söndag 2 juli 2023

Smakebit på søndag: Den sista spiken

En smakebit på søndag är ett stående inslag bland bokbloggare som "drivs" av den norska bokbloggen Betraktninger. Varje vecka väljer vi ett stycke i boken vi läser och delar med oss av det. Ett spännande sätt att få veta vad andra läser.

Semestern har börjat! Tyvärr blir den ganska kort, bara 1,5 vecka, och då ska vi hinna med en flytt också. Det är åtminstone en annan trötthet man får av att plocka upp ett helt hem ur flyttlådor jämfört med den man får av att sitta intensivt koncentrerad hela dagarna så det blir ändå något helt annat.

Den korta semestern börjar i alla fall med en liten mini-semester i Helsingborg, som var planerad innan vi visste att vi skulle flytta nu, men det kan ju vara skönt att vila upp sig lite också. I alla fall ... jag tänkte att jag måste läsa en bok som utspelar sig i Helsingborg när jag är där och jag vet ju att Stefan Ahnhems serie om Fabian Risk gör det och som av en händelse så hade jag Den sista spiken ståendes i hyllan. Nu är det så märkligt att boken faktiskt, hittills, utspelat sig mest i Köpenhamn, men det gör inte så mycket. Faktum är att ytterst lite i den verkar handla om Fabian Risk i den här sista boken om, just, Fabian Risk.

Min smakebit är från sida 237:
I ljuset från arbetslampan i källarkontoret applicerade Fabian tvåkomponentslimmet längs de tunna träkanterna. Därefter blåste han på limytan, förde in biten på sin plats och pressade med ett så jämnt fördelat tryck som möjligt.
    Det var den sista biten, och det gamla ouijabrädet såg så gott som helt ut igen. Sprickorna från hans utbrott skulle förvisso synas om man tittade noga. Men värre än så var det inte, till skillnad från några av hans andra misstag.
    De senaste timmarna hade han tillbringat utomhus på en lång promenad. Först ner mot Pålsjö skog och gångbron över spåren. Därefter hade han tagit sig ner till Pålsjöbaden, snörat av sig skorna och fortsatt norrut längs vattenbrynet i den steniga sanden.

14 kommentarer:

  1. lite för kort semester med flytt också. Tror att denna bok inte handlar om hantverkare...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tyvärr så visste vi inte att vi skulle flytta när vi planerade semestern och flytta på den var inte aktuellt, eftersom alla andra på jobbet också vill vara lediga.

      Radera
  2. Ida Axelsson skriver deckare från Helsingborg och den första utspelar sig omkring Kärnan om jag inte minns fel.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, jag är lite nyfiken på hennes böcker, men jag var ju säker på att denna skulle utspela sig i Helsingborg. Också 😟

      Radera
  3. har nyss börjat läsa Ahnhem och råkade börja med just denna. har nu börjat på början av serien

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad trist att veta hur allt slutar när du läser första boken 😒

      Radera
  4. Tack för smakbiten! Hoppas ni får lite vila under vistelsen i Helsingborg. Lycka till med flytten.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Och ja, det blir en del vila, men tyvärr så har ju regnet bestämt sig för att komma nu när vår semester har börjat.

      Radera
  5. tvåkomponentslim! det var ett långt främmande ord för mig, är inte så händig av mig. Tack för smakbit, lycka till med flytten

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det var ett jobbigt ord att skriva också 😊 Tack!

      Radera
  6. Ahnhems serie har fått många positiva omdömen. Tack för smakbiten!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, för det mesta har nog böckerna varit värda allt positivt.

      Radera
  7. Vi flyttade på sportlovet senast (är lärare båda två) och jag tyckte det var väldigt skönt att ha en hel ledig vecka att kunna fixa det allra mesta på i nya lägenheten.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vi får i alla fall en dag efter flytten 😬 Semestern var liksom planerad innan vi visste att vi skulle flytta och eftersom alla vill vara lediga i juli så fanns det inte utrymme att flytta på den.

      Radera