måndag 17 juli 2023

Film: The last sharknado: It's about time

Titel: The Last Sharknado: It's About Time
Originaltitel: The Last Sharknado: It's About Time
Genre: Komedi
Regissör: Anthony C. Ferrante
Manus: Thunder Levin, Scotty Mullen
Skådespelare: Ian Ziering, Tara Reid, Cassandra Scerbo, Judah Friedlander, Vivica A Fox
Utgivningsår: 2018
Produktionsland: USA
Längd: 82 min
Serie: Sharknado
Såg den på Amazon Prime Video 22 juni 2023





Handling
Fast besluten att återuppliva sin familj skickar Gil sin pappa Fin tillbaka i tiden för att stoppa Sharknados från att starta. Längs vägen slåss han mot dinosaurier, riddare, cowboys och en robotversion av sin fru. Den här gången - det är inte hur man stoppar Sharknados, utan när.

Min kommentar
Jo, det var ju den där franchisen, eller vad man ska kalla det, Sharknado. De första filmerna var ju vansinnigt roliga och när den sjätte (och sista), The last sharknado: It's about time, kom så kände jag att jag bara var tvungen att se den också. Även om filmerna sakta men säkert har blivit sämre och sämre (hur det nu är möjligt). Det tog mig ett tag, men när sambons jobb tyckte det var lämpligt att ha aktiviteter hela eftermiddagen och kvällen dagen innan midsommarafton så passade jag på.

Ibland stör det mig att jag har någon egenskap som gör att jag måste se alla uppföljare. Av allt som jag har påbörjat. Kommer du ihåg när man skrattade åt Sharknados fullständiga absurditet? Kommer du ihåg den galna kreativiteten hos manusförfattarna? Kommer du ihåg att överspelet av den där killen från Beverley Hills 90210, som var exakt vad som behövdes i en film som denna? Kommer du ihåg det fantastiska med att se hajar falla från himlen? Jag gör. Jag älskade Sharknado. Men inget av det fungerar här. Det här är skräp.

Med facit i hand så är nog sambon tacksam för att han inte behövde se detta. När man medvetet, med mening, gör en film så ful, ologisk och konstig som man överhuvudtaget kan så blir det verkligen inte bra. Då blir det bara så dumt att det faktiskt inte längre är kul. Det är fortfarande så att skådespeleriet (när man tittar på rollistan så verkar de ha tagit med hela familjen till typ alla plus vänner) är uselt, effekterna dåliga (trickfilmningarna ser ut som något man själv gjorde i skolan) och dialogerna får mig att rodna.

Premissen för hela filmen, om jag inte hörde fel i början, var "åk tillbaka i tiden och stoppa den allra första sharknadon så löser sig allt". Det visade ju sig snart att det inte räckte, det var ju många fler som behövde stoppas. Av någon okänd anledning. Tidsresor ger mig ofta huvudvärk, men här blev det mer migränliknande. Historien är helt obegriplig. Det kändes som att absolut ingenting hängde eller gick ihop. Det driv friskt med ett flertal filmer och det var det enda som faktiskt mig att skratta.

The last sharknado: It's about time är så självmedveten att det i stället för en galet rolig film bara blir en dålig film. För att uppnå kultfaktor, tycker jag, så måste en film vara kass av misstag. Humorn har fått stå tillbaka ännu mer till förmån för action, tyvärr. Det blir bara en vanlig etta i betyg, för alla. Ingen kultfaktor alls.



Letterboxd hade den 2,0 i genomsnitt (beräknat på 8 526 betyg).
IMDb hade den 3,5 i genomsnitt (beräknat på 4 741 betyg).
Jag ger den 1,0.
Filmen är
SpännandeTråkig
KlurigFörutsägbar
TrovärdigOsannolik
Snyggt fotoRolig
RomantiskFör lång
SorgligFör kort
FartfylldLångsam

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar