måndag 24 juli 2023

Film: En dag kommer allt det här bli ditt (2023)

Titel: En dag kommer allt det här bli ditt
Originaltitel: En dag kommer allt det här bli ditt
Genre: Drama
Regissör: Andreas Öhman
Manus: Andreas Öhman
Skådespelare: Karin Franz Körlof, Peter Haber, Suzanne Reuter, Liv Mjönes, Filip Berg
Utgivningsår: 2023
Produktionsland: Sverige
Längd: 105 min
Serie: -
Såg den på SF Anytime 23 juni 2023





Handling
Den framgångsrika serietecknaren Lisa och hennes syskon samlas på föräldrarnas gård för första gången på över tio år. Föräldrarna vill att endast en av dem ska ärva skogen som har tillhört familjen i generationer. Men är någon av dem villig att flytta hem igen?

Min kommentar
Eftersom det var midsommarafton så tänkte jag att traditionen med en svensk film skulle fortsätta. Jag googlade på nya svenska filmer och då dök En dag kommer allt det här bli ditt upp. Några namn i rollistan gjorde mig omedelbart nyfiken. Det visade sig att det gick att hyra på SF Anytime och då fick jag äntligen användning för mina SJ-poäng.

Förmodligen är det bara mitt fel att förväntningarna blev fel, jag hade nämligen väntat mig en komedi. Den var mycket, men komedi var den inte. Eventuellt tycker barn att det är kul med någon som springer runt och oavbrutet skriker könsord. Det tycker inte jag. Oavsett så är det dålig balans mellan drama och komedi. Jag minns nog egentligen inget som var riktigt kul. Kanske ett och annat småfniss.

Huvudpersonen finns det en hel del att säga om. Hon är så otroligt osympatisk att det är helt omöjligt för mig att känna någon sympati för henne. Hon är oerhört bortskämd, egoistisk och osannolikt omogen (för att vara 30+). Hon säger och gör saker helt utan tanke på hur det kan påverka andra. Så väldigt typisk för vår tid. Man får inte bete sig hur som helst och man är inte ursäktad bara för att det är synd om en. Inte heller blir en person intressant bara för att den beter sig som en skitstövel. Man blir bara odräglig och tröttsam.

Ljuspunkterna får nog vara Suzanne Reuter och Peter Haber. De känns solida. Och trovärdiga. Nu när jag tänker på det så är nog alla utom huvudpersonen trovärdiga. Per Andersson, som gör kräftan (japp, du läste rätt ... kräftan) gör det på en danska som är rent förfärlig. Varför på danska, kan man undra. Jag vet inte riktigt var man kommer ifrån om man tror att det ska föreställa bred göteborgska.

En dag kommer allt det här bli ditt kunde blivit så mycket bättre om den varit mer nedtonad och utan överspel. Och gärna utan oprovocerade sång- och dansnummer, som jag inte gillar i någon film. Två dagar efter att vi såg filmen så har jag redan glömt hur den slutade. Inget bestående intryck alltså. 



Letterboxd hade den 2,6 i genomsnitt (beräknat på 180 betyg).
IMDb hade den 6,4 i genomsnitt (beräknat på 257 betyg).
Jag ger den 2,5.
Filmen är
SpännandeTråkig
KlurigFörutsägbar
TrovärdigOsannolik
Snyggt fotoRolig
RomantiskFör lång
SorgligFör kort
FartfylldLångsam

2 kommentarer:

  1. Den här var jag lite nyfiken på, men nu plockar jag bort den från listan. Det där med överspel har jag väldigt svårt för.

    SvaraRadera
    Svar
    1. När jag kollade runt lite på vad andra har tyckt så verkar det som att de som är yngre tycker bättre om den. Förmodligen är det helt naturligt för dem att bete sig så där 😳

      Radera