onsdag 12 juli 2023

Bok: Min familj och andra monster av David Safier

Författare: David Safier
Titel: Min familj och andra monster
Genre: Humor
Antal sidor: 282
Originalspråk: Tyska
Originaltitel: Happy family
Översättare: Ulrika Junker Miranda
Serie: -
Förlag: Bazar Förlag
Utgivningsår: (original) 2011 (min) 2014
Format: Inbunden
Källa: Bokhyllan
Utläst: 27 juni 2023




Första meningen: "Det finns ett indianskt ordspråk som går så här: Ju mer man älskar någon, desto mer vill man slå ihjäl vederbörande", sa hon som jobbar åt mig.

Baksidetext
Mamma Emmas bokhandel har gått i konkurs, pappa Frank är utarbetad och barnen har nog av sitt. Vardagen har nött ner kärleken. Och inte blir det bättre av att de efter en misslyckad maskerad möter en häxa som förvandlar dem till just de roller som de är utklädda till: Emma till vampyr, Frank till Frankensteins monster, tonårsdottern Fee till mumie och lillebror Max till varulv.

Min kommentar
En bok som har stått väldigt länge i min bokhylla är Min familj och andra monster, som jag köpte på bokrean 2016. Jag hade hört så mycket bra om hans förra bok och jag blev mycket nyfiken. Titeln är ju också svår att motstå. Jag vet inte riktigt vad jag förväntade mig, men jag vet ju att det där med humor, det är svåra grejer.

När jag började läsa kände jag ett visst hopp, för jo, det var kul och det blev en del fniss. Tyvärr så är humorn av den flåsiga sorten och det blev efter ett tag jobbigt med alla försök att vara rolig. Den typen av humor, funkar bäst i små doser tycker jag och inte alls om den används för mycket. Som i hela tiden. Det vimlar också av fördomar och mycket som inte är politiskt korrekt 2023, men som ingen höjde på ögonbrynet för 2011.

I övrigt så är det många fina tankar om familjen, att den även kan innefatta folk man inte är släkt med. Och hur viktiga nära och kära är. Tyvärr så blir sensmoralen för övertydlig och tangerar gränsen till pekpinnar. Pekpinnar gillar jag inte. För mig blir det också lite konstigt när själva berättandet är lite barnsligt och ja, det blir en aning tramsigt. Det hade jag nog i och för sig förväntat mig, men kanske inte på den här nivån.

Själva förvandlingen och dess resultat tycker jag är ologisk. Alla utom pappa behåller sin hjärnkapacitet och talförmåga, vilket är lite obegripligt. Kanske är jag överkänslig, men jag gillar inte alls att det framställs som att mammas viktigaste (och enda?) uppgift är att se till att alla andra är lyckliga och har det bra. Jag vet inte hur jag ska kunna tolka det på något annat sätt.

Tydligen gjordes det en animerad film av den här boken 2021. Den floppade rejält. Det är knappt jag har sett så dåliga betyg på IMDb. Om den har samma flåshumor så kan jag förstå det. Det blir lite som att försöka ha ett seriöst samtal med någon som bara slänger skämt omkring sig.

Min familj och andra monster är onekligen innovativ och ny, men den passar inte riktigt mig. Förmodligen så är den väldigt rolig, om man har den typen av humor. Jag tycker det är lite oklart vilken målgrupp boken är tänkt för. Ganska mycket talar för att det är en ungdomsbok, medan vissa saker talar emot det.

Den här boken har varit med i En smakebit på søndag.

Goodreads hade den 3,28 i genomsnitt (beräknat på 2 320 betyg).
Jag ger den 3,0.
Boken är
TråkigSpännandeFörutsägbar
BladvändareKlurigLäskig
LångsamTempofylldIntetsägande
DetaljrikFåordigNagelbitare
MysigSorglig
MåbrabokTankeväckandeRolig
RörigGenomtänktMörk

Andra som bloggat om Min familj och andra monster: Endast eböcker, LitteraturMagazinet och Tidningen Kulturvinden.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar