måndag 3 juli 2023

TV-serie: Allt eller inget (2023)

Titel: Allt eller inget
Originaltitel: The full monty
Genre: Dramakomedi
Skapad av: Simon Beaufoy, Alice Nutter
TV-bolag: Hulu
Skådespelare: Robert Carlyle, Mark Addy, Paul Barber, Miles Jupp, Steve Huison
Premiär: 2023-06-14
Produktionsland: Storbritannien, USA
Antal avsnitt: 8
Avsnittslängd: ca 50 min
Såg den på Disney+ juni 2023





Handling
Allt eller inget-gänget är tillbaka efter 25 år och byter scenkostymerna mot hundnappning, tävlingsduvor och ett mycket okonventionellt gisslandrama. Gaz må vara äldre, men han är inte visare. Och hans bästa vän Dave vägrar att gå med på hans upptåg längre. Men när det sker en tragedi måste hela gänget samarbeta för ett gemensamt syfte: att hedra en gammal vän.

Min kommentar
1997 var året då filmen Allt eller inget kom som en fräsch fläkt. Jag älskade den och har sett den mer än en gång. När jag såg att de gjort en TV-serie med samma karaktärer, fast 26 år senare, så visste jag med en gång att jag ville se den. Efter att ha blivit smått deprimerade av förra serien vi såg så tyckte vi att denna kunde liva upp oss lite.

När vi började titta så kom jag på att man kanske borde ha sett om filmen innan man såg serien. Ifall man hade glömt något. Nu blev det ju inte så, men det gick nog bra ändå. Men förvänta dig ingen komedi, för det tycker jag inte att det är. Inte bara i alla fall. Oftast är det ganska dystert och ibland tragiskt på riktigt, men då kommer det nästan alltid en förlösande replik som tar udden av det sorgliga. Det som är roligt är det på det där oemotståndliga brittiska, torra sättet.

Här är det både otrohet, dödsfall, ensamhet, utsatthet, arbetslöshet, fördomar ... ja, allt som typ finns i livet. Det blir på något sätt både hackat och malet när vi följer alla de gamla karaktärerna för det finns ingen gemensam historia/tråd utan bara många, många små. Det gör att det varken finns mening eller mål. Det sparkas åt alla håll och kanter, samtidigt, vilket gör att budskapet försvinner i mängden. Det blir inte lika skarpt.

Inte mycket har förändrats till det bättre i samhället på 26 år. Det har snarare blivit värre. Behållningen är i alla fall dessa fantastiska gubbar, som har blivit äldre men inte klokare. Och deras vänskap genom livet, genom vått och torrt. Trots att de ibland blir ovänner så finns de där för varandra när allt går åt skogen. För det gör det ju.

Allt eller inget är inte i närheten av lika bra som filmen och är inte en helt nödvändig uppföljare, eller vad man ska kalla det, men kul ändå. Serien är mycket mer politisk än filmen och har nästan blivit en politisk satir. Med facit i hand så var det kanske bra att jag inte tittade på filmen först, då hade nog serien bleknat ännu mer i jämförelse.



TV Time har serien 8,8 i genomsnitt.
IMDb har serien 7,0 i genomsnitt (beräknat på 936 betyg).
Jag ger den 3,5.
Serien är
SpännandeTråkig
KlurigFörutsägbar
TrovärdigOsannolik
Snyggt fotoRolig
RomantiskFör lång
SorgligFör kort
FartfylldLångsam

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar