag med tre av dina i min första omgång. Men när jag minskade lite på mängden så rök just de (Husbåten vid kajens slut, Mörkret under isen och Daisy Darker).

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag får det också till åtta 🙂 Du hade nog med nästan alla som jag, efter lite funderingar, ratade.

      Radera