måndag 31 juli 2023

Film: Länge leve bonusfamiljen (2022)

Titel: Länge leve bonusfamiljen
Originaltitel: Länge leve bonusfamiljen
Genre: Komedi
Regissör: Felix Herngren
Manus: Moa Herngren
Skådespelare: Vera Vitali, Erik Johansson, Måns Nathanaelson, Fredrik Hallgren, Marianne Mörck
Utgivningsår: 2022
Produktionsland: Sverige
Längd: 107 min
Serie: -
Såg den på SVT Play 24 juni 2023





Handling
Hur länge ska man kämpa för sitt äktenskap och kan man förlåta otrohet? Lisa och Patrik har lappat ihop sitt äktenskap efter Patriks otrohet ett år tidigare när ett brev från tingsrätten dimper ner. Det visar sig att Lisa glömt bort att hon lämnade in skilsmässopapper när det var som sämst mellan dem och nu är skilsmässan ett faktum. Patrik vill överraska henne med ett nytt bröllop på nyårsafton men allt vänds upp och ner i tillvaron.

Min kommentar
Det var inte alls meningen att vi skulle se någon film den här midsommardagen, vi hade tänkt fortsätta på TV-serien vi tittar på just nu. Men så råkade jag se att Länge leve bonusfamiljen skulle visas senare på kvällen. Till min stora glädje så fanns den på SVT Play så vi behövde inte vänta på den schemalagda sändningen.

Vi har följt serien genom alla fyra säsongerna och den har verkligen varit bra. Något av det bästa svenska på många år, åtminstone topp fem. Förmodligen så är filmen fullständigt obegriplig om man inte har sett serien. Den utspelar sig nämligen efter fjärde säsongen och handlar uteslutande om Patriks och Lisas inte så hälsosamma relation.

Karaktären Lisa är nog den jag har tyckt allra minst om i serien och det är ju lite synd att filmen fokuserar på just det paret som hon ingår i. Hon är typ allt som jag inte tycker om hos en person. Vera Vitali gör henne verkligen jättebra, det måste hon göra eftersom jag avskyr Lisa. Tack och lov så finns det en del scener med Marianne Mörck och Christer Lindarw som riktigt lyser.

Mest pinsamma scenen: Jan och Filip och outlevda fantasier. Då vred jag mig i soffan. Tyvärr inte av skratt utan av obehag. Finaste scenen: Patrik och Eddie i slutet. Den kändes riktigt bra.

Såvitt jag vet så går inte en skilsmässa till så där, speciellt inte när man har gemensamma, små barn. Det kan ju jag tycka att Felix Herngren borde vara medveten om. Hela premissen faller liksom ihop där, som ett korthus.

Länge leve bonusfamiljen blir nog dessvärre en alltför hög dos att ta in på en gång. Den håller inte alls samma nivå som serien. Visst är den underhållande och visst skrattar jag, men de där extra varven som den har skruvats till tilltalar inte mig. Det känns krystat och lite mer än en aning desperat och serien, ja, det verkar omöjligt att få en fortsättning på den efter detta.



Letterboxd hade den 3,1 i genomsnitt (beräknat på 350 betyg).
IMDb hade den 5,3 i genomsnitt (beräknat på 478 betyg).
Jag ger den 3,0.
Filmen är
SpännandeTråkig
KlurigFörutsägbar
TrovärdigOsannolik
Snyggt fotoRolig
RomantiskFör lång
SorgligFör kort
FartfylldLångsam

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar