måndag 3 juli 2023

Film: Avatar: The way of water (2022)

Titel: Avatar: The way of water
Originaltitel: Avatar: The way of water
Genre: Äventyr
Regissör: James Cameron
Manus: James Cameron, Rick Jaffa, Amanda Silver
Skådespelare: Sam Worthington, Zoe Saldana, Sigourney Weaver, Stephen Lang, Kate Winslet
Utgivningsår: 2022
Produktionsland: USA
Längd: 195 min
Serie: -
Såg den på Disney+ 9 juni 2023





Handling
Jake Sully och Neytiri har bildat familj och gör allt de kan för att hålla ihop. Men när gamla fiender återvänder för att avsluta det de påbörjade, tvingas de lämna sitt hem och utforska en annan, okänd, region i Pandora.

Min kommentar
Filmen vi egentligen ville se för några veckor sedan, som inte gick att hyra, bara köpa, var den nya Avatar-filmen; Avatar: The way of water. Till min extremt stora glädje så släpptes den på Disney+ i början av juni och vi (eller mest jag) hängde på låset.

Nu var det ju många år sedan jag såg den första (2010) och några detaljer minns jag inte, bara att den var väldigt bra. Det är även denna. Dessutom är den så otroligt vacker. Både i det visuella och i det den berättar. Jag är så förtjust i den tanken, att allt och alla hänger ihop.

I början blev jag helt förtvivlad, när jag tyckte att alla såg precis likadana ut (blåa). Jag såg det som omöjligt att se skillnad på dem. De kan emellertid inte alls ha sett likadana ut för jag hade inga problem att känna igen dem en liten stund senare.

Storyn är eventuellt lite krystad och jag kan nog tycka att en film som man klämt på i tretton år borde haft en bättre idé. För mig känns det som att handlingen är typ samma som i ettan. Personligen så tycker jag också att den är lite för manipulativ, något jag har mycket svårt för. Den är nästan desperat i sitt tryckande på "rätt" knappar. Den slår in redan öppna dörrar. Men vem bryr sig? Favoritcitat: Teach them our ways so they do not suffer the shame of being useless.

Trenden att filmerna bara blir längre och längre håller i sig. Denna är över tre timmar lång, vilket är minst en timme för mycket. Vad som skulle kunna ha tagit bort vet jag inte, men en komprimering hade inte varit fel. En del slagsmålsscener är definitivt för långa och hade lätt kunnat ha kortats ner. Det är ändå väldigt korta tre timmar. Om man säger så. Jag tappade aldrig intresset, som sambon snabbt gjorde. Han är dock ingen bra värdemätare för den här typen av film.

Avatar: The way of water är spännande, underhållande, engagerande. Och fantastiskt vacker. Sa jag det? Och ja, man måste stanna för att slåss för sitt hem. Filmen har, så klart, ett upplägg för en trea. När kommer den? 2035? Jag måste i alla fall se om båda filmerna. Snart.



Letterboxd hade den 3,7 i genomsnitt (beräknat på 943 577 betyg).
IMDb hade den 7,7 i genomsnitt (beräknat på 398k betyg).
Jag ger den 4,5.
Filmen är
SpännandeTråkig
KlurigFörutsägbar
TrovärdigOsannolik
Snyggt fotoRolig
RomantiskFör lång
SorgligFör kort
FartfylldLångsam

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar