lördag 8 juli 2023

Bok: Vägen till Sugar Maple Inn av Louise Miller

Författare: Louise Miller
Titel: Vägen till Sugar Maple Inn
Genre: Feelgood
Antal sidor: 300
Originalspråk: Engelska
Originaltitel: City Bakers Guide to Country Living
Översättare: Carina Jansson
Serie: Staden Guthrie 1
Förlag: Printz Publishing
Utgivningsår: (original) 2016 (min) 2016
Format: E-bok
Källa: Bokhyllan
Utläst: 24 juni 2023




Första meningen: Timmarna innan jag satte Emerson Club i brand visade sig vädret från sin bästa sida – om man skulle baka maränger.

Baksidetext
När konditorn Olivia Rawling råkar sätta fyr på en efterrätt, samt hela lokalen där hon jobbar, flyr hon till den mest trösterika plats hon kan komma på: den lilla staden Guthrie, där hennes bästa vän Hannah bor. När hon blir erbjuden ett jobb av Margaret, den grälsjuka ägaren till pensionatet Sugar Maple Inn, ser hon ingen anledning till att inte tacka ja. Tillsammans med sin överentusiastiska hund flyttar Olivia in i husets bakstuga och det dröjer inte länge innan hennes desserter frestar hela byns befolkning.

Olivia finner sig snabbt till rätta i småstadslivet, och när Martin McCracken återvänder till Guthrie för att ta hand om sin sjuka far uppstår ljuva känslor. Men när en oväntad besökare dyker upp ställs allt på sin spets. Olivia inser att hon antingen måste stanna och inse att livet inte alltid blir som man tänkt sig, eller göra det som hon gör bäst: fly.

Min kommentar
Det var en hel del kvar av månaden när jag hade läst klart min planering och eftersom jag kände att det nog behövdes något mer ljust och positivt så fick det bli en feelgood. Vägen till Sugar Maple Inn lockade mig redan första gången jag såg den. Böcker som innehåller någon typ av matlagning har en tendens att göra det.

Nu är inte jag mycket för bakverk och desserter, men lite sugen blir jag allt. Speciellt när det handlar om pajer och specifikt äppelpajer, som är något av en favorit. Det är nästan så att jag kan känna doften av allt som plockas ur ugnen och det är lite synd att det inte är en doftbok. Om man gillar bakning så kan man nog förlora sig i alla detaljer. Det finns i alla fall ett recept sist i boken. Kanske provar jag det någon gång.

Personligen så blir det här för sentimentalt och puttenuttigt för mig, helt enkelt för mycket av det goda. Man måste inte överdriva det rosaskimrande så till den milda grad att det bara blir sockersött och kladdigt. Och det beror inte bara på alla desserter. Det finns dock en del ljuspunkter.

Miljön är fantastisk och jag blir så sugen på att åka till Vermont. Det där värdshuset hade jag gärna besökt, om det hade funnits. Det känns så ombonat och mysigt. En annan positiv sak i boken var alla vänskapsrelationer. Och hela familjen McCracken. Jag kan verkligen förstå Olivias längtan att vara en del av den. Olivia själv har jag väldigt svårt att tycka om och relatera till. Hon fattar en del beslut och gör en del val som jag inte alls kan förstå. Margaret, däremot, hon är en mycket intressant karaktär.

För mig, som är uppväxt på landet, så blir det här något av en karikatyr över "lantisar" och det är lite nedlåtande, tycker jag. Och en väldigt romantiserad bild av hur det är att bo lite avsides. Hela den där biten med musiken och danserna känns särskilt krystad. Som att man på riktigt vill visa hur mysigt och trevligt och gemytligt man har det på landsbygden.

Vägen till Sugar Maple Inn är extremt förutsägbar, vilket jag i och för sig tycker hör till genren, men någon överraskning, någon extra krydda hade varit trevligt. Det krävs åtminstone för att ta sig över mellanmjölksnivån, där denna hamnar. Boken är ett perfekt exempel på när less definitivt hade varit ett bättre val än more.

Goodreads hade den 3,79 i genomsnitt (beräknat på 478 betyg).
Jag ger den 3,5.
Boken är
TråkigSpännandeFörutsägbar
BladvändareKlurigLäskig
LångsamTempofylldIntetsägande
DetaljrikFåordigNagelbitare
MysigSorglig
MåbrabokTankeväckandeRolig
RörigGenomtänktMörk

Andra som bloggat om Vägen till Sugar Maple Inn: Bokstunder, Bokduetten och Marias bokhylla.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar